Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

18 jan 2013

Velvære som jobsøgende – Hvad er vigtigst for dig?

Niels Reib - Velvære som jobsøgende – Hvad er vigtigst for dig?I min første tid som jobsøgende gik jeg med en tro på, at jeg nok skulle finde mig et nyt arbejde inden så længe.  Jeg havde drivet, optimismen og opbakningen fra kæresten. Efter nogle måneder med jobsøgning der ikke førte noget med sig, begyndte mine dage at flyde sammen.

Mit mod og tro på at jeg skulle finde noget nyt falmede og det samme gjorde min selvtillid og selvværdet.

Når jeg i dag ser tilbage på de måneder der førte op til min indlæggelse er en af de ting jeg bider mærke i, hvordan jeg mistede mig selv og dermed de ting der egentlig havde betydning for at jeg kunne præstere i min jobsøgning. Jeg mistede gnisten, overskuddet og fodfæstet. Langsomt blev jeg mere og mere destruktiv og følte tilsidst at det var ligegyldigt hvad jeg foretog mig, så var “verden imod mig” og jeg kunne ikke “vinde”.

Velvære som jobsøgende i hverdagen

Jeg kan i dag se hvad jeg kunne have gjort anderledes og dermed, med stor sandsynlighed, undgået at gå helt ned med flaget. Der hvor jeg begik en fejl var ved ikke at have fokus på andre ting end jobsøgningen og når det sker så tære det på både overskuddet, energien selvværet og selvtilliden. Når man som jobsøgende har længere og længere mellem succesoplevelserne i sine søgninger og det bare at komme til en samtale nærmest bliver en sejer, for så at få det afslag ved at få at vide at jobbet gik til en anden…. Igen…. Det er bare ikke noget der er med til at bygge selvtilliden og selvværdet op, så derfor er det vigtigt at have andre ting der i hverdagen kan give dig disse succesoplevelser. Det eneste jeg selv havde som jeg gik op i den gang var min træning og det var der jeg fik mine små succesoplevelser. Jeg trænede 1 time om dagen 6 dage om ugen og det fra morgenstunden, for så var jeg oppe og i gang. Det var lige ind til min daværende kæreste en dag sagde;

“Hvis du gjorde lige så meget ud af din jobsøgning som din træning, så vil du nok få et job noget hurtigere…”

Jeg ved ikke hvad hun troede, men den kommentar gjorde at jeg fra den ene dag til den anden dag stoppede med at træne og dermed stoppede med at lave det som rent faktisk gav mig det overskud og energi til at agere i en hverdag som jobsøgende uden de ellers tiltrængte succesoplevelser.

Det skulle vise sig at være en rigtig skidt beslutning for mit vedkommende at stoppe med træningen. For derefter gik det stærkt ned ad bakke…

For mig skulle indlæggelsen blive vendepunktet. Jeg indså at det var tid til at starte fuldstændig forfra og nulstille alt. Efter  cirka 2 måneders indlæggelse huske jeg tydeligt hvordan jeg en nat lå og synes det hele var noget rigtig møg! Jeg var indlagt, forholdet til den dengang gravide kæreste var gået i stykker, jeg var registreret boligløs og ja, så var jeg ude arbejde…

Hvad er vigtigst for dig?

Midt i alle disse ikke særlig konstruktive tanker slog det mig pludselig, jeg havde et valg. Jeg kunne vælge at se sort på det hele, men jeg havde også den mulighed at se de muligheder der var i at ligger der og se det som en chance for at starte forfra, chancen for at bygge mig selv og min tilværelse op fra bunden og bruge min energi på de ting jeg kunne handle på.

Jeg valgte at jeg ville bruge tid på ikke at genfinde mig selv, men genopfinde mig selv. Jeg ville ikke finde tilbage til det jeg havde været, nej – jeg ville genopbygge og genopfinde mig selv så jeg ikke igen skal gennemgå noget lignende. Så jeg brugte meget tid på at genopfinde mig selv efter jeg blev udskrevet fra hospitalet. Jeg læste meget og brugte tid på at finde helt ind til kernen af ting som for mig er vigtige. Det er så idag blevet grundlaget for hvordan jeg strukturer min tid på. Jeg har 6 forskellige roller i hverdagen, for hver af disse roller har jeg sat mig nogle mål som stemmer over ens med mine værdier, så de på den måde altid vil være vigtige og værd at opnå. Disse mål gør at jeg hver dag har fornemmelsen af formål og retning, noget jeg ikke følte jeg havde til sidst inden jeg gik ned.

Et par af ting jeg brugte tid på at overveje var blandt andre;

 • Hvad er det der giver mening i tilværelsen for mig og hvorfor?
 • Hvilke relationer er vigtigst for mig og hvorfor?
 • Hvad er vigtigst i forhold til mine relationer og hvorfor?
 • Hvilke ting vil jeg gerne bidrage med og hvorfor?
 • Hvilke langsigtede mål vil jeg gerne opnå og hvorfor?

 

Disse spørgsmål har jeg overvejet i forhold til hver af de roller jeg har i min hverdag, således jeg hver uge har jeg disse mål for øje, når jeg planlægger og strukturer min tid. Jeg har langsigtede mål i hver af rollerne og derud fra selvfølgelig også delmål så det langsigtede mål bliver mere overskueligt og noget jeg hele tiden arbejder hen imod. Det er en tilfredsstillelse hele tiden at have noget at arbejde hen imod og så vigtigt for selvværdet at føle at vi rykker os tættere på noget vi gerne vil opnå.

Lad os iscenesætte vores egen success

Når jeg planlægger min hverdag udfra mine roller og dermed de mål jeg har, så er der ikke noget der får mere plads end andet, simpelthen fordi jeg prioritere det på den måde. Min jobsøgning får den plads den skal have, men det gør min træning, socialliv/netværk, udvikling, familie osv også. Jeg laver ting hver dag som er med til at give mig overskud og energi, det kan være igennem min træning, men også ved at planlægge møder med netværkskolleger eller tage til nogle af de arrangementer som er derude for jobsøgende.

Det er nemt at glemme de små ting som vi rent faktisk kan gøre i hverdagen for at gøre den lidt sjovere, når man render rundt og til tider bliver frustreret over ens jobsituation. Jeg er af den overbevisning at når vi sørger for at huske og gøre ting der giver os energi, så vil vi også præstere bedre i den hverdag vi lever i, om det er som jobsøgende eller når vi en dag kommer i job igen.

Når alt kommer til alt, så handler om ikke at glemme dig selv i den situation du er i som jobsøgende. Hvis du vælger at se din periode som  jobsøgende som en mulighed for at kunne prøve nogle ting af, så vil det kunne give dig en masse nye erfaringer som er værd at tage med i dit næste job. Så grib de muligheder du har og får, om det er i form af yderligere uddannelse, praktikpladser eller et job i løntilskud i en branche du måske er nysgerrig på, så se det som en chance for at udvikle dig og bringe noget nyt i spil i din fremtidige karriere.

Læs eventuelt også

Gør det vigtigste først, for din egen skyld!

Savner du formål og drive i hverdagen? Så begynd med slutningen…

Vend din ledighed til noget positivt

Syv gode vaner af Stephen R Covey – køb bogen hos SAXO.com

(Syv gode vaner har været et fantastisk værktøj for mig i min process og vej tilbage efter min 10 måneders sygemelding)

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

6 Kommentarer

 1. Lotte Olsen

  Hej Niels
  Tak for en dejlig historie. Jeg tror – nej jeg ved – at der er mange, ink. mig selv, der er glade for, at du tænkte nye tanker i sin tid. Det er et fantastisk forum vi har her sammen. Go’ weekend.

  1. Selv tak Lotte. Det er også helt utroligt hvad det har udviklet sig til, det havde jeg på ingen måde tænkt eller regnet med det ville, da jeg for snart to år siden, uden nogen form for teknisk snilde, lavede den første udgave af Ledigidanmark.dk. Ville bare gerne dele min historie, i håb om andre jobsøgende ikke skulle gennemgå noget lignende. Det er bare dejligt at tingene har udviklet sig som de har, og hjemmesiden i dag rummer mere end 300 artikler til inspiration, om alt hvad der har med hverdagen som jobsøgende at gøre.
   Rigtig god weekend til dig og tak for din kommentar 🙂
   Husk at gøre noget godt for dig selv.

 2. Charlotte Kokborg Pedersen

  Kære Niels
  Tak for din meget personlige deling af hvilke udfordringer du har været op imod, for mig er dine tanker og den energi du har lagt for dagen i Ledigdanmark været medvirkende årsag til at jeg ikke er gået helt ned, men kun svæver lige på kanten.
  Jeg har forsøgt at tage skeen i den anden hånd, fundet meningsfulde værdier for mig, ved at vælge at være frivillig 2 gange om ugen hos Inges Kattehjem, som giver mig så meget: Socialt netværk, noget at stå op til andet end jobsøgning, gode kolleger og mange grin i hverdagen. Da jeg havde det allerværst anskaffede jeg mig en kat, som har hjulpet mig fri af mine tanker om at jeg ikke duede til noget, ingen vil have mig og jeg var ikke god nok. Min lille kat havde brug for mig, lagde sig spindende på mit skød når jeg var trist, hun har fulgt mig i tykt og tyndt lige siden og vi får os nogle lange snakke 😉 Det har været godt for mig, har givet mig indre ro. Det har sågar givet mig mod på at starte på en frisk, tage beslutningen om at jeg (for at overleve) var nødsaget til at finde anden og billigere bolig, så nu er min lejlighed sagt op og jeg har fået et fantastisk nyt hjem pr. 7.12. til en husleje jeg kan betale. Har sågar fået en kat mere at tage mig af. Det giver mening og værdi for mig, troen på at jeg nok skal lykkes på den ene eller anden måde.

  Du Niels med din historie, har vist mig vejen, så jeg har kunnet sige til mig selv: “Niks om jeg vil havne der, jeg kan mere end det, jeg er herre i eget hus og har muligheder”.

  Rigtig dejlig weekend til dig
  Charlotte

  1. Kære Charlotte
   Det er rigtig dejligt at læse at Ledigidanmark.dk er medvirkende årsag til at du holder skruen ovenvande, så har intention med at lave hjemmesiden lykkes, hvilket glæder mig mere end noget andet. Hold fast og bliv ved med at tro på det Charlotte. Tag fat i mig hvis du er i Herlev til FFF på onsdag. Jeg har en workshop fra 12-13, men er ellers tilstede det meste af dagen.

   God weekend til dig og kattene
   Niels

 3. Spændende læsning Niels
  At være jobsøgende er bestemt en fuldtidsbeskæftigelse, men det er som du siger meget vigtigt ikke at miste sig selv i processen. Det er egentlig slet ikke så forskelligt fra det at være i arbejde. Undersøgelser viser at de bedste arbejdspladser i Danmark er dem der tilgodeser det at vi alle er forskellige. Retfærdighed og hensyn til forskellighed er blandt de vigtigste værdier.

  1. Tak Ronni, det kunne være beskæftigelsesministeriet skulle kigge nogle af de bedste arbejdspladser, der jo netop er blevet kåret, lidt over skulderen… De to værdier du her nævner er nok de to der er mindst tilgodeset i beskæftigelsessystemet, hvis man spørger de jobsøgende…Kunne være interessant at lave et forsøg, hvor en kommune kunne sammensætte et system sammen med, og i overensstemmelse med, kommunens jobsøgende og se hvordan det ville gå.

Skriv en kommentar