Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

26 aug 2012

Ved respekt og tillid til de jobsøgende skabes bedre resultater!

Niels ReibAt tænke vind-vind er en tankegang, der søger gensidige fordele og gensidig respekt i alle samarbejdsforhold. Det er at tænke i overskud og muligheder i stedet for knaphed og fjendtlig konkurrence. Det er ikke at tænke til egen fordel, egoistisk (vind-tab) eller tænke, som en martyr (tab-vind). Det er at tænke “vi” og “os”, og ikke “jeg” og “mig”. – Stephen R Covey  fra bogen ‘Den 8. vane’

At sætte sig selv og ens egoistiske behov til side, for at kunne være i stand til at finde en gensidig bedre løsning som vil kunne gavne flere, er ikke altid lige nemt. Men hvis udfaldet af det gør at begge parter rent faktisk vinder, er det så ikke det ultimative?

Igen vil jeg bringe et eksempel fra min egen hverdag og situationen omkring min søn på halvandet år. Han bor som bekendt (for jer der har læst med tidligere eller læs Min historie) i Island sammen med hans mor. Som beskrevet i Mine Redskaber – Vær proaktiv! Det er jeg kommet langt med, så var det først da jeg var i stand til at se det store billede at det var muligt for mig at acceptere situationen og handle derud fra. Jeg kunne have valgt at slås som en vanvittig for at få min søn tilbage til Danmark, men til hvad nytte? Det ville være en kamp som kun ville skubbe ham endnu længere væk, hvis forholdet mellem hans mor og jeg var et forhold med knaphed og fjendtlighed, for at bruge Coveys ord valg.

I stedet har jeg valgt at tænke i muligheder.
Situationen er nu en gang som den er, så hvordan kunne jeg og ikke mindst min søn vinde, som tingene er og på bekostning af den beslutning der er blevet taget på min søns vegne. Jeg ved at jeg nok ikke de næste 10-15 år vil få meget af en faderrolle i min søns liv, men muligheden er der, fordi jeg har sat mine egne behov på hold til fordel for at kunne have et Skype “forhold” til ham, så han i det mindste ved hvem Pappe er og det kan være grobunden for at vi senere hen vil kunne skabe en tæt relation.

Respekt og tillid til de jobsøgende

Nu kommer jeg ind på noget af det jeg, efter min mening, mener politikkerne, A-kasserne, Anden Aktørerne og Jobcentrene ikke gør godt nok og som mange andre i øvrigt heller ikke er gode til…

Baggrunden for at jeg lancerede Ledigidanmark.dk var for at bidrage med de erfaringer jeg har fået ved at være jobsøgende, men håb om at andre kunne sparres for den nedtur jeg selv oplevede. Jeg ville gerne skabe fokus på vigtigheden af at få skabt en hverdag hvor velvære og værdi skulle være i højsædet som jobsøgende, af den simple årsag at ligegyldigt hvad end du laver, så præstere du bedste hvis også du trives. Det gælder sjovt nok også som jobsøgende.

Og det er her jeg mener at hverken politikkerene, A-kasserne, Anden Aktørerne eller Jobcentrene har tænkt i Vind-Vind. Som jeg ser det burde beskæftigelsesindsatsen handle om at få hele mennesker tilbage på arbejdsmarkedet og vise den respekt og tillid til de jobsøgende som vi fortjener, og således tro på at vi rent faktisk godt kan finde ud af at søge de stillinger vi skal om ugen og ikke sende jobsøgende ud i fuldstændig, for mange, nedværdigende aktiverings “tilbud”. I stedet høre man historier om at “systemet” får kørt de jobsøgende så langt ud og ned at de bliver frataget en hver form for selvværd, empowerment og drive.

Hvem vinder ved det?? INGEN!

Tvært imod vil mange jobsøgende komme tilbage på arbejdsmarkedet som “halve” mennesker.
Her vil jeg vil så genopfriske hvad Einer Baldursson var ude og sige i midten af januar omkring konsekvensen ved situationen på arbejdsmarkedet, som den var for seks måneder siden, og som den jo også er idag. Han sagde blandt andet at jobsøgende har 11 gange større risiko for at udvikle depression og at han på baggrund af situationen estimerede en stigning på mellem 20- og 40.000 nye tilfælde af langtidsdepressive (læs artikelen Ledige stresser her). Det er i mine øre nogle voldsomme konsekvenser, som jeg ikke forstå ikke er blevet taget mere seriøst fra de pågældende instansers side.

Men nok om det… Der er nogle der vil mere…

Jeg blev i sidste uge spurgt af en af landets A-kasser, om jeg ville være med til at hjælpe dem til at blive endnu bedre end de er idag. Så der er nogle i “systemet” der gerne vil gøre det ekstra og har en vilje til ikke bare være en kontrol instans. Her er en A-kasse som vil mere!

For mig handler det om, at jeg i alle mine forhold er interesseret i at skabe et fælles grundlag for en fælles sejr. Om det er når jeg sidder til møder eller det er i mine private relationer. Jeg vil hellere ha alle parter føler de får noget, fremfor at nogle føler sig forbigået, eller man har måtte gå for meget på kompromis. Det handler om at finde løsninger der gør at alle føler de har vundet noget ved aftalen. Det kan man kun gøre ved at udvise og respektere hinandens holdninger og skabe tillid, for så derfra at kunne skabe løsninger, som ingen af parterne ville ha kunne opnå på egen hånd og dermed opnå et resultat som stiller partnerskabet stærkere og i synergi med hinanden.

Hvis ikke der kan findes en løsning hvor alle parter er vindere, så vil jeg hellere lade være med at lave en aftale. For det vil ikke kunne styrke et samarbejde, hvis den ene part ikke føler de får noget ud af det.

Hvem vinder i beskæftigelsesindsatsen hvis de jobsøgende taber??

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og konsulent
Reib Consulting

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Læs også!

3 Kommentarer

  1. Marion

    Helt enig! “Systemets” opgave er, at få jobsøgerne i job. Jobsøgernes ønske er, at komme i job. Når man nu har et fælles mål, kunne man jo også gå et styk af den ikke altid nemme vej sammen …

    1. Jeg ved ikke om det er systemets opgave at få jobsøgende i job, det ser jeg som den jobsøgendes opgave, men systemet skal hjælpe, støtte og være en medspiller, i den jobsøgendes process på vejen til det nye job.

Skriv en kommentar