Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

6 aug 2012

Vær proaktiv! Det er jeg kommet langt med

Vær proaktiv! Det er jeg kommet langt med

Niels ReibAt være proaktiv er mere end at tage initiativer. Det er at erkende, at vi er ansvarlige for det, vi selv vælger, og har friheden til at kunne vælge ud fra principper og omstændigheder. Proaktive mennesker er forandringsagenter, som vælger ikke at være ofre, ikke at være reaktionære og ikke give andre skylden.
Citat: Stephen R Covey fra bogen ‘Den 8. vane’

Jeg synes dette er meget beskrivende for hvordan jeg via en proaktiv tilgang valgte at se mig selv i den process jeg har gennemgået efter min 10 måneders sygemelding på baggrund af min ledighed (læs mere her).

Da jeg først blev ledig og skulle finde mig et nyt arbejde, havde jeg troen på at det ville ske inden for et par måneder, og så ville jeg være videre. De måneder blev til 3, 4, 5 og 6 måneder og i takt med månederne gik, gik min selvopfattelse, selvtillid og selvværd langsomt men sikkert nedad bakke. Jeg følte ikke der var noget jeg gjorde som gjorde en forskel, jeg kunne ikke gøre noget rigtigt og jeg mindes et besøg på tanken for at hente is til kæresten og jeg, hvor jeg ikke lige kunne få den is jeg bare ville have. Det var nok til at hele min verden brød sammen. Mere skulle der ikke til. Jeg følte hele verden var i mod mig…

Jeg vil i dette indlæg ikke skrive så meget om selve min nedtur, da det er noget du vil kunne læse i linket i forrige afsnit, men mere om hvordan jeg via en proaktiv tilgang fik vendt tingene. Jeg havde været indlagt i halvanden måned med depression på Frederiksberg Hospital,  mit forhold til min gravide kæreste var gået i stykker, jeg var registreret boligløs og havde ikke et job. Med andre ord, så følte jeg ikke jeg havde noget som helst at se frem til.

Jeg kan tydelig huske hvornår det hele vendte for mig, nærmest på klokkeslet. Det var en søndag nat omkring kl 01.30. Jeg lå på min stue og følte virkelig ikke jeg havde noget at glæde mig over eller at se frem til. Det hele var uoverskueligt og uoverkommeligt. Det var lige indtil jeg, ud af det blå, fandt nøglen. På en eller anden måde fik jeg den tanke, at jeg ikke kunne komme længere ned, det var bare ikke muligt. Da gik det op for mig, at jeg fra det øjeblik rent faktisk havde muligheden at vælge hvad og hvilke ting jeg ville bruge min energi på. Jeg lå der og fra det ene øjeblik til det andet var det som hele verden åbnede sig.

Jeg kan huske hvordan jeg bare lå der og stor smilte. Var der kommet en sygeplejerske ind og kigget til mig, så var vedkommende blevet blændet af et hvidt tandsæt. Det var en kæmpe forløsning, at vide at jeg rent faktisk havde et valg. Det første jeg gjorde var at flyve ud af sengen og hen til mit whiteboard, hvor jeg havde en liste med ting jeg skulle have styr på. Over den liste skrev jeg med store bogstaver: NY START.

Allerede dagen efter tilkendegav jeg på facebook, at jeg godt kunne bruge noget at bo i. Inden for 45 minutter havde jeg allerede fået de første beskeder og der i blandt en fra en tidligere kollega, som havde et værelse jeg kunne leje… 3 uger senere havde jeg en “base” at komme ud til efter jeg blev udskrevet.

Jeg havde i løbet af foråret 2010 læst lidt i bogen ‘Syv gode vaner’, dog uden at føle jeg kunne tage det ind jeg læste (jeg fik at vide da jeg blev indlagt, at det var meget normalt når man er depressiv, ikke at kunne huske sådanne ting). Men noget havde der sat sig fast, nemlig det som Stephen R Covey skriver om i hans 1. vane. Nemlig om at være proaktiv og at man altid har et valg, som også jeg har citeret her øverst.

Da jeg i efteråret 2010 var klar til at tage fat på de mere dybdeliggende ting jeg havde med i kufferten, greb jeg igen fat i ‘Syv gode vaner’. Her læste jeg igen om at være proaktiv og at vi altid har at valg. Lige meget hvad der bliver præsenteret for os, så vælger vi selv måden og hvordan vi træffer disse beslutninger. Siden har jeg valgt at bruge tid på at genopfinde mig selv. Jeg ville ikke finde mig selv, da jeg ikke mente det var godt nok, eftersom jeg endte som jeg gjorde. Det har gjort en verden til forskel for mig, at være bevidst omkring hvordan jeg vælger at tage mine beslutninger og ikke lade mine beslutninger være styret af mine følelser.

Hvad en proaktiv tilgang har betydet for mig

Det har specielt kommet mig tilgode i forhold hele min måde at håndtere situationen omkring min søn. Han endte med at blive født i Island, da min ekskæreste valgte at tage hjem og føde og efterfølgende valgte ikke at komme tilbage til Danmark, men i stedet blive deroppe. Jeg havde ufattelig mange søvnløse nætter, hvor tankerne og scenarierene fløj rundt i hovedet på mig omkring hele den situation. Det var først da jeg på et tidspunkt simpelthen fik nok af alt det tankespin, at jeg valgte ikke at ville bruge mere energi på ting jeg ikke har indflydelse på. Først da jeg accepterede tingenes tilstand lykkedes det mig at lade det ligge, får så at fokusere på hvordan jeg så kunne få det bedste ud af situationen som den nu er. Jeg er idag ikke et offer for situationen, men vælger at få det bedst mulige ud af den i stedet og ser ham 2-3 gange om ugen på Skype. Og på trods af han kun er halvandet år, så kan vi sagtens sidde og hygge og kommunikere i op til 30-40 minutter. Det er fantastisk!

Et andet eksempel på hvordan jeg har brugt min proaktive vane er med siden her, Ledigidanmark.dk.
Da jeg først fik idéen var det tænkt som en netværksside til jobsøgende. Jeg undersøgte mulighederne for at få nogle samarbejdspartnere og skrev rundt til forskellige instanser og firmaer. Men det var ikke nemt at sælge idéen, som jo kun var i mit hoved. Da jeg så efter cirka halvanden måned ikke var kommet videre med finde samarbejdspartnere, ja så lancerede jeg Ledigidanmark.dk i det omfang jeg selv kunne via iWeb der ligger på min Mac (der er så sket noget siden).

Det blev så til den side det er idag, fordi jeg gerne vil bidrage til at andre ikke går det igennem jeg selv gjorde på baggrund af min ledighed, og derved ville jeg sætte fokus på velvære og håndteringen af hverdagen som jobsøgende. Jeg må indrømme at jeg siden lanceringen d 18 januar i år, er jeg imponeret over de tilkendegivelser jeg har fået fra læserne og den opmærksomhed der er kommet via artikler i forskellige medier. Og at jeg skal have et møde med Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i løbet af efteråret.

Jeg har fået mulighed for at lave den netværkside jeg oprindelig ville have lavet via et 6 ugersselvvalgt kursus. Alt det er sket fordi jeg har været proaktiv og taget ansvar for situationen.

I forhold til min jobsituation har min proaktive tilgang til “systemet” også været givtigt. Jeg har taget ansvar, valgt at acceptere situaiton og møderne, valgt ikke at ligge så meget i din ting der bliver skrevet til mig fra Jobcentret, da de jo skal skrive de ting de gør fordi der er andre, der ikke kan finde ud af at gøre som der bliver bedt om, når nu man er i job køen. Jeg er altid mødt til mine møder velforberedt og med ønkser om hvad jeg ville. Da jeg første gang mødte min jobkonsulent i Jobcentret havde jeg et forslag med, som  jeg havde lavet til min A-kasse omkring håndteringen af deres medlemmer så der blev skabt fokus på hverdagen, da det var den der for mig var den største udfordring da jeg blev ledig. Jeg havde skrevet lidt om hvor jeg havde været og sluttet det af med hvor jeg ville hen. Dorthe læste de to afsnit og vi har siden haft et fantastisk samarbejde.

Det samme er gældende for mine møder i A-kassen, jeg har været forberedt og haft styr på mine ting. Jeg har kun haft gode oplevelser med dem jeg har haft med at gøre i systemet, og det tilskriver jeg en god blanding af proaktivitet, ansvar for min egen situation, åbenhed og en god jobkonsulent.

Så vil jeg gerne dele en lidt personlig ting med dig også

Når jeg ser tilbage på mit forhold til min far, så har det aldrig været tæt men heller ikke sådan at vi ikke har kunne snakke sammen. En af de ting som jeg godt ville ændre er netop forholdet til min og få et tættere forhold til ham.

Det har altid været sådan at, når jeg har ringet hjem så er det altid min mor der har svaret telefonen og så har jeg ikke rigtig fået snakket med min far. Så da jeg besluttede mig for at ændre på forholdet til min far, begyndte jeg at ringe til ham 1 gang om ugen mens han var på job. For på den måde vidste jeg at jeg ville få ham i telefonen og en snak.
Men kan sige at det umiddelbart ikke er en stor ting at gøre, men det sjove der er sket efterfølgende er, at min far, som ellers yderst sjældent har taget telefonen og ringet til mig, begyndte at ringe i ny og næ for at spørge til hvordan det går.

Det jeg vil sige med det er at vi kan ændre på ting ved at handle og tage ansvar for det.
Jeg kunne have siddet og bare undret mig og været utilfreds med at min far ikke viste interesse, men den lille ting at jeg besluttede at ændre min adfærd har gjort at vi idag snakker sammen ugentligt, hvilket førhen var noget der godt kunne gå flere måneder imellem.

I min jobsøgning er jeg også proaktiv

Jeg tager ugentlig kontakt til folk inden for den branchen jeg gerne vil ind i og gør på den måde opmærksom på mig selv og mine holdninger til branchen og hvad jeg mener jeg vil kunne bidrage med. Det er en ongoing dialog, som stille og roligt begynder at løsne op og give mig nogle muligheder, som jeg ellers ikke ville have fået, hvis bare jeg havde kigget jobannoncer. Jeg deltager i netværksmøder og mødes med andre som giver mig energi i hverdagen.

Hvis jeg skal afrunde dette indlæg, så vil jeg først og fremmest sige at det at blive proaktiv, som Covey beskriver det, kan være en udfordrende opgave. Mange lader sig styre af følelser og tager sig ikke den tid der ligger mellem stimulans og reaktion til at analysere deres valg af reaktion. Jeg havde rigtig mange episoder hvor jeg lod mine følelser styre, i min første tid som jobsøgende. Jeg tog alle afslag meget personligt, hvilket jo var følelserne der så fik overtaget fremfor at lade min rationelle fornuft føre ordet. Det var ikke noget jeg var i stand til, min sindstilstand og indre dialog var nedbrydende frem for opbyggende.

Som skrevet har det ikke været en nem sindstilstand at finde, det har taget tid at lære og der har selvfølgelig været tilfælde, hvor jeg har fanget mig selv i at begynde at køre ud af et nedbrydende spor. Men det er jo det fantastiske ved at blive opmærksom på sådan noget. Det sætter en i stand til at handle på det og jeg har derfor kunne gøre en indsats for at ændre tingenes tilstand.

Jeg har virkelig haft stor glæde af at gøre den proaktive tankegang til en vane i alle mine forhold og hvad jeg fortager mig. Det har gjort at der er sket ting som jeg ikke havde troet muligt, så som mødet med Mette Frederiksen.

I mit næste indlæg vil jeg komme ind på, hvordan jeg idag har formået at skabe formål i hverdagen, som hænger sammen med mine endegyldige livsmål. På den måde giver hverdagen mig altid en stærk fornemmelse af retning og mening.

Håber I kan få glæde af det i jeres hverdag.

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

4 Kommentarer

 1. Anne Frederiksmose

  Rigtig godt indlæg, som kunne være skrevet af mig selv. Jeg har ikke så meget at tilføje. Tillader at dele dette indlæg i mit netværk.

 2. Rigtig godt indlæg – der er ingen tvivl om, at man som jobsøgende når længst med at have den rigtige indstilling til situationen og acceptere den, istedet for at lægge sig ned på ryggen og vente på, at der kommer nogen og fortæller hvor uretfærdig verden har været.

  Jo hurtigere man accepterer og tager ansvar, jo hurtigere dukker der nye, spændende muligheder op – måske endda muligheder indenfor brancher, som man ikke selv havde set i første omgang.

 3. Jacob th jessen

  Dejligt rammende indlæg du har skrevet og det giver næring til andre ledige om hvordan man skal takle sin ledighed. Jeg selv kan levende følge dit indlæg og min historie kunne sagtens være skrevet af dig. Det er en historie mange kan se sig selv i. Jeg har været proaktiv i 5 år som ledig med perioder med arbejde og holder hele tiden min final exit fra dagpengesystemet foran mig ved at tage forfaldent arbejde i perioder og det er en konstant stressfactor som jeg har lært at håndtere på en anden måde ved at være foran i min planlægning, tage hurtigere initiativ til nye tiltag får at gøre opmærksom mine kvalifikationer ved opsøgende besøg på virksomheder hvor jeg sælger mine evner. For mig er der altid lys forenden af tunnellen ??

  1. Hej Jacob,
   Tak for at dele hvordan du vælger at have en proaktiv tilgang og hvordan du får det bedste ud af de sidste 5 år. Respekt! Håber du finder en mere permanent løsning, så du fuldstændig undgår stressfaktoren der trods alt ligge i at være i dagpengesystemet.

Skriv en kommentar