Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

17 jun 2013

Udvikling og kompetencer – Er du under afvikling?

Niels Reib - Udvikling og kompetencer - Er du under afvikling?Udvikling og kompetencer har jeg valgt som overskrift til denne del af artikelserien ‘Plan for jobsøgningen og karrieren’. De to hænger sammen i og med det ,efter min mening, i løbet af en karriere kræver kontinuerlig udvikling af kompetencer, fagligt som personligt. For hvis ikke du udvikler dig, så står du stille og er under afvikling.

Udvikling som jobsøgende

Hvorfor er det så vigtigt at udvikle sig, når nu man står uden for arbejdsmarkedet og alligevel ikke får lov at bidrage det man kan? Er det ikke vigtigere at få sig et job, end at bruge tid på at sætte sig ind i nye ting?

Til det vil jeg bare sige en ting. Begge dele er lige vigtigt!

Meningen med denne artikel er, at få dig til at reflektere over hvad du kan bruge din tid på som jobsøgende, så du kommer tilbage på arbejdsmarkedet styrket og med nye udviklede kompetencer.

Hvis du har gået jobsøgende i mere end 3 måneder er det vigtigt du holder dig opdateret og sætter dig nye mål i forhold til øge dine muligheder på jobmarkedet. Det er der flere måder at gøre det på. Det første oplagte bud er et finde et 6 ugers kursus, som vil kunne give dig nye kompetencer inden for enten et nyt felt eller i det du allerede er i arbejdsmæssigt.

Flere grunde til at vælge kurser

Det er selvfølgelig oplagt at benytte sig af den enestående mulighed du har for at komme ud og lære noget nyt, ligge nye ting til din udvikling og kompetencer og på den måde blive stimuleret intellektuelt.

Som jeg beskrev i Tag føretrøjen i din jobsøgning – Åbenhed i jobsøgningen, er det vigtigt at være åben for de muligheder det byder sig, også når man er på kursus. Brug tiden på også at udvide dit netværk, når nu du møder nye mennesker og dermed får mulighed for at få nye input i hverdagen.

Selv har jeg haft stor glæde af de kurser jeg selv har fået i min tid som jobsøgende. De var med til at give mig nye redskaber til værktøjskassen, men i stor grad også med til at udvide mit netværk, som jeg har haft stor glæde af sidenhen.

Det kan altid betale sig at bruge tid på at uddanne sig og blive klogere, så benyt dig af muligheden, det vil aldrig skade dine muligheder.

Et super alternativ til 6 ugers kurser (det er GRATIS)

Der er også muligheden at tage online kurser. Jeg har selv benyttet mig af den mulighed flere gange og det er en fantastisk måde at udvikle nye, og få opdateret, kompetencer på.

Jeg har skrevet artiklen 6 hjemmesider med gratis online kurser du skal kende. Her finder du mere end 2000 gratis kurser om alt fra statistik, sprog, hvordan du laver apps, underviser online, computerprogrammering, historie og meget mere.

Har du udviklet dig de sidste 10-15 år?

Har du overvejet hvad der har udviklet dig mest de sidste 10-15 år? Har du overhovedet udviklet dig og tillagt dig nye kompetencer og styrker?

Når jeg selv tænker tilbage er der få ting som stikker ud og  jeg kan sige har været med til at udvikle mig. Det første var da jeg sagde ja tak til mit første rigtige sælger job. Et job jeg blev tilbudt på baggrund af den gode kundeoplevelse jeg havde givet, til hende der senere skulle vise sig at blive min kommende chef.

At sige ja til den stilling var for mit vedkommende noget der bragte mig ud af min comfortzone. Godt nok havde jeg haft med kunder at gøre i mange år, men nu skulle jeg ud og være opsøgende, noget jeg ikke havde det godt med dengang. Men jeg sagde ja, af netop den grund, fordi det kunne udvikle mig og jeg kunne prøve mig selv af.

business-graph-psdgraphics-493617

Det er nok de færreste af os der har en sådan udviklingskurve, men vi skal da stræbe efter det.

Nu er det så det bliver lidt sørgeligt.

For jeg kan ikke komme på andre ting i løbet af min karriere, som har udviklet mig på samme måde. Det der har udviklet mig allermest nogenside, har uden tvivl været min tid som jobsøgende og her er der ikke “bare” tale om udvikling på det personlige plan, men i den grad også det faglige. Jeg tror roligt jeg kan sige, jeg ikke har lært så meget siden den gang jeg gik i skole, som jeg har i min tid som jobsøgende.

Hvilke mål har du for din udvikling?

I dag har jeg et decideret mål om at jeg hvert år vil tillægge mig en ny kompetence og dygtiggøre mig inden for de områder jeg finder interessante og spændende. Havde du for 3 år siden spurgt mig om jeg havde interesse for hjemmesider, søgeoptimering, præsentationsteknikker og markedsførring havde jeg nok kigget mærkeligt på dig og tænkt, hvad f…. skulle jeg dog bruge det til?

Det er bare nogle af de områder der af den ene eller anden årsag har vakt min interesser gennem de sidste par år og derfor noget jeg har valgt at dykke ned i. Det har selvfølgelig noget at gøre med disse ting også er gået hen og blevet en del af min passion, fordi jeg lancerede Ledigidanmark.dk. Hvis du har læst artiklen ‘Passion og drive – Bliver passion dit drive, kan umulige ting lade sig gøre‘, har du forhåbenligt også brugt tid på at reflektere over spørgsmålene i artiklen og er derved kommet tættere på at finde ind til, eller genfinde, din passion. Hvis ikke du har læst den, så vil jeg opfordre dig til at gøre det, så også du finder ind til det, som gør at du vil kunne springe ud af sengen hver dag.

Hvad vil du være bedre til?

Hvad har du lært de sidste 10 år du har været på arbejdsmarkedet? Har du overhovedet lært noget, eller har du kørt på autopilot uden at udfordre dig selv og dine kompetencer.

Har du været tvunget ud af din comfortzone, i så fald er jeg sikker på du lærte noget. Tænk tilbage på de stillinger du har haft og skriv de 3 vigtigste og mest betydningsfulde ting ned, som har udviklet dig, styrket din viden og position i den gældende stilling.

At bruge tid på også at tænke fremadrettet, og ikke kun til det næste job, er jeg sikker på vil kunne give dig ny inspiration og mod på at prøve nye ting, og samtidig give dig en fornemmelse at formål i hverdagen. Hvor god vil du gerne være inden for dit felt og hvad skal der til for at du bliver det? Du skal være nysgerrig, udforsk hvordan du kan få indraget din passion (det du elsker at lave) i dit kommende job. Jeg er sikker på du vil opleve det samme som jeg, nemlig at når først interessen og nysgerrigheden er vakt, vil du begynde en opadgående og positiv spiral i din udvikling, personligt som fagligt.

Alternativet, hvis du ikke gør noget, er at du hænger fast, ikke får nye input og inspiration, hvilket vi som mennesker har behov for, hvis vi skal udvikle os. Som tiden er, har du ikke råd til stilstand. For det betyder andre vil overhale dig og du stille og roligt afvikler dig selv. Det er aldrig for sent at begynde.

Så brug lidt tid på at reflektere over spørgsmålene her i artiklen og skriv dine tanker ned, gerne sammen med de tanker du måske har gjort dig i forhold til de foregående artikler. Har du ikke læst de andre artikler endnu, så vil jeg foreslå du gør det, da det vil give dig det bedste resultat i forhold til dine refleksioner og noter.

Bliv klogere på dine kompetencer og besvar spørgsmålene herunder.

Star modellen

 • Beskriv 5-7 succeser du har lavet ved hjælp af STAR Modellen.
 • Hvad er dine faglige kompetencer?
 • Hvad er dine personlige kompetencer?
 • Spørg andre hvad de mener er dine kompetencer.
 • Hvad er dine styrker?
 • Hvordan kan du indrage dine personlige kompetencer i din karriereplan?

Jeg har selv prøvet at spørge mit netværk, hvad de mente var mine kompetencer. Det var en grænseoverskridende ting at gøre, men også super lærerig og noget jeg helt sikkert vil anbefale dig at prøve. Jeg er sikker på du vil få nogle ting at vide, du ikke selv havde tænkt som nogle af dine kompetencer.

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

1 Kommentar

 1. God artikel, og jeg kan kun være enig. Det er virkelig vigtigt at være opmærksom på sine styrker, udvikling og ikke mindst dit personlige brand (hvor du excellerer) og et super godt og relevant værktøj du præsenterer.
  Ps. Man skulle næsten tro, du havde smuglyttet til mit oplæg hos Powerjobsøgerne i sidst uge 😉
  Hilsen Kim

Skriv en kommentar