Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

2 feb 2015

Tips til networking fra en networking-novice

Tips til networking fra en networking-novice

Maja ThorslundOfte hører man gode råd fra eksperter i networking, der for længst har gjort det til en professionel levevej, og knap nok mindes de bævrende ben ved det første kaffemøde. Men det kan også være rart at høre lidt fra en, der hverken er prof eller frygtløs, men som har spændt livremmen ind og netop kastet sig ud i den livsfarlige disciplin.

Jeg hedder Maja Thorslund, jeg er 26 år og jeg er i fuld gang med at opleve hvor sjovt og givende det kan være at networke. Derfor vil jeg gerne fortælle lidt om, hvordan jeg griber det an, og forhåbentlig inspirere dig til at tage med på rejsen.

Find den gode karma frem!

Tilbage i december måned besluttede jeg mig for at gå lidt mere aktivt til min jobsøgning, og i højere grad få gjort opmærksom på mig selv ude i den store (online) verden. I den sidste måneds tid har jeg derfor opsøgt personer, der enten virker inspirerende, som arbejder inden for mine interesseområder, eller som på anden måde kan give mig nogle spændende input. Jeg har selvfølgelig også en idé om at disse personer gerne må kunne lede mig videre til et job, men det er ikke afgørende.

Det handler om at komme ud og suge inspiration til sig, at sparre med andre og at sprede ringe i vandet.

Når jeg kontakter folk, har jeg altid et særligt fokus på at tilbyde min hjælp. Jo, jeg sørger da også for at fortælle lidt om min position som jobsøgende, og hvilke områder jeg interesser mig for, men det vigtige er faktisk mere at høre hvad jeg kan gøre for dem. Dels synes jeg det er fantastisk hvis jeg kan hjælpe andre, og dels er det jo fedt at få sat sine kompetencer lidt i spil.

Har du – heller ikke – mod på at ringe?

Man hører ofte at networking handler om at gribe røret, og allerede dér bliver mange nok sat af. For der er bare noget andet ved at kunne gemme sig bag en skærm.

Personligt synes jeg bedst om at skrive, for så ved jeg at folk læser og svarer min besked når det passer dem, frem for at jeg forstyrrer midt i et vigtigt møde.

Vælger man at ringe, skal man selvfølgelig altid spørge om personen har tid til at tale. Men det kan alligevel give en mavepuster af en hvis liga, når man endelig har fået mandet sig op, og så møder en fraværende stemme i røret, der svarer ”jeg er altså lige på vej i møde”.

Om det er telefon, LinkedIn eller brevdue, så handler networking nu engang bare om at få skabt kontakten.

Så – er det frygten for telefonopkaldet, der holder dig tilbage?

*PUF* der forsvandt den forhindring.

Men hvem kan jeg kontakte?

Hvis du allerede har en del års erfaring fra arbejdsmarkedet, ja så står du ret heldigt. Du har både (x-)kollegaer, samarbejdspartnere, og folk i din omgangskreds, der sandsynligvis alle sammen har et godt netværk inden for forskellige brancher.

Er du, ligesom jeg nyuddannet, så kan det føles som om at netværket primært består af frustrerede jobhungrende dimittender, eller de heldige kartofler, der netop har landet drømmejobbet og ikke har overskud til at networke.

Men fortvivl ikke – muligheder er der masser af, og for hver gang du møder et andet menneske (også virtuelt), kan der dukke et nyt potentiale op.

Ved en simpel google-søgning, kan du finde masser af inspiration til, hvordan du klarlægger dit netværk. Og der er helt sikkert også masser af bøger du kan læse (eller bruge som påskud for ikke at komme i gang).

Jeg selv kastede mig sådan set bare ud i det. 

Jeg lagde mærke til opslag fra folk der virkede interessante på LinkedIn, søgte på interesseord og fandt folk i branchen – og så har jeg en evig nysgerrighed på andre mennesker. Jeg bevarer et åbent sind, og sørger for at gribe chancen, hvis jeg møder nogen der virker interessante til et arrangement eller et selskab.

Jeg har fx kontaktet:

 • En gammel studiekammerat, der arbejder i en spændende virksomhed hvor jeg overvejer at søge uopfordret
 • En kvinde jeg ikke kender, men som arbejder – og har startet virksomhed – inden for et af mine interessefelter, Event Management
 • En iværksætter, der arbejder på et jobsøgningssystem som jeg tilbød at give feedback på
 • En super networking-ekspert, som afholder forskellige arrangementer, jeg blev nysgerrig på
 • En inspirerende pige jeg mødte til en workshop hos Kommunikation & Sprog, og som jeg efterfølgende spiste frokost – og sparrede med
 • Et bestyrelsesmedlem fra en virksomhed jeg engang arbejdede i

Ja, sågar oplægsholdere, som selveste Mr. Niels Reib, har jeg budt på kaffe.

Men hvad skal jeg dog sige, når jeg tager kontakt?

Fortæl hvorfor du kontakter personen (”du arbejder med nogle spændende projekter”, ”jeg fik meget ud af dit oplæg”, ”jeg er inspireret af dit drive”).

Fortæl lidt om dig (”jeg har tidligere arbejdet med xx projekter inden for marketing og kommunikation, og er nu ved at finde mit drømmejob”)

Og husk, at fokus er på ’hvordan kan jeg hjælpe dig?’.

Jeg foreslår fx om de kunne bruge et par skarpe øjne til at rette deres hjemmeside igennem, om de har brug for en hånd til at afholde et arrangement, eller om jeg kan hjælpe dem med lidt sparring omkring markedsføring og forretningsudvikling.

Tag udgangspunkt i de ting du har erfaring med, som du ved du er god til, og som du kan gå til her og nu.

Gør det reelt en forskel at tilbyde sin hjælp?

Ja! De tilbagemeldinger jeg har fået, taler for sig selv.

Fx havde jeg et kaffemøde i går, hvor personen sagde ”jeg har 30-40 henvendelser liggende fra folk der vil have en kaffedate, men du er den første jeg har sagt ja til, fordi jeg synes så godt om din ’hjælpe’-approach”

Og så sent som i dag, har jeg talt i telefon (altså, efter en indledende skriftlig kontakt) med en kvinde, som i respons til min henvendelse sagde ”jeg vil meget gerne også hjælpe dig – det var super friskt af dig, at du bare kontaktede mig og tilbød din hjælp”.

Det er ikke altid at folk kan bruge din hjælp – ja, ofte ved de knap hvad de skal bede om hjælp til, fordi det er så uvant at få det tilbud. Men din tilgang vil de bemærke, og værdsætte!

Hvis du mangler nogen at øve dig på, så skal du være velkommen til at kontakte mig på min linkedIn profil (Maja Thorslund) – jeg er altid frisk på en kaffeaftale, og måske vi kan finde en måde at hjælpe hinanden.

Skrevet af

Maja Thorslund

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

4 Kommentarer

 1. Det har været en stor fornøjelse at møde Maja, og opleve hendes enorme drive og mod på at kaste sig ud i netværkets kunst. Jeg er helt sikker på det vil bringe nogle spændende muligheder med sig og helt sikkert også et job. Keep it up! 🙂

 2. Maja

  Åh det varmer med de fine kommentarer Lotte og Niels – især når det kommer fra folk, der selv har ret godt styr på networkingen. Tak!

 3. Hej Maja .

  Tak for dit inspirerende indlæg. Jeg kender godt det med at lave kaffemøder og det er meget vigtigt at have som fokus , at det handler om at give.
  Det kan være angstprovokerende at kontakte et menneske som man ikke kender personligt, men jeg har fået mange gode resultater ud af det. Og det vigtigste for mig er sparring og ikke mindst et nyt menneske i mit netværk.
  Og ja et kaffemøde med Hr Reib medvirkede til, at jeg sprang ud som selvstændig i 2014.
  Mit sidste kaffemøde blev afholdt i en skov, vi lavede en walk and talk , og det er der kommet mange gode ideer og samtaler ud af siden . Keep up the spirit , det skal nok lykkes dig at få dit drømmejob , vil i den henseende lige nævne Himmelstrup Event , måske der kunne ske noget der. Venlig hilsen Mary
  PS. Du må gerne connecte.

Skriv en kommentar