Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

22 okt 2012

Tillad dig selv at slappe af! (også som jobsøgende)

Pia Henningsen

Pia Henningsen

’Hun var så god til at give råd – det var bare sjældent hun fulgte dem selv!’

Jeg læste ovennævnte i et af mine amerikanske blade forleden dag – og citatet skulle vistnok stamme fra Alice i Eventyrland. Det bragte et skævt smil frem – for jeg kunne jo ikke lade være med at se mig selv i situationen.

Tillad dig selv at slappe af!

Jeg er jo så heldig at rigtig mange mennesker bruger mig som sparringspartner – hvorfor jeg glad og gerne deler ud af mine livsholdninger, synspunkter, værdier og alt, der ellers kan bruges til at hjælpe mine medmennesker frem til at tage en beslutning med hensyn til det de måtte stå i – og med – lige i situationen. Af alle de råd – hører jeg så, hvad jeg selv siger? Ja – det gør jeg – ingen tvivl om det. Lytter jeg? Tjah – se – det er nok et helt andet spørgsmål. Og det betaler jeg så af og til prisen for – hvilket jo i virkeligheden er mit eget ansvar. Men lad mig nu komme frem til essensen af, hvad jeg gerne ville skrive.

Weekenden blev i stedet for i afslapningens tegn

Da sidste weekend oprandt, havde jeg lavet en masse planer. Der var slet ikke grænser for, hvad jeg gerne ville nå: Jeg skulle have bagt boller og have gæster fredag aften, lørdag ville jeg kækt springe ud af sengen og gå i gang med at vaske tøj, alt imens jeg ville tage et par e-lektioner i mit kursus omkring børn og overvægt – jeg skulle lige have redigeret min hjemmeside – have skrevet et par blogindlæg (!) – gøre badeværelset rent og så lige slutte af med at drikke eftermiddagskaffe om søndagen hos en veninde – HUHEJ! Der var ikke grænser for, hvad jeg skulle nå!

Da mine gæster var gået fredag aften var jeg TRÆT! Godt og grundigt! Og sandheden er, at i stedet for at få nået alt det jeg gerne ville – ja, så måtte jeg kaste håndklædet i ringen og se i øjnene at jeg også var træt, da jeg stod op lørdag morgen – og den træthed hang sådan set ved til jeg gik i seng søndag aften – hvorfor langt det meste af mine planer blev skrinlagt, fordi jeg ikke orkede at tonse rundt. Valget faldt i stedet for på sofaen – på en lejefilm fra YouSee – og ikke meget andet! Kort sagt: Weekenden blev i stedet for i afslapningens tegn. ’Det er der vel heller ikke noget i vejen med’ siger du sikker nu? Og NEJ! Det er der ikke noget i vejen med. Sagen er bare den, at i stedet for at føle, jeg har fået hvile og ro – så føler jeg SKYLD over at jeg ikke fik nået det, jeg havde lovet mig selv – selvom bakspejlet viser mig, at jeg rent faktisk FIK lavet lidt.

Hvem styrer at du skal have dårlig samvittighed når du holder fri som jobsøgende?

Her er det så, at jeg kom til at tænke på, hvor tit, jeg hører fra mine jobsøgende kontakter, at SKYLD er dét, der ligger lige for, hvis man en enkelt dag tillader sig at ’tage fri’ fra jobbet som jobsøgende. At samvittigheden plager – og den maksimale afslapning udebliver, hvis valget falder på en tur i naturen, et møde på en café eller ganske enkelt et ophold på sofaen med kaffe, kage, kino og ’krash’!

Derfor må jeg simpelthen stille spørgsmålet: Hvem styrer at du skal have dårlig samvittighed, hvis du holder ’fri’ som jobsøgende? Hvem forlanger at du SKAL bruge mere end en arbejdsdags længde på at jage jobs? Mit bedste bud er, at det er dig selv! Jeg forstår godt, hvad det er, der foregår! Som jobsøgende føler man, at omverdenen forventer, man er ’på’ hele tiden – at muligheder bliver udforsket – at omveje og genveje til det rigtige job bliver afsøgt og at kreativiteten er i top, for det skal være tydeligt, at man gør en stor indsats for at komme i job igen. At sidde på ’lufferne’ er forbudt!

Ganske ligeså er det mig selv, der pålægger mig alle mine forpligtelser med hensyn til beskæftigelser i weekenden – fuldstændig ud fra samme agenda, som du, kære jobsøgende, kører din dagsplan: Vi VIL SÅ GERNE! Vi vil så gerne finde det rigtige job – finde vores plads i tilværelsen – finde tilfredshed i hverdagen. I mit tilfælde er det jo at komme ud over stepperne som selvstændig livsstils- og stresscoach/foredragsholder med speciale i kostvejledning og sund levevis, så derfor dasker jeg konstant mig selv over skulderen med opgaver, der skal føre mig den rigtige vej: Skrive blogs, arbejde på foredrag, skrive ernæringshæfter, arbejde på hjemmeside – og – nårh ja: Samtidig skal jeg da lige passe mit dagjob. Jeg taler vidt og bredt om, hvor gerne jeg vil være med til at ’ændre verden’ – og føler derfor, at jeg SKAL præstere og vise resultater, for at det ikke skal være tom snak.

Tilbage i rillen

NÅ! Inden dette bliver en stor markedsføring af mig og mine projekter vil jeg springe tilbage i rillen og spørge: Hvem forlanger at DU (vi) hele tiden arbejder? Jeg hører rigtig mange jobjægere sige, at deres A-kasse og Jobcenter forventer at de bruger minimum 8 timer om dagen på jobsøgning – men helt ærligt: Gør de nu også det – eller er det noget DU i virkeligheden hører, når der bliver sagt, at det kræver en indsats at søge job? Personligt er jeg aldrig blevet pålagt at bruge et bestemt antal timer til at søge job i – og i min verden er det fuldkommen urealistisk at blive påduttet en sådan tidsramme. Modellen er vel enkel: Nogle dage bruger du mange timer, fordi der er flere jobs at søge – andre dage bruger du ingen timer – for der er intet at søge – og atter andre dage har du bare slet intet overskud til at foretage dig noget som helst andet end at tage hensyn til dig selv og dine personlige behov.

Jeg startede med at skrive;

’Hun var så god til at give råd – det var bare sjældent hun fulgte dem selv!’

– og jeg kan fortælle, at forgangne weekend har været en stor lære for mig – for jeg har lyttet til mine egne råd og set i øjnene, at det bestemt ER tilladt at give sig selv lov til at slappe af – at være lige i nuet og lade alle pligter ligge – selvom du synes de skriger på dig. Så hvis du sidder ude bag din jobsøgningsskærm, føler at det hele er surt, at du er træt, at du kun søger et bestemt job af pligt – og at du i virkeligheden hellere vil ud i det fantastiske vejr – ja – så giv dig selv den gave at tillad dig at slappe af med god samvittighed – få en ny oplevelse og klap dig selv på skulderen, fordi du ’tør’ tage imod din egen følelse af, at du har behov for at være ulydig (hvad Alice i Eventyrland jo var, da hun begav sig ned i hullet) – og NYD! at være til.

Så skal du se: Energien til din jobsøgning kommer tilbage med fornyet kraft – og pludselig er du i job.

Mig selv: Jeg skal lige have lavet lidt på min hjemmeside i den kommende weekend – og så skal jeg coache. Jeg glæder mig!

Husk at smile!

Skrevet af

Pia Henningsen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Læs eventuelt også

Ledige stresser – DR nyheder 19 januar 2012

At blive fyret og degraderet til ingenting

Din indsats som jobsøgende er en administrerende direktør værdig!

Hvem disponere over ledige og deres tid?

6 Kommentarer

 1. Ja Pia, du var lidt efter mig forleden og jeg må indrømme jeg i denne weekend valgte at slappe af. Kunne dog ikke lade være med at arbejde bare lidt på nogle af mine projekter, hvilket resulterede i at jeg først kom i seng kl 04 lørdag morgen. Men nu er jeg i gang med mit nyeste projekt, som jeg dog har givet mig selv forholdsvis god tid til at få lavet. Så det er nu bare mest hygge…

  Det er ikke altid nemt at tillade sig selv at slappe af, hverken som jobsøgende eller når man er i arbejde. Selv har jeg det sådan at jeg ser mig selv som værende selvstændig og det er et mindset der fungere for mig i den her situation jeg nu er i. At finde lige præcis det arbejde jeg gerne vil have er en lang process som kræver tålmodighed og meget networking. Men jeg ved at min flid vil blive belønnet, det handler bare om tid. Hvilket også kan være frustrerende til tider, da tålmodighed ikke lige altid er min strong suit….

  Men jeg har lyttet til dig flere gange og ja, jeg er blevet bedre til også at slappe af ind imellem…

  Rigtig god mandag!

 2. Hold nu op – hvor var det bare “spot on” ;o) Skyld og pligt går unægtelig hånd i hånd i min lille verden. Jeg SKAL også bare altid nå så meget, lægger planer for dagene og føler mega SKYLD, hvis jeg ikke kommer i mål. Og PLIGT – ja, jeg føler, at jeg har pligt til at søge alle de jobs, som er der ude, og som jeg ikke altid lige kan se mig selv i i sidste ende. Hvor er det egentlig trist, meeen jeg vil absolut tage dine ord til mig, Pia og se om jeg ikke kan tillade mig selv at tage en slappe dag med god samvittighed.
  Tak for et super godt indlæg ;o)

 3. hvem er det der har lært os at det ikke er ok at dovne ??
  en psykoterapuet henviste engang til at billedet af de gamle romer der lå og spiste druer i solskin….om jeg kan bruge det til at sige det er ok at slappe af ???
  hmmm, har som Niels en vis utålmodighed…er god til at holde ferie, i et par dage, så bliver jeg rastløs og MÅ foretage mig et eller andet meningsfyldt!!

  sååå tror der er stor forskel på om man stresser fordi der kræves noget af en, eller om man stiller store krav til en selv….eller om man har mange jern i ilden fordi det giver en “brændstof “??
  tænker der er en verden til forskel.

  Derudover tror jeg at så længe man lytter til kroppens signaler, hvad man har behov for – så går man ikke helt galt i byen.

  HVIS man får dårlig samvittighed over at slappe af, kan man gøre sig selv den tjeeste at kigge indad efter årsagen – der er kun en afsender af dårlig samvittighed …..

 4. De mest geniale “out-of-the-box” tanker kommer mange gange ud af intetheden. Det er derfor det kaldes out-of-the-box (tror jeg nok…). Og når vi alle tillader os en “timeout” og gør absolut intet – eller i det mindste noget som ikke kræver at vores hjerne arbejder – så kan der opstå de mest geniale tanker – nemlig de tanker som får os til at tænke nyt og anderledes. Er du til mange bolde i luften, mange aktiviteter osv., så prøv med at lave ingenting. Gør det modsatte af, hvad din indre kritiker siger – og se hvad der sker. Hvis A-kassen skulle mene, at 8 timer om dagen giver de bedste resultater, så er det ud fra devisen “Kvantitet”. Det siger intet om kvalitet og dybde. I stedet for 8 timer, så sæt f.eks. timer på og lav en ansøgning på en time (blot for at lege). Se, hvad du kan nå på så kort tid som muligt og oplev (måske), hvad du egentlig kan præstere af nytænkning. Jo længere tid du har, desto dårligere kvalitet kan du opleve (dette er jo blot en overbevisning, men sæt nu vi alle sammen tror på dette?, så behøver vi slet ikke søge/arbejde 8 timer om dagen. Vi skal blot arbejde/skrive ansøgninger, når vi er på toppen, fysisk, mentalt og følelsesmæssigt, så kan der ske nye mirakler, som vi ikke anede var mulige).
  En stund, hvor du tillader dig selv at koble fuldstændig af, vil give energi til at klare det som du skal, når du skal det. God PAUSE til alle 🙂
  Hilsen Stig Seberg, http://www.historienom.dk / http://www.evolvia.dk
  Forfatter, coach, proces- og ledelseskonsulent (hvad mon bliver det næste?)

 5. Allan Schmidt

  Godt indlæg.

  Det er dog vigtigt at pointere at lidt skyld (eller ansvarsfølelse, om du vil) ikke er helt skidt. Det forhindrer nemlig at det afslappende pludselig tager om sig og varer mere end bare weekenden.

  Går der for lang tid, bliver det nemt en dyne, der trækker mere end dagens job og så er det nye job pludselig langt væk.

  1. Fuldstændig enig med dig Allan i at det ikke må tage overhånd med afslapningen.
   Men det jeg høre fra rigtig mange jobsøgende er, at de konstant har jobsøgningen hængende som en sort sky over hovedet. I det tilfælde er det endnu mere vigtigt at tillade sig selv tid til at lade batterierne op, så man kan få overskud til at præstere i jobsøgningen.

Skriv en kommentar