Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

9 apr 2015

SUCCEShistorie – En dinosaur går på land

SUCCEShistorie!

Det er en fornøjelse at bringe jeres SUCCEShistorier og jobansøgninger her på Ledigidanmark.dk.

Har du en SUCCEShistorie så skriv til niels@ledigidanmark.dk. Del din historie og vær med til at inspirere andre jobsøgende, som med glæde vil høre den og dermed blive bekræftet i at der er et job derude.

Ann Roy Vind

Mit navn er Ann Roy Vind, jeg er 55 år, og med min historie vil jeg fortælle, at du kan lykkes, hvis du tror på det!

Efter mere end 30 års uafbrudt beskæftigelse befandt jeg mig pludseligt og uventet i flokken af ledige. Rejsen mod et nyt job varede et år og førte mig ad lange og snørklede veje, før jeg endelig nåede mit mål. 

En dinosaur går på land

En SUCCEShistorie leveret af Ann Roy Vind

Få måneder efter mit 25 års jubilæum i en større IT-virksomhed sagde jeg mit job op for at starte et helt nyt arbejdsliv indenfor planteverdenen i en branche, som lå uendeligt langt fra den verden af moderne teknologi, som jeg havde bevæget mig i gennem så mange år.

I løbet af de forløbne 25 år havde jeg haft flere forskellige stillinger indenfor salg, marketing og ledelsesstøtte, og da det var i forskellige virksomheder og divisioner i en større koncern, fik jeg min anciennitet med, når jeg skiftede job. Men tiderne skiftede, og vi voksede nok fra hinanden, virksomheden og jeg.

Det er sundt at prøve noget nyt. Hvis man ikke prøver nyt og udvikler sig som menneske, så ”afvikler” man sig i stedet, og så går man i stå. Jeg havde 5 dejlige, spændende, udviklende og udfordrende år på min nye arbejdsplads, indtil virksomheden blev solgt til et hollandsk investeringsselskab. Det er dyrt at drive virksomhed i Danmark – kapacitetsomkostninger, lønninger og skatter er høje, og de nye ejere valgte at lukke det danske selskab og overføre aktiviteterne til Holland.

For første gang nogensinde i 31 år var jeg arbejdsløs. 53 år gammel skulle jeg – ufrivilligt – søge nyt job.

Arbejdsløs, hvad nu?

Jeg har hørt mange historier fra og om ledige, som har løbet panden mod en mur både hos a-kasse og jobcenter. Jeg ved ikke, om jeg har været specielt heldig, men jeg har kun godt at sige både om AJKS, som møder deres ledige medlemmer med respekt og velvilje, og om Jobcenter Hillerød, som gør præcis det samme.

Jeg kan dog ikke forstå, at man ikke påbegyndte arbejdet med at hjælpe mig til nyt job, allerede da jeg blev opsagt. I august 2013 meddelte min arbejdsgiver, at jeg ville have sidste arbejdsdag den 31. december. Jeg kontaktede med det samme jobcenter og a-kasse og fik at vide, at jeg ikke skulle foretage mig yderligere før 1. januar. Det forstår jeg stadig ikke. Hvorfor går man ikke i gang med at hjælpe den opsagte med det samme? Hvorfor vente? Hvis vi var gået i gang straks, mens jeg stadig var i arbejde, havde jeg måske haft større mulighed for at komme hurtigere i arbejde igen. Jeg søgte naturligvis selv, men hvis jeg fra starten havde fået den hjælp, jeg senere fik, var det måske gået anderledes.

Jeg blev ikke fritstillet, men arbejdede i de knap 4 måneder frem til min fratrædelsesdato. Og jeg søgte nyt arbejde imens. Derefter var jeg de første 3 måneder som ledig overladt til mig selv uden at blive forstyrret af hverken a-kasse eller jobcenter. Jeg oprettede profiler og søgeagenter hos rekrutteringsbureauer og på sociale medier, og jeg meldte mig ind i alle de grupper, jeg kunne finde på bl.a. LinkedIn og facebook. Jeg har altid været meget opmærksom på, hvordan andre oplever mig på de sociale medier, så jeg har aldrig været særlig aktiv på facebook, men som jobsøgende handler det om at se og blive set. På den gode måde! (Det er et emne, jeg kan tale meget og længe om, så det må blive i et andet skriv).

Igen undrer det mig, at a-kasse og jobcenter ikke kommer på banen. I mere end et halvt år – fra jeg blev opsagt, til jeg havde været ledig i 3 måneder – gik jeg og tullede rundt i min egen verden. Jeg fik nedbragt bunken af vasketøj, nød lange ture i skoven med hundene, legede chauffør for børnene og fattede ikke, at jeg overhovedet havde haft tid til at gå på arbejde. Jeg brugte mange timer om dagen på at læse stillingsannoncer og skrive ansøgninger og blogindlæg og holde mig orienteret om, hvad der rørte sig inden for mit felt, og de første 4 ansøgninger førte til 2 samtaler, som dog ikke førte videre. Men det generede mig ikke stort. Økonomien var dog noget stram, og jeg skulle helt sikkert i arbejde igen, men det skulle jo nok også lykkes. Det var jeg overbevist om. Men invitationer til nye samtaler udeblev.

Mødet med a-kasse og jobcenter

Ifølge regler og lovgivning skulle jeg møde i både a-kasse og jobcenter efter 3 måneder som ledig. Jeg blev positivt overrasket over mødet i a-kassen. Det var udformet som et temamøde, og jeg kunne vælge mellem forskellige temaer, f.eks. reglerne for freelancearbejde, når man er på dagpenge, eller hvordan man bedst udnytter de sociale medier til jobsøgning, og mange andre gode emner. Jeg var til temamøde hver tredje måned. Derudover stod a-kassen til rådighed med vejledning og sparring, og jeg gjorde flittigt brug af begge dele i løbet af min ledighed.

På jobcentret mødte jeg op sammen med ca. 15 andre ny-ledige og fik en grundig indføring i rettigheder og pligter. Det var jobcentret selv og ikke en anden-aktør, der stod for mødet, og konsulenten var både engageret og professionel. Jeg havde kontakt til hende flere gange. Jeg havde også kontakt til en virksomhedskonsulent fra jobcentret, som sendte mig flere stillingsopslag.

6 ugers helt fantastisk uddannelse og et godt praktikforløb

Jeg fik bevilget 6 ugers selvvalgt uddannelse, som jeg brugte til et kursus i online markedsføring og sociale medier hos Bigum&Co. Det var helt fantastisk. Udover at være fagligt godt med dygtige undervisere, så gav det en enestående mulighed for at udvide mit netværk. Jeg mødte mange spændende mennesker, og flere af kursusdeltagerne fik job, inden kurset var afsluttet. En af mine medkursister, som fik job, kontaktede mig kort efter kursets afslutning og tilbød mig et freelance job som oversætter. Det var ikke mange timer om måneden, men det gav mig en følelse af at være i gang. En god kontakt, som jeg glæder mig over den dag i dag.

Inden kurset havde jeg gjort mig tanker om, hvordan jeg ville kunne udnytte det bagefter. Jeg kontaktede på forhånd nogle gamle kolleger, som havde startet egen virksomhed, og spurgte dem, om de ikke havde lyst til at få mig i virksomhedspraktik efter endt kursus. Praktikperioden skulle vi bruge til at give deres hjemmeside en opfriskning og til at få synliggjort virksomheden på de sociale medier. Det blev et dejligt gensyn. Det var som at komme ”hjem” efter en lang rejse. Desværre kunne praktikken ikke udvikle sig til en fastansættelse, men det var godt at være på arbejde igen, og jeg havde stor glæde af kurset.

De tre vigtigste ord for en aktiv jobsøgende: Netværk, netværk og netværk!

Mit møde med C4

Mens jeg var i praktik, blev jeg af jobcentret inviteret til at deltage i Jobmatch, som er et samarbejde mellem Jobcenter Hillerød og C4, et netværk for virksomheder og selvstændige i Hillerød og Nordsjælland. Motiverede og kvalificerede ledige inviteres af jobcentret til at deltage i et forløb, hvor de tilbydes coaching og et netværk, eller et forum, hvor ledige og virksomheder mødes. Det er ikke målet, at virksomhederne skal tilbyde de ledige beskæftigelse. Det handler om netværk. Om at se og blive set.

Jeg lavede en A5-folder, et udvidet visitkort, hvor jeg beskrev, hvad jeg kunne tilbyde. Igen fik jeg udvidet mit netværk. Udover coaches og repræsentanterne for C4 mødte jeg ca. 30 personer fra forskellige virksomheder samt de andre ledige, som også er blevet en del af mit netværk. Jobmatch er i mine øjne en stor succes og et eksempel til efterlevelse for andre jobcentre.

I sidste ende var det ikke via Jobmatch, at jeg kom i arbejde igen, men jeg er overbevist om, at min deltagelse i forløbet var med til at bevare min selvtillid og styrke min tro på mine egne ressourcer og min formåen. Og man giver nu engang et bedre indtryk, hvis man er rolig og selvsikker og tror på, at man har noget at byde på ved en jobsamtale.

Ved rejsens mål

Over 70% af alle ansættelser sker via netværk, og min nuværende ansættelse var ingen undtagelse. Min nabo og tidligere kollega fortalte sin chef, at hun muligvis kendte en kandidat til en ledig stilling, og resten er – som man siger – historie.

Efter 1 år og 1 måned og flere end 140 ansøgninger og et hav af uopfordrede henvendelser til gamle venner, venners venner, tidligere kolleger, gamle skolekammerater og hvem der ellers er i mit netværk, er jeg tilbage i IT verdenen. Jeg har et spændende og udfordrende job blandt gode kolleger i en virksomhed i forandring. Jeg glæder mig over at være en del af det.

Med min historie vil jeg fortælle, at det nytter! Det er muligt at få et job efter en periode som ledig. Også selv om man er født midt i det forrige århundrede. Men det kræver, at man vil det. At man gør en indsats og ikke går i stå, og at man ikke mister troen. Og at man bruger sine 3 vigtigste redskaber i jobsøgningen: Netværk, netværk og netværk.

Hvis du har brug for sparring eller et venligt skub i den retning, du har lyst til at gå, så kontakt mig gerne. Jeg hjælper dig også gerne med din ”elevator-tale”. Du kan finde mig på LinkedIn. Lad os evt. mødes og drikke en kop kaffe. Måske skal vi blive en del af hinandens netværk?

Held og lykke. Tro på dig selv, for det gør andre!

Ann Roy VindSkrevet af

Ann Roy Vind

Skriv en kommentar