Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

16 aug 2012

Som ledig er dit Network dit virke

Som ledig er dit Network dit virke

Pelle Esbensen

Pelle Esbensen

Hvordan bliver fremtidens arbejdsmarked? Hvilke kompetencer får jeg mest brug for? Hvilke metoder virker bedst både online og i “virkeligheden”?
Som ledig er dit Network dit virke.

Internettets indfødte

Dine networkkompetencer og måske især dit netværks kompetencer er allerede blevet dit vigtigste aktiv på markedet. Der er ikke nogen fra officielt hold der har fortalt os dette, men det er stadigt blevet den accepterede sandhed. Inde i organisationer fordeler ansvarsopgaver sig over tid blandt dem der kan få tingene udført. Ofte vil denne ansvarsfordeling ikke være præcist sammenfaldende med titler og lønningsniveau.

På samme måde er det udenfor organisationer – blandt de ledige og andre på overførselsindkomst. Den tid og den sociale kapital som folk er villige til at investere i dig – på frivillig basis – er et spejl af, hvor interessant du er for dem at være sammen med og evt. hjælpe. Dette kan være en ubehagelig indsigt for mange ledige. Som nys fyret eller nyuddannet føler mange ledige sig stressede af en livssituation de ikke føler sig klædt på til at håndtere. Mange har en ide om at deres nye status som ledig har “afskåret” dem fra deres eksisterende professionelle netværk, der hovedsageligt var knyttet til arbejdspladsen eller studiestedet.

I denne post gennemgår vi de grundlæggende metoder du kan bruge til at operere på fremtidens arbejdsmarkeds præmisser. Først er det vigtigt at forstå at der er tale om skridt i en længere proces frem mod succes. Vi ledige har i 2012 ikke længere simple løsninger på vort store dilemma: Hvor skal jeg investere min tid i dag? Heldigvis kan ny forskning hjælpe os. Det har vist sig at det der virker online, også virker når det implementeres i virkeligheden.

Fra Netværk til Network

Det danske sprogs anglifisering giver både fordele og drawbacks. Det bedste måde at forholde sig til den nye virkelighed, som i større og større grad udtrykkes i fremmedord er at bede om at få ukendte begreber forklaret via Sparring. Alternativt må man lave sin egen Research. Når det gælder at bruge de nye begreber til at blive klar til fremtiden, så hjælper det at lade de nye ord op med en ny forståelse så de bliver værktøjer til din udvikling.

Dit netværk er alle dem, der kender dig ved navn og som du potentielt kan kontakte. Dit network er alle dem du kontakter og som kontakter dig. Uanset om du kendte dem før kontakten eller ej. Man arbejder sig ud af sin personlige krise som ledig og tilbage ind på samfundsmarkedet ved at investere sin tid i sit network – der hvor dit bidrag er velkomment og hvor det udgør en del af dit virke.

De mennesker, der kan hjælpe dig videre er dem, der kan konvertere din sociale kapital – den tid du investerer i dem og deres projekt – til andre typer kapital. Det vil sige de mennesker, som kan give dig andre typer oplevelser end du ellers ville få og adgang  til nye kompetencer og netværkskontakter. Og måske til et job. Men det kommer aldrig i første omgang og kun sjældent på en måde man kunne have regnet ud på forhånd. Kun nogle af de mennesker, der har haft succes med disse strategier, er blevet ansat i stillinger de selv har søgt. Resten er blevet  headhuntet eller har fået en stilling foreslået, fordi de har vist deres kunnen på det fri vidensmarked.

Bidrag først

Al networking teori starter med et simpelt udgangspunkt. “Det er dit bidrag, der afgør resultatet.” Succes kommer gennem succes og som ledig er man ofte nødsaget til at låne lidt af andres succceshistorie for at stive identiteten af. Det er helt fint, sålænge det er dig, der bidrager til andres projekter først.

Hvordan kan det her se ud i praksis? Under Sparring talte vi om interviews. I Research diskuterede vi hvordan du kan investere i dine samarbejdspartnere på ved at dele online kilder, oplevelser eller udgifter. Din tid er en ressource. Din tid er faktisk din eneste ressource og lige nu…  er der ikke andre end staten – eller er det samfundet? – der har købt et krav på den. Hvad skylder du din stat eller dit samfund for din understøttelse? Du kan gøre hvad du vil. Men du skal selv både så og høste for at når dertil.

Det mest anvendte værktøj til at bidrage til samfundet er frivilligt arbejde. Du må registrere at du yder op til fire timer af det om ugen som ledig. Men tusinder af ledige danskere yder mere
end det og ingen jeg har talt med har hørt om en A-kasse, der aktivt bruger ressourcer på at bevise at en ledig har haft frivilligt overarbejde. Beskæftigelsesborgmesteren her i København blogger også om nødvendigheden af mere frivilligt arbejde og brugerstyring i fremtidens velfærdssamfund.

Open Source, Open Space og Content Curation

Tre nye trends indefor kommunication giver networkere flere værktøjer i kassen. Open Source videndeling er kun så småt begyndt at indfinde sig i erhvervslivet endnu, men det er den hurtigst voksende trend blandt befolkninger over hele verden. Det er også derfor demonstrationer og online protester mod international lovgivning af internettet trækker flere folk til end noget andet emne. Folk vil have deres internet og retten til at bruge det frit. Alle, på nær dem, der hellere helt vil undvære det og med NemID er det jo blevet svært herhjemme.  Man lægger sig på forkant med udviklingen ved at selv at være med til at definere den sammenhæng ens digitale spor optræder i. Jeg har omtalt nogle strategier i Research og vi kommer omkring nogle flere i de kommende uger under Blogging og Nærvær.

Open Space er en række nye metoder til at holde møder og andre videndelingevents på en dynamisk og brugerstyret måde. Emnet er vel værd at sætte sig lidt ind i og prøve for networkere. Content Curation er et begreb som dækker over en bred vifte af fremtidsrelevante network kompetencer som man kan tilegne sig ved at eksperimentere med strategierne præsenteret i denne blog. Disse to teknologier – forstået som menneskeligt software – viser bedre end noget andet eksempel, hvordan de samme metoder som virker online også virker i virkeligheden. Du får succes ved at investere din sociale kapital i andre og facilitere deres arbejde.

Alle de strategier jeg omtaler i denne blog kan forstås under begrebet Network. De kan alle implementeres online og via virkeligheden. For den kommende generation af byboere vil det kun i mindre grad blive relevant at tale om en forskel på disse to stadier. Det bliver mere relevant at kunne formulere den etik man arbejder ud fra, skabe forbindelser mellem nye samarbejdspartnere og selv kunne opgradere til nye systemer og metoder når det bliver nødvendigt.

Vi afslutter denne uges post med et klip fra en workshop i networking, jeg afholdt i samarbejde med Anders Jensen for at hjælpe højtuddannede nydanskere ind på arbejdsmarkedet. Den er med her som et eksempel på Open Source videndeling på det lavpraktiske plan! Næste uges emne: Blogging. Følg med om lad høre hvis I har andre “superkrafter for ledige” I gerne vil have med på listen.

Skrevet af

Pelle Esbensen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar