Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

25 sep 2013

Skab værdi i hverdagen som ledig

Skab værdi i hverdagen som ledigAt skabe værdi i hverdagen som ledig er mere end smarte tricks og hurtige løsninger til at få et job. Det er en måde at leve livet på, som gør udfordringerne, vi har i vores karriere nemmere at overkomme – og som værdiskaber har du større chance for at få et job. Du kan skabe dit eget job i en eksisterende virksomhed, eller du kan blive selvstændig og skabe din egen virksomhed.

Uanset hvad dine mål er i forhold til din jobsøgning og karriere, så handler det om, hvor god en menneskekender du er. Værdiskabelse er nemlig en subjektiv ting, der er forskellig fra person til person og fra arbejdsgiver til arbejdsgiver.

Det kommer tit til udtryk, når vi har et problem og spørger vores familie eller venner til råds. Så får vi alle mulige gode idéer, som er fremragende for nogen, men for dig er det helt skudt ved siden af. Det er fordi, de ikke ser verden, som du gør. Derfor er kunsten som værdiskaber at sætte os ind i andre menneskers virkelighed, og dermed bliver vi bedre til at hjælpe arbejdsgiveren med at få opfyldt sine behov.

Som uddannet master life coach er mit store idol Anthony Robbins – i mere end en forstand. Manden er 2 meter høj, bruger størrelse 51 i sko og vejer 120 kg, men det er også ham, der har skabt life coach-begrebet. Han har hjulpet millioner af mennesker verden over, og han arbejder ud fra seks basale menneskelige behov:

 1. Skab værdi i hverdagen som ledigSikkerhed (Certainty) – Behovet for sikkerhed
 2. Usikkerhed/forandring (Uncertainty) – Behovet for overraskelse, spænding og spontanitet
 3. Betydningsfuld (Significance) – Behovet for at føle sig vigtig og værdifuld
 4. Kærlighed (Love/connection) – Behovet for omsorg og kærlighed fra andre mennesker
 5. Udvikling (Growth) – Behovet for at føle at man udvikler sig
 6. Bidrage (Contribution) – Behovet for at føle at man kan bidrage positivt

Så på den ene side er vi alle unikke personligheder, og på den anden side er vi meget ens, fordi vi alle prøver at få opfyldt disse behov.

Først forestil dig, at du ikke får tilfredsstillet et af de ovenstående behov – brug et minut på refleksion…

Skab værdi i hverdagen som ledig

Som ledig er udfordringen, at usikkerhed fylder alt for meget i forhold til de andre behov. Du mangler sikkerhed i forhold til din fremtid og din økonomi, hvilket så kan gå ud over familien og dit kærlighedsliv. Måske føler du, at du ikke bidrager nok til samfundet, hvilket så gør dig mindre betydningsfuld og stopper din personlige udvikling.

For at være værdiskaber skal man have noget at give af, så start med at få dine egne behov opfyldt. Her er en lille liste, som kan inspirere dig. Der er nok nogle behov, der betyder mere end andre, så fokusér på dem:

Sikkerhed

I Danmark har vi en høj grad af sikkerhed i forhold til dagpenge og kontanthjælp. Men sikkerhed skal også betragtes i en bredere forstand i forhold til fremtiden og ens liv som helhed.

Her er nogle tips til at få større sikkerhed i hverdagen som ledig:

 • Tal højt: Det, at tale om sin udfordringer med sine nærmeste og blive bekræftiget i, at de altid vil stå bag en, hvis der skulle ske noget, kan lindre på ens følelse af mangel på sikkerhed.
 • Skab netværk: Dit netværk er nutidens sikkerhedsnet. Jo flere du kender, jo bedre bliver du til at klare modgang.
 • Styr på økonomien: Få sat forbruget ned, lav en plan over økonomien, så du sikrer dig, at du overholder budgettet uden at skulle være bekymret.

Usikkerhed og forandring

 • Bryd rutinerne: Det er vigtigt ikke at falde ind i alt for faste rutiner, så sørg for at lave forandringer i din dagligdag f.eks. små ting som at gå, cykle eller løbe nye veje eller bare prøve ny mad.
 • Interesser: Prøv nye ting af, udforsk nye interesser eller aktiviteter. Økonomien er selvfølgeligt en begrænsende faktor, men det er helt sikkert værd at investere i.

Betydningsfuld

 • Velgørenhed: Der er altid rum til flere, som vil lave velgørende arbejde for hjemløse, flygtninge, børn osv.
 • Familien: Gør dig ekstra betydningsfuld i forhold til familien ved at gøre ekstra ting og hjælpe dem med deres udfordringer.

Kærlighed

 • Kommunikation: Det er vigtigt at udtrykke dine behov overfor din familie. Mennesker er jo forskellige, og vi oplever kærlighed forskelligt. Derfor kan vi ikke forvente, at vores nærmeste kan regne ud, hvordan vi skal elskes optimalt.
 • Find kærligheden: Hvis du ikke har en kæreste, så er det måske et godt tidspunkt at finde en.
 • Netværk: Kærlighed kan du også få ved at dyrke dit netværk, her bliver kvantitet så byttet ud med kvalitet, hvor det er de tætte forbindelser, der betyder mere.

 

Udvikling

 • Læs: Bøger der gør dig klogere. Skønlitteratur er fint, men det gør bare ikke det samme for din personlige udvikling.
 • Foredrag: Gå til inspirerende foredrag, workshops osv.
 • YouTube: Der er masser af undervisningsmaterialer på YouTube, så hvis du f.eks. går i fitnesscenter, så se samtlige videoer om træning.

 

Bidrage

Som værdiskaber bør dette være dit favoritbehov

 • Hjemmesiden: Jeg kommer meget mere ind på denne del, men grundlæggende kan du jo bidrage med din viden igennem en blog, hvor du kan dele historier, og du kan skabe et fællesskab omkring din interesse.
 • Sociale medier: Tænk på, hvordan dine opdateringer kan skabe værdi for andre mennesker. Det kan være, du linker til relevante informationer, måske til sjove billeder, du kan give råd og hjælp, måske skrive citater, der betyder meget for dig, og fortæl en personlig historie i den anledning.
 • Jobsøgning: Hvordan kan du hjælpe din kommende arbejdsgiver? Måske kan du lave gratis arbejde på eget initiativ. Det er tit nemmere at få job, når du er kendt af virksomheden, så find enhver mulighed for at bidrage uden at få noget for det – så kan du senere få job.
 • Mission: Find nogle mennesker, du gerne vil hjælpe, og gør det så til din mission at finde den bedste og mest effektive måde at hjælpe på.

 

Luk øjnene og brug nu musikkens længde til at reflektere og forestil dig, at alle disse behov i dit liv er opfyldte.

 

Det var nogle gode tips til at skabe en balanceret hverdag som værdiskaber. Tag, hvad du kan bruge, og udelad det, du ikke kan. Vi er alle forskellige og ens på samme tid…

Næste gang vil jeg fortælle, hvordan du kan bruge den viden om dine egne behov til at tilfredsstille andre menneskers behov, og dermed hjælpe og skabe værdi der matcher din målgruppes behov.

 

Aske RaskSkrevet af

Aske Rask

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

4 Kommentarer

 1. Elisabeth Langvad

  Så sandt, smukt beskrevet – kunsten er at finde de små huller i skydækket, også som job-søgende. Positiv energi er (måske desværre) noget, man selv skaber…

 2. På sin hvis enig Elisabeth 🙂

  Det hjælper dog at være systematisk i forhold til sine behov…

  Hvis man f.eks. ikke får dækket sit behov om at bidrage og føle sig værdsat, så kan det også være svært at skabe positiv energi. Så ved at arb. på alle ens behov, og sikre sig at der er balance i regnskabet, vil man begynde at opleve energi, håb, motivation og andre følelsesmæssige svære størrelse. Det kan man sige er bonus.

  Hvis der er nogen der har eksempler på hvordan man kunne få opfyldt et behov, må man meget gerne dele det 🙂

  /Aske

Skriv en kommentar