Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

15 maj 2012

Ryd op i dit liv – og giv plads til nuet!

Ryd op i dit liv – og giv plads til nuet!

Pia Henningsen

Pia Henningsen

’Du har så mange ting – faster Pia’ – sagde mine niecer til mig for et stykke tid siden.

Af børn og fulde folk skal vi jo som bekendt høre sandheden – men sandheden var hér ikke ilde hørt, for det er et faktum, at jeg har mange ting. Det er selvfølgelig en kombination af, at jeg bor i en ret stor lejlighed med masser af plads, hvor jeg HAR plads til mine bøger, dvd-film, mine cd’er – og ikke mindst: Mit tøj samt mange års ’samlermani’ – mere vil have mere.

’I har for meget tøj, for mange sko og for mange tasker’ siger min bror til min svigerinde og mig. ’Definér for meget tøj, for mange sko og for mange tasker’ siger vi så til ham – han kan ikke svare – og vi beholder vores ting i ro og mag.

Ikke nok med jeg har rigtig mange ting, så kender jeg også rigtig mange mennesker. Jeg har få – men meget nære venner – og en kæmpe bekendtskabskreds, der bestemt ikke er blevet mindre af, at jeg har været på en del arbejdspladser samt at begrebet Facebook er eksploderet over de seneste år.

Hvordan hænger de to ting så sammen:

Ganske enkelt:

Nogle gange er det nødvendigt at rydde op – både i sine ting og i sin bekendtskabskreds, for at få ro og orden i ens egen tilværelse.

Jeg gik tilbage i 2010 i gang med at rydde op – både blandt materielle ting og i kredsen af mennesker jeg kender – eller skulle sige: Har kendt?

Giv plads til nuet

Processen begyndt påsken det år – og har altså kørt et stykke tid – og jeg er langt fra færdig. Her, hvor jeg går og er jobjæger, er incitamentet til at rydde op såmænd ikke større end det er, hvis jeg er i job – for jeg har den holdning, at noget af det, der reelt skal ryddes op – både fysisk og mentalt – måske lige skal tænkes igennem en ekstra gang. For hurtige beslutninger kan i den forbindelse godt komme til at have uønskede konsekvenser.

Men: Hvad er det lige jeg gør?

I flere år har jeg gemt ting, som jeg mente havde et minde for mig. Faktum er imidlertid, at disse minder ligeså vel er i mit hjerte – så hvorfor blive ved med at gemme dem? Altså er bl.a. min brudekjole røget ud. Oprindeligt var den faktisk dyb mørke lilla – men de mange år i skabet havde bleget den – og helt ærligt: Når jeg skal giftes igen, så bliver det næppe i den, vel? Jeg har smidt bøger ud, jeg ved, jeg ikke kommer til at læse igen – overfladiske dvd-film, der blot tager plads på mine hylder – brugsanvisninger (hvorfor er det lige vi mennesker har en masse brugsanvisninger på elektroniske tingester vi for længst har kasseret) – jeg har kasseret tasker – underlige køkkenting, jeg aldrig brugte – og mest af alt: Jeg har ryddet op i nogle af de billeder, som vi mennesker også har tendens til at gemme uden at få dem sat i album. Nu har jeg kun de billeder tilbage, hvor jeg kan huske, hvorfor de blev taget – eller hvor der er mennesker på, der betyder noget for mig. Jeg har fjernet mit brudebillede og billederne af min salige mand. Det hører med til en større oprydning på indre og ydere plan.

Nogle tænker måske: HUH! Det var da en barsk omgang hun har iværksat dér. Jeg svarer så, at det kan meget vel være, men samtidig føles det rigtig godt – det giver noget luft og noget plads – både fysisk og mentalt – men det skal da heller ingen hemmelighed være at lige i situationen har det trukket lidt tænder ud.

Nu stopper det så ikke her – for det er ikke udelukkende på fysisk plan jeg har ryddet ud. Der er sket en del på det mentale plan samtidig med. I min verden er dét at iværksætte en livsstilsomlægning bestemt en oprydning – og jeg rydder op i min vægt med – indtil videre – gode resultater ved hjælp af WeightWatchers. Det er kropslig og mental oprydning på højeste plan.

Oprydning giver nemlig mere plads til at leve i nuet

Der har i mit liv på det seneste været nogle mennesker, hvem jeg har været utilpas ved at være i selskab med – på trods af, at nogle af disse mennesker har været i mit liv i rigtig mange år. Jeg har vejet meget for og imod – tænkt på de timer vi har tilbragt sammen – hvad vi har oplevet sammen – fundet positive ting ved venskabet/bekendtskabet, men har i sidste ende ræssoneret at de pågældende mennesker frem for at tilføre mig energi trak på mine ressourcer og ikke lyttede til mig eller satte sig ind i mine behov. Det har bestemt været en lidt barskere omgang – men på det stadie jeg er i livet, gør det faktisk ikke en gang ondt – det er derimod en enorm lettelse, for jeg føler jeg har fået luft under vingerne – og ikke mindst er der kommet rigtig mange spændende mennesker ind i mit liv til erstatning for dem, der har suget min energi. Mennesker, som jeg holder enormt af, fordi de tilfører mig helt nye aspekter og indsigter – tilfører mig kvalitet, på en måde jeg aldrig har oplevet før.  At jeg så selv har ændret holdninger og bevidsthed er med garanti medvirkende til, at det er sket. Ihverttilfælde føler jeg at jeg har de mennesker omkring mig, som jeg har behov for – lige i nuet – jeg har endda på det seneste oplevet at der er kommet et par stykker tilbage i mit liv – mennesker, som jeg har savnet – men måske ikke helt har haft tid og plads til på grund af sugende bekendtskaber – og det er dejligt at have dem her igen.

For oprydning giver nemlig mere plads til at leve i nuet – at være lige hér og nu – frem for at tænke på fortiden. Det er helt nyt for mig – fordi jeg for bare et par år siden ville have haft det rigtig dårligt med at have taget disse beslutninger – og inderst inde have følt, at det nok var mig, den var gal med. No way – José! Jeg vil vælge kvalitet i mit liv – og det giver mig retten til at vælge fra!

Har du selv fået lyst til at rydde op? Så har jeg lige et par gode råd til hvordan du finder ud, hvad du kan skille dig af med – og hvorfor:

Smid det ud hvis:

  • Du har mindst dobbelt så mange af den enkelte ting, som du kan bruge (ER det nødvendigt med 22 teskeer?)
  • Hvis det er en gave, du ikke bryder dig om
  • Det kan ikke betale sig at reparere det
  • Din mavefornemmelse siger dig, det skal kasseres
  • Du aner ikke hvad det er

Behold, hvis:

  • Det har sentimental værdi – og vil blive ved med at have det
  • Hvis det passer ind i dit nuværende liv
  • Du synes det er helt fantastisk – selvom andre ikke synes det
  • Du ville købe det igen, hvis du fik muligheden
  • Du har plads til det

Dybest set kan ovennævnte vel også bruges til en vurdering af, hvorvidt dine venner skal ’smides ud’ eller ’blive’?

HEJ! Hvor blev du af……Nårh! Du gik ud for at rydde op! Held og lykke med det. Lad mig høre, hvad det har gjort ved dit liv, når du er færdig. Husk: Det tager lidt lang tid.

Husk at smile!

Skrevet af

Pia Henningsen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar