Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

17 apr 2012

Proaktivitet er nøglen til systemet – for mig

Proaktivitet er nøglen til systemet – for mig

Niels Reib

Når man går og er jobsøgende, kan man hurtigt komme til, at føle man er pålagt en masse mere eller mindre nyttige aktiviteter. Jeg kan selv huske første gang, jeg blev indkaldt til et 3 dages jobsøgnings-/kompetencekursus og sad sammen med 25-30 andre ledige.

Det var ikke just en opløftende oplevelse at sidde der og bruge 3 dage på den slags. For mig var det umilddelbart spild af tid. Det jeg fik ud af det, kunne være klaret på en dag. Men jeg er sikker på, at der er andre, som har glæde af lige få lidt inspiration til, hvordan man bygger sit CV op og hvad der er relevant at skrive i en ansøgning.

Noget af det, jeg set i bakspejlet føler, kunne have været mere nyttigt på et sådan kursus, ville have været at sætte mere fokus på håndteringen af selve hverdagen som ledig. Hvis der i stedet var blevet lagt mere vægt på, hvordan man i hverdagen kunne finde inspiration og motivation, så tror jeg, at mange ledige ville være bedre stillet i forhold til hverdagen. En af de ting, som mange ledige mener, er det sværeste i hverdagen, er at holde motivationen.

Jeg lærte det, som du kan læse i “Min historie” på den hårde måde. Jeg var ganske enkelt slet ikke psykisk eller mentalt klædt på til den udfordring, jeg stod overfor da jeg blev ledig.

Noget af det, jeg har haft stor glæde af, efter jeg raskmeldte mig efter 10 måneder sygemelding, var selv at tage teten og være pro-aktiv.

Proaktivitet betaler sig

Den dag jeg raskmeldte mig, ringede jeg til A-kassen og bad om at få et møde med en af deres jobkonsulenter. En som jeg havde haft lidt løbende kontakt med under min sygemelding, fordi jeg dengang undersøgte, hvor mange ledige der bliver sygemeldt, på baggrund af deres ledighed… I øvrigt noget, der dengang ikke fandtes tal på dengang hos Arbejdsmarkedsstyrelsen….

Vi havde et telefonmøde på knapt 1 time, hvor jeg fortalte, hvad jeg ville, og hvor jeg ønskede, min karriere skulle bevæge sig hen. Han foreslog mig nogle forskellige kurser, blandt andet et 6 ugers coaching managementkursus, som jeg syntes lød rigtig interessant. Jeg fik at vide, at det var noget jobcenteret skulle bevilge, og at jeg skulle tage kontakt til dem.

Som sagt så gjort. Jeg ringede og fandt ud af, hvem min konsulent var i Jobcenteret og fik et møde med hende ugen efter. Da jeg mødte op til mødet, var jeg godt forberedt. Jeg havde en kopi med af et foreslag, jeg havde lavet til min egen A-kasse omkring håndteringen af ledige, som hun så kunne læse for at forstå min situation. Jeg fik det coaching managementkursus jeg ønskede og mens jeg var der, og ringede rundt, for at finde andre kurser til mig, da jeg umildbart efter skulle i 4 ugers aktivering. Det endte med et 14 dages sundhedscoach kursus og så 14 dage på et afklarings- og jobsøgningsforløb kursus.

Jeg gik fra mødet med en super god oplevelse. Man hører jo meget negativt i medierne om jobcentrene, men det kan jeg til dags dato ikke nikke genkendende til på nogen som helst måde.

Jeg ved godt, der er forskel på, hvordan de forskellige jobkonsulenter håndtere deres job. Men jeg er af den klare overbevisning, at hvis man som ledig kommer med konkrete ønsker som konsulenterne kan arbejde med, så er jeg sikker på, det vil være med til at gøre en forskel på den behandling man får.

På mit sidste møde med min jobkonsulent i jobcenteret fik jeg at vide, at hun gerne ville holde kontakten med mig, når jeg var ude af systemet. Hun er ansvarlig for en arbejdsgruppen i jobcenteret og ville gerne bruge mig i forhold til arbejdet i den gruppe, så jeg kan komme og fortælle om mine erfaringer og måde at håndtere situationen som ledig på.

Jeg har flere rigtig gode erfaringer med proaktivitet i forhold til systemet. Jeg har gjort det meget klart, hvad det er, jeg vil, og hvor jeg gerne vil hen med det. Det har udelukkende givet mig positive tilkendegivelser, og der er vist forståelse for mine ønsker.

Hvad har du gjort som er proaktivt i dag?

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib

Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og konsulent
Reib Consulting

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

5 Kommentarer

 1. Hm,- jeg har desværre oplevet den direkte modsatte situation… Et direkte nej til alle (tre) forslag, jeg har stillet – og endda en “røffel” over at være bevilget (og bestået med ok karakterer) to merkonomfag inden for 6 uger! “Du HAR da vist også benyttet dig af de muligheder, du har her”, var svaret, da jeg forsøgte at få to fag mere. Det var hårdt arbejde, men jeg er vant til at klare mig selv og være meget pro-aktiv – og jeg TROR på, at efteruddannelse gør både MIG og min kommende arbejdsgiver godt!

  Jobkonsulenten sagde direkte til mig, at “flere undersøgelser viser uden tvivl, at højereuddannede med efteruddannelse er længere tid om at komme tilbage op arbejdsmarkedet – og at efteruddannelse ikke gør nogen (positiv) forskel”. Desuden havde han slet ikke sat sig ind i de nye regler fra marts i år, som (måske ville give mig mulighed for et løntilskudjob trods min korte ledighed). Jeg fik INTET ud af en times møde med ham – jo, jeg var ked af det og totalt pillet ned og demotiveret efter mødet – og jeg er allerede “imod” alle kommende møder og krav, han/systemet vil stille til mig i fremtiden.

  NU går jeg ud og tilbyder min arbejdskraft – i virksomhedspraktik – på trods af, at jeg har været på arbejdsmarkedet i over 20 år, og sagtens kan begå mig på en arbejdsplads. Uanset det påfører mig ekstra udgifter fx brændstof, er jeg herre-ligeglad. Jeg SKAL i gang, og der er mange muligheder. Bare synd at man skal kæmpe MOD et system og nogle medarbejdere (på Jobcentrene OG i A-kasserne), som burde gøre alt for at motivere os…

  1. Ja der er jo desværre jobkonsulenter som ikke er kompetente nok til at udføre deres arbejde og holde sig opdaterede.
   Det kunne være at jeg, når jeg får mit møde med Mette Frederiksen, vil spørge indtil om hvorvidt regeringen har planer om at lave en réel jobkonsulent uddannelse. Så vi som jobsøgende kan blive mødt med den professionalisme faktisk burde blive mødt med.
   Som det er i dag kan du nærmest komme ind fra gaden og blive jobkonsulent.
   Som jeg også før har skrevet er jeg bare utrolig taknemmelig for det samarbejde jeg har med min jobkonsulent her på Frederiksberg. Og er godt klar over det ikke er alle der er lige så heldigt stillede. Desværre…
   Jeg giver dig fuldstændig ret i at konsulenterne burde være mere motiverende i deres håndtering af deres borgere/medlemmer.
   Selv havde jeg en oplevelse forleden i A-kassen, som i et par timer tog lidt af lysten fra mig omkring de ting jeg gerne vil opnå med de tiltag jeg arbejder på. Simpelthen fordi systemet er så firkantet, dog sagde konsulenten i A-kassen at hun krummede tæer over hun var nød til at sige de ting hun sagde, fordi det jeg jo arbejder på vil kunne gavne en stor mængde jobsøgende… Men regler er regler…
   Så efter et par timers grumlen, gav det mig bare endnu mere blod på tanden til at kaste mig ud i det hele og så må det bære eller briste…

 2. Jeg er fuldstændig med på din tanke om bare “at klø’ på” – og det ska’ jeg også nok,- når jeg liiige får trukket vejret rigtig godt ned i maven – og får den aktindsigt, jeg har bedt om. Jeg vil vide, hvor han har de undersøgelser fra – og spørger gerne Mette Frederiksen om det samme som dig. Har dog valgt at sende hende min “Dagbog til beskæftigelsesministeren” om dagene som ledig – og de tilgange der er til os og de muligheder, vi ikke får…

  Jeg er glad for at hære om dine gode oplevelser med jobkonsulenter – har også hørt om et par stykker i Middelfart, Vejle og Vejen Kommune – men der bor jeg jo desværre ikke. Da Fredericia er en “forsøgs-/prøvekommune”, har jeg valgt at sende en kopi til vores borgmester, Thomas Banke, for at fortælle ham, hvordan systemet ser ud indefra.

  Jeg håber, både du og jeg (og alle de andre) forbliver stærke og får mere blod på tanden til at kæmpe for en fremtid, vi kan være glad for og stolte af – på arbejdsmarkedet… Fordi VI KAN!!

  1. Nemli!
   Og det tiltag jeg lancere inden længe vil gøre det nemmere for os ledige at stå sammen, sparre med og inspirere hinanden, netværke og mødes på tværs af brancher, uddannelser, tidligere stillinger og interesser :o)

Skriv en kommentar