Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

6 sep 2013

Private aktører i beskæftigelsessystemet, hvilken rolle skal de have i fremtiden?

Niels ReibHvilken rolle skal private aktører have i fremtiden? Det var temaet for den konference jeg deltog på igår. Jeg må sige, der kom nogle interessante oplæg på bordet, blandt andet med et oplæg fra Dan Finn, Professor fra University of Portsmouth, om hvordan man har valgt at lave beskæftigelsessystemet i Storbritanien. Dertil var der også et oplæg om, hvordan man i Næstved har haft stor succes, med et tæt samarbejde mellem Jobcenter og en privat aktør. Til slut var der en ganske lovende paneldebat, hvis det altså bliver til andet end snak og ført ud i livet.

Private aktører i beskæftigelsessystemet

Jeg blev gjort opmærksom på denne konference, da Henrik Rygaard Jensen fra Jobfisk.dk sendte mig en mail, og spurgte om ikke det måske havde min interesse. Det gjorde han sikkert med tanken om, at jeg om 14 dage skal til Odense, og deltage i et praktikerpanel på en anden konference, om den nye beskæftigelsespolitik set med praktikerens øjne.

1239561_10151571956662077_328139017_nDagen på Børsen, blev startet med at Direktøren fra Beskæftigelsesregion Hovedstanden/Sjælland, Kasper H. Kyed, delte sine erfaringer med indragelse af private aktører i beskæftigelsessystemet. Her kom han med klare eksempler på, hvordan forskellige kommuner forvaltede brugen af private aktører, og ikke mindst hvor godt eller mindre godt.

Her fandt jeg det interessant at se, hvor vidt forskelligt to Københavnske nabokommuner kunne ligge i hver deres ende af en skala, som viser hvor effektivt, og meget de hver især fik ud af arbejdet med private aktører, i en situation, hvor de grundlæggende har de samme arbejdsmarkedsforhold.

Her ser jeg endnu et glimrende eksempel på, hvordan sådanne (måske nok mest den ene) kommuner kunne drage nytte af vidensdeling, på tværs af kommunegrænserne. Noget jeg ser der kunne gøres langt mere af, og med ganske få midler, hvor man så også burde indrage medarbejderne langt mere i disse, end tilfældet er i dag.

En succes historie fra Næstved!

Et andet interessant indslag var, da Pia L. Andersen fra Næstved Kommune sammen med Laila G. Meyer fra den private aktør +Resurse, fortalte om en ungeindsats de i samarbejde har udviklet, og det med stor succes. Sammenlignet med tal fra resten af landet, er der ingen tvivl om, at det de på ungeområdet har gang i i Næstved, er noget der rykker. Efter endt forløb (gns. 10 uger), var lidt over 50% af deltagerene i indsatsen, enten kommet i arbejde eller påbegyndt en udannelse. Landsgennemsnittet lå nede omkring 22-27% (mener jeg det var). Det må jo siges at være et samarbejde der bære frugt, og virker.

Det var tydeligt at fornemme, at de fra Næstved kommunes side havde en proaktiv tilgang til projektet, og de havde fået lov til at prøve nogle forskellige ting af. Det var blandt andet via et samarbejde med den lokale basketklub, hvor det viste sig at de mere utilpassede unge fandt en struktur i hverdagen, og værdi i at være en del af sammenholdet omkring holdet.

Inspiration fra Storbritanien

IMG_2415I dagens anledning var Professor Dan Finn, fra University of Portsmouth, blevet fløjet ind, for at fortælle om hvilke erfaringer man i Storbritanien har fået, efter man i 2011 lagde al dialog med ledige ud til private aktører, på proformance baserede kontrakter med disse.

Modellen går ud på at man som privat aktør investere i de ledige de første to år, da man ikke får penge fra staten før den ledige er i arbejde. Det beløb de private aktører får, bliver afgjort af hvor længe den ledige er i det efterfølgende arbejde. Det har de 18 forskellige rammer for, alt afhængig af den lediges arbejdsparathed osv.

Erfaringerne med denne model, har ikke fået flere i arbejde end hvad systemet selv klarede førhen, men det har sparet den britiske stat 50% i omkostninger, i forhold til hvad de før brugte. De har i dag har et budget på £ 1 milliard for hele Storbritaniens beskæftigelsesindsats.

Hvordan ser fremtidens beskæftigelsessystem så ud?

Det var der et panel på fire deltagere der debaterede, som afslutning på konferencen. Panelet bestod af MF’erne Nadeem Farooq RV og Bent Bøgsted DF samt Direktør for AK-Samvirke, Verner Sand Kirk og Direktør for konsulenthuset Ballisager, Morten Ballisager.

Private aktører i beskæftigelsessystemet

MF’erne Nadeem Farooq og Bent Bøgsted, AK-Samvirke Direktør Verner Sand Kirk og Konsulenthuset Ballisager Direktør Morten Ballisager

Med fare for at debatten kunne trække ud, med hele to politikere i panelet, var det vist meget godt der kun var afsat 30 minutter til det. Som jeg indledningsvist skrev, så synes jeg faktisk der kom nogle meget lovende visioner på bordet. Nadeem Farooq lagde fra land med at sige, at vigtigste er at finde ud af hvor vi skal hen med denne indsats, før vi overhovedet gør noget andet. Derefter bebudede han, at den hakkende dieseltanker (beskæftigelsessystemet) skulle bugseres til ophug, så vi kunne starte helt forfra med at “designe” et helt nyt beskæftigelsessystem, og dermed gøre indsatsen mere tidssvarnede og målrettet. Det blev bakket op af Bent Bøgsted, som foreslog at inddrage alle parter, (virksomheder , A-kasser og de private aktører og forhåbenligt også høre på de jobsøgende) i processen af skabelsen af en sprit nyt beskæftigelsespolitik.

Verner Sand Kirk kom på banen og talte A-kassernes sag, og kom ind på det dobbeltarbejde der pt bliver lavet af både Jobcentre og A-kasserne. Regelsættet som alle i beskæftigelsessystemet er underlagte, og ikke mindst hæmmede af, i mange tilfælde, blev også vendt. De private aktørers præstationer blev selvfølgelig også vendt i panelet, og som Morten Ballisager erkendte, så er der nok flere der kunne gøre et bedre stykke arbejde, men at det også var udtryk for, at den form for forretning er ny i Danmark, og at vi nok først nu, er ved at finde et stabilt niveau fra de private aktører.

Hvordan ser du de private aktørers rolle i beskæftigelsessystemet?

Efter dagens konference synes jeg rent faktisk det lød som om, at der godt kunne blive gjort op med beskæftigelsessystemet som vi kender det i dag, hvis alle parter vel at mærke går ind i processen med åbenhed og ikke mindst villighed til måske at droppe nogle forældede paradigmer, så vi kan få et beskæftigelsessystem i Danmark som er effektivt, målrettet og ikke mindst anerkender alle de jobsøgende i landet, som for alt i verden bare gerne vil tilbage på arbejdsmarkedet.

Vi skal have dem der har de bedste kompetencerne, til at hjælpe jobsøgende, og for mit vedkommende, er jeg ligeglad med om det bliver i privat eller offentligt regi. Men en ting vil jeg opfordre til, lyt også til hvad de mange jobsøgende har behov for fra et nyt beskæftigelsessystem.

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og konsulent
Reib Consulting

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

1 Kommentar

  1. Kent W-F

    Hej Niels

    Det jeg kan bruge 2. aktører til er adgang til de omkring 80% jobs der siges at blive besat udenfor det skriftlige marked. Altså en indsats der koncentrerer sig om at opbygge et netværk indenfor et område af det samlede jobmarked (f.eks. IT).
    Det vil kunne give en bedre indsigt i behov, med henblik på kursusopfølgning m.m med endeligt blik på ordinær ansættelse selvfølgelig.
    Så mere reel action, mindre snik snak, som er min erfaring med 2. aktører indtil videre.

Skriv en kommentar