Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

Pelle Esbensen
15 aug 2014

Pelles SUCCEShistorie og ansøgningen der virkede

SUCCEShistorie!

Læs Pelles historie og se ansøgningen der virkede

Kære menneske, hil din tid til fordybelse. Pelle EsbensenDet er nu snart et år siden jeg sidst delte et indlæg på Ledigidanmark.dk. Livet har stået på relativt højtryk. Jeg blev førstegangsfar d. 22. maj. 2013. Den sommer vejede forsørgeransvaret pludselig ret tungt. Jeg var på vej ud af 2 deltidsvikariater i gymnasiebranchen, som jeg havde haft siden nytår. Jeg søgte hvad der nu var opslået henover sommeren på Gymnasiejob.dk inden for mit ene undervisningsfag, engelsk. Jeg fik faktisk tilbudt alt jeg var til samtale omkring, men valgte at sige det hele fra mig (4 halvtidsstillinger i eller omkring hovedstaden).

Jeg troede nemlig, at jeg havde skudt papegøjen, da jeg i anden ombæring blev ansat til at udvikle et nyt 6-ugers engelsk kursus for ledige. Desværre, tænkte jeg dengang, blev jeg fyret efter under en måned, da det viste sig at de havde fejlberegnet og der ikke var tilstrækkelig søgning på kurset. Da jeg havde fulgt min etik og informeret de fire andre arbejdspladser om mit valg så tidligt som muligt var alle de job selvfølgelig gået til anden side.

Bum. Fra at have 5 jobs på hånden var de alle pist væk på 14 dage. Som nybagt far var jeg ret målløs overfor hvad det var livet gerne ville lære mig med denne variant. Det ved jeg så mere om nu, snart et år senere. Hvis du vil med på turen må du være villig til at læse lidt.

Jeg har tilladt mig at være grundig, da jeg ved Niels elsker gode historier.

Et tumultuøst og læringsrigt skoleår

Det bemærkelsesværdige for mig var, at det lykkedes min kæreste for jeg, at bruge dette setback til at knytte os tættere til hinanden og give os selv fri fra den fremtidsfrygt, som indtægtsusikkerhed kan fremkalde. Det var en bevidst handling, da vi begge indså at det ikke kunne nytte andet og vi jo også havde behov for tid til at lære vores lille Nova at kende.

5 dage senere ringende uddannelseslederen fra Vestegnen HF&VUC. Jeg havde søgt derude forgæves i vinters, men nu havde de stor tilstrømning af kursister. Aftale om fuld tid indgået dagen efter med undervisningsstarten kun 5 dage ud i fremtiden. Forsørgermæssigt en fantastisk håndsrækning, endskønt det tog mig lidt mere end en uge at komme mig over skuffelsen, der sad i mig efter udviklingsmuligheden i den private sfæres konsulentræs var forsvundet som dug mellem mine fingre.

Jeg rykkede mig gevaldigt på VUCV. Først og fremmest som kollega, blandt andet som en slags frivillig forlænget arm af TR repræsentantskabet. Det er dog som far jeg har rykket mig mest. Ikke mindst fordi en genindmeldelse i den fagforening, jeg forlod – principfast bandende – 4 år forinden, tillod tillidsmanden at tale min sag og dermed sikre mig 10 ugers barselsorlov med kun 1 enkelt hjemmearbejdsdag om ugen fra februar til påske.

Ingen genansættelse

Året i branchen har stået i OK13s skygge på alle landets VUCer. På Vestegnen blev der implementeret mange nye tiltag med fast hånd i topledelsen. Tidsregistrering, tilstedeværelseskrav, K-timer (også kendt som merarbejde), nyt IT system, samt ingen klare rammer for lærerbelastning på Elearningsafdelingen er nogle af højdepunkterne. Alt sammen startende samtidig med kursisterne midt i august, til stor og vedvarende frustration blandt lærerne.

Jeg så og hørte et behov for større kollegialt sammenhold og samarbejde og gik ind i dette gennem hele skoleåret. Deltog blandt andet i trivselsudvalgsmøder, selv da jeg var på barsel. Det blev ikke til konkrete ændringer af praksis på noget tidspunkt i løbet af det første skoleår i den nye ordens tegn, men en omstrukturering af K-timer er nu bebudet til næste år. Min egen ærlige holdning til alt dette har jeg pakket indædt ind mellem disse (omtrent) politisk korrekte linjer. En praksis jeg også har lært i dette skoleår.

Dog blev jeg alligevel både overrasket og stærkt skuffet da jeg ikke blev tilbudt automatisk genansættelse som deltidsvikar ved udgangen af maj, som jeg ellers var blevet stillet i udsigt. Planen om at begynde på matematikstudiet på KU for at skaffe mig undervisningskompetence i et nyt var var jo blevet lagt i samarbejde med uddannelseslederen gennem hele året.

Jeg oplevede at have gået ind i en faglig og kollegial kamp for arbejdsforholdene som enlig stemme blandt de løstansatte med alt for forudsigelige konsekvenser på den lange bane. Det er nu over en måned siden en såkaldt leder har svaret på en af mine mails. Godt, at man har lært at læse mellem linjerne. Jeg fik dog ud af min nærmeste leder, fredag kl. 18 efter dagens sidste møde, da jeg gik direkte til hende, at de ikke kunne love mig noget konkret og at jeg skulle søge andre steder ligesom de anbefalede andre i min situation.

Pelle succes ramme

Uge 1

Mandag for 3½ uge siden satte jeg mig ned om morgenen og rodede mig frem til de virtuelle mapper arkiveret under titlen jobsøgning. Der fandt jeg dokumenter og procedurer, som var blevet fintunet gennem adskillige perioder som ledig i Danmark (nærmere bestemt København) og et virke som både blogger, oplægsholder og wannabee-projektmager på området.

Et scan af portalen Gymansiejob.dk, hvor alle jobs i branchen har tendens til at blive opslået afslørede 3 måske egnede deltidsstillinger, der ville kunne kombineres med min plan om at læse sidefag samtidig.

Mit materiale tillod mig på under 3 timer at

 1. Opdatere mit CV
 2. Lave research om alle tre arbejdspladser
 3. Tilrette ansøgningerne efter nøgleord på deres respektive hjemmesider
 4. Sende alle 3 ansøgninger

For nemheds skyld har jeg kun 2 felter jeg retter til i min skabelonsansøgning og 1 i mit CV. I ansøgningen indsætter jeg navnet på den ansvarlige for ansættelsesproceduren (oftest rektor) og et afsnit midt i teksten, der forklarer, hvorfor jeg er den rette på netop denne arbejdsplads. I mit CV er det eneste jeg ændrer efterhånden nøgleordslisten over mine fritidsinteresser.

Bemærk, at jeg selv betragter denne form for jobsøgning som venstrehåndsarbejde. Jeg gav ikke mig selv tid til hverken at kontakte arbejdspladserne telefonisk eller spørge ud i netværket om jeg kendte nogen, der måske kendte nogen, jeg kunne bruge som personlig indgangsvinkel for min research og ansøgningsstrategi. Jeg havde simpelthen ikke tid til andet i denne omgang. Jeg skulle selv have 2 hold til eksamen i juni og være mundtlig censor for 2 andre + 110 skriftlige eksamensopgaver.

Rektoren fra Brøndby gymnasium sendte en mail allerede samme dag og vi indledte en maildialog om udviklingen af den nye, virtuelle studieretning for eliteidrætsudøvere, som jobbet lød på. Jeg begyndte at ane, at jeg måske havde fat i den lange ende af denne runde.

Ansøgning det frie gymnasium juni 2014Uge 2

(Klik og se Pelles ansøgning!)

Min overordnede strategi for venstrehåndsjobsøgning er meget simpel. Jeg fremstiller mig selv så usædvanligt (men dog sandfærdigt) kompetent i selve ansøgning/CV, at læserne uundgåeligt sidder med følelsen at de ikke vil kunne tillade sig selv IKKE at kalde mig til samtale. Strategien virker så godt for mig (tror jeg) fordi jeg søger indenfor en branche, hvor jeg har så mange vikariater bag mig, at jeg nødvendigvis må have gjort mig mange forskellige typer erfaringer. Dette gør det også meget nemmere for mig at kamuflere mine ledighedsperioder under andre betegnelser i den kronologiske gennemgang af min arbejdserfaring og efteruddannelse på mit CV.
Først Bagsværd og senere om tirsdagen Brøndby Gymansium kaldte mig til samtale. Den slags kan man godt blive høj af. Begge kunne jeg dog først klemme ind fredag eftermiddag, da jeg havde mine hold oppe til non-stop eksamener indtil da. Min far blev kaldt ind som chauffør, da jeg indså at det ville blive en presset cykeltur fra Brøndby til Bagsværd på de 45 minutter min plan tillod.

Begge samtaler blev fyret af i en højstemt ro og med absolut tro på mig selv. De gik godt, kunne jeg sagtens mærke. Om ikke andet bliver man da relativt eksamensvandt, hvis man som mig ender mig at være så skadet af sin kollage af konstant uddannelse, at man ikke kan andet end at give den stafet videre. Brøndby ringede tilbage samme aften, Bagsværd først om mandagen. Jeg fik tilbudt og takkede ja til begge attraktive jobs. Allerede her vidste jeg, at det ville blive svært at vælge mellem dem.

Men senere fredag aften ringende de fra Det Frie Gymansium. Jobsamtalen kunne jeg først klemme ind om onsdagen. Heromkring i historien var der, at det begyndte at blive svært for mig at få armene ned. Jeg puttede pigerne i seng den aften, ringede til en gammel ven, der lige var flyttet ind i nabolaget og landede med et brag af opstemt synkronicitet i hans lejlighed, hvor den delte sejrsfølelse var så stor, at vores pladser på gæstelisten til Copenhell nåede at blive helt irrelevante. Vi kom aldrig afsted. (Mads Vestergaard, som han hedder, var netop hjemvendt fra Folkemødet på Bornholm, hvor DRs Deadlineredaktion havde fløjet ham ind specifik med det formål at beskrive deres rolle overfor politikerne som pauseklovneri… men det er en helt anden historie 😉 ).

Uge 3

Det er noget af et gedemarked, at samles med resten af landet skriftlige censorer på det gymnasiale uddannelsesniveau på Odense Kongrescenter. ”Det skal overstås!”, er den holdning de fleste har til det. Positivt bemærket betyder det, at alle er mere end sædvanligt villige til, at strække sig efter at nå hinanden. Som udgangspunkt er det en absurd øvelse, at skulle trænge alle de timers skriftligt arbejde sammen til en række kolde og kyniske tal. Men man gør det jo. Det er familieforsørgelse og ikke samfundsrevolution vi forældre i Danmark har det med at finde tid til.

Samtalen, onsdag, på Det Frie Gymansium var som at komme hjem. Når man først sidder lige dér i livet er det bare med at være så ærlig og velforankret i sit selvværd som man kan. Den samlede kollage af teknikker jeg kombinerer er udstrakt. Et godt sted at starte (før man evt. læser nogle af mine konkrete vejledninger udgivet tidligere på denne blog) kunne være med at få vendt opfattelsen af sit eget kropssprog på hovedet. Det virker – ligesom alt det andet når man får tunet ind på den rigtige frekvens.

Fredag slutter jeg det første censorat med et gennemsnit på 8,6. På vej hjem har jeg ikke hørt noget fra det Frie endnu. Men der ligger måske en mail. Godt at man har hørt rygter om karma. Den flotteste buket jeg i mit liv har givet penge for skal kæresten da ha’. Mon ikke hun har fortjent det og så meget, meget mere til efter 1½ år hjemme med datteren?

Svaret er så ikke kun positivt. Deres tilbud passer også bedre ind i planen om at studere matematik end nogen af de to tidligere. Dermed bliver valget nemt. Det Frie er beliggende (lige som matematik studiet) 7 minutters gang fra min hoveddør. Forudsat at jeg går langsomt. Nogen har planlagt det her ret godt. Er det mig? Ved det sgu snart ikke J

I rusen fra denne optur når jeg også lige, at levere lidt frivilligt arbejde som SaunaGusmester på det lokale badehus til vores månedlige midnatsbadning. Synkronicitet, jeg hylder dig. Du får det hele til at virke som en leg. Sammen danser vi. Du og jeg.

Vores rejse er kun netop begyndt – En regnbue i det fjerne

Den nye uge og den nye cyklus starter så med en tur til Tønder, hvor årets sidste censorat skal afsluttes inden vi omsider kan holde lidt ferie. Intet tidligere år (siden mit første på markedet) har jeg arbejdet så hårdt. Intet tidligere har belønningen og anerkendelsen ladet vente så længe på sig. Men nu er de her så i overflod.

Dog når jeg inden afrejse lige at ringe til lederne på både Brøndby og Bagsværd. Det er vanskelige opkald, rent etisk da jeg jo har takket strategisk ja til begge stillinger allerede. Jeg kan godt være konfliktsky, især når det drejer sig om, at måtte indrømme at jeg ikke kan levere det jeg har lovet. Spøgelset fra sidste sommer går også igen. ”Hvad nu hvis det med det Frie falder igennem? Er det bedre at holde de andre to jobs på hånden indtil jeg i det mindste har en underskrevet kontrakt?

Det er det helt sikkert, hvis man kun tager strategiske hensyn til sin egen karriere og sikkerhed. Men karma er et toægget sværd. Man må gi’ og ikke kun ta´. I dette tilfælde drejer det sig for mig om at give slip på frygten og turde stole på en rektors ord og en skæbnes bud. Det Frie på Nørrebro er der jeg skal være.

Tønder Gymnasium har i deres flotte bygninger de sidste 7 år eksperimenteret med konsekvent lektiefri undervisning på HF. Med forbløffende resultater. Det er blot én af de vidensgaver jeg har fået med hjem på denne første minirejse væk fra vor lille familie.

Skrivende stund er onsdag i toget hjemad. Første lærermøde på den nye arbejdsplads er i morgen tidlig, endskønt jeg først starter til august. Livet som lønslave er sgu ikke ligesom den gang man var ledig og havde tid til at læse epistellange blogposts som denne. Må hellere afslutte den med manér, mens vi ruller blidt ind i byen.

Kære menneske

Alt det du oplever er med til at gøre dig bedre i stand til at værdsætte breaket når det kommer.

Den tid til selvudvikling, som du har nu, er en gave som du først begynder at forstå når det kapitel i dit liv er omme.

Du er medskaber af din egen virkelighed, men rejsen forløber ikke altid helt som du forventede.

Stol på flowet og tro på dig selv.

God sommer!

Pelle Esbensen

Skrevet af

Pelle Esbensen

Bidragsyder siden 2012

 

 

Gør som Pelle og del din SUCCEShistorie når du kommer i job.

Skriv for os! 787

4 Kommentarer

 1. Kære Pelle,

  Tak for en rasende velskrevet beretning. Niels Reib er en heldig kartoffel, at han har dig som bidragyder til ledigidanmark.dk. Du er også ferm i din ansøgning til at skabe en god energi.

  Måske kan vi lokke Niels til at smide links til dine tidligere indlæg?

  Sidst – men ikke mindst – tillykke til alle de unge mennesker, som får dig, som engageret lærer!

  Op og stå på skolepulten (som hommage til Robin Williams i Døde Poeters Klub)!

  Kh.
  Morten Fogelstrøm,
  Jobkonsulent og blogger på Jobcenterindsats

  1. Tak for din kommentar Morten 🙂
   Alle Pelles artikler ligger på siden under de relevante emner. Hvis du vil se alle hans bidrag kan du bruge søgefeltet og skrive Pelle, så dukker alle hans artikler op 🙂

   Ha en forrygende søndag!

 2. Tak Morten

  Ja, jeg skrev lystigt her på siden og delte mine mange erfaringer som ledig. Nu er det så bare op til Niels om han får tid til at rykke mine tidligere posts herover i det nye format.

  Jeg er nu startet på detfri og det er alt det jeg havde håbet 🙂

  KH Pelle@detfri

 3. Peter Genild

  Kære Pelle

  Jeg er i en helt anden branche, men kan med stor fordel trække på dine erfaringer – og lur mig om jeg ikke genbruger tricks fra din ansøgning! Tak!

Skriv en kommentar