Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

29 sep 2014

Overkvalificeret og i karrieres efterår? Her er et tip til dig

Overkvalificeret og i karrierens efterår?

Niels ReibFår du afslag på dine ansøgninger, fordi du er overkvalificeret eller i din karrieres efterår? Jeg har efterhånden hørt en hel del fortælle de får afslag, fordi de er overkvalificerede og/eller 50+ og derfor ikke er interessante for arbejdsmarkedet. Men det nægter jeg simpelthen at tro på!!!
Der ligger rigtig mange fantastiske kompetencer, og ikke mindst uvurderlige erfaringer, gemt under den grå hårpragt på rigtig mange af jer!!!

Så har jeg et tip jeg gerne vil dele med dig. Det vil i bedste fald skyde argumentet om overkvalificering ned, og tværtimod fremstille alle dine mange års erfaingering, og guldkorn, som uvurderlige.

Får du at vide du er overkvalificeret?

Du sidder der, og føler dig langt fra som færdig på et arbejdsmarked, hvor tingene bare går hurtigere og hurtigere. Du har en værktøjskasse med kompetencer og erfaringer, der er større end de flestes. Så det handler “bare” om at få det omsat til et job, hvor du kan få lov at byde ind med alt det, du kan bidrage med.

Jeg har efterhånden foreslået flere med samme udfordring som dig, at gøre noget andet. Du skal vælge en anden og ny vinkel på ansøgningerne, en der vil gøre det rigtig svært for en potentiel arbejdsgiver at kalde dig overkvalificeret, efter at have læst hvad dit bidrag til virksomheden kan være.

Hvordan vælger du at skære dine ansøgninger? Vælter du ud med alt det du kan, som også dem af yngre årgange gør det? Hvorfor skulle en arbejdsgiver så vælge dig, fremfor en der måske kan give virksomheden værdi i en længere årrække, end du vil kunne?

Du har en FORDEL!!!

Jeg har valgt at lave en strategi til dig, som stadig har en masse at give, men som har svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet, fordi du i nogles øjne er overkvalificeret og måske, kan anses som en “trussel” for mellemledere/ledere.

Strategi for dig som er “overkvalificeret”

Hele tanken bag strategien er, at du skal iscenesætte dig selv i mentor rolle til en yngre mellemleder eller leder i virksomheden. Ved at tilbyde dig selv i en sådan rolle siger, NEJ SKRIGER, du til arbejdsgiveren, at du er afklaret med at træde ned i hierarkiet og gerne vil være med til at udvikle den eksisterende leder eller ledere.

Nu er det ingen hemmelighed, som du som læser på Ledigidanmark.dk nok har luret,  at jeg fokuserer langt mere på uopfordrede ansøgninger, networking og positionering, fremfor den almene jobsøgning via opslåede stillinger. Det vil denne strategi også afspejle en smule, da jeg tager udgangspunkt i dig og dine værdier, mere end det som virksomhederne tilbyder. Men selve research delen kan du med fordel også bruge på opslåede stillinger.

Hvilken virksomhed passer til dig?

Lad os starte og lad mig høre hvad du siger til det.

For at lave det bedste match, er det vigtigt du tager udgangspunkt i hvilken type virksomhed, du tidligere har haft dine bedste oplevelser og succeser i. Her tænker jeg på, om du har præsteret bedst i en mindre eller større virksomhed. Om du er bedst i åbne kontorlandskaber eller hellere vil sidde bag din egen lukkede dør? Hvilke værdisæt skal en virksomhed have, for at matche dine værdier? Hvordan skal virksomheden være ledet/styret? Hvilke brancher skal det være inden for? Hvor skal virksomheden ligge, for at det er optimalt for dig?

Læs eventuelt artiklen ‘Virksomheden – hvilken type arbejdsplads passer til dig?’ og få mere inspiration.

Som jeg ser det, vil rigtig mange mindre og forholdsvis nystartede virksomheder, kunne have rigtig stor glæde af at have en medarbejder, som indgik i en mentor rolle for alle ledere, og for den sags skyld også andre medarbejdere. De har oftes ikke altid lige den erfaring der gør, at de vil kunne vækste i samme omfang som de vil kunne, med det du bringer til bordet.

Når du har gjort dig overvejelser omkring arbejdspladsen kan du tage fat på anden fase af strategien.

Research

Din research er nøglen, hvis du skal have succes med at finde nogle gode potentielle match. Når nu du ved i hvilke rammer du har haft de bedste oplevelser og succeser, så gør det nemmere for dig at tage hul på den research der skal til, for at danne grundlag for hele din strategi.

To SUPER gode steder du kan starte din research

For at målrette din research optimalt vil jeg komme med to foreslag, du skal kigge, på inden du giver dig i kast med dine Google søgninger.

Jobindex.dk

Her kan du søge i deres arkiv med mere end 2 millioner jobannoncer, og så et andet rigtig interessant redskab er Børsens liste over Gazelle virksomheder.

Børsens Gazelle virksomheder

Denne liste som Børsen hvert år udkommer med, giver dig simpelthen en liste med de virksomheder i Danmark, som gennem de sidste år har haft en kontinuerlig vækst. Du kan geografisk sortere i listen,  se hvor mange ansatte de har og meget mere.

Se liste med Gazelle virksomheder

Lav en liste med 10-20 potentielle virksomheder som du finder interessante og gå så i dybden med researchen. Du ved bedst selv, hvad der betyder noget for dig i forhold til hvilke rammer du søger, så fyld selv på listen med punkter.

Her er et par ting du kunne afdække.

* Hvilke værdier har virksomheden?

* Hvilke arbejdsgange har de?

* Er det en virksomhed med meget udenlandsk kontakt?

* Er det en virksomhed i vækst?

* Hvilken retning er virksomheden på vej i (nye projekter, produkter osv)

Netværk

Når nu du har researchet de virksomheder du mener kunne være interessante at arbejde for, så er det tid til at gå til dit netværk.

* Afdæk dit netværk og se om du kender nogle med kendskab til virksomheden.

* Find medarbejdere via LinkedIn og inviter til kaffemøde.
Spørg indtil det de laver.
* Stil nogle velforberedte og afklarende spørgsmål om virksomheden eller branchen.
* Spørg om branchen eller virksomhedens udfordringer.
* Hvilke mål de har og hvor er de på vej hen?
* Hvilke processor de er udfordrede på?
* Hvad de gør godt osv

* Find den person i virksomheden som skal modtage din ansøgning

Match dit bidrag – Dit nye drømmejob

Vend dit paradigme på hovedet, glem dine antagelser om at du er overkvalificeret for nu skal du skabe et behov som, som jeg ser det, mange virksomheder overser. Du skal gå målrettet efter at blive mentor for virksomhedens mellemledere og/eller ledere. Du skal ind og bidrage med alle dine erfaringer og kompetencer, så virksomhedens yngre ledere fremadrettet kan drage nytte af alt det du har med dig i deres karriere. Du skal simpelthen i bedste ‘Go Giver‘ stil, stille alt du har i din værktøjskasse til rådighed og dele ud af det.

Så, hvad skal dit bidrag til en leder eller mellemleder være?

* Med hvilke kompetencer kan du støtte en leder/mellemleder?

* Hvilke erfaringer har du som matcher eventuelle udfordringer i virksomheden?

* Hvor kan du bidrage til at de når deres mål?

* Hvordan kan du hjælpe dem til at blive bedre ledere?

Ansøgningen

Det er vigtigt, du i din ansøgning fokuserer fremadrettet fra start og lægger vægt på, du ikke længere ønsker det samme lederansvar, som du måske har haft tidligere. Men at du fremadrettet i stedet vil bidrage med det, du igennem dit arbejdsliv har oparbejdet af erfaring. Kom så med 2-3 konkrete resultater du har opnået, som du mener vil bidrage til, at den kommende arbejdsgiver også vil kunne opnå med dig ombord, i en mentorrolle fremfor en lederroller.

Håber den fremgangsmåde måske kan være med til at gøre jer mindre “overkvalificerede” og hjælper jer i job.

Ha en forrygende dag og husk at gøre noget godt for dig selv!


Niels Reib
Skrevet af
Niels Reib – Foredragsholder og konsulent
Ejer af Ledigidanmark.dk
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

5 Kommentarer

 1. Pia Henningsen

  Kære Niels. Alt ære og respekt for dine betragtninger – og jeg synes også dine ideer er ok. Jeg ved bare ikke helt, hvordan jeg skulle kunne tilbyde mig selv i en mentorrolle for en leder, når jeg altid selv har været en eller anden form for serviceorgan….
  Og når det så er sagt, så føler jeg mig skisme lidt trådt overtæerne over, at du skriver, man er i sin karrieres efterår, når man er 50+…! Prøv at høre: Med de fantastiske magthavere vi har været så tåbelige at vælge, så er de skyld i, at jeg skal arbejde til jeg er 67 – hvilket vil sige, at jeg har MINDST 15 år tilbage på arbejdsmarkedet….hvilket igen er ca. halvdelen af, hvad jeg allerede HAR arbejdet – så jeg føler faktisk jeg har rigtig mange år tilbage – med gå-på-mod, trang og hang til nye udfordringer og spændende opgaver. Når man er 50+ kan man stadig godt tænke – OG løbe stærkt 😉 😉 ;-)…Jeg ville kede mig, hvis jeg ikke fik udfordringer – og sådan er jeg overbevist om, at jeg altid vil være – både i privat- og arbejdslivet.
  SÅ: KOM AN! Arbejdsgiver ;-)) ;-)) ;-))
  p.s.: Jo, jeg har også fået ‘Vi tror du er for overkvalificeret’-svaret. Jeg har på fornemmelsen af, at mange arbejdsgivere mener, når en ansøger har prøvet meget i sit arbejdsliv, så skal de opfylde alle områder i et nyt ansættelsesforhold. Det er jo slet ikke sådan! Jeg har da ingen forventninger om, at jeg både skal håndtere investeringer og bankforretninger, kontraktafslutninger og større sproglige opgave i et job. Det væsentlige for mig er, at jeg kan se en fornuft i det arbejdsgiveren kan tilbyde mig, baseret på mine kvalifikationer. Sådan får arbejdsgiveren også den bedste medarbejder i mig…..

  1. Kæreste Pia,
   Artiklen er skrevet udfra de mails og beskeder jeg modtager og andre ting jeg læser rundt omkring. Jeg er udemærket klar over, at du så langt fra lige selv falder i den kategori.

  2. Lotte Olsen

   Hej Pia.
   Jeg tror bare, at vi skal udvide begreberne lidt. At tilbyde sine kompetencer til lederne ville nok heller ikke lige falde i min kategori. Men generelt har jeg oplevet, at yngre kolleger satte mig i en særlig – skal vi kalde det rådgivende – position, fordi de var glade for at ha’ en erfaren kollega, især på områder der krævede menneskelig indsigt. Så selvom vi måske ikke lige kan bidrage med de hårde lederkompetencer, så har vi altså en hel masse “blød” livserfaring og indsigt, som kommer en arbejdsplads til gode – vi skal bare blive bedre til at værdsætte det og fortælle om det.
   Jeg faldt osse over udtrykket “karrieres efterår” . Hvad mener du så om “gemt under den grå hårpragt”? Jeg så for mig en fuglerede forsøgt tæmmet af en knold i nakken à la Ritt Bjerregaard på hendes bedste dage. ;o)

Skriv en kommentar