Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

1 aug 2012

Os langtidsledige – vi har et ansvar…

Os langtidsledige – vi har et ansvar…

Lars Kristiansen

Lars Kristiansen

Debatten på diverse jobsøgningsmedier omkring der ikke sker noget nyt og at de indlæg der postes er for intetsigende overfor langtidsledige, emmer af frustation og ansvarsforflygtigelse. Det er som om, når man har været ledig gennem en periode og ens jobjagt ikke har givet gevinst, så bliver man desperat, bitter, irritabel og man glemmer hvilken situation man selv stod i, da man var nyledig. Det ved jeg godt.

Vi har alle været nyledige og vi har alle troet på jobbet kom i løbet af få måneder. Heldigvis sker det. Det er ganske få der sker for, men det sker. Dem der er så heldige skal vi glæde os med – ikke være misundelige – det er en grim egenskab. Et eller andet heldigt asen, der bare har haft den lykke og vundet i lotteriet. Tillykke til dem og øv til os der er tilbage. Men det “nej” skal give dig energien igen. Og ja, det er hårdt. Det ved jeg på egen krop, men jeg har lovet mig selv at se det med et positivt syn. Når jeg ikke fik jobbet, var det fordi jeg ikke skulle have det. Færdig. Slut.

Du vælger jo selv om du vil se det positivt eller negativt

Jeg vælger at se verden positivt og det hjælper mig til at komme videre. Hvis jeg valgte at se den negativt, ville jeg have rig mulighed for at brokke og ynke og have ondt af mig selv, for det er synd for mig og lige så synd for de arbejdsgivere der går glip af min kunnen. Jeg kan bare ikke bruge negativiteten til noget, så jeg vælger en anden livsanskuelse og jeg tror på, at de fleste faktisk ser verden positivt og har et overskud i den daglige jobsøgning. Det har jeg set talrige eksempler på.

Og tilbage sidder vi andre så, med et overridset skrabelod, en brugt lottokupon og en prut i en æske. Og det er så her vi der har været ledige i lang tid har et ansvar. Et ansvar for os selv og et ansvar for dem der er nyledige. Vi kan hjælpe dem. Vi har allerede en masse erfaring, så hvorfor ikke dele ud af den. Du er ikke en helt ved ikke at dele ud. Tværtimod – deler du ikke ud af din viden er du en egoist- en stor en. Verden har masser af egoister løbende rundt. Vi har ikke brug for flere. Verden har brug for dem der har overskud og vil dele ud af deres viden. Også næstekærlighed (for nu at bruge et bibelsk udtryk). Så lad os – gamle ræve – tage hånd om dem der er “nye i branchen” og hjælpe dem igang og guide dem igennem cv-skrivning, oplæring i LinkedIn, netværksmuligheder og alt det vi ved så meget om. Lad os være dem der viser storsind og måske skaber jobvejen for et andet menneske. Måske er du den der bliver hjulpet næste gang. “Giv det videre”, lad din mission i livet være, at give alt det gode videre. Det giver respekt – det giver nemlig ikke respekt at sidde og være en surmule og give andre skylden for ens ulykke (ledighed). Vær proaktiv – gå foran – vis du er fanebærer og du vil noget for andre.

Jeg har selv haft stor fornøjelse i, at læse Anne Skare Nielsen og Liselotte Lyngsøs bog: “En linedans fra idé til succes”. Den sætter ens ego på arbejde og kobler drømme op på “hvem er jeg som menneske”. Også giver den så meget energi til at forfølge sine drømme og turde forfølge dem. Bare dette citat fra bogen er jeg helt vild med: “Der er ingen grænser for hvad man kan opnå, hvis man er ligeglad med, hvem der for æren” Tyg lige på den.

Lad os, der har overskuddet, danne skole og sigte på alt det positive i jobsøgningen. Vores tur til et job kommer en dag og jeg vil med stolthed kunne sige jeg har brugt min ledighedsperiode på, at gøre noget godt for andre fremfor at sige jeg har gået der hjemme og været sur. Hop med på den positive vogn.

God sensommer

Skrevet af

Lars Kristiansen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

2 Kommentarer

  1. hej Lars,
    Dit indlæg er et rigtig godt indspark i debatten, og jeg er helt enig i at vi kan gøre en forskel , os der har erfaringer. Det viste du så udmærket i dag, da du gav foredrag i vores forening, Powerjobsøgerne, om dine erfaringer med skrivning af cv og ansøgninger, Godt gået!
    PJS- hilsen fra Peter

Skriv en kommentar