Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

17 feb 2014

Netværk for begyndere – Til dig som ikke er tryg ved at opbygge netværk

Niels ReibFår du fugtige hænder bare ved tanken om, at skulle ud og mødes med mennekser du ikke kender? Får du hjertebanken ved tanken om at skulle netværke med folk du ikke kender?

Jeg har selv haft det sådan, men i dag har jeg lært at networke. Jeg er stadig ikke god til det i større sammenhænge, men har via en mere nærværende og one on one startegi, formået at skabe et godt netværk.

Jeg skrevet om netværk for begyndere, for at give dig, som ikke har det godt med det, nogle idéer til hvordan du kan komme igang…

Netværk bliver en mere og mere vigtig faktor på arbejdsmarkedet og i forhold til din fremtidige succes. Men det at skulle skabe sig et netværk, er ikke noget der er falder naturligt for mange. Derfor har jeg lavet denne liste over metoder du bruge til at komme i gang, med at skabe et netværk. Her giver jeg dig de bedste online steder du kan starte og derefter stille og roligt bygge på med andre andre muligheder, hvis du skulle have mod og lyst til det.

Netværk for begyndere – Oplagte steder at starte

Networking handler om at bidrage

LinkedIn

LinkedIn er et godt sted du kan begynde at udvide dit professionelle netværk på. Et professionelt online netværk, der ikke kræver du direkte møder dem du connecter med, i første omgang… På LinkedIn skal du deltage aktivt i de grupper som du finder mest passende i forhold til det du gerne vil fremadrettet. Ved at bidrage i grupperne vil du kunne komme i dialog med andre medlemmer og på den måde invitere til at dele netværk.

LinkedIn er et socialt netværk, men som med alle andre netværk skal der opbygges relationer for at få det bedste udbytte ud af det.

VIGTIGT – Når du tilføjer nye kontakter på LinkedIn, så skriv ALTID en personlig hilsen og fortæl hvorfor du gerne vil connecte med vedkommende du kontakter. Det viser at du har sat dig ind i vedkommendes profil og dermed en mere professionel tilgang til dit netværk.

Læs meget mere om networking på LinkedIn i artiklerne

Guide til jobsøgning – LinkedIn

LinkedIn – Derfor er det så vigtigt du er på LinkedIn

LinkedIn Startguide til Begyndere – Kom godt i gang med LinkedIn

Brugen af LinkedIn til rekruttering øget fra 3% til 23% på to år

Webinar – online seminare og oplæg

Deltag på webinarer (online seminarer) som f.eks. Ledigidanmark.dks 09.15 Godmorgen. Her får du udover gratis oplæg og inspiration til din hverdag og jobsøgning, også rig mulighed for at skabe netværkskontakter blandt de andre deltagere.

På et webinar sidder du foran din computer og deltager i et virtuelt oplæg

Anbefalede gratis webinarer

IBC Kurser– oplæg om kommunikation, ledelse, HR, projektledelse, salg og meget mere

Kaffemøder

Et andet skridt du kan tage, er at bevæge dig ud fra cyber space og de online sociale netværk og ud i real life.

At have et netværk på LinkedIn er ikke ens betydende med, at det vil hjælpe dig i forhold til din jobsituation. Du kender det sikkert fra dig selv, hvis nogle spørger dig om du kender en håndværker du kan anbefale, så anbefaler du en du kender og ikke en du bare har set en annonce fra (en profil af).

Derfor er det også vigtigt du får skabt relationer til dem, du har i dit netværk på LinkedIn. En måde at kunne skabe de relationer er ved at mødes one on one over en kop kaffe, te, eller hvad man nu er til og taler om hvad man kan hjælpe hinanden med. Så en måde at skabe flere øjne og ører i din jobsøgning, vil være ved at mødes med andre og dermed gøre opmærksom på hvad det er du søger. Hertil er det jo også vigtigt du selv er opmærksom på dit netværks ønsker og kompetencer, så du også selv vil kunne bidrage til deres process og jagt på nyt job.

Husk det ikke nødvendigvis er den person du sidder overfor som er interessant i forhold til dit kommende job, men det netværk vedkommende bringer i spil.

 

NetværksgrupperNetværksarrangementer

Når du tager til netværksarrangementer, er det ikke for at finde en ny bedste ven. Du skal simpelthen “bare” ud og skabe lidt nye relationer. Inden du træder ud af døren på vej til et netværksarrangement, så er det altid en god idé at have et par spørgsmål klar i ærmet du vil kunne stille, som åbning på samtalerne der venter. På den måde vil du give dig selv et godt udgangspunkt, som kan hjælpe dig godt på vej. Sæt dig eventuelt et mål om at tale med x-antal mennekser, gerne et antal som presser dig selv lidt, men også et du er tryg ved.

Gode indledende spørgsmål til netværksarrangementer

1. Spørg til hvor vedkommende du taler med, finder inspiration til jobsøgningen.

2. Stil åbne spørgsmål (spørgsmål som ikke kan besvares med et ja eller nej)

3. Spørg til arrangementet og hvad den anden person håber at få med sig derfra.

4. Kommenter på et emne som er oppe i medierne

TIP:

– Vær smilende og imødekommende.

– Hold en positiv tone, andre gider ikke høre på negativitet.

– Networking handler ikke om at du skal ud og sælge dig selv. Det handler om at skabe nye ligeværdige og gavnlige – relationer, med andre på arbejdsmarkedet.

– Du skal ikke ændre din personlig for at kunne netværke med succes. Påtager du dig en sælger rolle (hvilket jo nok ikke er tilfældet, hvis du ikke bryder dig om at netværke), så vil du virke påtrængende og det vil ikke virke. Du skal være ægte og dig selv.

– Vær ikke bange for at få en afvisning, det vil være vedkommendes tab, ikke dit.

– Husk at det ikke nødvendigvis er den person du taler med der er interessant, men faktisk vedkommendes netværk.

– Hold øje med Fest For Fyrede, et arrangement Jobindex sponserer rundt om i landet. Det er en glimrende mulighed for dig både at komme ud og skabe netværk på og samtidig få en masse gratis foredrag og workshops.

Se videoen her og få tips til dit kropssprog i networking sammenhæng.

Netværksgrupper

Et andet sted du med sikker hed vil kunne skabe et godt netværk, er ved at finde et af de real life netværksgrupper som er rundt om i landet, se danmarks bedste oversigt over netværksgrupper til jobsøgende.

Det kendskab jeg har til netværksgrupperne rundt om i landet er, at de er super gode til at støtte og hjælpe hinanden, de giver sparring på ansøgninger og cv’er, og så er de også gode til at få forskellige oplægsholdere ud til inspiration.

Når du har taget skridtet og valgt at mødes med andre som er i samme båd som dig selv, vil du med ret stor sandsynlighed opleve du efter de første par gange, du har deltaget, vil få en fornyet energi og dit overskud vil vokse. Du vil få nye øjne på din situation og dine kompetencer og dermed også på dine muligheder fremadrettet.

Hvad er dine bedste erfaringer med at skabe netværk?

Bøger om networking

Der er de sidste par år kommet flere bøger om networking på markedet. Jeg vil anbefale dig at tage et kig på specielt Henrik Enegaard Skaanderups to bøger Slået Hjem og Tag Stikket Hjem – Få dit næste job via netværk. I disse bøger giver Henrik en perlerække af redskaber som kan hjælpe dig rigtig godt i gang med at skabe et netværk.

Workbook – DNA-networking, skrevet af Susie Lynge fra Netværks Akademiet, er en anden glimrende bog du kan bruge til at blive klogere på dig selv i networking sammehæng. Bogen giver dig et rigtig godt redskab til at skabe overblik over dit netværk og hvilke af dine kompetencer du vil kunne drage nytte af som networker.

En lille håndbog du også kan finde inspiration i er Networking – en del af min hverdag skrevet af Carina Heckscher.

Du kan finde flere bøger til inspiration i bog oversigten her på siden.

Jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre om dine erfaringer med at skabe netværk. Så skriv gerne en kommentar under artiklen.

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

1 Kommentar

Skriv en kommentar