Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

4 nov 2013

Mindfulness i jobsøgningen og arbejdslivet

Karen Kirstine Hasseriis

Karen Kirstine Hasseriis

Har tankerne og to-do listen taget magten og ønsker du mere ro og velvære under din jobsøgning, samt blive rustet til et arbejdsliv, med mere energi og fokus?

Så er der god grund til at læse med her.

Det er i vores del af verden indiskutabelt mest naturligt at opholde os i hjernen. Faktisk er det ofte det organ vi fodrer allermest i løbet af en dag. Vi kan naturligvis ikke undvære hjernen, og i det følgende vil du også læse, at målet ikke er at blive tanketom, og at du fra nu af aldrig må planlægge, eller tænke.

Hjernen som redskab:

Hjernen er unik i.f.t. at løse alverdens opgaver. Når du går på nettet og læser dette, når du skal skrive en ansøgning, analysere og vurdere, eller bare gå fra A til B – hele tiden sørger hjernen for, at du ikke skal lære hver en opgave du løser, helt fra begyndelsen.

Men når vi i løbet af en dag holder hjernen konstant beskæftiget med tanker, og de følgende indre domme og kritiske røster; altså tanker om tankerne, har vi nemlig lige pludselig ikke kun ét, men to eller flere problemer . Hjernens eneste brugbare føde, glucose, bliver alt for hurtigt opbrugt, med energiforladthed, triste sindstilstande, og dårlig arbejdshukommelse til følge.

Så hvis du mærker tankemylder, hurtigt mister dit fokus og ofte oplever dig følelsesmæssigt under pres, så mærker du temmelig sikkert også en negativ effekt på dit arbejdsliv, dit helbred eller dine relationer i øvrigt.

Hjernen skal have ro for at genoplade og dermed fungere optimalt.

Nu er det blot sådan, at den mest vanlige måde at prøve at få tankerne opløst på, ikke har den varige effekt, som vi ønsker os.         Hvorfor? Fordi vi næsten kun giver den ro, når vi sover (og selv dér kan tankerne køre). Vi laver to-do lister som vokser, vi analyserer og laver smarte handlingsplaner for at komme tankerne til livs. Men at være i det, der kaldes doing-mode, vedligeholder de negative tilstande og tilbagevendende tanker. Så hvad gør vi, når tankerne bliver ved med at kværne, i løbet af dagen, selv under skovturen.

Mindfulness træning er en måde at opløse dette tankemylder på

I Vesten har førende forskere konkluderet på virkningen af mindfulness. Jon Kabat Zinn og Mark Williams er blandt de amerikanske forskere, der har tilbagelagt omfattende undersøgelser af den praksis der i årtusinder har været en integreret livsstil i bla. Østen. Forskerne har fokuseret på selve øvelserne og deres positive virkning på sindet og kroppen, ganske uafhængigt af religion. Undersøgelser, som den danske læge Lone Fjorback har fulgt op på, med samme resultater.

Mindfulness er et udtryk, der dækker over tilstanden bevidst nærvær, eller fuld opmærksomhed.
Det er at være tilstede med det der er, uden at dømme og hvor man hverken dyrker, eller flygter fra, tankerne.

Du kender det fra når du i et strejf er helt væk i dit barns befriende latter, når du smager eller dufter til noget virkelig dejligt, midt i et råb eller en dans. I det hele taget der hvor du oplever et øjebliks tilstand af lykke,  hvor tiden står stille og tankerne flyder væk. Disse øjeblikke kaldes being-mode; at være.

Forestil dig så, at disse øjeblikke af ren væren faktisk KAN fylde mere i din hverdag og oven i købet, at al forskning  har påvist, at efter daglig praksis i bare 8 uger, en særdeles gavnlig og ikke mindst VARIG virkning på din grundtilstand af velvære, din hukommelse, en markant bedring af immunforsvaret og på smertelindring.

Åndedrættet:

En enkel øvelse, der altid er tilgængelig:

1. Beslut dig for, at være opmærksom på dit åndedæt.
2. Luk øjnene og træk vejret. Lad åndedrættet være som det er.
3. Observer nu hvordan kroppen hæver og sænker sig. Mærk steder i kroppen af velvære, eller om der er steder hvor der er tilstande af spænding. Vær så med det der er, lige nu.
4. Når der kommer tanker (og det gør der), så vær venligt med dem og send dem så videre afsted. Det kan hjælpe at visualisere, at de flyder væk på blade eller skyer.
5. Vend tilbage til åndedrættet og fortsæt sådan et par minutter.

Denne øvelse kan gøres på alle tider af døgnet. Eksempelvis når du vågner – lige i det øjeblik, hvor du bliver opmærksom på, at tanker om fortid eller fremtid melder sig.

Når du befinder dig i en kø og mærker irritation.

I enhver pause, hvor du går efter kaffe.

Find selv på flere 🙂

Som sagt, der er mange måder at opløse tankemylder på. Alt fra de mere meditative, hvor vi sætter os hen 10, 20 eller 30 minutter og laver åndedrætsøvelsen. Det kan være en af de øvrige øvelser indenfor mindfulness; en bodyscanning. Vi kan også være fuldt opmærksomme mens vi spiser, hvor vi fokuserer på smagen og synet og vender tilbage til fokus hver gang tankerne melder sig – og så kan det være at gå en af de mere dynamiske veje, mens vi dyrker sport, bevæger os i naturen, eller er sammen med kæresten. Kun fantasien sætter faktisk grænsen. Det vigtigste er at integrere netop dén af de mindfulnessøvelser, der virker for dig.

At tage en beslutning og som med alt andet at øve sig;  ”Small steps every day”

Tune ind og lyt til Eksistens på P1, mandag d. 4/11 kl 14; om mindfulness i arbejdslivet. Du kan også finde programmet som Podcast her

 

Karen Kirstine Hasseriis - Luk glæden ind!Skrevet af

Karen Kirstine Hasseriis

Skriv en kommentar