Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

20 sep 2012

Medierne gør sit til, at jobjægere bliver sat i miskredit!

Pia Henningsen’Hvad skal jeg skrive om i mit næste blog-indlæg til Niels’ spurgte jeg i telefonen, da samtalen var lige ved at være færdig. ’Eh….det ved jeg da ikke….Jo – skriv om at solen skinner – og hvor meget mere motiveret man er til at få tingene gjort og se lysere på det hele, NÅR solen skinner’ replicerede yndlingsmanden. ’Jeg tror det vil være en rigtig god idé- selvom der i mere end i overført betydning blæser en strid modvind mod os jobjægere’ .

Jobjægere bliver sat i miskredit

Jeg grinede lidt og sagde det nok ikke lige kunne fylde ret meget – men det forunderlige er jo, at så snart en tanke bliver sået, så gør den noget ved din måde at agere på – og således fandt jeg jo ud af, at det måske var en meget god idé at bruge solen og blæsten som en hypotese for dette blog-indlæg.

For sagen er jo, at forslaget kom fra en, der er i samme båd som dig, der læser dette. Det har naturligvis medført mange samtaler om, hvor svært det reelt er at få et job i den branche han er i – og om, hvor magtesløs man kan føle sig. Ligeledes har det været oppe at vende, at det kan være svært at få tiden til at gå, når først man har fået lavet alt det i hjemmet og i haven, som bliver forsømt, når man går på arbejde. Så snart de udeståender er fikset, mærker man for alvor hverdagen som arbejdsløs. Selvom man måske har lyst til at komme ud og se sig omkring, tage på udflugter, udstillinger el. lign., gør den pekuniære begrænsning sit til, at det er en stor forhindring at få udlevet de ønsker.

Derfor kommer det meget hurtigt til, at man bruger mange timer alene – i eget selskab. Tiden føles lang – hvorved situationen kan komme til at føles endnu mere håbløs, fordi tankerne kan løbe af med en.

MEN: Når solen skinner, ser alting meget lysere ud.
Automatisk får vi mere energi – og overskud til at se helt anderledes på den situation vi er – og som måske synes håbløs – fordi vinden blæser lige ind i hovedet på os.

Sol og vind kan efter min opfattelse bruges meget godt som metaforer for alt dét, der bliver skrevet om dagpenge, ledighed, aktivering, tvang og meget mere i denne tid. Det er lige før jeg er ved at trække mine ord om, at der ikke bliver set ned på de ledige, i mig igen – men det gør jeg ikke – for husk nu på, kære jobjæger: Den almindelige dansker – din nabo og dine venner – ser IKKE ned på din situation. Det tør jeg lægge hovedet på bloggen på.

Medierne gør sit

Men jeg skal da lige love for, at medierne gør sit til, at jobjægere bliver sat i miskredit. De finder emnet Robert – en kontanthjælpsmodtager, der ikke har GIDET arbejde i 12 år – fordi han ikke vil tage hvilket som helst arbejde – trods manglende uddannelse. Et eksempel på en kvinde, der er blevet sendt i ældrejob, hvor hun skal udføre arbejde, der er langt fra hendes uddannelse, bliver skitseret, så det kommer til at lyde negativt, at hun opponerer mod det – og sidst men ikke mindst, så har den folkevalgte Simon Emil Ammitzbøl da også vist sit sande jeg med den holdning han udviser til ledige – og ligeså folkevalgte Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har ved gud udtalt, at hun mener 2 års dagpenge er nok – så hun vil ikke bruge penge på at forlænge dagpengeperioden.

Jeg ryster på hovedet.
Først og fremmest ryster jeg på hovedet over, at der findes mennesker som Robert, der vover at stå frem med den holdning, han har. I min verden skulle han skamme sig. Ikke blot fordi han ikke gider arbejde – men slår sig i hartkorn med de ledige, så der i medierne forsøges skabt et negativt syn – på TRODS af, at det – heldigvis – er meget få ledige, der deler holdning med ham.

Beskrivelsen af kvinden, der var blevet påduttet et job, der var langt fra hendes oprindelige kvalifikationer har været endnu en negativ karikering af de lediges situation og deres – manglende – muligheder for at gøre indsigelser af betydning. Sidst men ikke mindst, så er det ikke rigtig godt, når de folkevalgte udviser så negativ holdning til manglende uddannelse og ledighed, som vi just har hørt og set.

Lad mig sige hvad jeg mener:
Det er på INGEN måde i orden at lade sig forsørge af samfundet – og SLET ikke på den måde som Robert gør. For at bevare vores velfærd, skal vi selvfølgelig alle sammen bidrage til samfundets opretholdelse – i det omfang vi kan og er i stand til det (for selvfølgelig er der mennesker, der er nødt til at trække stikke ud og være på en eller anden form for overførselsindkomst på grund af helbredsmæssige udfordringer).

LAD MIG TALE UD….Jeg er ikke færdig!!!!

Men: Når nu tiderne er sådan, at der er en sum af mennesker, der ikke har noget arbejde, så skal vi selvfølgelig behandle de mennesker med respekt. Størstedelen har selv betalt til at få hjælp i en eventuel ledighedsperiode, så DERFOR er det i orden at være ledig. Som der har været skrevet på Ledigidanmark.dk før, så er det ca. 50 % af arbejdsstyrken, der på et eller andet tidspunkt i et arbejdsliv oplever at være ledig. Desuden kender jeg ikke nogle der er eller har været ledige, der ikke har et nyt job øverst på deres ønskeseddel.

Og når så alt dette er sagt, så kan jeg ligeså godt indrømme at der sidder en lille djævel inde i mig – nemlig den dér djævel, der kan blive så oprørsk at jeg kunne skrige: På sæt og vis kan jeg godt forstå Robert – og jeg kan i udbredt grad godt forstå kvinden, der er sur over hun skal udføre arbejde, som hun føler sig tvunget i, fordi hendes kommune har tolket reglerne om seniorjob så de passer i deres kram.

Ved du hvorfor:
Jeg gider dælme heller ikke lave noget arbejde, som jeg finder meningsløst – gider ikke lave noget arbejde, hvor solen ikke skinner på mig – men hvor jeg skal kæmpe i strid modvind. NO! FXXXING! WAY! Ja, ja – jeg ved godt, at der i løbet af en arbejdsuge er opgaver, der mindre spændende end andre – men jeg har altså ikke dels fået en praktisk uddannelse dels læst på Handelshøjskolen om aftenen i 7 år – samtidig med fuldtidsarbejde – for at blive sat til at feje gader (hvilket der bestemt ikke er noget i vejen med). Jeg VIL bruge min uddannelse og forhåbentlig bidrage til samfundet ved at sørge for, at firmaets administration fungerer, så min chef og andre kolleger kan passe deres del af forretningen. Så i bund og grund kan jeg udmærket forstå når jobjægere stiller spørgsmålstegn ved meningsløs aktivering eller når de bliver pålagt at man skriver ansøgninger til stillinger, som man ikke er interesseret i. Det er spild af alles tid! Og solskin og modvind kan meget hurtigt blive til gråvejr med riv og rusk – hvilket er meget sværere at håndtere.

Derfor synes jeg det er vigtigt at vi som venner, bekendte, familie eller anden relation til jobjægere sørger for at der bliver masser af solskin i deres liv. Derved bliver den modvind de oplever fra ’alle andre’ og ikke mindst pressen og de folkevalgte, lidt nemmere at have med at gøre.

Har vi en aftale?
Vi forlanger SOLSKIN til brug for motivation af vores (arbejds)liv. Derved bliver modvinden nemmere at tackle!

Husk at smile

Skrevet af

PIA

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

1 Kommentar

 1. Att. Pia.
  Ja det er et helt forvrænget billede som dagspressen og vores politikere viser.
  Jeg er i arbejde, men har prøvet at være uden arbejde og komme på kursus hos anden aktør, som det så smukt hedder.
  Her startede vi 42 personer den 3. januar 2010. Vi fik en præsentation af hver enkelt deltager.
  Her kom det frem, at den der havde haft kortest tid på arbejdsmarkedet var 15 år og den der havde været længst på arbejdsmarkedet var 46 år. Alle havde haft fast arbejde i alle årene og tjent mellem 22 og 45.000 kr. om måneden.
  Der er ingen der skal bilde mig ind at disse personer ikke havde lyst til at arbejde og var ledige efter eget ønske.
  De havde heller ikke lyst til at gå ned på ca. 15.000 kr om måneden i løn. Her var alle supermotiverede for at komme i gang i igen. Gruppen bedstod af u faglærte, faglærte, samt ingeniører og andre med en længerevarende uddannelse.
  Jeg tror ikke der en 1 procent af de ledige, som selv ønsker at være ledige.
  Nej det er den aktuelle situation, som er årsag til at u faglærte og dem med en længerevarende uddannelse er ledige, men de bliver alle behandlet som om de er snydere/snyltere af “systemet”. Hvis man skal interessere sig for nogen, så måske den ene promille, som måske ikke ønsker at være på arbejdsmarkedet.

  M. v. h.
  Leif

Skriv en kommentar