Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

26 okt 2012

Manual i medborgerskab for ledige i Danmark

Pelle EsbensenSå nåede vi til den sidste superkraft for ledige i denne serie. Vi har selvfølgelig gemt det bedste til sidst. I denne og de kommende posts får du de perspektiver, du skal bruge, for at se din ledighed i en større sammenhæng. Dette er nøglen for at forstå, hvordan du kan bidrage dig vej ud af denne kunstige mentale braklægningskategori: Ledighed. Medborgerskab i righoldig variation er det vores nutid og fremtid har hårdt brug for. For ledige kan det blive anledningen til at genopdage sig selv som en del af  samfundet.

Status for selvet og nationen

Jeg er stadig ligeså officielt ledig som da jeg startede med at skrive denne serie. Men alligevel har mit liv virkelig forandret sig. Meget er sket og den oprindelige tidsplan er skredet lidt. Der er gået mere end de ti uger jeg lovede siden jeg indledte med begrebet Tidsrigdom. To kurser, en praktik, adskillige oplæg og utallige sparringer har jeg også måttet finde tid til ind imellem alt det andet. Jeg har fået at vide at jeg skal være far og flere stærke skæbner har tilbudt at knytte mig til deres drømme og virke – dog ikke via traditionel ansættelse. Så jeg håber læserne vil tilgive mig at jeg har fået endnu mere fyldt på tanken om hvordan man kan agere innovativt via sin ledighed og udfolder emnet grundigt.

Medborgerskab kan være mange ting. Ud over at definere det, vil jeg krydre disse posts godt igennem med eksempler fra mit eget liv. Som udgangspunkt er jeg af den holdning at dansk kultur og samfundsliv ikke er noget, der kan defineres oppefra af en velbjerget kulturelite (som jeg nok selv ville have tilhørt, hvis jeg havde taget andre valg). De mennesker der bor i Danmark bidrager ligeligt med deres tid til udfoldelsen af dansk kultur, ved det simple faktum, at de er her. Nationalitet, religiøsitet, beskæftigelse, sprog, indtægt og livsstil varierer, men i min optik er det en lige gyldig del af det danske samfund, hvis det udleves i Danmark.

DR2s Ark satte for nyligt fokus på velfærdssamfundet og i den forbindelse kom der nogle interessante og opdaterede tal på banen. 2 millioner mennesker på overførselsindkomst, en begrædelig konkurrencedygtighed når vi sammenligner med andre lande og under 5% iværksættere. Det lyder sgu som om der kunne være trangere tider forude, medmindre noget ændrer sig i socialpolitikken. Ifølge et opslag i leksikonet har socialpolitik i Danmark historisk set udviklet sig i stød som svar på forenet folkeligt pres. Derefter er selvsamme socialpolitik blevet konsekvent og gradvist afviklet hen over de seneste årtier.

Alt dette samler sig til et ekko af alle de mange forskellige politikere, der har gennemført reformer, nedskæringer og sparingsrunder med rund hånd, men ingen af dem kunnet stå ved at dette nødvendigvis må føre til forringelser i serviceniveauet. Mon ikke vi kan stå ved at alle nulevende i Danmark har oplevet at serviceniveauet er faldet på mange områder. Bum faldera. Der er et større pres fra en mere kompleks verden. Vi kan alle sammen mærke det, men vore politikere har tilsyneladende svært ved at sætte konstruktive ord på denne kollektive følelse. Måske er det derfor vi hellere vil lytte til kommentatorernes mere underholdende spin om selvsamme realityshow, nu i sin 163 sæson.

Derudover er der alle de internationale trends med stærkt voksende (ungdoms)ledighed over hele Europa, en stadigt stigende centralisering af den politiske magt og tendensen til at finde syndebukke at vende sin vrede og frygt imod, via massestemninger pisket op af massemedier. Eksempel: Er personen Robert Nielsens gøren og laden vigtig i en større national sammenhæng? Tvivlsomt. Men er begrebet “Dovne Robert” effektivt til at styre debatten om ledighed i retning af en demonisering af mennesker på overførselsindkomst generelt? Utvivlsomt.

Hvor efterlader alt dette os? Med et kæmpe behov for mere medborgerskab til folket.

Hvad er medborgerskab?

Hvad er identitet? Til daglig opererer vi i tre kategorier. Vores selvforståelse som individer, som forbrugere og som medborgere. Det er i den rækkefølge de fleste af os typisk prioriterer dem. Vigtigst for de fleste individuelle identiteter er arbejdet. Vores forbrug er ofte påvirket af vores omgangskreds og deres opfattelse af status og mindre reflekteret end resten af vores identitet. Medborgerskab er restene af forrige generationers selvopfattelse og samfundsind. Det er tredie ben af vores identitet og for mange er det i meget dårlig form, da det ikke ofte får lov at røre på sig. Der er simpelthen ofte ikke tid til det i en travl moderne tilværelse. Eller også tager vi dets eksistens for givet.

Men sådan fungerer det ikke. Medborgerskab er en bevidst stillingstagen til de valg man tager som borger i samfundet. Såre simpelt. Man spiller med ved at foretage bevidste valg, der giver mening i ens liv.

Mange af os ledighedsbloggere har skrevet om hvordan ledigheden kan erodere identiteten. Det påvirker både vores individuelle selvopfattelse og vores forbrugsmønstre. Det er noget der udfordrer alle der oplever det. Det er noget der giver plads til og behov for ny identifikation.

Relaunch your Citizenship

Alt hvad der udvikler dig som menneske og påvirker samfundet omkring dig er eksempler på medborgerskab. At træne, at tænke, at læse, at lære, at elske, at drive den af, at selv-medicinere, at udtale dig offentligt, at tage dig af familien, at meditere, at prøve nyt, at forbruge anderledes, at møde mennesker. Alle disse kategorier af medborgerskab har jeg enten beskrevet i mine tidligere posts eller de  eksemplificeres i de kommende.

Det konkrete værktøj jeg her prøver at beskrive er værdien for dig som ledig i at forstå dig selv som medborger i denne periode. Dermed beskytter du dig selv mod det mismod og de selvværdsproblemer, som vi alle uundgåeligt møder i forskellige afskygninger på denne del af livsrejsen. Det er dog ikke sådan, at du slipper af med dine og samfundets problemer ved blot at sige “Fra i dag af er jeg medborger!” Men du vælger at forholde dig til dem og handle på dem. Du opdager at det er dig, der har kontrollen over dit liv og det vigtigste ikke er hvilken administrativ kategori din kommune har dig registreret i lige PT.

Allerede der ligger der en indsigt, som kun du kan opnå og som det ikke er alle der når i dette liv.

Skrevet af

Pelle Esbensen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Læs eventuelt også

Din tidsrigdom som ledig kan blive nøglen til et nyt liv

Din research som ledig kan bane vejen for en ny karriere

Din Historik som ledig er dit online CV

Innovation i jobsøgning er det nye sort

Skylder vi ikke dem der har det svært, at hjælpe dem lidt på vej?

Skriv en kommentar