Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

24 feb 2014

Løntilskud – Fordele og ulemper i jagten på nyt job

Niels ReibLøntilskud har jeg aldrig været den store fan af, men jeg har med denne artikel forsøgt at veje fordele og ulemper ved valget af løntilskud, i bestræbelserne på at sikre sig et nyt job. For der er fordele, ved at vælge at søge en stilling med løntilskud.

Der er stor forskel på, om du kommer i et løntilskudsjob i det offentlige eller inden for det private.

Hvad er løntilskud?

Når du som jobsøgende søger job, kan et af dine “salgspunkter” i forhold til en kommende arbejdsgiver være, muligheden for en løntilskudsansættelse. Det giver dig mulighed for at tilbyde din arbejdskraft, med løn støtte i ryggen. Du kan tilbyde dig selv på den måde, både i det offentlige og i private virksomheder. Som du kan læse herunder, er der dog forskel på, om du vælger at tilbyde den form for ansættelse i det offentlige, eller om du gør det i en privat virksomhed.

Løntilskud – Fordele

Hverdagen som jobsøgende kan godt være ensom. Derfor er det også en fordel at komme ud blandt andre mennekser og får samvær med kolleger og på den måde skaber nyt netværk.

Du får mulighed for at bruge dine kompetencer og måske også en mulighed for at sætte nye kompetencer i spil, som du eventuelt har fået i forbindelse med kurser ellers uddannelser.

At vælge en periode med løntilskud giver dig mulighed for at afdække en eventuel ny branche, så du på den måde kan blive klogere på dine muligheder.

I en privat virksomhed får du en løn i overensstemmelse med overenskomsten på det gældende område.

Hvilke fordele mener du der er ved løntilskud?

Løntilskud – Ulemper

Offentlige stillinger med løntilskud er sjældent vejen til en varig ansættelse (det er yderst sjældent jeg hører om en fastansættelse, efter endt løntilskuds aftale i det offentlige). Min helt personlige holdning til offentlige løntilskudsstillinger er, at man skal holde sig fra dem. Det er i mine øjne udelukkende er en parkering, du får en løn som svarer til dine dagpenge, men arbejder på lige fod med dine kolleger. Det er en fuldstændig skæv fordeling og billig arbejdskraft for det offentlige, og det giver dig ikke de store muligheder for at blive fastansat.

Når du er ansat i en løntilskudsstilling, er du fortsat tilknyttet dit jobcenter. Det vil sige du forsat skal søge det antal stillinger din A-kasse påkræver. Så udover at passe dit fuldtidsarbejde, skal du også afsætte tid til at researche og søge andre stillinger.

Du bruger af din dagpengeperiode, når du er ansat i løntilskud. Dermed  æder du bare op af din periode og du optjener ikke til en ny dagpengeperiode i den tid du er i løntilskud.

Hvilke ulemper mener du der er ved løntilskud?

Min konklusion

Vælger du at tilbyde din arbejdskraft med et løntilskud i ryggen, vil jeg klart anbefale dig at gøre det hos en privat virksomhed. Der kan ske mange ting i en virksomhed i løbet af 6-12 måneder, så derfor kan det være en rigtig fin indgangsvinkel til en fastansættelse efter endt løntilskudsaftale.

Når du søger et job, kan det være en fordel, og god idé, at fortælle hvilken fordel det kan være for virksomheden at ansætte lige netop dig, med løntilskud i ryggen og på den måde vil kunne spare lønkroner, til at starte med…

Læs mere om løntilskud

i det offentlige

i det private

Se statestik fra 1996-2012

Besøg din fagforenings hjemmeside for mere info.

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib – Foredragsholder og konsulent
NielsReib.dk

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

4 Kommentarer

 1. I afsnittet om offentlige løntilskud må jeg erklære mig totalt uenig i, at man skal holde sig fra dem. Jeg er selv på vej med et blogindlæg om det gode ved offentlige løntilskud.

  …coming to a blog near you.

 2. Jeg skal ikke kunne sige, om der er forskel for, hvor henne man er i sit arbejdsliv, men…

  Som nyuddannet bliver man konstant sablet ned på grund af manglende erfaring. Et job i en offentlig løntilskudsstilling er en fin mulighed for at få erfaring og bevis for, at man kan begå sig på arbejdsmarkedet og skabe værdi for samfundet og en arbejdsplads.

  Det er også min erfaring, at det er væsenligt sværre at komme i en privat løntilskudsstilling contra en offentlig, så hvis man hurtigt vil have erfaring at skrive på sit CV, så er det altså en glimrende mulighed.

  Jeg er enig i, at der ikke er store muligheder for arbejde efterfølgende på den pågældende arbejdsplads (det er dog ikke umuligt – jeg kender i hvert fald et tilfælde, hvor et offentligt løntilskudsjob er ført til fast arbejde), men det åbner dørene op andre steder.

  Jeg vil dog gerne tilskrive mig, at det ikke kan betale sig rent økonomisk, og at det ligger sig tæt op af udnyttelse.

  Mvh. Johannes
  I løntilskud i Køge Kommune

 3. Susanne Andersen

  Er ret enig med dem i panelet der går ind for løntilskud.
  Det er ingen “guldgrube” økonomisk, og fører muligvis heller ikke til et fast job – men man får tilknytning til arbejdsmarkedet og fællesskabet med kolleger igen, og det mener jeg er ret så vigtig en faktor når man er ledig, så man ikke går fuldkommen i stå!
  Et gammelt ordsprog siger jo også, “man kan aldrig lære for meget”, og de kompetencer man tillægger sig i et løntilskudsjob kan jo aldrig skade på et CV.
  Selv starter jeg i virksomhedspraktik på mandag, og kontrakten til at fortsætte i løntilskudsjob ligger klar til underskrift, såfremt praktikken forløber godt for begge parter 🙂
  Så ja – jeg er helt klart pro løntilskudsjob.
  PS. har tidligere været i løntilskudsjob, som senere førte til et fast job inden for det offentlige, så det er ikke umuligt 😉
  Med venlig hilsen
  Susanne A.

Skriv en kommentar