Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

27 apr 2012

Livet er det der sker….

Livet er det der sker….

Pia Henningsen

Pia Henningsen

– mens du har travlt med at lave andre planer, sagde John Lennon – ganske klogt

Men hvorfor er det lige jeg vælger at bruge dette citat som overskrift?

Vi mennesker – og måske nok i særdeleshed min generation, der stadigvæk lider lidt af ’yuppi-syndrom’-  er så forhippede på, at jage – vi spunser rundt efter dette og hint – arbejder – og lever for at arbejde (gør vi ikke?)  – fordi vi absolut skal have det mest checkede hjem – den nyeste bil – råd til rengøringshjælp – råd til udlandsrejser osv. osv. osv.

Jeg skal på ingen måde i den forbindelse gøre mig meget bedre eller mere frelst end så mange andre – jeg vil da vældigt gerne have dét, der bliver betragtet som et behageligt liv, men på et tidspunkt – for snart længe siden –  sagde min bror til mig, at jeg bestemt ikke behøvede nogen kæreste, fordi jeg allerede havde en, der hedder..- hvor han så nævnte navnet på min tidligere arbejdsplads.., hvorfor jeg begyndte at tænke lidt dybere over tingene:

Hvorfor er det vi mennesker er så forbaskede gode til at identificere os selv ved det arbejde vi har? Siger vores eget ego os, at vi bliver mere værd, hvis vi kan sole os lidt i en titel eller en spændende jobbeskrivelse? Hvorfor er det, at i en situation, hvor vi er jobjægere, så skammer vi os over at sige til andre, at vi er uden job? Og under alle omstændigheder vil vi da ikke indrømme, hvis vi tillader os at nyde friheden – for vi er jo ikke noget, hvis vi ikke har et job – eller…..?

Fornem titel, ikke sandt?

I et af mine tidligere virker var det enormt vigtigt, når man havde nogle års anciennitet, at man blev ’bankfuldmægtig’ og ikke blot var ’bankassistent’. HUH! Jeg faldt helt udenfor, da jeg igennem min samfulde karriere ofte skiftede funktion og var længe om at finde mit speciale, hvorfor der gik lang tid – karrieremæssigt – inden jeg blev ’bankfuldmægtig’. Men vigtigt var det at blive det! Fornem titel, ikke sandt? Når folk i dag spørger mig, hvad jeg laver, svarer jeg som regel, at jeg er på udkig efter det helt rigtige job, fordi mit forrige job dels gjorde mig så syg at jeg var ved at dø – dels fyrede mig som tak herfor.  Jeg er nemlig hamrende ligeglad med, hvad jeg er – for min identifikation ligger mere i, at jeg føler mine kolleger kan lide mig for at være mig – og ikke fedter for mig, på grund af min position.

Jeg ville ønske at flere mennesker ville se sig selv og sine medmennesker i det lys – lade være med at kigge på ydre skjold men i stedet for se på indre omstændigheder.

Og der er så hér min pointe med hensyn til ovennævnte John Lennon citat kommer ind i billedet:

Hvis vi ville tillade os selv at være mere afslappede i omgangen med livet, så ville vi også opdage, hvor vigtigt – og egentlig ganske enkelt – det er at leve i nuet – Carpe Diem  – gribe dagen – som Robin Williams siger i ’Døde Poeters Klub’. Det handler om at tage hver dag og mærke dens indhold – ’leve hver dag som var det den sidste’ som den gamle kliché siger.

At leve er jo i det store hele et spørgsmål om at træffe de valg

Nogle af jer læsere derude –  ihverttilfælde dem af jer, som måtte kende mig –   vil med garanti sige til mig, at der ved gud ikke er nogen på denne guds grønne jord, der er bedre til at lave planer end jeg er. Måske ganske rigtigt? Netop fordi jeg kender så mange mennesker og har så mange jern i ilden, er jeg nødt til at lave planer og skrive aftaler i kalenderen – men sandheden er faktisk den, at jeg, hver gang jeg har en aftale, mærker efter om jeg rent faktisk skal fuldføre aftalen eller om jeg skal dedikere tid til mig selv. Ret mange gange har jeg aflyst en aftale, fordi jeg har fornemmet at det har været bedre for alle parter, at jeg ikke kom.  På den anden side er jeg ligeså villig til at være spontan og springe ud i et eller andet skørt fra det ene øjeblik til det andet.

At leve er jo i det store hele et spørgsmål om at træffe de valg, vi synes er rigtige for os selv. Det lyder bestemt meget frelst, når jeg sidder her og siger til jer derude, at vi skal leve i nuet. Selvfølgelig er jeg klar over, at det ikke altid kan lade sig gøre – og hvis vi udelukkende levede i nuet blev det formodentlig sådan, at vi var ganske ulidelige at have med at gøre for vores omgangskreds, da de sjældent ville kunne regne med os (tro mig: jeg har haft en sådan bekendt. Det var forfærdeligt!).

At kunne træffe egne valg er i sammenhæng med at leve i nuet nogle gange en udfordring – vil jeg påstå – for vores angst for spontaniteten og det spændende, der ligger deri, kan virke skræmmende for mange. Selv har jeg på det seneste haft den oplevelse at et menneske, som jeg egentlig står temmelig nær, har vist mig, at vedkommende har truffet valg omkring sit liv af bekvemmelighedshensyn, fordi den valgte løsning var nemmest – og at tage en konsekvens kunne rykke for meget i den givne situation. En anden går og drømmer om at tingene kunne have været meget anderledes hvis blot en tredje part ikke havde valgt en anden løsning – hvorved den tilbageblevne part udviser længsel for, hvad der kunne have været.

Det er i sådanne tilfælde det er så forfærdeligt vigtigt, at vi mennesker tager ansvar for vores liv. Der er ingen andre der kan gøre det for os – der er kun os selv til det. Vi skal lære at de ting, der sker i vores liv højest sandsynlig sker af en årsag. Således får vi det bedre med os selv og vores mulighed for at leve i nuet, hvis vi er i stand til at fortælle os selv, at de oplevelser vi får gennem livet – både på positiv- og på negativkontoen, er oplevelser, der er med til at forme os til de mennesker vi er – og som vi udvikler os til at blive. Selvfølgelig er en del af livet at have drømme – hvor min teori siger mig at nogle af disse drømme bestemt skal føres ud i livet hvorimod andre skal forblive netop dét de er – drømme – som kan gøre vores hverdag en smule solskinsfyldte – men drømme, der ikke kan blive til noget, bør ikke være med til at forhindre os i at leve i nuet – og fremover for den sags skyld. Vores erfaringer skal berige os – ikke suge kraften ud af os! Når vi lader os berige bliver vi værd at være sammen med for andre mennesker – når vi er sammen med andre mennesker, har vi truffet nogle valg om vores liv – og når vi føler det er de rigtige valg, der er truffet, så er vi i stand til at leve i nuet – hvorved livet bliver en oplevelse i nutiden i stedet for at være et monument over ting, der kunne have været. Vi kan kun skabe vores eget liv i situationen – vi er ikke herrer over andres valg og måde at tænke på.

Vælger du ansvaret og nuet er det på den måde, at livet ikke løber forbi dig mens du har travlt med at lave andre planer – og selvom vi er jobjægere – og SKAL lave planer for vores liv og fremtid, for det siger loven jo – ja, kunne det så ikke være dejligt at TURDE mærke livet – og nuet? Jeg synes det.

Husk at smile!

Skrevet af

Pia Henningsen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar