Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

27 aug 2014

Guide – Lav din egen netværksgruppe for jobsøgende

Netværksgruppe for jobsøgende – Sådan kommer du igang

Niels ReibDu sidder der, alene med jobsøgningen. Du føler du er kørt fast i den samme rille og at der ikke rigtig sker det du allerhelst gerne vil have sker, nemlig at du kommer i job. Har du overvejet at 2,3,4-10 hoveder er mere kreative end det ene du sidder og er alene med? Når du er en del af en netværksgruppe for jobsøgende får du flere øjne og ører, der kan hjælpe med at holde øje med jobmarkedet for dig.

At mødes med andre giver øget velvære og energi, som vil gavne dig i jagten på dit nye job.

Forskellige typer af netværksgrupper

Først og fremmest skal du finde ud af hvilken type netværksgruppe der tiltaler dig mest. Det kan være du har det bedst i mindre grupper eller måske trives du bedre med flere mennekser omkring dig? Hvis du vil nå ud til flere mennesker, kan det også være din netværksgruppe skal være en kombination af online/ offline aktivitet. Jeg har lavet en liste med idéer til, hvordan du kan vælge at starte din helt egen netværksgruppe for jobsøgende, baseret på de forskellige behov du kunne have.

Buddy koncept

Buddy konceptet går ud på at du finder 1-2 andre som du kan mødes med omkring jobsøgningen. Dem kan du typisk finde enten via LinkedIn, facebook eller via webinarer, som jeg ved er sket mellem deltagerne på 09.15 Godmorgen. Når ikke I er flere kan I med stor fordel mødes flere gange om ugen og arbejde på jobsøgningen sammen. I kunne eksempelvis mødes tre dage om ugen, en gang hos hver af jer. På den måde vil I kunne opbygge nogle tætte relationer og virkelig få glæde af hinanden i jagten på det næste job.

Fordele:

Når ikke I er flere end 2-3 stykker kan I være super effektive når I mødes og få en masse fra hånden. I vil blive fuldstændig skarpe på hvad det er I hverisær er på udkig efter af forskellige stillinger, og vil derfor kunne hjælpe hinanden med at holde øje med jobannoncer og de muligheder der dukker op via jeres netværk undervejs.

Ulemper:

10 hoveder tænker bedre end 3… Jo flere du har med i din netværksgruppe, jo flere vinkler og bredere sparring vil I kunne opnå at få på hver jeres situation, ansøgninger, CV osv.

Læs mere om buddy konceptet

Mastermind gruppe

En mastermind grupper kan bestå af optil 10 mennekser. Her kan det være du via din jobkonsulent i jobcenteret kan få hjælp til at skabe din Mastermind gruppe. Fortæl du gerne vil sammensætte en gruppe af kvalificerede jobsøgende på niveau med dig selv. En Mastermind gruppe kan mødes 1 gang om måneden og give hinanden sparring på det som den enkelte i gruppen lige har behov for at få vendt. Det kræver en smule mere diciplin at holde dagsordenen når i mødes.

Fordele:

Når man mødes i en Mastermind gruppe er du garanteret seriøs sparring fra op til 9 andre, hvilket giver dig uvurderlig feedback på det du lige har behov for. Du får flere øjne og ører til at kunne holde øje med jobopslag og andre muligheder via netværks netværk.

Ulemper:

Den eneste ulemper jeg kan finde ved en Mastermind gruppe er at man ikke mødes så ofte. Men igen kommer det an på hvilket behov du har. Hvis ikke du føler det er nok at mødes 1-2 gange om måneden, så kan det jo være du sammen med en eller to af de andre vil kunne mødes ugentlig og på den måde mødes som beskrevet i Buddy konceptet.

Jeg er igang med at skrive artiklen ‘Lav en Mastermind Gruppe og styrk din jobsøgning’, hvor jeg uddyber hvordan du kan starte og sammensætte din egen Mastermind Gruppe.

Åbent netværk

Åbne netværksgrupper kan oftes med fordel skabes i samarbejde med enten din A-kasse eller jobcenter. Her vil der typisk ikke være nogle begrænsninger for antallet af medlemmer.

Fordele:

Her kan du virkelig få udvidet dit netværk med en masse nye kontakter! Jeg har selv været på besøg hos nogle af Powerjobsøgerne rundt om i landet og der er som regel en super god energi og højt humør!

Ulemper:

Det vil kræve en stor indsats at få stablet en velfungerende netværksgruppe på benene og er du ikke så socialt anlagt kan det være overvældende at skabe en åben netværksgruppe. Det kan også være svært at finde lokaler at mødes i, hvis I er mere end 10-15 medlemmer. Overvejer du at skabe et åbnet netværk så vil jeg anbefale dig at kigge på nogle af de eksisterende grupper som blandt andre Powerjobsøgerne, Senior Erhverv, Aktive Ingeniører. De har alle afdelinger rundt om i landet og vil være hjælpsomme hvis du gerne vil starte en afdeling i dit lokalområde.

Se oversigt og links til eksisterende åbne netværk

Online/ offline netværk

På facebook eller LinkedIn kan du lave en geografisk bestemt netværksgruppe. Det vil give medlemmerne mulighed for at sparre med hinanden via den online gruppe og mødes offline til fælles sparringer, jobsøgning og inspiration.

Her på Ledigidanmark.dk finder du allerede den form for netværksgrupper i læserforummet. Her har du mulighed for at deltage i et lukket forum, hvor du kan være mere privat end på for eksempel Facebook og LinkedIn. Her kan du stille spørgsmål og få svar på ting som har med jobsøgning, networking, ansøgninger, hverdagen med jobsøgning og meget mere, i et nemt overskueligt forum.

Du får selvfølgelig også glæde af de mange andre fordele der er, ved at blive medlem på Ledigidanmark.dks læserforum.

Læs mere her!

Fordele:

At lave en online netværksgruppe giver dig mulighed for at nå ud til mennesker du ellers måske ikke ville kunne skabe kontakt til. På den måde vil du kunne udvide dine netværkskontakter betragteligt, i forhold til hvis du satser på at lave en udelukkende offline netværksgruppe.

Ulemper:

Der kan være nogle som ikke har lyst til at deltage i en sådan netværksgruppe på Facebook og LinkedIn, fordi deres omgangskreds eller connections vil kunne se at de er jobsøgende.

Du skal tage initiativet!

Jeg er selv i gang med at lave en Mastermind Gruppe, fordi jeg mener det er den som (for mit vedkommende) er mest effektiv og vil kunne skabe de bedste muligheder. Det sker ikke af sig selv og det kræver du selv gør noget for at skabe en netværksgruppe.

Hvis du sidder alene med jobsøgningen og føler du er gået stå, så er der ingen anden udvej end at tage det første skridt til at danne den form for netværksgruppen du mener er mest passende for dig og så se at kom ud over rampen. Fælles for alle de forskellige typer af netværksgrupper er, at det kræver du tager initiativet (med mindre du vælger at blive medlem af en af de eksisterende jobsøgningsnetværk).

Jeg håber du måske har fået lidt mod på at skabe en netværksgrupper til jobsøgende, så du ikke skal sidde alene med jobsøgningen, men i stedet får mulighed for at skabe nye kontakter og dermed også muligheder.

Niels ReibSkrevet af
Niels Reib – Ejer af Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

2 Kommentarer

  1. Lotte Olsen

    Rigtigt gode ideer med især buddy- og mastermind-netværk. Jeg har selv haft meget glæde af at netværke med fagligt indhold. I starten af min ledighed var jeg meget optaget af at opdatere mig om nye måder at søge job på og at skrive den gode ansøgning. Det skete bl.a. vha. sparring i jobsøgningsnetværk. Men efter et stykke tid kunne jeg bare mærke et fagligt underskud. Så jeg søgte netværkskontakter i den arbejdende del af befolkningen og (ledige) fagfæller. Det fandt jeg bl.a. via arrangementer i min fagforening – Kommunikation og Sprog – via LinkedIn og gamle kolleger. Jeg har nu et par kontakter, som jeg sparrer fagligt med – à la buddykonceptet. Nogle gange handler det osse lidt om jobsøgning, men at kunne fagnørde en gang imellem, gør at man føler sig opdateret og mere klar, når en arbejdsgiver går i fælden.

    1. Synes det er inspirerende at læse hvordan du har været opsøgende og afdækket forskellige muligheder i forhold til sparring og netværk, og nu har fundet en måde der fungere for dig Lotte.

      De forskellige typer af netværk giver dig jo også forskellige ting og ens behov kan jo skifte. Så hvad der fungere i starten af en ledighedsperiode kan måske ikke være tilstrækkeligt senere i perioden.

Skriv en kommentar