Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

1 sep 2014

Lav en Mastermind Gruppe og styrk din jobsøgning

Styrk din jobsøgning med en Mastermind Gruppe

Niels ReibI forlængelse af artiklen ‘Guide – Lav din egen netværksgruppe for jobsøgende’, har jeg valgt at skrive en mere uddybende artikel om hvordan du kan sammensætte din egen Mastermind Gruppe.

Selvom Mastermind Grupper er et forholdsvist nyt begreb for mange, er det et begreb, som har eksisteret i små 100 år i dets nuværende form.Det var Napoleon Hill som i bogen ‘Think And Grow Rich’ beskrev konceptet som det kendes i dag.

En Mastermind Gruppe er sammensat for at hjælpe en gruppe ligesindende mennekser med at navigerer gennem udfordringer via deres fælles intellegens.

Sådan laver du en Mastermind Gruppe

Diffination på en Mastermind Gruppe:

… Koordinering af viden og indsats, i en ånd af harmoni, mellem 2 eller flere personer til at nå et bestemt formål. Ikke to hjerner kommer sammen uden derved at skabe en tredje, usynlige, immaterielle kraft, som kan sammenlignes til et tredje sind.

Napoleon Hill skriver ganske rigtigt også, at når to hjerner mødes er det uundgåeligt at der dannes en trejde usynlig hjerne. Det vil sige at to (eller flere) hjerner altid vil kunne tænke nye og bedre tanker end en, og derfor komme op med idéer og tanker, som de to enkelte hjerner aldrig selv ville kunne.

En Mastermind Grupper er IKKE et fællesskab og en kaffeklub, hvis formål er at klappe hinanden på rykken, have medlidenhed med og yde “terapi” på hinanden eller lade status quo være tilfredsstillende. Det er heller IKKE en netværksgruppe, som udgangspunkt, men selvfølgelig vil medlemmernes netværk kunne blive sat i spil, men det er ikke hovedformålet på Mastermind møderne.

GLEM EGO’ERNE!!!

En mastermind gruppe er ikke et sted hvor deltagerne skal have deres egoer pudset af, det handler udelukkende om at ville opnå det bedste for de andre gruppemedlemmer på ærlig og empatisk vis.

Dit formål med at lave en Mastermind Gruppe vil være at skabe en engageret gruppe mennekser, hvor I alle har samme mål og formål. I vil sammen skabe en synergi af begejstring og energi, som vil kanaliseres til en fornyet energi og kraft til at hjælpe hinanden med at lykkes og komme i mål med medlemmernes personlige og professionelle målsætninger. Mens Gruppen generer idéer og resultatorienterede løsninger for hinanden er det den enkeltes ansvar at sætte handling bag.

I en Mastermind Gruppe sætter I overliggeren højt og udfordre hinanden til at skabe og gennemføre mål, brainstorme på ideer og støtte hinanden med total ærlighed, respekt og empati. En Mastermind Gruppe skal hele tiden pushe medlemmerne til at gå efter deres ønsker og drømme, og på den måde inspirere til at alle medlemmer rykker og kommer videre. I skal hjælpe hinanden via sparring, brainstorming og på den måde hjælpe hinanden med at vokse både personlig og professionelt.

What’s in it for YOU?

Der er flere fordele ved at være med i en seriøs Mastermind Gruppe.

  • mastermind_gruppe_taleboblerStøtte Når du føler du er rendt ind i en mur vil gruppen via sparring og brainstorming kunne hjælpe dig med at navigere videre og dermed hjælpe til din kontinuerlige vækst. Som gruppe vil man hjælpe hinanden med at holde fokus på det der er målet.
  • Perspektivering At få andres holdninger, tanker og idéer serveret på et sølvfad i forhold til netop jeres mål. Det vil give nye måder at opnå jeres målsætninger på, som I aldrig alene ville kunne være kommet på.
  • Resourcer Medlemmerne i gruppen vil alle have forskellige styrker, kompetencer og erfaringer. Det alle vil i gruppen få glæde af og I vil kunne bruge det aktivt til komme tættere på målet.
  • Accountabillity Du får en gruppe mennesker, som holder dig på tæerne og ansvarlig i forhold til, at du når dine målsætninger.
  • Deling af resultater Du får indsigt i de andre medlemmers resultater og hvordan deres udvikling går, hvilket vil være super inspirerende for dig og dine egene målsætninger.

Sådan kommer du i gang med din Mastermind Gruppe!

“Du er gennemsnittet af de fem personer du bruger mest tid sammn med.”
– Jim Rohn

Step 1.

Hvad skal formålet og målet med din Mastermind Gruppe være?

Det fælles mål kan være at I alle skal i job inden for 3-6 måneder. Herefter vil I sagtens kunne fortsætte jeres Mastermind Gruppe med det formål at styrke jeres enkelte karriere sammen (rigtig mange ledere og direktører deltager i lignende Mastermind Grupper, så hvorfor skulle du ikke også?). Det altafgørende for din Mastermind Gruppes succes er, at du får sammensat en solid, opløftende og inspirerende gruppe mennesker, som har et fælles mål eller interesse.

Step 2.

Hvilke guidelines og rammer skal være gældende for gruppen?

Skal det være en gruppe som også skal kunne holde sammen efter i har opnået jeres mål, eller skal der indlemmes nye medlemmer når andre kommer i job? Skal I mødes månedligt eller flere gange om måneden? Hvordan skal beslutninger træffes i gruppen? Skal der være oplæg fra medlemmerne på møderne, hvor et medlem deler ud af et specifikt fag/vidensområde?

Skal I fra gang til gang diskuterer et nyt emne udover den fastlagte sparring/brainstorming? Vil ynk og brok blive tolereret eller skal vil der blive tilladt et minuts “blow of steam”? Skal nye medlemmer være i relation til eksisterende medlemmer eller skal nye medlemmer optages via en godkendelsesprocess? I så fald skal den process udformes.

Sørg for at få indskrevet et værdisæt for hvordan medlemmerne skal interagere (loyalitiet, empati, ærlighed, integritet, tillid, respekt). Hvad der bliver talt om på møderne bliver mellem medlemerne. Er der medlemmer som er for styrende i forhold til gruppen, hvilke konsekvenser vil det så få? Skal I alle have et minimum af erfaring? Hvilke typer personligheder vil skabe den bedste dynamic i din gruppe? Alle disse ting og mange flere er noget du burde tage med i dine overvejelser for at opnå at skabe en succesfuld Mastermind Gruppe.

Step 3.

Inviter medlemmer til din Mastermind Gruppe

Der er forskellige måder du kan begynde at inviterer og afdække hvilke medlemmer du gerne vil have i gruppen. Invitér en du er inspireret af til en snak om at lave en mastermind gruppe. Mit forslag er at du, når og hvis I begge kan se en fordel ved at danne en gruppe, beder ham/hende du har talt med, om at finde en anden person i vedkommendes netværk som lever op til “kvalifikationerne” om at være med.

Du kan også selv invitere en person fra dit eget netværk, som du mener kunne være spændende og interessant at have med i jeres Mastermind Gruppe. En sådan person kunne være en du mener kommer med relevante og gode indlæg og dialog på f.eks LinkedIn. På den måde vil I hurtigt kunne være 4 medlemmer og lynhurtigt ekspandere, ved at lade de to inviterede invitere 1 ny hver med til jeres næste møde (hvis der er stemning for det og kemien passer).

Kvalifikationerne kunne være at medlemmerne skal:

– Have x antal års erfaring
– Have forskellige spidskompetencer
– Være bosat i et bestemt område (praktisk i forhold til afholdese af møder)
– Være opsat på at bidrage til, at alle i gruppen opnår deres individuelle mål
– Være åben for at prøve nye ting og kunne tage input med åbent sind.

Det kan selvfølgelig være mange ting som definerer kvalifikationerne, men vigtigst af alt er, at alle som er med, er indstillede på at det ikke er en kaffeklub og man mødes fordi man sammen har et større formål. Derfor er det også vigtigt at man til møderne har en klar dagsorden.

En god måde at starte på, ville være at bede deltagerne om at tage følgende tre ting med til bordet.

1. De skal dele en ting med gruppen som fungerer rigtig godt for dem i deres arbejde som jobsøgende.

2. De skal dele noget de har det svært med i forhold til deres jobsøgning og derfor gerne vil have hjælp til.

3. De skal dele en ressource de har glæde af i hverdagen. Det kan være en hjemmeside, en podcast de følger, bog eller anden form for inspirationskilde, der har gjort en forskel for dem.

Forslag til dagsorden kunne være:

  • 09.00 Mødet starter 10 minutters hej hvordan går det chit chat.
  • 09.10 Kort intro fra hvert medlem Hver medlem fortæller kort hvad vedkommende opnået siden sidst og hvad behovet er på dagens møde.
  • 09.30 Mastermind Hvert medlem har mulighed for sparring/ brainstorm på sin situation.
  • 12.00 mødet rundes af Inden mødet slutter fremlægger hvert medlem deres actionplan for den kommende måned/14 dage eller uge alt afhængig af hvor ofte I planlægger at mødes.
  • 12.15 Mødet slutter Mødet bliver eventuelt rundet af med mødets “højdespringer”. Det medlem som er rykket mest siden sidste møde.

Når I mødes fortæller hvert medlem hvad de gerne vil have med sig fra dagens Mastermind møde. Derefter har hver deltager 30 minutters sparring med gruppen på det som vedkommende gerne vil have afklaring/ sparring/ hjælp til. På den måde vil hvert medlem blive hørt og få koncentreret feedback på præcis det vedkommende har behov for.

Jeg håber du har fået lidt inspiration til at starte en Mastermind Gruppe, ikke bare til jobsøgningen men en som vil kunne leve videre når i alle er i job også. Du kan finde mere inspiration i Chris Duckers blogindlæg ‘How to organize a mastermind group‘. Her beskriver han hvordan, han har faciliteret en mastermind gruppe.


Niels Reib
Skrevet af

Niels Reib
Ejer af Ledigidanmark.dk Foredragsholder og Mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar