Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

23 jan 2014

Lader du myterne begrænse dig?

Pia Henningsen

Pia Henningsen

Det er sagt før – og så siger jeg det lige igen: Arbejdet som jobsøgende er uden tvivl et rigtig hårdt job – det skal der slet ikke herske tvivl om. I snart to år har jeg selv været på jagt efter ’det helt rigtige’. Selvom jeg har været beskæftiget i vikariater og således holdt det økonomiske skind på næsen, så har jeg også hele tiden haft den dér lille djævel siddende på min ene skulder, hvor fortalte mig, at jeg skulle se at finde ’det rigtige, faste job’.

Lader du myterne begrænse dig?

At få lov til at skrive og – forhåbentlig – opmuntre jer der læser med her på Ledigidanmark.dk, har været med til at jeg har kunnet bevare den sunde fornuft – og jeg har mødt rigtige mange helt unikke mennesker, der nu er en del af mit netværk. På min vej i jobsøgningsjunglen har jeg mødt – men forsøgt at styre fri af – rigtig mange myter. Myter, der eksisterer, fordi vi skaber dem i en projektion af os selv og de nederlag, vi alt andet lige BLIVER påført som ledige. Hvis vi sylter os selv ind i, at myterne er sandheden, så begrænser vi os selv på vejen til drømmejobbet – ganske uden grund. Nuvel, det gamle ord siger, at der ikke går røg af en brand uden der er ild – så på den anden side ER der også et gran af sandhed i en myte. Derfor vil jeg forsøge at giv min – ganske uvidenskabelige – betragtning om nogle af de myter, udfordringer og problemstillinger, jeg har mødt på min vej:

1. Alder har stor betydning

Nå! Hvorfor? Og JO! Det har det! Hør nu her: Du KAN være for gammel. Det er klart, at du som 53-årig passer som en elefant i en glasbutik, hvis du søger en stilling i et kundecenter, hvor telemarketing, er hovedbeskæftigelsen – og hvor du udelukkende er provisionslønnet! Men prøv lige at se det i helikopterperspektiv: Gider du i virkeligheden høre på helt unge mennesker og deres liv og levnede, der er SÅ forskellig fra dit (’been there done that – never going back’ vil jeg håbe du tænker) – og hvor ugens største begivenhed er fredagsbaren, som det forventes, alle deltager i, med tidligste afgang kl. 22? Nej vel! Du KAN også være for ung: Som 24-årig nyudlært vil det være rigtig svært at finde sig tilrette i en videnstung virksomhed, hvor samtlige ansatte gennem et længere karriereforløb har opnået en ekspertise og know-how – hvorfor gennemsnitsalderen er over 35. Det kan godt være, det er dit drømmefirma – men måske du skal køre en omvej gennem andre firmaer og derigennem opnå den viden og ekspertise, der skal til for at blive ansat senere i dit liv. Argumenterne kan være mange – for og imod: Selvfølgelig skal der være en moden indflydelse på en ung arbejdsplads – og der skal være plads til nye kræfter på en moden arbejdsplads. Den cocktail skal mikses af en dygtig HR-ansvarlig – som formodentlig finder ingredienserne i firmaets strategi-drinkskort. Så: Alder ER bare et tal – og det rigtige tal passer ind i den rigtige virksomhed – det er lidt lotto-agtigt, ikke? Men lad mig sige det på denne måde: Aldersmæssigt er jeg selv på den anden side af det tal der begynder med 5….! For de seneste samtaler jeg har været til – inkl. det job, jeg har fået  – har det været væsentligt at få en moden medarbejder, der hviler i sig selv og som har en solid faglig pondus….! Hvad kan jeg sige…!!!!!?????

2. Dit udseende betyder noget

JA! Og NEJ! Hvis du som medarbejder kommer til en samtale hos mig og du har glemt alt om den personlige hygiejne, så er du dømt ude! Beklager! Hvis du ikke gider gøre dig den umage at sørge for at se bare en lille smule pæn ud – også selvom du skal arbejde ’på gulvet’ – hvordan kan jeg så vide, om du håndterer dit arbejde med samme ladhed, som du behandler dig selv? På den anden side kan du også være for ’pæn’ – være ’overdressed’ –hvilket jo også kræver en vurdering fra min side, af din type i relation til firmakulturen. Til gengæld er jeg ligeglad med, om du er overvægtig (det er de fleste danskere efterhånden). Har du kvalifikationerne, udstrålingen, kemien og hvad der ellers skal til, så bliver du vurderet på samme måde som dine (tyndere?) konkurrenter. Igen er det selvfølgelig en objektiv betragtning – for hvis du skal arbejde med opgaver, hvor din overvægt kan blive en hindring, vil jeg naturligvis vurdere, hvordan din samlede form er. Det gør jeg såmænd også med en slankere ansøger.

3. Arbejdsgiverne kigger efter noget helt særligt i ansøgningen

Øh! Ja! Selvfølgelig bliver der kigget efter noget særligt i ansøgningerne. Det er bare aldrig til at sige, HVAD det er, der kigges efter – for det er forskelligt fra arbejdsgiver til arbejdsgiver – måske baseret på virksomhedskultur – personalebehov – profil…og og og og og og….. Er du i tvivl, så ring til den potentielle arbejdsgiver/headhunter/rekrutteringskonsulent og SPØRG! SPØRG! Hvad der særligt lægges vægt på i forhold til jobbet. Det svares der gerne på – men for guds skyld: Lad være med at ringe for at ringe…Det er særdeles kikset at spørge om firmaet har frokostordning!

4. Der må ikke være billede på ansøgningen eller CV’et

Nå!??? Hvorfor må der ikke det? Hvis det føles godt i din mave, så er det ok at sætte billede på ansøgningen eller CV’et. Nogle HR-folk kan ikke lide det. Selv er jeg ret begejstret for billeder – det giver mig på forhånd et bedre indtryk af ansøgeren. 

5. At ringe på stillingen giver større chance for at komme øverst i samtalebunken

NEJ! NEJ! NEJ! Lad mig en gang for alle slå fast: Det HOLDER IKKE! Jf. ovenfor, så virker det ikke at ringe, bare for at ringe – og måske spørge om der er frokostordning – medmindre – naturligvis – du kan ratificere en rigtig god grund til, at det er vigtigt for dig, der ER frokostordning (og tro mig: Selv her i 2014 er der rigtig mange virksomheder, der IKKE har det). Har du ikke nogle helt specielle – unikke – spørgsmål eller formår at gøre dig bemærket på en helt særlig måde, ja, så ryger du ikke automatisk i min samtalebunke. Som kuriosum kan jeg sige, at af alle de ansøgninger jeg selv har skrevet, er jeg kun EN – skriver EN – gang blevet kaldt til samtale, fordi jeg havde ringet. Faktisk har jeg haft indtryk af, at det nærmest har diskvalificeret mig – selvom jeg ikke har ringet ’unødigt’.

6. Mit netværk er min vej til nyt job

Du læner dig lidt tilbage og tror at der flyver en stegt due ind i gabet på dig? Jeg er selv meget skeptisk mht. netværk – og mener bestemt ikke det er vejen til job. Når det så er sagt, så har jeg jo selv formået at få alletiders job fordi der er ’en-eller-anden’ (og jeg ved ikke hvem, hvor og hvornår), der har anbefalet mig. MEN: Intet er gratis! Skal du have job, anbefalinger og kontakter via netværk så skal du YDE FØR DU KAN NYDE!!!!!!! Hvis du regner med at hele verdenen åbner sig for dig, fordi du bevæger dig i et netværk, så tager du fejl. Først når du har bevist, at du selv er i stand til at være proaktiv, så bliver der betalt tilbage *take it from someone who knows*

7. Hvis jeg laver en helt speciel strategi, så er jeg snart i job

Det kan da godt være! Det er du sikkert – måske. Jeg tror jo på, at langt de fleste af os kommer i job igen efter en arbejdsløshedsperiode….Det er bare et spørgsmål om hvornår. Personligt kan jeg sige, at min strategi har været at få et job! På den anden side, så tog jeg også den beslutning, at denne gang skulle det være et job, hvor jeg kunne blive i rigtig lang tid, fordi min indre tryghedsnarkoman trænger til faste rammer. Imidlertid tog jeg den principbeslutning, at jeg KUN ville søge stillinger, som jeg rent faktisk fandt interessante – og hvor jeg kunne se mig selv. Jeg takker min gud og skaber for, at min a-kasse har den holdning, at jeg ikke behøver at søge min. 2 stillinger om ugen baseret på dato…bare gennemsnittet på de to ansøgninger er overholdt i perioden fra den ene rådighedssamtale til den anden. At det hele var fuldstændig unødvendigt, fordi jeg blev headhunted, er så en helt anden historie.

8. Transporttiden betyder ikke noget

Tra la lu la lej….! Det er sommer, det er sol – og det er drømmejobbet! Du bor i Middelfart eller Kolding – og JOBBET er slået op i Høje Tåstrup. Nårh! Skidt! Tænker du. Det betyder da ikke noget, at jeg skal med toget 5.45….Jeg kan altid sove i toget. HONK! Forkert svar…! Ikke, at jeg siger, du ikke har ret. Jeg har haft kolleger, der kom til Høje Tåstrup næsten hver dag fra både Kolding og Middelfart – men i det store og hele, så tror jeg ikke på, at du som lønmodtager IKKE bliver træt af turen – navnlig når himmel og hav står i et, Storebæltsbroen er lukket – og du får dårlig samvittighed over at måtte melde fra til et meget vigtigt møde. Selv har jeg kilometermæssigt fået længere til arbejde, end jeg nogensinde har haft – men infrastrukturen her på Sjælland gør, at det er noget af den korteste transporttid jeg har haft. Realisme er vigtigt med hensyn til noget så vigtigt som transporttid – for forhåbentlig har de fleste af os et liv ved siden af arbejdet – og JEG er skeptisk mht. transporttid over 70 min. hver vej. Hvordan du kommer frem og tilbage er mig ligegyldigt. Jeg kigger på tiden – som er en vigtig faktor. Og NEJ! Det er ikke altid du kan regne med hjemmearbejde flere dage om ugen.

9. Rekrutteringsbureauer og headhuntere er vejen frem

Det kan det være – men der er ingen garantier! Rigtig mange afholder sig fra at ’connecte’ med rekrutteringskonsulenter på LinkedIn – måske af frygt for, at være til besvær. Prøv at høre: Rekrutteringskonsulenter har det job af en årsag – og det er jo forventet, at LinkedIn er vejen til det nye job om ganske kort tid. Derfor: Langt de fleste vil acceptere din invitation – men: Skriv lige en hilsen og fortæl, hvorfor du gerne vil have en forbindelse til dem. Følg op – og spørg evt. om du må sende et godt udarbejdet CV, der fortæller om dine velsignelser. Headhuntere er lidt en anden historie! Vær lidt forsigtig med at sende anmodninger til højre og venstre til headhuntere. De arbejder på en lidt anden måde – og mange gange er de så fagspecifikke, at de ikke bare accepterer alle og enhver uden sværdslag. Sidst men ikke mindst: Lad HELT og HOLDENT være med at sende ’connect’ anmodninger til HR-ansvarlige (som undertegnende) UDEN at skrive en begrundelse for, hvorfor du gerne vil i forbindelse med vedkommende – evt. hurtigt efterfulgt af en e-mail med en uopfordret ansøgning.

Nok om myter – som jo kun er myter, men:

Forhåbentlig kan disse få – og ganske usorterede råd – være bare til en lille smule inspiration. Som med alt andet her i livet, er der ingen ultimative løsninger. Dét, jeg synes er forkert kan føles rigtigt for dig – og omvendt! Din allerbedste GPS er din mavefornemmelse – men vær hele tiden opmærksom på, at du bliver på egen banehalvdel og ikke træder nogle i undermunden på din jobsøgningsvej. Kast en perle – og du bliver husket – kast to – og du bliver måske fundet til det rigtige job. Under alle omstændigheder: Du FÅR jobbet….(når du er klar….)!   Pia HenningsenHusk at smile

PIA

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

2 Kommentarer

 1. Kære Pia

  Tak fordi du fandt tid til at vende tilbage med endnu en optimistisk-realistisk artikel!

  Du skriver stadig vidunderligt… jeg elsker din ærlige, ligefremme måde at sige tingene på 🙂

  Håber jobbet lever op til dine drømme … du fortjener det!

 2. Pia Henningsen

  Tusind tak, Vibeke.

  Det er SÅ dejligt at få opbakning og feedback. Jeg brænder jo for at give opmuntring når hverdagen er blevet lidt træls.

  Jeg kan kun sige, hvad jeg har sagt før: TRO PÅ DET!De rigtige job er derude.

  Kærlig hilsen
  PIA

Skriv en kommentar