Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

26 mar 2015

Lader du dig begrænse af din comfort zone?

Niels Reib

Ugens tema: Udvikling
Comfort zone og begrænsninger

Vaner er en underlig størrelse, for ligeså gode de kan være, ligeså hæmmende og begrænsende kan de også være. Vaner gør os trygge, vores krop og hjerne kører lidt på autopilot og bruger ikke unødvendig energi. 

Men skal du udvikle dig, bliver du nødt til at teste dine vaner og bevæge dig ud af din comfort zone og ud hvor magien sker.

Hvor ofte bevæger du dig uden for din comfort zone?

Det er som oftest først, når vi bliver tvunget til at forlade trygheden af vores comfort zone, at vi kommer ud på usikker grund og for alvor bliver sat på prøve. Men det er som oftest også i præcis de situationer, vi som mennesker udvikler os mest, og derfor udvider vores tryghedszone en smule mere.

Hvor mange gange har du ladet dig begrænse, fordi noget lå uden for din comfort zone?

Vi gør det nærmest konstant, men hvorfor? Det ligger så dybt i vores natur, at ting som er ukendt for os af den ene eller anden grund skræmmer os. Her kunne jeg komme med en længere forklaring på vores kæmp/flygt mekanisme i hjernen (amygdala), men vil henvise dig til Simon Bendfeldts artikel ‘Den lynhurtige hjerne‘, som giver en forklaring på hvorfor vores hjerne gør, som den gør.

Life-begins-at-the-end-of-your-comfort-zone-imageI dag har vi, i vores del af verden, ikke ret meget at være bange for. Her er hverken sabeltigere eller krige, til at aktivere vores kæmp/flygt mekanisme. Men vi aktiverer den alligevel, hvorfor? Er vi blevet en flok forkælede tøsedrenge og tøsetøser, som lader os begrænse fordi vi skal lave et telefonopkald, skabe nye bekendskaber og lignende? Hvorfor? På grund af afvisning?

Inden du lavede telefonopkaldet havde du ikke noget, så får du ikke noget ud af din opringning har du jo ikke mistet noget. Tværtimod kan du faktisk være blevet mere afklaret på dine muligheder. Holder du dig tilbage og er ikke opsøgende i forhold til at skabe nye potentielt værdifulde netværkskontakter, fordi du er “bange” for at blive afvist? Det er der ingen grund til, for igen, bliver du “afvist” så ville det sandsynligvis ikke have været en særlig god netværkskontakt anyway. Så hvad har du “tabt”? INTET!!!

Et glimerende eksempel

Da jeg satte mig for, at jeg ville lave en artiklen Jobsøgning – 19 eksperter giver deres tips til hvordan du får nyt job, skrev jeg ud til cirka 25 forskellige personer og personligheder. Jeg vidste da godt, et par af dem var nogle long shots. Men heck… I did it anyway… Det endte med ganske få ikke kom med i artiklen, dels fordi min mail var endt i deres spamfilter og fordi de nok ikke turde (der var et par politikere i blandt, og tænk, hvis deres tip ikke hjalp nogle i job…).

Men det endte jo altså med, at langt størstedelen bidrog til artiklen. Heriblandt en af mine største inspirationskilder sagde ja – Engelsk-amerikaneren Simon Sinek, som jeg fik et Skype-interview med.

Alt jeg gjorde, var at spørge…

Jeg ved og tror på du kan!

Har du sagt til dig selv; jeg får ikke job fordi jeg er for gaaaaaammel… Eller; jeg får ikke job fordi jeg er nyyyyyuddannet… Eller; der er bare så mange om de få jobs der, så hvorfor skulle jeg være den heldige at komme igennem nåleøjet… Alle de ting du kan finde på at fortælle dig selv, er en form for tryghedszone. Det giver dig ikke noget som helst, andet end du bygger en mur af undskyldinger op, for hvorfor du ikke kommer i job.

life-begins-at-the-end-of-your-comfortzone

Når nu det har vist sig, det du gør åbenbart ikke virker, vil du så love mig, at du den kommende uge træffer et bevidst valg, og tager handling på mindst én ting (helst to eller tre), som tidligere har holdt dig tilbage. Du ved bedst selv hvilke ting det kunne være. Jeg er for så vidt ligeglad med, om det er i forhold til din jobsøgning, noget familie relateret eller noget helt andet. Bare du gør noget andet, end du tidligere har gjort.

Har du været tilbageholdende med at skabe nye kontakter eller tage telefonen og ringe til virksomhederne, så kunne de to begrænsninger være oplagte at starte med og få manet dem til jorden og udslette dem. Jeg kan godt love dig, du hverken dør eller bliver hårdt kvæstet, ved at gøre de to ting.

AFSTED med dig!!! Du skal ud og skubbe til taget og udvide din tryghedszone.

Jeg sætter mine sparrepenge på du kan!

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib – Inspirator, Mentor og Foredragsholder
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar