Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

18 nov 2013

Kompetencer – Find dine stærke og svage sider

Niels ReibNoget som kan være rigtig svært som jobsøgende, er at blive skarp på sine kompetencer og stærke sider.

Vi har allesammen nogle kompetencer som er unikke for os selv. Det er sammensætningen af dine erfaringer og den du er som person, der tilsammen gør dig unik. Derfor har jeg sat mig for at skrive denne artikel, i håb om at du som læser, bliver klogere på hvad dine spidskompetencer og stærke sider er, så du kan sælge dig selv på bedst mulige måde i dine ansøgninger og til samtalerne.

Kompetencer – Find dine stærke og svage sider

spise min gamle kasketJeg vil godt æde min gamle kasket på, at du lige nu sidder og meget nemt kan komme i tanke om og vil kunne skrive et par af dine svage sider ned, mens du måske sidder med en blank skærm, når det kommer til at sætte ord på dine styrker… Har jeg ret? (det håber jeg, for tror ikke min kasket smager særlig godt)

Jeg tror det er de færreste af os, der som jobsøgende, ikke har fået stillet spørgsmålet; hvad er dine styrker og svagheder? Det kan være et svært spørgsmål, fordi vi grundlæggende set ,ikke er særlig gode til at kreditere os selv, for de opgaver vi tidligere har udført på bedste vis, men nærmere tager det vi har udført, som givet og ikke noget særligt. Svaghederne, de er straks nemmere at sætte ord på…

Vi har allesammen faglige, personlige og sociale kompetencer, som vi gør brug af i hverdagen. Det er dem jeg med denne artikel vil hjælpe dig med at sætte ord på, så du fremadrettet, uden tøven og i søvne, vil kunne fortælle hvad der er dine spidskompetencer og stærke sider er.

Eksempler på kompetencer

Du kan finde inspiration til at sætte ord på dine kompetencer ved at se på denne liste.

Personlige kompetencer – Hvem og hvordan du er som person.
Faglige kompetencer – Hvilke overordnede arbejdsopgaver, du kan løse.
Sociale kompetencer – Hvordan du er sammen med andre mennesker, håndterer sociale situationer eller foretrækker du at arbejde i teams.

[one_third first=]

Personlige Kompetencer

Igangsætter
Målbevidst
Planlæggende
Visionær
Ambitiøs
Humoristisk
Positiv/optimistisk
Selverkendende
Kreativ
Analytisk sans
Dynamisk
Beslutsom
Struktureret
Engagement
Gennemslagskraft
Resultatorienteret
Forhandlingsevne
Have mange bolde i luften
[/one_third] [one_third]

Faglige kompetencer

Salg
Regnskab/budget
Kundebetjening
Statistik
Materialeberegning mht opgaver
Produktion
Undervisning/formidling
Indkøb
IT
Førstehjælp
Skriftlig formidling
Mundtlig formidling
Vedligeholde maskiner
Modtagelse af varer/gods
Projektledelse/styring
Administration
Rådgivning/vejledning
Sagsbehandling[/one_third] [one_third]

Sociale Kompetencer

Indfølingsevne/ empati
Fleksibel
Selvbevidst
Problemløsning
Udadvendt
Åbenhed
Tillid til andre
Samarbejdende
Pligtopfyldende
Koordinerende
Selvstændig
Netværksskabende
Tillidsvækkende
Foretrækker team/ gruppearbejde
Kundeorienteret
Konflikthåndtering
Lederskab
Serviceminded[/one_third]

Klik her og få mere inspiration 

Star Modellen – Find dine succeshistorier

Star modellen - Kompetencer - Find dine stærke og svage sider

Hvis ikke du kender til STAR Modellen, så er det et enkelt redskab der kan hjælpe dig til at finde hvilke specifikke kompetencer du i en given situation, eller opgave, har brugt tidligere. Med hjælp fra STAR Modellen vil du kunne finde frem til de situationer, hvor du excellere og hvilke styrker der får dig til at gøre det.

Jeg vil foreslå du finder 5-10 situationer, hvor du har opnået et rigtig godt resultat. Altså en situation, hvor du med dine kompetencer skabte en succeshistorie. Det kan være alt lige fra en opgave du har løst, eller optimeret, til en udfordrende samtale du har haft. Gør dig nogle tanker om hvad der gjorde at du opnåde det gode resultat, og hvad det efterfølgende har betydet for dig, eller dem du løste opgaven for.

På den måde vil du blive mere skarp på hvilke kompetencer du bruge i forskellige situationer og dermed også have historierne klar, når du til en jobsamtale vil blive spurgte om hvad dine stærke sider er. Så kan du hive den gode succeshistorie frem, uden at skulle tænke over det. Det virker stærkt og overbevisende i en samtale situation.

Eksempel

“Vores virksomhed fik med kort varsel mulighed for at deltage på en større messe i udlandet. Jeg fik hurtigt sat gang i produktion af nyt messemateriale og kontaktet andre kolleger, som bidrog med deres input til det nye materiale. Fordi jeg var i stand til at handle hurtigt og kreativt, i samarbejde med mine kolleger, blev messen en stor succes med flere nye kunder til virksomheden.”

Her er alle 4 elementer inkluderet i historien.
Situationen – Messen i udlandet.
Task – Produktion af nyt materiale.
Action – Handlekraftig, omstillingsparat, kreativ, samarbejde.
Result – Flere nye kunder til virksomheden.

Du kan downloade og printe et skema hvori du kan skrive dine refleksioner og blive mere bevidst om hvad du i de enkelte situationer eller opgaver har gjort, og hvad resultatet af dine handlinger har været.

DOWNLOAD pdf med STAR Modellen

Jeg håber du har fået inspiration til hvordan du kan få sat ord på dine kompetencer, og der med også kan blive mere skarp på hvad der er du rent faktisk kan og står for.

Har du gode redskaber til at blive skarpere på kompetencer, så vær med til at inspirere og del dem ved at skrive i kommentarfeltet.

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar