Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

18 sep 2013

Kære Mette! Jeg GIDER IKKE arbejde

Pia Henningsen

Pia Henningsen

Kære Mette! Jeg GIDER IKKE arbejde…
Så enkelt kan det siges – og sådan en holdning er jeg så småt ved at antage. Jeg over vejer kraftigt at stifte et landsdækkende netværk af ’bevidst arbejdssky elementer’ – som Jacob Haugaard jo nok vil udtrykke det – og så vil jeg rejse en folkebevægelse, for at få jobjægere til at forblive jobjægere – indtil de er sikre på, at det faste job er i hus!

Kom op på barrikaderne alle mand! Sådan! Jeg opfordrer til revolution!

Og hvis det lyder som sjov – så kan jeg kun sige: Det er det ikke! Måske det ikke er helt så alvorligt – men jeg er
R A S E N D E!

Hvordan er jeg så lige endt her?

Jeg GIDER IKKE arbejde

Som mange af jer har bemærket, så er der lidt langt mellem mine indlæg i øjeblikket – og det skyldes jo det faktum, at jeg er ’arbejdsramt’. Jeg har for et stykke tid siden sprunget til for at hjælpe en netværkskontakt, der skulle rekruttere en vikar til et administrationsfirma i indre København. Bare sådan lige 3 måneder i første omgang. Nu er jeg blevet tilbudt at blive i jobbet året ud – har accepteret – og så ser alt jo fantastisk ud! Enhver kan vel helt klart se fordelen af en fuld månedsløn frem for dagpenge?

Glad og fro kontaktede jeg min a-kasse – for jeg var jo nysgerrig for at finde ud af, hvor lang tid jeg endnu skulle arbejde, før jeg kunne starte en ny dagpengeperiode. Ikke at jeg kalkulerer med dette – men ’better safe than sorry’ som man siger.

Det var så her min temperamentsfilm knækkede: Først fik jeg at vide, at jeg skulle arbejde yderligere 21 uger for at optjene en ny periode. Ikke at jeg forstår deres regnestykke – men dybest set passer det nok meget godt. DERNÆST fik jeg så at vide, at jeg principielt havde 63 uger tilbage af min toårs dagpengeperiode – altså den jeg har bidt lidt over ved at bruge af den af to omgange. Fint nok – men bid mærke i det lille ord ’principielt’ for: Det er sådan, at du kun må bruge af en toårs dagpengeperiode indenfor 3 år. Det vil sige, at jeg – principielt – har dagpenge indtil medio april 2015 – hvis jeg ikke får mit nuværende vikariat forlænget eller finder et fast job. MEN: Fordi jeg blev arbejdsløs første gang d. 1. februar 2012 – så holder min dagpengeret op 1. februar 2015.

Således bliver jeg reelt SNYDT for næsten 8 ugers dagpenge!

Nu må jeg spørge: Hvad i alverden er det for en verden vi lever i?  Dette land – og især dets parlament har da ved gud ikke respekt for individet, når der kan vedtages så tåbelige love. Jeg føler rent faktisk, at jeg bliver straffet, fordi jeg springer til og yder den samfundsindsats, det er, at gå på arbejde. Der sidder helt klart nogle og griner tykt og grundigt af os ledige, der har været så ’heldige’ at være beskæftiget for en stund i stedet for at sygne hen foran fjernsynet.

Dét, der i virkeligheden rører mig mest er følelsen af mindreværd – følelsen af ikke at være noget værd i systemets øjne – at få følelsen af, at være til belastning for samfundet – ’bare’ fordi jeg er landet i en situation, hvor jeg – synes jeg selv – har været så heldig at finde et godt job – om end kun for en kort tid – og når jeg så har brug for hjælp igen, så bliver der skåret i denne hjælp – FORDI jeg har været flittig, opsøgende, lærevillig og hjælpsom.

Men nu er det SLUT! Mette! Jeg GIDER IKKE ARBEJDE! Bliver jeg nogensinde ledig igen, så vil jeg bruge min tid på at søge faste job – og ikke bidrage til samfundet ved at tage midlertidige jobs. Det er der jo ingen fidus ved – og enhver er vel sig selv nærmest!

Og hvor kunne det være interessant at høre, hvor mange af jer andre, der har været ude for noget lignende, for det er da grotesk?

Anyway: Vi er i live – og det er vel ikke så skidt!

Pia HenningsenHusk at smile

PIA

14 Kommentarer

 1. Ditte Kathrine Engelstoftegård

  Kære Pia
  Hvis du har lyst til at skrive en kronik sammen med mig om “syge systemer” (det skal lige siges at jeg er stærk fortaler for velfærdssystemet generelt, så det er ikke et politisk indlæg) så er du virkeligt velkommen :-). Måske kunne vi ændre noget hvis alle vi med oplevelser af absurde regler der reelt forhindre kontakt til arbejdsmarkedet, skriver/råber op ?
  Med venlige hilsener Ditte 🙂

 2. Pia Henningsen

  Kære Ditte

  Jamen, det tilbud vil jeg da helt sikkert sige ‘ja tak’ til (håber du har styr på udformningen af begrebet ‘kronik’). Jeg er selv stor fortaler for velfærdssamfundet (men støtter ikke den siddende regering).
  Find mig på LinkedIn (billedet er næsten samme udseende som hér) – så udveksler vi lige ‘logistik’
  God aften
  Pia

 3. Kasper

  Ikke helt samme kategori, men i starten af min ledighed var der mulighed for at jeg kunne have fået et job som tilkaldevikar. Jeg skrev til A-kassen og spurgte hvordan det ville stille mig, og fik at vide at man efter en enkelt dags vikaransættelse teknisk set går ind i en ny arbejdsløshedsperiode. Seks ugers selvvalgt kursus var kun tilgængeligt i første arbejdsløshedsperiode. Selv om kurserne kan være en kende opreklamerede synes jeg det var en lidt sær måde at indrette systemet på.

 4. Lene Dahl Pedersen

  Åh ja, den kender jeg også. Det danske dagpengesystem er horribelt, og jeg har undladt at finde ud af det mere.
  I Danmark er det bedst at være fuldtidsarbejdsløs!
  Find endelig ikke et midlertidigt job, vær ej konstruktiv, og du skal i hvert fald ikke blive syg også – så går den store regnemaskine i gang for alvor.
  Jeg håber du fortsætter i vikariatet, og at det bliver yderligere forlænget. Pøj pøj 🙂

 5. Camillla

  Kontanthjælpssystemet er nu endnu værre og nedværdigende at være i.

  Jeg havde sidste dag på dagpenge d. 20. januar, hvor jeg udfyldte mit dagpengekort elektronisk. Den følgende onsdag modtog jeg mine sidste dagpenge.
  Ydelsesservice nedlagde påstand om at jeg havde fået udbetalt dagpenge i kontanthjælpsperioden. Jeg bad dem om at kigge på optjeningsdatoen. Og jeg gjorde opmærksom på at ingen a-kasse udbetaler idet man trykker send.
  De sidste 11 dage af januar fik jeg hverken penge eller glæde af mit skattefradrag – det kunne de virkelig ikke finde ud af at overføre til februar.
  Jeg indklagede afgørelsen.
  Først d. 30. august tog de sig tid til at behandle min klage.
  Eftersom at kontanthjælpen er bagudbetalt, var hele januar min kontanthjælpsperiode – på trods af at jeg ikke modtog 5 flade ører.
  I juli måned havde jeg ordinært arbejde i 13 dag.
  Det var befriende at kunne framelde mig på Jobnet.
  Arbejdet startede med en oplæringsperiode, og jeg var desværre blandt dem, der ikke bestod den første eksamen.
  Men jeg var alligevel utrolig glad for at have været i arbejde.
  Jeg talte med Ydelsesservice om at de skulle bruge mit hovedkort, og de havde jo tidligere meldt ud, at de kun kan bruge fradrag for netop de dage, som de udbetaler for. Men nej, de brugte mit fulde månedsfradrag på trods af at jeg naturligvis havde indsendt min lønseddel hvoraf det fremgår at noget af fradraget er blevet brugt på min løn.
  Derudover blev jeg trukket så meget i §34-tilskudet, at jeg havde mindre til rådighed end i en måned på fuld kontanthjælp.
  Det er jo ikke ligefrem at opfordre kontanthjælpsmodtagerne til at tage arbejde.
  I dagpengesystemet ville jeg have optjent timer, og min løn ville ikke have påvirket mine supplerende dagpenge.
  Det rigide system og den manglende anerkendelse har påvirket mig meget voldsomt.
  Jeg er slet ikke parat til at komme i arbejde pt.
  “Jamen sådan er reglerne jo …”
  Hvorfor nøjes de ikke bare med at bruge deres sanktioner på dem, som har gjort noget forkert?
  Har de i deres sanktions-rus glemt at det ikke er i samfundets interesse at borgerne går ned med stress og lignende?

 6. Erik Plesner

  A-kasser er udtryk for sygelig socialdemokratisk fordelingstankegang. Jeg har kun en kort overgang som nyuddannet været medlem af en a-kasse (unødvendigt, for jeg havde allerede job fra dag-1).
  Meld dig ud a a-kassen, og tag ansvar for dit liv og dit arbejdsliv. Bliver du ledig finder du “bare” et nyt job. Det har jeg altid gjort. OK, det var ikke alle jobs der var ønskejobbet, men hellere et dårligt job end a-kasse og aktiverings helvedet.
  Udbredte myter om A-kasser :
  “Økonomisk Sikkerhedsnet” : Min bare…. Som ingeniør kan jeg ikke leve af understøttelse.
  “Solidaritet” : Illusion ! A-kasserne er statskassens forlængede arm. Medlemskab har intet med solidaritet at gøre.
  “Tryghed” : Hvis du bliver fyret “hjælper” A-kassen dig med en langvarig retssag mod arbejdsgiveren som fastholder dig i offer rollen og tager din mentale energi i lang tid. Find et nyt job selv, og kom videre i dit liv. Det er bedre at få “normal” løn for et nyt arbejde i 6 måneder, end at få 3 måneders løn som kompensation efter 6 måneders retssag.

  Det er et frit land, og det står selvfølgeligt enhver frit at betale en del af sin løn til A-klassen, uden at få noget igen.

 7. Connie Andreasen

  Er blevet gjort opmærksom på, at udbetaling af supplerende dagpenge “bruger dagpengeretten” i samme takt som fuld tids dagpenge- udbetaling ville have gjort – hvorfor skulle man så acceptere 20-25 timer ugentligt i et år – risikoen taget i betragtning?

  1. Catharina Andersen

   Connie Andreasen, jeg har oplevet noget tilsvarende. Jeg kontaktede min A-kasse, fordi jeg havde mulighed for at arbejde ca. 20 timer i en kortere projektansættelse. Men A-kassen frarådede mig dette, da det ville “tage af dagpengeretten” og at jeg derved intet ville få ud af det.
   Men hvad er det lige der sker med vores samfund? Burde det ikke være bedre at vi der er arbejdsløse, tager det arbejde vi kan få – om det så kun er 20 timer om ugen – istedet for at sidde derhjemme foran Internettet og lede efter et job. Det burde være bedre at vi aktivere os selv, men sådan er systemet ikke – man skal være fuldtidsansat eller også kan det ikke svare sig. Fuldstændigt urealistisk i disse tider!!!

 8. Pia Henningsen

  Det er fantastisk at læse, at jeg ikke står alene med den frustration, der automatisk kommer, når man bliver opmærksom på det tossede i reglerne.
  Erik, jeg synes det måske er at gå lige tæt nok på, når du skriver, jeg skal tage ansvar for mig eget liv..Nuvel, eftersom du ikke kender mig, så ve du jo ikke, hvordan jeg leve – men vær sikker på, at jeg ikke skrev herinde, hvis jeg IKKE tog ansvar for mit liv. Jeg kunne aldrig drømme om at melde mig ud af min a-kasse. Dybest set er det jo ikke dem, der laver de tåbelige love – og forsikringsaspektet i det, er jo fint nok.
  Ja – Connie – jeg kan følge dig, når du skriver som du gør. Jeg ville overhovedet heller ikke drømme om at arbejde deltids – og så få supplerende dagpenge. Et andet aspekt i det er jo også, at hvis du melder dig ud af systemet i forbindelse med et deltidsjob (altså hvis du kan leve af lønnen, tænker jeg), så bliver du straffet, skulle du blive arbejdsløs igen, for så får du kun dagpenge baseret på deltidsansættelse. Det er selvfølgelig også fair nok – men der er altså nogle faldgruber man skal være opmærksom på.
  Hav en rigtig god uge, allesammen

 9. Lisbeth

  Hej Pia og alle i andre som har sendt et indlæg. Systemet er blevet så rigidt. Har selv oplevet flere ting som skriger til himlen. Jeg skal på ingen måde nyde noget. A kassen er som sådan ok og Jobcentret’s konsulenter. De udfører deres job som de bliver bedt om. Det er ikke dem som jeg er træt af. Det jeg er træt af, er den mangel på indsigt fra politikkernes side. Vi er mange ledige som gør os umage for, at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen. Personligt har jeg været ledig i 1 1/2 år. Været 4-5 mdr. i et job med tilskud. Har forlængst brugt min ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse. Tryglet Jobkonsulenten om yderlig opkvalificering og fået flg. kommentar, at jeg var fuldt ud kvalificeret til at finde et nyt job. Har søgt så mange jobs og været både her og der, for at få råd til at forfatte den helt rigtige ansøgning og cv. Nu har jeg så 1/2 år tilbage, før jeg bliver smidt ud af dagpengesystemet og over på arbejdsmarkeds ydelse = kontanthjælpssats. Først nu begynder systemet at give mig ret i det jeg forlængst selv har fundet ud af. Nu skal jeg endelig begynde på en spændende opkvalificering. Håber den vil give mig det spark og viden som jeg har længtes efter. Jeg har iøvrigt forlængst fundet ud af, at kommunerne udnytter os der higer efter bare at komme igang. Vi blivet sat ind som ekstra hjælp og gratis arbejdskraft, hvor der er et behov. Det scorer de tonsvis af penge på. Det er jeg så rasende over. Vil gerne være med til at sætte fokus på systemet, hvis det et geografisk muligt. Mange hilsner til alle jer ledige som også er træt af systemet Lisbeth

 10. Ib Skaale

  Jeg mener understøttelse og kontanthjælp skal erstattes af kompetancegivende uddannelse fra dag 1. Det værste der kan ske er at mennesker bliver lidt klogere. Og for dem hvor det er elt uoverkommeligt, så nyttejob. Begge uden tidsmæssig begrænsning. Det vil også gøre det meget nemmere at administrere.

 11. Catharina Andersen

  Ja, Lisbeth har ret at virksomhederne udnytter det at arbejdsløse kan komme i 4 ugers praktik. De får 4 ugers gratis arbejdskraft og efter de 4 uger kan de få en ny, og sådan kan de blive ved…istedet for at ansætte en medarbejder. Det er totalt urimeligt, men vist heller ikke lovligt – desværre bliver de jo aldrig opdaget.
  Men bortset fra dette, så kan arbejdsløse bruge det som lidt ekstra erfaring, lidt mere på CVet…og måske…bliver nogle rent faktisk hængende på nogle af disse virksomheder. Praktik kan man komme i hele tiden, så man kan være i virksomhed 1 i 4 uger, og så kan man derefter tage i virksomhed 2 i 4 uger og så videre… Men jeg kender dog ikke nogen der har gjort dette. Er der nogle der har erfaringer med dette, som kan råde os andre, om det er en god eller dårlig idé?

 12. Betina

  Jeg kan kun nikke genkendende til det meste af ovenstående. Jeg har i stort set hele den periode jeg har været arbejdssøgende haft flere vikariater efter hinanden hos samme arbejdsgiver med varierende timetal. Udover at det styrkede mine kompetencer, fordi jeg lærte en masse, og fordi det var en helt anden type arbejdsplads end jeg tidligere har været på, så følte jeg at jeg bidrog med skat af de timer jeg nu havde. Nogle uger var det fuldtid andre uger mindre, men aldrig under 15 timer. Sidst men ikke mindst var det mig en hjælp rent psykisk at have dette vikariat, da jeg ellers sad mutters alene derhjemme og bare søgte jobs, fordi jeg er single. Da det seneste vikariat udløb 31.08.2013 tilmød arbejdsgiver mig et vikariat (igen med varierende timetal men dog garanteret min. 20 timer om ugen) fremt il 31.12.2013. Dette måtte jeg sige nej tak til, da jeg ikke havde flere uger tilbage med supplerende dagpenge. Det er da helt hul i hovedet! Det må da alt andet lige være bedre at jeg bidrager med noget skat til fælleskassen enbd slet intet. Nu er jeg så sendt i aktivering, og her må jeg desværre sige, at jeg oplever nøjagtigt den samme inkompetence og spild af skattepenge som jeg har oplevet både fra Jobcentre, A-kasser og al den lovgivning og de regler vi hører under. Intet af det forekommer mig logiske endsige brugbart og konstruktivt. Alt hvad det bidrager til er at tappe mig for kræfter og udmatte. Og de kræfter har jeg hårdt brug for i min jobsøgning.

  Derfor er jeg begyndt at samle materiale, skrive dagbog osv., og så er det min plan at jeg vil prøve om jeg kan få et kaffemøde med Peter Stensgaard Mørch, der er Mette Frederiksens højre hånd. Han er så vidt man har kunnet læse i Berlingske Business (01.08.2013)ansat til at rydde op i de fleste af ovenstående områder.

  Desværre tror jeg, at vores politikere og embedsmænd udemærket ved, hvad der foregår, de ønsker bare ikke at ændre på det. Jeg har i min periode som arbejdssøgende oplevet så mange himmelråbende ulogisk og ukonstrive ting, at jeg ikke rigtigt har tillid til at vores politikere og embedsmænd rent faktisk ønsker at gøre noget ved det.

  Hvis I mener jeg kan bidrage med oplysninger, eksempler eller anden form for hjælp er I velkommen til at kontakte mig.

 13. Pia Henningsen

  Endnu en gang tak til alle jer, der kommenterer. Senest er jeg blevet lidt rystet over Betinas beretning – og kan kun give dig ret i, at det er helt hen i vejret, det der sker.
  Jeg siger bare: Held og lukke med at få en aftale på Borgen – endsige blive hørt. Som I måske ved, så har Niels her fra Ledigidanmark haft møde med Mette Frederiksen – og hvis jeg skal være diplomatisk, så vil jeg nøjes med at sige, at det kom der ikke noget ud af! Det var den pæne version.
  Men lad høre fra dig, hvis det lykkes og du får noget ud af det.
  Kærlig hilsen PIA

Skriv en kommentar