Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

Niels Reib
12 aug 2013

Inspiration til jobsøgning via Facebook

jobsogning via facebookDer er flere sociale medier hvor man i dag kan gøre opmærksom på sig selv, i forhold til sin jobsøgning. I denne artikel har jeg valgt at sætte fokus på jobsøgning via Facebook. Jeg har fundet et par eksempler frem til dig, blandet andet et som er super proaktivt og cool og meget målrettet.

Networkingekspert Carina Heckscher giver også sit bud på, hvordan du kan bruge Facebook i jobsøgningen. Måske kan du lade dig inspirere, til at lave din jobsøgning via Facebook også.

Sådan finder du job via Facebook

carina heckscherMens flere og flere jobsøgende bruger det professionelle netværk LinkedIn i deres jobsøgning, er der knapt så mange der bruger Facebook aktivt. Hvorfor er det sådan?

Jeg har fundet et par eksempler frem fra Facebook og fokuseret på, nok det bedste eksempel set indtil nu på Facebook, og interviewet initiativtageren bag.

Men først vil jeg bringe Networkingekspert Carina Heckschers bud på, hvordan du som jobsøgende kan sætte dit Facebook netværk i spil i jagten på dit nye job og forskellen på at søge job på hhv. LinkedIn og Facebook.

Hvilke fordele ser du, som Networkingekspert, i at lave jobsøgning på Facebook?

Uanset om man er online eller offline er det vigtigste i jobsøgning at gøre sine ønsker synlige. Det vigtigste men sikkert også det mest grænseoverskridende er at man skal se sig selv som et produkt der skal sælges og det er her de fleste har en stor udfordring. Vi er vores egen værste fjender og har rigtig svært ved at sælge os selv og specielt nu hvor Netværket skal sættes i spil.

Mine anbefalinger er at man tager JA-hatten på og ser at hvis jeg ikke fortæller mit Netværk hvad og hvor jeg søger så har de svært ved at hjælpe.

Jeg ser tit at når man endelig har overvundet sin egen frygt for at fortælle man er jobsøgende så skriver mange: ”Jeg søger job, kender du nogen der kan bruge mig?”

Lav en kort og konkret elevatortale der fortæller hvad du gerne vil arbejde med, hvad du kan bidrage med og hvor.

Eksempel
Jeg er lige nu imellem jobs, og jeg vil rigtig gerne arbejde som produktchef. Jeg har tidligere arbejdet i elektronikindustrien, og det vil jeg gerne igen. Så hvis du høre om noget, er jeg meget interesseret. Gerne i KBH/Sjælland

Se Facebook som en voksenlegeplads, det er her vi har det sjovt, deler alt fra vores hverdag, invitationer, billeder, minder, køb/salg og jobs. De fleste jeg møder mener at Facebook er for vores personlige Netværk, og de mener ikke at Facebook er arbejdsrelateret og i hvertfald ikke et sted man kan søge job….

Hvis du har det sådan bliver jeg nødt til at sende dig ud i garderoben for at hente JA-hatten, for den har du rigtig meget brug for hvis du snart vil finde dit næste drømmejob.

ALLE steder er oplagte steder at søge job.

Det kommer helt klart an på hvordan du vælger at fortælle andre om din situation, og sætter du dig selv i offerrollen, ja så vil du opleve at dit Netværk kan vælge at trække sig væk fra dig. Er du derimod åben og imødekommende for nye muligheder, og servere hvilke muligheder du rigtig gerne vil i kontakt med, ja så er folk som oftes hjælpsomme…

Om du er på Facebook, til 40 års fødselsdag, står på sidelinjen til dine børns aktiviteter, sidder til malekursus eller er til din egen fritidsaktivitet, så er det din pligt at oplyse dit Netværk, private som professionelle, hvad du er på udkig efter. Holder du det hemmeligt og lader det være op til dem at være tankelæser (jep der er mange der tror at vi andre er tankelæsere), ja så har du nok regnet ud at det er svært at hjælpe.

Hvordan er jobsøgning via Facebook forskellig fra at gøre det på LinkedIn?

For mig er der ingen forskel om det er Facebook eller LinkedIn, men der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge steder, alt efter hvem du spørg.

LinkedIn er helt fantastisk til søgefunktionen så man kan se hvem man kender eller kender nogen der kender nogen i ens drømmevirksomhed, så har man her muligheden for at se om man kan få åbnet en dør.

Derudover er der statusopdatering som på Facebook så helt klart også skal bruges.

Den største udfordring med LinkedIn er at det stadig er en forholdsvis død CV database der bruges af sælgere, headhuntere, folk der aktivt gerne vil skifte jobs, dem der debattere i grupperne, selvstændige, ledere og så er det blevet meget eftertragtet som jobsøgende at være her. At være jobsøgende er helt klart et rigtig godt valg… men som med mange ting, som f.eks. en forsikring så skal man helst have plejet og udvidet ens Netværk mens det gik godt og man var i job. Her oplever jeg tit at jobsøgende logger på for første gang efter de mistede jobbet eller sagde jobbet op.

Bare det at man gør noget er helt fantastisk, der hvor det ikke er så fantastisk, er at dem man ofte gerne vil i kontakt med har samme mindset som man måske selv havde, og har f.eks. ignoreret de mange invitationer man tidligere fik da man var i job.

Du vil opleve at der endnu er plads til rigtig mange fra dit IRL Netværk på LinkedIn og inviter dem, jo før du udvider og plejer dit Netværk jo hurtigere og lettere kan vil du opleve at du bliver ”Heldig med vilje”.

For at blive ”Heldig med vilje” skal du markedsføre dig selv og det mål du ønsker, i dette tilfælde dit kommende drømmejob.

Hold ikke tilbage at du søger job og send PERSONLIGE beskeder med personens navn, connect med folk – er det nogen du ikke kender endnu så skriv en personlig hilsen og sig hvorfor du gerne vil connecte (du er velkommen til at connecte med mig, men jeg acceptere kun hvis du skriver et par ord… standard beskeden bliver ignoreret). Sidst men ikke mindst brug din statusopdatering og få dit Netværk til at ”like” den så den bliver vist i deres Netværk.

Jo mere personlig og nærværende du er jo mere vil du opleve at dit Netværk rigtig gerne vil hjælpe dig på vej.

Har du ét godt tip til hvordan man kan komme i gang med jobsøgningen på Facebook?

Just do it…. Om du laver et billede med det du vil have dit Netværk skal se, dele, sprede budskabet med, og det er en statusopdatering eller en side du har lavet til formålet er op til dig… bare gør noget og har du hjertet med hele vejen og viser din passion, dit drive og hvad du gerne vil have hjælp til, så lover jeg at dit Netværk vil være opmærksomme og hjælpe så godt de kan.

Rigtig meget held og lykke…. Drømmejobbet er der, det skal bare skabes……

Louise Rose søger job hos Komfo

Louise Rose har valgt at gøre opmærksom på sine ønsker og kompetencer, på en yderst progressiv måde på Facebook.

Jeg faldt over Louises tiltag, da en i mit netværk delte hendes facebookside. Derefter tog jeg kontakt til hende, simpelthen fordi jeg synes det var et tiltag der er gennemført og udført, på en forfriskende og anderledes måde.

Louise fortæl lidt om dig selv:

Jeg er uddannet i matas og har arbejdet hos 3 mobil i deres webshop i ca 5 år. Så jeg har virkelig skiftet spor nogle gange. Men har endelig fundet ud af hvad det er jeg drømmer om. Jeg går med en drøm at starte et konsulent firma med fokus på sociale medier.

Hvorfor en Facebookside?

Jeg tænkte at det ikke ville blive nemt at få et job i de her tider og når jeg alligevel skulle søge ind hos et firma med fokus på de sociale medier, var det en oplagt mulighed at lave en facebook side. Først var planen bare at sende den til komfo og så få et par venner til at like siden, men der gik kun 14 timer, så havde siden over 150 likes.

Hvad har det givet dig af respons at lave en Facebookside og på den måde gøre opmærksom på dit karriere mål?

Der gik heller ikke mange dage før jeg blev inviteret ind til komfo for at snakke med den ene af direktørene. De havde ikke et job til mig på nuværende tidspunkt, men jeg er ret sikker på jeg ikke er en de glemmer med det samme.

Er faktisk blevet gode venner med en af dem der sidder på kontoret, og det har også åbnet op for flere muligheder, netværk og eventuelt fremtidigt arbejde. Samtidig var der en hel masse der lagde mærke til mit opslag på andre sociale medier, som fx twitter og jeg fik pludselig en masse nye followers og mit netværk voksede markant på facebook. Alle sammen nogen der var relaterende indenfor de sociale medier.

Så selvom jeg ikke fik et job, så har jeg udvidet mit netværk og jeg tror mine chancer er langt større nu.

Se Louise Rose søger job hos Komfo facebook siden her

 Jobsøgning via Facebook - Louise Rose søger job hos Komfo

Andre sider hvor jobsøgning via facebook er blevet taget i brug

Jeg er ikke faldet over andre der på samme måde har markedsført deres kompetencer og styrker via facebook på samme progressive måde som Louise Rose.

Går du ind på hendes side, Louise Rose søger job hos Komfo, så skriver hun om hvorfor hun gerne vil arbejde lige netop hos Komfo og hvad hun vil kunne bidrage med, skulle de ansætte hende.

Se et par andre eksempler på hvordan Facebook bliver brugt til jobsøgning

Jobsøgning med dusør

Jobsøgning Poul Erik Leth, 8700

Kunne du finde på at tage et medie som facebook i brug, og lave aktiv jobsøgning via facebook?¨

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og konsulent
Reib Consulting

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

2 Kommentarer

Skriv en kommentar