Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

6 maj 2013

Jobcentrene hængt ud igen – hvornår hører vi de gode historier?

Niels ReibJeg så i TV2 Nyhederne hertil aften et indslag om Jobcentrene, hvor de havde en, lad mig bare sige middelaldrene, tømre til at udtale sig om hvad hans Jobcenter havde gjort for ham i hans periode som jobsøgende, hele halvanden måned var det i dette tilfælde. Han følte ikke han havde fået nogen som helst hjælp til at finde et nyt job og efterlyste at man fra Jobcenterets side nærmest havde serveret ham et job. Så er det bare jeg spørger, skal vi ikke selv tage ansvar eller er det okay at “forvente” at systemet skal give os det næste job, når vi stiller
os op i job-køen?

Se indslaget om jobcentrene

Er vi gået hen og er blevet en krævernation uden nogen form for personligt ansvar?

Hvornår hører vi de gode historier om jobcentrene?

I dette tilfælde synes jeg (igen) TV2 brygger en yderst tynd historie sammen, og det på baggrund af en, som efter halvanden måned ikke en gang har været i kontakt med beskæftigelsessystemet. Selv gik der mere end 9 måneder fra min første ledighedsdag, til jeg havde mit første møde (og vel at mærke et positivt et af slagsen) i Jobcenteret.

Nu var jeg selv i Ikast for et par uger siden og lave et foredrag. Her sad cirka 70 jobsøgende, nogle frivilligt andre specielt indkaldt fordi de var nye i beskæftigelsessystemet. De havde været jobsøgende i bare 3 uger og var blevet indkaldt til et info-møde om deres muligheder og de specille kurser om blandt andet LinkedIn, CV opbygning og andet de laver for borgerne i Ikast-Brande Kommune og som en ekstra lille ting, mit foredrag.

Jeg forstår ikke at man ikke, hverken fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksens side eller i medierne, er interesserede i at fortælle de gode historier. Tænk en gang hvis man “kom til” at inspirere Jobcentrene til at kigge hinanden over skulderen og lære af hinanden, frem for at give dem tæv for det, som jo rent faktisk er udstukket fra landets Beskæftigelsesministerium.

Læs også

Fremtidens Jobcenter – Deltag og giv din mening tilkende

Jeg hører hvad du siger Mette Frederiksen og det ærgrer mig på Danmarks vegne.

Hvilken kommune er bedst at bo i som jobsøgende?

Ud af krisen: Er vi bange for nytænkning og “anderledes”?

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og konsulent
Reib Consulting

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

8 Kommentarer

 1. Helle Kjærsgaard

  Du har evigt ret!!!
  Hvor ville det være dejligt med lidt positiv journalistik..
  Fokus på, hvilken ULV vi fodrer-
  Opmærksomhed på, hvad det er der virker og hvordan vi kan sortere det væk der ikke virker..
  Og samtidig bevare troen på at det lykkes.
  Sjovt nok kaldes vi arbejdsløse?
  Den jagede race, “dovne Robert” og hvilke sjove titler der ellers bliver hæftet på os der får en ny chance for, at se og mærke efter i livet.
  Selv om det dog ikke er selvvalgt !
  Jeg kender rigtig mange,som måske gerne ville bytte- hvis det er på lånt tid….
  Så måske der kunne være en niche til ny form for job rotation og refleksions pause- Mindfullnes ville nogle kalde en periode, hvor du har tid til eftertanke.
  Det skulle være sundt, at stoppe op og mærke efter, hvor vi er på vej hen!

 2. Pia Henningsen

  Fint indspark Niels. Du har ganske ret..Men nu er TV2 jo også kendt for at hetze både til højre og venstre i ledighedsdebatten. Du har gjort dig dine erfaringer med jobcentre og jeg har selv en veninde, der arbejder i et jobcenter – og som føler det nogle gange ER op ad bakke, hvis de vil gøre noget positivt. Men: Der findes rent faktisk jobcentre, der gerne gider at lave et ordentligt stykke arbejde. Jeg så ikke indslaget, da jeg sad bænket på Tåstrup Teater, men at en tømrer har været arbejdsløs i halvanden måned er vel egentlig ikke en katastrofe. Der er mennesker i dette land, der kæmper for at komme i gang inden deres dagpengeret udløber – så måske han skulle spise brød til…Og NEJ! Det er fandme ikke jobcentrets ansvar at finde ham et job. Han må op på jobsøgningshesten og i gang selv! Det er vilkårene for os andre.
  Personligt kan jeg da godt blive skide irriteret på mit jobcenter. Jeg rejser på ferie på torsdag – er væk til 31. maj – og er lige blevet indkaldt til ‘adfærdskorrigerende samtale’ 🙂 d. 3. juni…Altså mandag som jeg kommer hjem fredag. Give me a break! Jeg føler det virkelig som om jeg skal piskes, fordi jeg tillader mig at holde ferie…Men ved I hvad: Jeg kommer da bare til mødet med et smil og fregner over næsen. Jeg har nemlig lært at såfremt vi giver Jobcenter – og vores a-kasse – hvad de vil have, ja, så får man sådan set fred…Og kan selv arbejde på at søge det rigtige job. Det er nemlig vores eget ansvar..Skulle jeg mene :-).
  Og så en lille ting: Hvorfor er det nu vi bliver kaldt arbejdsløse? Hvis vi nu har et arbejde og arbejder r…. ud af bukserne, så er der ingen der kalder os fritidsløse, vel? For vi vil hellere arbejde end ikke have fritid – og så kan vi ligge på vores dødsleje og fortryde – men så er der bare ingen vej tilbage.
  Get a grip – Danmark: Livet kan også være positivt selvom vi er jobjægere

 3. Hvor er det rart at se, at andre har de samme oplevelser omkring Jobcentrenes indsats. De har brug for opbakning fra befolkningen, så de føler, at det også er rart at gå på arbejde. Ansvaret for arbejde ligger nu helt og aldeles hos den enkelte – godt hjulpet af andre, f.eks. jobcentret, arbejdsgivere, venner og bekendte. Men man kan ikke løbe fra, at det er én selv, der skal gøre en ihærdig indsats for at komme i arbejde. Så bliver det også det – for den enkelte – rette job og ikke aktivering, som de færreste føler sig godt tilpas med.

 4. Vi skal jo nok starte med os selv, vi får de politikere vi vælger, vi får de nyheder, som vi køber. Aviser og tv, er en forretning, der skal give størst mulig afkast, så hvis det er de negative sensationer, der sælger, er det også dem der ses i avisen.
  Men den med jobrotation, eller alle i arbejde, er nok lidt beslægtet med ovenstående tanke.. Hvis alle skal ud af sengen om morgenen, er der nok nogle andre, der bliver nødt til at gå lidt ned i tid, i solidaritet. Dagpengene til de “arbejdsløse”, eller hvad vi nu kaldes, kunne jo godt fordeles på en måde, så alle fik lidt dagpenge og alle noget arbejde at stå op til, så ville vi jo alle være parat til at “give den en skalle” når vi igen får rigtig travlt. Så ville alle være i arbejde, godt nok ikke på fuld tid, men så bliver det svært at skælde ud på ” de dovne hunde” som ikke gider arbejde. Godt nok, så kan vi nemlig bruge energien på at udvikle og forny os, på områder som kan afsættes til eksport. Go`idè??

 5. Hartmann

  Jeg har kun positive oplevelser med mit jobcenter. MEN…. Jeg finder det fuldstændig idiotisk at jeg skal til rådighedsmøder både i a-kassen og i jobcenteret.
  Fordel dog opgaverne. Lad a-kassen tage sig af de som er på dagpenge, og lad jobcenteret tage sig af dem på kontanthjælp.

  Og se så for pokker at få ansat flere til at håndtere arbejdsgangen i a-kasserne. Tlf.ventetid – 10-15 minutter….. Og med den viden de sidder inde med, eller mangel på samme, kan det vist ikke være så svært at finde kvalificerede folk til et par stillinger mere der!

 6. Charlotte Ramsing

  Spændende læsning – især for en “fritidsløs”.
  Godt så – nu har jeg læst en masse jammer og klagen og en fået serveret en masse historier om hvilke specielle situationer I hver især står i og hvordan I takler jobcentrene omkring jer.
  Nederst på denne side er et link til AKTIVE LEDIGE, hvor formålet med netværket er sparring, inspiration og motivation til hverdag – (måske også til at komme i arbejde???).
  Hvordan er de indslag, jeg har læst her på siden, inspirerende og motiverende i hverdagen og til at finde et arbejde?
  Inspiration, sparring og motivation fra andre med lignende situationer, handler om at opmuntre, støtte og give plads til at finde og afprøve nye muligheder for at nå til sit mål – f.eks. at komme i arbejde eller blive uafhængig af jobcentrets proffessionelle medarbejderes forsøg på at skabe liv og arbejdspladser, midt i virvar af konstant foranderlige love, bekendtgørelser og reformer. (og nej… jeg arbejder ikke på Jobcenter)
  Lyt til dine egne tanker før du giver dine udtryk og følelser til kende! Overvej om det, du er ved at sige, kann skabe inspiration, støtte og motivation til verden omkring dig. Skaber tanken motivation eller støtter den fastholdelse i offerrollen?
  Opfatter du sig selv som offer, opleves du som offer. Spørg dig selv – eller stil spørgsmålet til en omkring dig; Hvem har ansvaret for din offersituation? (din tidligere arbejdsplads? dine kolleger? din familie? dine børn? beskæftigelsesministeren? samfundet?) Godt så? – og spørg så dig selv igen; hvem har ansvaret for at du kommer ud af offerrollen?
  Svaret finder du vist selv, ikke?

  Jeg holder af de gode historier – det er dem vi får energi af, bliver inspireret af og finder motivation i. Men de gode historier serveres ikke for dig – du skal selv opsøge dem og selv skabe dem.
  TRO MIG! – Dit nye liv begynder med dine NYE tanker om dig selv og dine tanker om verden omkring dig!!
  OG DET ER GRATIS!!!

  1. Tak for din kommentar Charlotte.
   Hele idéen med Ledigidanmark.dk er at sætte fokus på hverdagen, sørge for man som jobsøgende skaber den bedst mulige base for at kunne præstere i jobsøgningen. Alt for mange jobsøgende går og føler sig som ofre, jeg selv inkluderet ( https://ledigidanmark.dk/niels-reib/niels-reib-min-historie/ ) da jeg selv først blev ledig. Det resulterede i, som du kan læse om i linket, at jeg måtte sygemeldes og indlægges.

   Derfor valgte jeg at lancere Ledigidanmark.dk, for at bidrage med min historie og sætte fokus på hvor vigtigt det er at huske sig selv i hverdagen og ikke lade jobsøgningen fylde alt.

   Ledigidanmark.dk (og aktiveledige.dk) handler om proaktivitet, at tage ansvar for sin egen situation, at inspirere, motivere og opbygge jobsøgende til at trives og kunne præstere i hverdagen.

   Kan kun give dig ret i at vi selv skaber de gode historier, jeg synes bare det er så ærgerligt at vi, i mediebilledet, ikke hører om dem. Hverken når det gælder jobcentrene eller de mange aktive jobsøgende som virkelig gør noget hver eneste dag for at ændre på deres situation. Men nej, vi hører om at jobcentrene ikke gør det godt nok og om dovne Robert.

Skriv en kommentar