Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

4 feb 2013

Venter lige til i morgen, så… Er du udviklingsdød?

Lars Kristiansen skriver om overspringshandlinger

Lars Kristiansen

Er det ikke ofte (for ofte) sådan, at vi har det med at lave et utal af overspringshandlinger for at undgå at gøre det som vi godt ved vi skal, men vi skal liiige noget andet, som enten er sjovere, hyggeligere, mere spændende og som ikke er så svært?

Nogle af os er skruet sådan sammen, at vi altid lige skal nå et eller andet før ”det” bliver godt. Vi lever i paradigmet ”jeg skal liiiiige”. Et par eksempler: Jeg ved jeg skal læse, men jeg skal lige se denne film først, så går jeg i gang”, ” jeg vil gerne have en godt job, men jeg skal liiiige tage mig sammen til at skrive den ansøgning”.

Er der noget du kan genkende?

Har du hørt vendingen:” Det var nu også bedre i gamle dage” eller ”Det går så hurtigt, jeg kan ikke følge med, det er nok også lige meget”. Typisk er det den ældre generation der siger sådan, men jeg har da også hørt nogen sige det, som var yngre end mig!

Jeg tænker, hvis alting var bedre dengang, hvordan kan man så overhovedet komme videre i sit liv, så vil du være låst af hvordan ting var og helst skulle forblive med at være. En klog mand sagde engang i slutningen af 1800-tallet, at verden nu havde opfundet stort set alt og der ikke kunne findes på mere. Tænk at tage så meget fejl. Heldigvis.

Tænk at ville lade sig nøjes med, når der måske ligger noget bedre i fremtiden. Den tager vi lige igen: ”Tænk at lade sig nøjes med, når der måske ligger noget bedre i fremtiden” . Hvorfor ikke turde turde, og tro på der er en bedre dag i morgen. Flere af dem jeg kender med en sådan indstilling er i min optik udviklingsdøde. Det er også dem der brokker sig og dem der lader sit liv fylde med at leve i fortiden og ikke være tilstede i nuet. Fortiden skråstreg historien er noget der er ovre, forbi, slut. Du kan ikke ændre. Du kan lære, mindes og tage det med i dit livs rygsæk som enten gav mening eller ar, men du kan ikke gøre det om.

Også er der dem der er stik modsatte, som ser fyrtårne i horisonten og løber med 100 km/t for at nå dem uden hensyntagen til andre, sig selv eller verden omkring dem generelt. Dem som allerede har planlagt julen 2015, lavet sommerferieplan for de næste 5 år, skrevet sin livsmålsætning ned, lavet testamente, købt alle julegaverne i maj måned. Dem som hele tiden liiiige skal være et skridt foran i alt gøren og laden og i øvrigt også lever efter devisen ” jeg skal lige, så bliver alt godt”.

Når overspringshandlinger forplanter sig

En kendt historie er den hvor barnet spørger om godnathistorie og far siger:” ja jeg kommer lige om lidt jeg skal lige…”, barnet vokser op og som teenager har det unge menneske måske brug for omsorg ved en forlist forelskelse og svaret fra forældren er: Jamen det er også synd, vi kan godt tale om det, men jeg skal liiiige…” hvorefter forældren glemmer alt om det og for at sætte historien på spidsen så er det forældren der lander på plejehjemmet og børnene komme ikke så tit og besøger for de skal liiiiige…

Kan du genkende melodien?
Du har sikkert allerede tænkt:”Det er jo nærværet den er gal med”.

JA – netop, for at være nærværende skal du leve i nuet, tage udspring i den tid du har lige nu. Ikke i går ikke i morgen, men lige nu, da vil du opleve nærværet og interessen. Jeg kender ingen der ikke ønsker nærvær og interesse, men jeg kender mange der ikke giver den. Og bevares jeg er jo ikke hellig, så jeg falder også i vandet af og til og tænker tanker (for) langt frem. Men vi kan så tage os selv i nakken og tænke mere i nuet. Hvad kan jeg gøre NU for at få succes? Hvad er det bedste råd NU jeg vil give min bedste ven? Hvordan kan jeg NU gøre noget godt for mig selv (og her taler jeg ikke om overspringshandlinger)? Hvordan kan jeg nu blive den bedste udgave af mig selv? Og hvordan vil jeg gøre det?

Kom derfor videre fra din fortid, få lagt de dumme historier ned i et mørkt hjørne af din livsrygsæk og fyld den hellere op med at din læring, dine fif, de gode råd, de sjove stunder, dem der gav dig energi, dit jeg og lad det ligge øverst, så du altid har den direkte adgang. Træd også en skridt tilbage i forhold til din fremtid. Drop nu lige planlægningen af ”vinterferiens sidste måltid” om du skal have spaghetti eller franske kartofler. Det er ligemeget.
Lev i nuet og gør nuet til dit liv. Så vil både du og dine omgivelser opleve nærvær, autensitet og en gladere dig. Det fortjener både du og dine kære.

Gi ´den gas!

Læs eventuelt også

Hvad er dit drive?

Få flere energiløftende dage med større motivation

Udvikling, mod og vedholdenhed skaber succes! Et tilbageblik på 2012

Bruger du ikke din ledighed til at udvikle dig?

Hvilke barriere sætter du for dig selv?

Skrevet af

Lars Kristiansen

Tidligere jobsøgende bidragsyder men er nu kommet i job fra den 7 januar 2013.

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar