Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

11 mar 2013

Jeg ansætter mennesker – ikke CV’er

Thomas Flindt - Husker du dine menneskelige kvaliteter til en jobsamtale

Thomas Flindt

For et par uger siden var jeg ude og spise frokost med en af mine venner. Han er medejer af en mindre IT-virksomhed der er i rivende vækst. Midt i vores bøf og bearnaise fortæller han, at han lige har ansat en HR-leder til virksomheden.

Jeg spørger nysgerrigt ind til den nyansatte, da HR (human ressource) er et af mine interesseområder. Hvad er hendes uddannelse, spurgte jeg. Han svarede kort og præcist på spørgsmålet: ”det ved jeg ikke, jeg ansætter mennesker og ikke CV’er”.

Det svar gjorde mig helt glad indeni, og jeg havde ikke flere spørgsmål vedr. den nyansatte. Jeg blev total overrasket, inspireret og motiveret af hans svar. Det er en holdning jeg kan lide, mennesket før CV’et.

Har du tænkt på, at det måske forholder sig sådan på mange virksomheder og til mange jobsamtaler? Er du bevidst om, hvor vigtige dine menneskelige egenskaber er og giver du dem plads til at skinne igennem, også når du er til jobsamtale?

Husk Dig

Husk at du har noget unikt, noget helt særligt, ikke i din faglighed, men i kraft af det menneske du er! Hvornår har du sidst rigtig anerkendt dig selv for at være noget særlig? Hvornår har du sidst tilladt dig, at være stolt af dig selv?

Du har sikkert uddannet dig, og måske også efteruddannet dig. Har du også husket at lave en update på alle de sociale og menneskelige kvaliteter du har? Måske er det en god ide! Hvem ved, måske ansætter flere og flere mennesker fremfor CV, det tror jeg faktisk. Når jeg tænker tilbage på flere af mine venner der ansætter mennesker og når de har fortalt mig om jobsamtaler, er det ofte et menneskeligt karaktertræk der har overbevidst virksomheden.

5 skarpe til en update på dine menneskelige kvaliteter:

Undersøg hvordan din indre dialog er? Er du din egen bedste ven, taler du pænt om dig selv? Hvis ikke, så beslut dig for at tale pænt om dig selv, hver dag og hele tiden.

Vær bevidst om at have fokus på dine menneskelige kvaliteter, hver dag.

Fortæl dig selv om 5 af dine menneskelige kvaliteter om morgenen og om aftenen, og mærk helt nede i maven, at du virkelig er stolt af dine kvaliteter. Det kan være en god ide, at se dig selv i spejlet, når du siger det.

Bevæg dig stolt og sejrssikker rundt derhjemme. Det kan godt være at du ikke føler dig stolt og sejrssikker lige nu, men hvis du bevæger dig rundt på den måde, vil du inden længe få følelsen.

Fremhæv og giv virkelig plads til dine menneskelige kvaliteter i din jobansøgning.

Når du går ind ad døren til den næste jobsamtale, så ret ryggen og vær stolt af dig selv, og vid med dig selv, at har noget at byde på, ikke bare fagligt også menneskeligt.

Læs eventuelt også

101 Spørgsmål til din jobsamtale

Tro på det – der er også et job til dig

Jobsøgning 2.5

Kære Arbejdsgiver – Jeg er IKKE overkvalificeret

Få flere energiløftende dage med større motivation

Skrevet af

Thomas Flindt

Professionel underviser i arbejdsglæde og personlig ledelse 2003–2013

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

5 Kommentarer

 1. Kære Thomas

  Jeg er helt enig … har faktisk også lige læst en artikel om at ansætte medarbejdere. Den er skrevet af Anders Eiler, og han giver den perfekte prioriteringsrækkefølge i en ansættelsessituation:

  Personlighed -> Erfaring -> CV

  For sådan en autodidakt een som jeg selv er, har jeg også haft den holdning, at hvis en virksomhed går SÅ højt op i om man har ditten eller datten stående på et CV og ikke i stedet prioriterer, om jeg personligt passer ind i virksomheden og om jeg reelt kan de ting som står (uden dog at have papirer på det), så var virksomheden nok heller ikke een, som jeg ville bryde mig om at arbejde i.

  Jeg har selv egen virksomhed, og skal indenfor de næste par måneder ud og have ansat mig en deltidsmedarbejder … og jeg vælger helt klart ud fra om kemien er til stede og at personen er åben for at lære nyt. For hvad personen ikke kan, skal jeg sg nok lære ham/hende :o)

  Susan :o)

 2. Elena Jørgensen

  Kære Thomas,
  Jeg kunne faktisk godt tænke mig at vide, hvad der var for en virksomhed.
  Susan V. har ret: vi er mange autodidakter på mange områder, vi har mange års erfaringer på mange områder, selv om vi ikke kan bevise, at vi har den efterspurgte uddannelse.
  Jeg kan faktisk skrive mere om min kunnen i “cover sheet” (ansøgning), der passer en virksomhed, men mindre i mit CV.
  Desværre er der flere virksomheder, der går en anden vej: CV er det allerførste prioritet og så tager man derfra: erfaring-personlighed eller personlighed-erfaring. Nogle gange har jeg på fornemmelse, at det med personlighed kommer først frem til en samtale, hvis man når så langt.

  Men det er en fantastisk god ide at minde mig selv på om mine personlige kompetencer hver dag, så måske husker man bedre på også at fremhæve dem i ansøgningen eller måske som side 1 i CV?

  VH og tak for artiklen! Elena

  1. Kære Susan, Cecillie og Elena

   Tak for positiv Feedback 🙂

   Elena – Det er en IT-virksomhed der udvikler hjemmesider og rådgiver om markedsføring på internettet. Faktisk er der flere af de ansatte (på omtalte virksomhed) som er blevet ansat, ligesom HR-lederen. Ikke p.g.a. uddannelse men p.g.a. deres person og deres kompetencer, trods uddannelse. (eller uden uddannelse)

   Susan – Personlighed -> Erfaring -> CV
   Jeg tror virkelig, at den model bliver brugt på mange jobsamtaler, måske mere på det ubevidste plan. For uden Personlighed og erfaring er CV bare et stykke papir. (jeg var lige ved at skrive WC-papir)

   Elena, Jeg synes at du skal fremhæve dine personlige, og i dine øjne, vigtige kompetencer i de kommende ansøgning.

   Ha’ en smuk dag
   Thomas

 3. Britta G Pedersen

  Hvor var det dog en dejlig artikel! Hurraa, at mennesket og dets personlig og ikke faglige kvalifikationer kommer i centrum nogle steder! Jeg var lige ved at blive bekymret, om vi alle skulle være fuldkomne små slaverobotter, der skulle beside et perfekt CV!
  Tak for at den historie blev delt! Om der så er mange virksomheder, der har den holdning…hm, jeg kan ha’ min tvivl med den hårde konkurrence og det store fokus på økonomien.
  Alligvel er det virkelig vigtigt at fremhæve dem, der stadigvæk har forstået at det er mennesker de ansætter! 🙂 Ros den virksomhed!!! Der ville jeg gerne arbejde ^^

Skriv en kommentar