Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

29 apr 2012

Hvad er din undskyldning?

Hvad er din undskyldning?

Niels ReibDet er søndag og jeg sidder her og arbejder på nogle små ting og planlægger min næste uge. Samtidig sidder jeg her reflektere over de ting der foregår i øjeblikket og vejen der har bragt mig her.

Det er jo ingen hemmelighed hvor jeg har været personligt og hvad denne oplevelse med arbejdsløshed, ledighed eller hvad vi nu skal vælge at kalde det, har været.

Det er nu et år siden jeg raskmeldte mig efter 10 måneders sygemelding. Det sidste år har jeg fortsat brugt på at arbejde meget med mig selv og noget af det vigtigste jeg har lært af hele den oplevelse og process jeg har været igennem er, hvor pokkers vigtigt det er at tage ansvar for ens egen situation og ikke lade sig forfalde til at lade andre tage styringen. Hvilket sker når ikke man selv tager ansvaret og derved styringen.

Jeg sidder i dag og er sgu stolt over hvor jeg er i dag. Når jeg ser tilbage på at jeg for mindre end to år siden var registreret boligløs, havde brudt med min kæreste (som ovenikøbet var gravid), da forholdet ikke kunne klare min nedtur, jeg var indlagt og ja, så også uden et job.

Jeg ved præcis hvornår det hele vendte for mig

Kan huske jeg lå på hospitalet, det var en søndag nat, ugen efter mine ting var blevet flyttet fra min ex-kærestes lejlighed og jeg kunne slet ikke finde ro. Det eneste der foregik i hovedet på mig var, hvor lidt jeg havde at se frem til. Havde intet at komme ud til følte jeg, ingen hjemlig base og sted at bo, ingen job, ingen kæreste…

Tankerne kredsede rundt om de her ting længe… Men pludselig, ud af nærmest ingenting, fandt jeg nøglen, som skulle vise sig at være lige den nøgle der passede i nøglehullet og døren, som kunne fører til resten af mit liv. Jeg fik simpelhen vendt det hele på hovedet. Jeg kunne ikke komme meget længere ned, men da jeg fik vendt alt det mørke og uoverskuelige til, at det i stedet kunne være en mulighed for at starte helt forfra og se mulighederne i det i stedet.

Jeg kan huske jeg lå der i mørket og hvis der var kommet en sygeplejerske ind, så var hun blevet blændet af et stort hvidt tandsæt. Det var en kæmpe forløsning!

Det første jeg gjorde var at skynde mig at få skrevet “NY START” over den liste med ting jeg havde skrevet på mit whiteboard, som jeg skulle prøve at få styr på i forhold til at finde et sted at bo, job osv.

Det var den nat, der blev vendepunktet for mig og den nat som personificere mig idag

Jeg har arbejdet meget med mig selv og hele tiden arbejdet “indefra ud”, så at sige. Altså beskæftiget mig med de ting som jeg har haft indflydelse på. Det jeg har oplevet er, at når man fokusere på de ting man rent faktisk kan gøre noget ved, ja så begynder der stille og roligt at blive flere og flere ting der falder i den kategori.

Jeg har hele tiden vidst, at jeg ville bruge den oplevelse og erfaring jeg har fået med mig, til at bidrage til at andre ledige ikke ender der. Den tanke har ligget og spiret i lidt over et år nu og hvis du havde spurgt mig for bare seks måneder siden, om jeg troede jeg ville få mulighed for at få et møde landet Beskæftigelsesminister, så havde svaret været klart nej. Men fordi jeg er blevet ved med at handle indenfor de ting jeg har haft indflydelse på, ja så er det jo nu blevet til, at jeg skal mødes med Mette Frederiksen i løbet af efteråret.

Fokuser der hvor du har indflydelse

Min oprindelige tanke med Ledigidanmark.dk var at det skulle være en netværksside, hvor jobsøgende kunne inspirere og motivere hinanden til at få skabt fokus på velvære i hverdagen. Jeg synes idéen burde være noget som Beskæftigelsesministeriet kunne have interesse i at støtte op om. Så jeg kontaktede dem tilbage i december sidste år (2011), men kontaktede også flere andre som jeg mente kunne have interesse i et sådan projekt. Da jeg ikke havde fået svar fra Beskæftigelsesministeriet i midten af januar, ja så valgte jeg så at lancere Ledigidanmark.dk i det omfang jeg selv kunne gøre det, for at få mine budskaber ud og så se hvad det kunne føre til. Og det er jo så blevet til det du sidder og læser i dag.

Men fordi jeg valgte at handle i stedet for at vente på at få svar, så har det ført til at jeg har fået mulighed, via et 6 ugers selvvalgt kursus rent faktisk nu kan lancere den netværksside, (den kommer til at hedde Aktiveledige.dk) som jeg har gået og ville lancere det sidste halve år. Det har også medført at der florerer artikler om Ledigidanmark.dk og mig i denne uge, i nogle af Berlingskes lokalaviser, Ledigidanmark.dk blev nævnt på P1 i torsdagens udgave af Sproglaboratoriet, da Linda (blogger her på siden) var blevet inviteret i studiet på baggrund af hendes blogindlæg “Kampen om ordet”.

Identificer dig med det du laver og ikke din job situation

Jeg har i den tid efter min indlæggelse været meget bevidst omkring det, at sørge for at få skabt en hverdag med velvære og ikke betegne mig selv som arbejdsløs, ledig eller noget andet.

Jeg havde i fredags en rigtig hyggelig aften sammen med min spinninginstruktør Diana. Hende har jeg kendt siden september 2010, altså tilbage fra den gang jeg stadig var indlagt, men begyndte at gå til spinning. Hun fortalte at hun meget tydligt kunne huske første gang vi snakkede sammen efter en af timerne, og hun spurgte hvad jeg lavede (altså arbejdsmæssigt). Jeg fortalte hende at jeg var ved at undersøge hvor mange ledige der gik og blev sygemeldt grundet deres ledighed. Altså, jeg sagde ikke at jeg var ledig…

Jeg har hele tiden haft nogle mål og altså et formål, som jeg har identificeret mig med, og derved ikke, at jeg var/er ledig.

Så er det igen jeg spørger, hvad er din undskyldning, for ikke at fokusere på mulighederne frem for begrænsningerne??

Jeg ved om nogen hvor svært det kan være, det er 5 måneders indlæggelse bevis for. Men det er ikke en undskyldning for ikke selv at tage ansvar og handle. Det kan vise at være magisk, det øjeblik du tager ansvaret og det du kan opnå ved det.

Det har det været for mig.

Jeg håber I har haft en rigtig god weekend og husket at gøre noget godt for jer selv derude.

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib

Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og konsulent
Reib Consulting

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

2 Kommentarer

  1. Stærkt, personligt indlæg og du har meget ret i vigtigheden af at have fokus.
    Mit fokus er at formidle min viden om autisme og mine erfaringer som mor til en autistisk dreng. På den måde får jeg ‘afløb’ for min skrivekløe og gør en forskel for andre i samme situation.
    Jeg vil overføre dette fokus til min jobsøgning og søge efter noget inden for området.

Skriv en kommentar