Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

9 jun 2012

Hold ferie med god samvittighed!

nielsreib.dk_thumpnailJeg er så heldig at Krifa har spurgt mig om ikke jeg ville skrive et indlæg til deres nyhedsbrev, en opgave jeg er stolt af og taknemmelig over at have fået. 

Solen skinner, det er lørdag og jeg vågnede allerede kl 4, vækket af fuglene der pippede løs uden for vinduet. Det er sommer og fuglene nyder det vist. Så hvorfor ikke også gøre det, når nu vi som jobsøgende har den lidt ekstra tid i kalenderen og ikke skal nøjes med 3 ugers sammenhængende ferie, som så mange andre må tage til takke med.

Hvorfor ikke udnytte at vi er lidt “priviligerede” her hen over sommeren, og lad os tage os tid til at lave nogle af de ting som vi ikke får gjort i hverdagene, sammen med familien.

Jeg gør ikke tingene så meget anderledes fordi det er “sommerferie”, end jeg ellers ville gøre det. Jeg bruger nogle timer 2 dage om ugen på min jobsøgning og så sørger jeg for at mine andre dage er fyldte med at netværke, dyrke mine interesser og se de mennesker som giver mig god energi og godt humør.

Struktur og god samvittighed

Jeg har ikke kun struktur og mål for min jobsøgning, men også de ting der giver mig energi til min jobsøgning. For mig er det lige så vigtigt at lave andre ting, som det er at søge job. Simpelthen fordi de ting er med til at jeg trives med den hverdag, jeg har som jobsøgende.

Jeg ville gribe familie sommerferien an på samme måde, som når jeg planlægger alle mine andre uger. Bare gøre det sammen med familien og planlægge den bedst mulige sommerferie, hvor alle parter er med og familien sammen sætter målene for hvad ferien skal indeholde. Så det kan være en idé at bruge en lille halv til en times tid, og så overveje hvad der for dig, kunne være dejligt at bruge din sommerferie på og som vil kunne give dig den ekstra energi til jobsøgningen i den kommende tid.

Lad være med at tænke på det ting som ville være rart at kunne gøre hvis nu tingene var anderledes. Det er bare med til at gøre en i dårligt humør og det er der ingen grund til.

Fokuser i stedet på de ting du kan gøre noget ved og se mulighederne i det. Det behøver jo ikke være noget vildt. Hvem siger ikke det kunne være hyggeligt at spille lidt stangtennis, crocket eller fylde badebasinet op og hoppe i det sammen med ungerne og se deres reaktion? Er sikker på de ville nyde det.

Jeg synes det er vigtigt at gøre tingene anderledes i sommerferien og derved bryde det, der måske er blevet vane i hverdagen. Lad være med at have den dårlige samvittighed over at du hygger dig med familien eller vennerne i sommerferien. Det er sundt at få koblet af og tænkt på andre ting en de jobannoncer og jobansøgninger der skal skrives. Der er i løbet af sommermånederne alligevel ikke så mange jobs at søge og folk i HR afdelingerne rundt om i virksomhederne til at læse dine ansøgninger. Så lad være med at stresse og have dårlig samvittighed over at du tillader dig selv at holde fri og nyde sommeren. Det gør alle andre på arbejdsmarkedet, så hvorfor skulle du ikke også kunne gøre det. Nøjes med at tjekke op på jobannoncerne en til to gange om ugen, hvis du absolut ikke kan lade være.

Hvis jeg skulle komme med et godt rå til hvordan du kan få den bedste sommerferie, så ville det være at tage de 5-7 roller du har i hverdagen og planlæg ferien ud fra dem. Det kan være en rolle som forældre, ægtefælle, en social rolle, det kan være som motionist, jobjæger, musiker, kunstner (hvis du er kreativ) eller hvad det nu måtte være.

Jeg har selv ikke nogle planer for sommeren

Der er ikke penge at rejse for, ingen penge at skeje ud for. Kunne da have været fantastisk dejligt, hvis jeg havde haft råd til at tage en tur til Island og være lidt sammen med min søn på knapt halvandet år. Jeg har ikke set ham siden sidste sommer, udover et par gange om ugen på Skype. Men det er bare ikke muligt, som min situation er lige nu og er ikke noget jeg bruger tid på, at ærgre mig over. Og derfor er det ikke det, jeg vælger at fokusere på.

En af de ting jeg har opnået ved at handle på de ting jeg har kunne gøre noget ved, er at jeg efter sommerferien har et møde med Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Et møde jeg har fået på baggrund af mine holdninger, som jeg jo udtrykker her på bloggen.

Det er da meget sjovere at have fokus på de ting, man rent faktisk har indflydelse på og kan gøre noget ved. Det er min klare erfaring…

Min ferie ville blive planlagt i tråd med mine roller som er;

 • Familiemedlem
 • Far
 • Motionist
 • Professionel
 • Social
 • Udvikling

Fordi det er sommerferie tid, så vil det give mig mulighed for at se mere til min forældre, søster og hendes mand og børn. Så det vil jeg prøve at udnytte og få planlagt at se dem og lave nogle ting sammen med dem.

I min rolle som far gør jeg som jeg plejer. Jeg sørger for at lave aftaler med min søns mor om at se ham på Skype to gange om ugen. Det er hvad jeg kan gøre som tingene er pt og det affinder jeg mig med.

Som motionist vil jeg rigtig gerne ud på landevejen og lufte raceren minimum to gange om ugen, så der prøver jeg at finde ud af hvem af de hjulbenede fra spinning der har ferie så vi kan komme lidt ud i det blå sammen. De dage det regner tager jeg spinning timerne.

I min sociale rolle vil jeg, som jeg plejer, finde ud af hvornår folk kan lave aftaler og så mødes dem jeg har behov for og gerne vil se. Her kombinere jeg det jo gerne med cykelturene i nogle tilfælde.

Den professionelle rolle er jobsøgningen. Her afsætter jeg tid to dage om ugen til at finde og søge stillinger. Jeg netværker også en del og prøver på den måde at gøre opmærksom på mine kompetencer og hvad jeg gerne vil rent professionelt.

Og så har jeg den rolle jeg kalder udvikling. Det handler om at lave ting der er med til at holde mig opdateret inden for de ting jeg interessere mig for. Det kan være fagligt, men også personligt. Så her får jeg læst bøger om emner som har min interesse.

Når jeg planlægger min tid ud fra mine daglige roller skaber det en rigtig god balance i min hverdag, hvor jeg ikke forsømmer de ting som er vigtige for mig.

Med det vil jeg bare ønske en dig og din familie en rigtig god sommer med god samvittighed!

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib

Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
NielsReib.dk

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

4 Kommentarer

 1. søren

  Din dage kunne se sådan her ud.

  Motion 7-9 – jobsøgning 9-12 – frokost 12-13 – netværk 13-16 og resten af dagen fri til at gøre hvad du har lyst til.

  Eller:

  Motion 7-9 – jobsøgning 9-12 – frokost 12-13 – 13 -15 frivillig i en forening – 15-17 netværk og så fri resten af dagen til din aftensmad og chat på nettet, tv og hvad du ellers har lyst til.
  Bøger du gerne vil læse kunne også godt lægges ind fra 20-22 eller hvis du ikke er faldet i søvn i de sene aftentimer. Det kommer lidt an på hvor meget du orker at læse, og fokusere, for det er ikke hver dag man har lyst til det samme, vi mennesker vil gerne lidt af det hele, så vi føler at vi stadig er i live.

  Nu ser du vel ikke familie hver dag, så det kan smide indimellem når der er plads.
  Og selvfølgelig cirkus aktivering, med jobcenter, fagforening, anden aktør, jobnet som godt kan rydde din kalenderen ret meget, så du kan aldrig 100% planlægge en uge, uden den ændrer sig.

  Men 3 områder vil der altid være:

  1)
  ———————————–
  Familie og venner
  Parforhold
  Børn
  Spiritualitet

  2)
  ———————————–
  Sundhed
  Motion
  Fritidsinteresser

  3)
  ———————————–
  Økonomi
  Karriere
  Opkvalificering

  Men planlægning, er jo altid en god ting, når jobbet, ikke er der som normalt ville tage 8-10 timer af din dag normalt ellers, plus transport selvfølgelig.

 2. Susan Vestergaard

  Kære Niels
  Kanon indlæg – og som sædvanligt kan dine indlæg bruges af alle – uanset jobsituation. Jeg vil ihvertfald tænke over hvilke roller jeg egentlig har her i livet, og hvordan jeg kan bruge ferietiden korrekt på de forskellige områder. Bl.a. har jeg hørt mange (inkl. dig selv) snakke positivt om bogen “7 gode vaner”, så den er købt og den skal læses – om ikke før, så i ferien :o)
  Også en rigtig god sommer til dig,
  Susan :o)

 3. Susan Vestergaard

  (Beklager at mine smileys ligner små sure gule mænd … det er absolut ikke hensigten) :o)

Skriv en kommentar