Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

15 apr 2013

Guide til jobsøgning – Uopfordrede ansøgninger

Pia Henningsen - jobsøgningsguide - uopfordrede ansøgninger

Pia Henningsen

Jeg elsker at danse. Elsker musik og rytmer – elsker at bevæge mig. Jeg gik til dans som barn – til jazzballet som ung – har været med min veninde til Jazzercize, når jeg har været på ferie i USA og har senest danset line dance i nogle år.

Hvad jeg ikke bryder mig så meget om, er at gå i byen – at gå ud at danse – at håbe på at blive budt op til dans – og jeg bryder mig slet ikke om at skulle tage initiativet til at kaste mig over lokalets smækreste fyr og bede ham om at danse med mig. Det har en årsag: Jeg bryder mig ikke om afvisning!!!!!!

Og hvad har det nu med det hele at gøre?

Jo, det har såmænd det med det hele at gøre at jeg synes dét at byde en fremmed op til dans er lidt som at skrive en uopfordret ansøgning: Det er virkelig grænseoverskridende, for vi udsætter os selv for at få en afvisning, vi reelt ikke behøver!

Alligevel synes jeg, det kunne være værd at forsøge sig – for hvem ved lige?

Strategi for uopfordrede ansøgninger

Derfor er jeg begyndt at overveje en strategi for, hvordan jeg skal kreere uopfordrede ansøgninger, der – om ikke andet – kan åbne en dør ind til en kontaktperson, jeg kan holde fast i, i de firmaer jeg kunne være interesseret at arbejde for.

Det kræver naturligvis noget overvejelse – for i min optik er det væsentligt, at jeg får gjort opmærksom på mig selv på en positiv måde samtidig med, at der er en solid basis for min argumentation for at ville arbejde i det/de udvalgte firma(er).

Så jeg er gået i gang med at udarbejde en strategi, der – måske – kommer til at se sådan ud.

Først og fremmest vil jeg lave:

1. En oversigt over mine spidskompetencer – hvad er jeg virkelig god til?
2. En oversigt over mine mangler – hvad er jeg slet ikke god til?
3. En oversigt over, hvad jeg rigtig gerne vil lave?
4. En oversigt over, hvad jeg ikke gider lave?

 

Ingen grund til at gøre det forkromet – det kan gøres ved at vende et A4-ark tværs – sætte det i landskabsformat i Word – inddele det i 4 kolonner og så skrive stikord – for jeg forstår jo udmærket selv, hvordan tingene hænger sammen. Listen skal bare skabe overblik.

Hvilke brancher?

Næste skridt på vejen vil så være at overveje hvilke brancher jeg kunne tænke mig at stifte bekendtskab med. Jeg har prøvet en del i mit karriereforløb – og nogle brancher kunne jeg rigtig godt tænke mig at snuse mere til – andre vil jeg ikke røre med en ildtang.

Firmasurfing

Google er min ven – så ud fra de stikord, jeg har fået ved at overveje brancher, vil jeg bruge dem, når jeg kaster mig ud i at lede efter firmaer. En anden mulighed er at bruge Krak og evt. søge firmaer indenfor et bestemt postnummer – ja, mulighederne er mange. Sidst, men ikke mindst, kan jeg jo søge specifikt på firmaer, som jeg 1) gerne vil arbejde for, eller som jeg 2) ved kan opfylde mine ønsker omkring branche/opgaver/ånd og lignende.

Ansøgningen

– og endnu en gang overvejelser: Skal jeg producere en standardansøgning og sende af sted i flæng – eller skal jeg tilpasse hver enkelt ansøgning og CV til det specifikke firma?

Jeg synes helt klart, at ansøgningen og CVet skal tilrettes det enkelte firma – i det omfang det kan lade sig gøre. Personlighed skinner klart igennem – og vil blive lagt mærke til hos en HR-medarbejder. Personligt vil jeg – med den HR erfaring jeg har – klart være mere motiveret for at give et begrundet afslag, hvis der ikke er brug for en ny medarbejder end jeg ville være, hvis jeg kan gennemskue at ansøgningen er en standard. Og tro mig: Det kan man godt gennemskue.

Når det så er sagt, så kan man i sagens natur ikke lave helt så målrettede ansøgninger på en uopfordret ansøgning, som man kan på en opslået stillingsannonce. Men gør, hvad du kan.

Du kan også være rigtig ’fræk’: Se her på ledigidamark.dk – hvor Niels har lagt et forslag til en uopfordret ansøgning op – som er udformet som en jobannonce…….Den er god – den giver stof til eftertanke og ja: Jeg vender lige tilbage til den senere!

Så langt så godt

Så vidt så godt! Nu er der sendt ansøgninger – og lad os være ærlige om, at langt de fleste svar du får vil være et afslag. Der vil også være rigtig mange tilfælde, hvor du ikke får svar – og så kan du jo overveje, om du reelt gider arbejde i den virksomhed! I min verden siger det rigtig meget om firmaet, hvis de undlader at give så meget som et standardsvar tilbage. Du kan så dele dine svar op i to bunker: Dem, der rent faktisk giver gode begrundelser for afslaget – og dem, der giver standardsvar. Personligt vil jeg være så meget fremme i skoene, at jeg vil tage fat i de firmaer, der giver en ordentlig forklaring for afslaget (hvis jeg vel og mærke virkelig gerne vil arbejde i firmaet). Ring – alternativt skriv – tilbage til den kontaktperson, der har sendt svaret til dig og spørg, hvornår du må vende tilbage for at følge op på ansøgningen – og spørg ligeledes om du må ’connecte’ med vedkommende på LinkedIn. På den måde har du både vist din STORE interesse, din seriøsitet og du har efterladt et uudsletteligt indtryk – er jeg sikker på.

Mens jeg har siddet og skrevet denne blog, har jeg faktisk tilført mig selv noget mod – og jeg har egentlig lyst til at iføre mig mine jobsøgningsdansesko – steppe ind på et nyt stykke Word-papir, lave en jazzbox – et right-hook og en slide – og VUPTI! Så har jeg fundet melodien til, hvad jeg gerne vil lave! Selvom jeg måske mister takten undervejs.

En god historie

Sidder du og er skeptisk? Tvivler  du på, om uopfordrede ansøgninger er umagen værd? Tro mig – jeg har det ligesådan – men men men – lad mig lige slutte med to solstrålehistorier:

En ’kollega’ jeg havde hos ’Powerjobsøgerne’ var SÅ fokuseret på at komme til at arbejde i et bestemt firma, at hun sendte dem en uopfordret ansøgning. Det gav intet resultat – men hun satte sig for, at hun ville følge deres hjemmeside HVER dag – og pludselig skete der nogle ting i firmaet, der gjorde at hun kunne se, der ville blive brug for en med hendes kvalifikationer. Hun ringede dem op, henviste til hendes tidligere ansøgning (sendte vistnok en ny) – og BINGO: Hun fik jobbet.

Bedstevennen har gået ledig rigtig længe! Indenfor hans branche er der decideret recession – og der er virkelig rift om de få stillinger, der er. Jeg sendte ham en kopi af Niels’ forslag til uopfordret ansøgning. Han synes den er genial, så han sætter sig ned – selekterer butikker indenfor hans branche, der kan være interessante – sender en ordentlig ’røvfuld’ ansøgninger af sted – får rigtig mange – begrundede – afslag (ingen tvivl om, at den utraditionelle ansøgning vækker opsigt) – MEN: Miraklet er sket: Han er blevet kontaktet af en arbejdsgiver, der rent faktisk står og mangler en profil som ham – det er i en nichebutik indenfor hans felt – og han skal til samtale i næste uge!!!!!! Vi venter spændt på udfaldet!

Positivt er det under alle omstændigheder – og et bevis på, at det kan nytte!

Så: Skal vi danse sammen?

Har du kommentarer til artiklen så skriv den her på siden så den næste læser også får glæde af den.

Læs eventuelt også

Guide til jobsøgning – LinkedIn

Hvis jeg havde vidst… En jobsøgningsguide fra Pia

Guide til jobsøgning – Networking og netværksgrupper

Guide til Jobsøgning – Dit mindset som jobsøgende

Drop CV’et – skriv en forretningsplan

Skrevet af

Pia Henningsen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

3 Kommentarer

 1. Tak Pia for et super godt indspark!

  Jeg har en lille tilføjelse som måske kan inspirere dem der tør at gå all in på den uopfordrede ansøgning. For et par uger siden faldt jeg over en pige der på Facebook havde lavet en side med titlen ‘Louise Rose søger job hos Komfo’, det er også en måde at gribe tingene an på. Du kan kigge forbi Louises Facebook side her https://www.facebook.com/JobHosKomfo og blive inspireret.

  Mulighederne er mange hvis vi tænker lidt ud af boksen og det er kun fantasien der sætter begrænsninger.

  Med håbet om at du får succes med din jobsøgningsstrategi.

  Niels

 2. Rikke Eske Mohr

  Jeg har selv haft svært ved at overvinde mig selv if. at sende en uopfordret ansøgning, men har langt om længe taget mod til mig. Det ene sted var jeg blevet henvist til af jobcentret og da jeg kom derud var lederen åben og positiv og vi fik en god snak, da han løb mit cv igennem og ved samtalen fik jeg feed back på, at jeg var velkvalificeret til arbejdet men han skulle ikke bruge nogen aktuelt, men jeg var velkommen til at rette henvendelse igen.
  Det andet sted ringede jeg til for at høre om jeg måtte kigge forbi for en kort snak om evt. vikararbejde. Jeg blev henvist til at sende en kort beskrivelse af mig selv, det blev en mail og cv. Så ventede jeg en rum tid og da jeg ikke hørte, ringede jeg dertil og vedkomne sagde, at mailen muligvis var druknet, idet de havde en del ansøgninger(der havde også været opslået fast stilling, hvilket jeg ikke havde set og dermed ikke søgt på). Så vi aftalte, at jeg skulle sende påny. Da jeg ikke hørte noget nyt i løbet af 14 dage valgte jeg at køre derud. Vedkomne jeg havde haft telefonisk kontakt med gav sig tid til en samtale, tror vi talte ca. 45 min. Da hun kunne høre hvad jeg kunne byde ind med spurgte hun hvordan mine sommerferieplaner var, da de gerne vil efterkomme personalets ønsker om ferie. Så nu har jeg været der en enkelt gang og skal forhåbentlig snart derud igen.
  Hilsen Rikke

 3. Tak for skulderklap, Niels. Som du kan se, så har dine anstrengelser jo egentlig været med til at bevirke noget positivt :-). Super idé, du dér fik.
  I det store og hele tror jeg det mange gange kommer an på, hvordan du selv opfører dig i en ‘uopfordret’ situation. Det er fint nok at være pågående, hvis man er det på den rigtige måde. Og så må jeg jo sige: ‘Hellere fortryde noget vi har gjort, end fortryde noget, vi ikke har gjort’ – så hvis vi en en jobsøgningsproces føler for at ‘angribe’ (på den gode måde), ja, så er det da det, der skal ske.
  Held og lykke til os alle i jobsøgningsland ;-))

Skriv en kommentar