Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

29 maj 2013

Guide til jobsøgning – Tag førertrøjen i din jobsøgning – Ansvar

Niels Reib - Guide til jobsøgning - Tag føretrøjen i din jobsøgning - AnsvarAnsvar, hvem har det? Er det samfundet? Den enkelte jobsøgende? Er det begge?

Denne artikel handler om hvad forskellen på ikke at tage ansvar for egen situation og netop at tage det personlige ansvar kan gøre af forskel og dermed være med til at du erobre føretrøjen i din jobsøgning.

Tag førertrøjen i din jobsøgning – Ansvar

Som jobsøgende kan det være utrolig hårdt at kæmpe med det system man er underlagt, man kan måske endda føle sig klientgjort og som andenrangsborger. Men er det noget der bliver gjort mod dig eller er det noget du lader andre gøre ved dig? Som jeg skrev i artiklen fra igår ‘Guide til jobsøgning – Tag føretrøjen i din jobsøgning – Accept‘, så kræver det at du acceptere den situation du er underlagt, for at kunne være i stand til at ændre den ved at tage personligt ansvar og handle derefter.

Før jeg går så meget ind i hvilken forskel personligt ansvar kan gøre for dig i din jobsøgning, så vil jeg lige dele et par kommenterer der kom på artiklen igår på LinkedIn omkring accepten af at være jobsøgende

Skærmbillede 2013-05-28 kl. 19.58.44

Skærmbillede 2013-05-28 kl. 20.08.06

Da jeg læste dem blev jeg udelukkende bekræftet i at accept er første skridt videre ud af den presset, dårlig eller stressende situation. Selvfølgelig ikke forstået på den måde at man acceptere og lader stå til, men at man acceptere situation, tager ansvar og handler så derud fra.

For mit eget vedkommende gik der seks måneder, så havde “systemet” og situationen på arbejdsmarkedet taget lysten, motivation, drivet og troen på mig selv fuldstændig fra mig. Stille og roligt var gassen gået af bollonen og det samme var mit selvværd og selvtillid.

Jeg havde svært ved at komme ud og møde mennesker og synes det var belastende når jeg blev indkaldt til møder/kurser i A-kassen og nok mest fordi jeg ikke havde accepteret min situation. Som jeg beskrev i artiklen igår endte det med at jeg gik ned med depression og blev sygemeldt i 10 måneder som følge af jobsøgningen og blev indlagt i fire en halv måned, det forhold jeg havde været i var gik i stykker og jeg var også registreret boligløs i en periode.

Mon det forløb havde set anderledes ud, hvis jeg havde accepteret min situation til at starte med?
Det tror jeg der er gode chancer for.

Tog ansvar og førertrøjen!

Fra dag et efter min raskmelding tog jeg teten.
Jeg kontaktede min A-kasse og fik en snak med Claus, som jeg gennem min sygeperiode havde haft lidt dialog med, og fortalte ham om hvad det var jeg ville. Efter en lille times samtale anbefalede Claus mig et passende 6 ugers selvvalgt kursus. Dernæst var det så at tage fat i jobcenteret og få arrangeret et møde. Som sagt så gjort. Ugen efter sad jeg til møde i Jobcenteret hos Dorthe, hun skulle vise sig at blive en fantastisk samarbejdspartner i mit videre forløb, og hun så ingen problemer i at godkende kurset.

Der skulle vise sig at blive formlen for vores samarbejde. Jeg kom forberedt til møderne med ønsker, der var til at arbejde med for Dorthe, og jeg er vist ikke helt galt på den hvis jeg siger at jeg på nærmeste fik det jeg ønskede og lidt til.

Havde jeg mon fået den samme behandling, hvis jeg var kommet til møderne med armene over kors og intet at arbejde med for Dorthe? Næppe…

Ville jeg kunne have haft det overskud til møderne hvis ikke jeg havde haft accepteret at jeg skulle til dem? Næppe…

Har du nogle eksempler der viser det har betalt sig for dig, at at tage ansvar?

Jeg er på intet tidspunkt i min tid som selvstændig jobsøgende blevet kastet rundt i systemet og ud til en anden aktør, på trods af jeg har ladet mig fortælle, det er noget Frederiksberg Jobcenter ikke tøver med at sende deres ledige borgere ud til. Hvis jeg skal gisne lidt om hvorfor, vil nøgleordet nok være selvstændighed. Jeg sidder her og får helt lyst til at ringe til Dorthe og høre hendes version, hvem ved, det kan være du får den en dag?

Det er ikke kun på Jobcenteret min samtaler har haft sådan et forløb, det har også gjort sig gældende i A-kassen. Flere af mine møder både med Dorthe og dem jeg har talt med i A-kassen er blevet rundet af med high-fives og kram.

At acceptere og tage ansvar for ens egen situation er en overskudgivende kombination, der vil kunne smitte af på flere af dine måder at agere og handle på. For når du først føler det er dig der har overtaget, så kan du træde den store klinge, mens de andre sidder og hjuler rundt på den lille og ingen vegne kommer (ser nogle billeder for mig af Bjarne Riis, der med stort overskud satte samtlige favoriter op af bakke i Tour de France tilbage i ’96).

Det er det der kan ske, hvis du først når til accept af din situation og dernæst tager personligt ansvar.

For mit vedkommende har det åbnet op for et drive, givet mig stor motivation og tro på at det hele vil lykkes, hvilket vel egentlig kun kan understreges af, at jeg i dag ikke længere betegner mig selv som selvstændig jobsøgende, men som selvstændig konsulent, foredrags- og workshopholder. Noget der ikke havde kunne lade sig gøre, havde jeg ikke accepteret og taget ansvar for min egen situation.

Der skal selvfølgelig mere end accept og ansvar til for at komme i føretrøjen. Men nu er de to første etaper klaret, så imorgen tager jeg dig med ud på den trejde. Her kommer jeg til at sætte fokus på handling. Noget der for mange også kan være svært, fordi man kan føle sig handlingslammet, når man er i beskæftigelsessystemet.

Tager du ansvar for at du får en forrygende onsdag? Det håber jeg og husk at gøre noget godt for dig selv.

Du kan måske finde inspiration ved at læse nogle af disse artikler

Guide til jobsøgning – Tag føretrøjen i din jobsøgning – Accept

Ugens wrap-up, kaffemøder og endnu et pletskud fra nytænkende Ikast!

Hvordan vælger du at investere i en ny karriere?

Vi skal skabe et sundt arbejdsmiljø for jobsøgende

Hvorfor er stress overhovedet et problem?

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar