Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

28 maj 2013

Guide til jobsøgning – Tag førertrøjen i din jobsøgning – Accept

Niels Reib - Tag føretrøjen i din jobsøgning - AcceptDet er noget alle kan have utroligt svært ved – Accept af den situaiton du nu er endt i som jobsøgende, på et arbejdsmarked man ikke just kan betegne som blomstrende. Men for at du skal kunne komme videre er du nød til at acceptere din situation, for det er først der du vil kunne se de muligheder der ligger foran dig på din vej videre og tilbage på arbejdsmarkedet.

 

Accept af situationen vil hjælpe dig til at kunne ændre den

Det kan være svært at acceptere, at ens situation har ændret sig. Man kan se at “verden udenfor” bare gå videre. Dem der var ens kolleger knokler videre, fordi de nu har et hul de skal udfylde og man kan komme til at føle sig temmelig tilsidesat.

Når jeg ser tilbage på mine første seks måneder med ledighed, kan jeg i dag se at jeg begik en masse fejl, heriblandt at jeg ikke accepterede min situation. Det gjorde at jeg hang fast, jeg var ikke åben og så ikke muligheder. For mit eget vedkommende var disse første seks måneder med jobsøgning en nedadgående spiral, en kamp med mit eget selvsyn og noget som også satte sine spor i det forhold jeg var i, på daværende tidspunkt.

Man kan spørge sig selv om det at være jobsøgende, er noget man skal, eller ikke skal, acceptere? Men jeg er af den overbevisning, at jo før du acceptere tingenes tilstand, jo bedre vil du også være i stand til at manøvrere i situationen. Accept handler om at tillade sig selv at være i den situation du er i, hvis ikke du acceptere den, ender du med at bruge en masse energi på at bekæmpe, ikke kun din jobsøgning og systemet, men med stor sandsynlighed også dem omkring dig.

Da jeg accepterede min situation, ændrede tingene sig

Det var egentlig først da raskmeldte mig efter en 10 måneders sygemelding, grundet depression som følge af jobsøgningen, at jeg rigtigt accepterede min situation. På det tidspunkt havde jeg været indlagt i fire en halv måned, det forhold jeg havde været i var gået i stykker og jeg havde været registreret boligløs.

Siden den 11. april 2011, dagen jeg raskmeldte mig, gjorde jeg mig selv til medspiller og accepterede ikke bare det system jeg var underlagt som jobsøgende, men også mig selv i rollen som jobjæger. Det var først herefter mit selvsyn og selvværd begyndte at ændre sig til noget langt mere positivt. Det var derfor også noget der hjalp til at jeg genfandt overskuddet, til at kunne takle min hverdag, og jobsøgning, på en langt mere hensigtsmæssig måde.

Hvordan har du accepteret din situation og hvad har du gjort for at acceptere den?

Her er et par eksempler som måske kan hjælpe dig til at acceptere din situation.

Du er ikke alene

Der er mange som er i samme situation som dig og det er ikke fordi der er noget i vejen med dine kompetencer. Situationen på arbejdsmarkedet er bare således at vi alle bliver ramt som det er i øjeblikket, om så der er tale om direktører, chefer, konsulenter, lagerarbejdere eller maskinarbejdere, alle er lige udsatte og det har intet med dig at gøre.

Du vil komme videre

Det kan bare godt være udfordrende og svært ikke at vide hvor du skal hen. Her er det igen en fordel at acceptere det, for det vil gøre at du vil være bedre i stand til at se det som en rejse som du, når du er kommet videre, vil kunne se tilbage på som en udviklende en af slagsen.

Se det som en mulighed for udvikling

Når du acceptere din situation vil du også være langt mere åben i forhold til at gribe nye bolde, løbe med dem og se hvad du kan med dem. Det kunne jo være du scorede med en af de nye bolde…

Mød andre mennesker

Det sidste du må gøre er at isolere dig. Du kan have rigtig svært ved at møde nye mennesker, hvis ikke du acceptere dig selv i din situation. Så her vil det være en idé at mødes med andre som er i samme båd i nogle af de netværksgrupper som findes. De vil kunne relatere til de ting du går igennem og blive dine nye kolleger, øjne og ører i jagten på det nye job.

Møder i jobcenteret eller A-kassen

I stedet for at tage afsted og være irriteret over at du absolut skal bruge 15-30 minutter på at snakke med en jobkonsulent om din jobsøgning, så accepter det og tag afsted med en dagorden for mødet for hvad du gerne vil opnå og have ud af mødet.

Det er først når du har accepteret din situation, du vil være i stand til at komme videre. Så gør dig selv den tjeneste.

“Life is 10% what happens to you and 90% how you respond to it.”
Charles Swindoll

Artiklen imorgen vil jeg sætte fokus på ansvar som jobsøgende og hvad det har gjort af forskel for mit vedkommende. Det er ikke småting kan jeg godt afsløre.

Håber du får en fantastisk tirsdag og husker at gøre noget godt for dig selv.

Du kan måske finde inspiration ved at læse nogle af disse artikler

Guide til Jobsøgning – Dit mindset som jobsøgende

Guide til jobsøgning – Networking og netværksgrupper

Guide til jobsøgning – LinkedIn

Er du nysgerrig på muligheder som jobsøgende?

7 Ways to Get Past Tough Situations Quickly

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar