Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

27 mar 2013

Dit mindset som jobsøgende

Niels ReibDer er ingen tvivl om at vi i dag tillægger vores status på arbejdsmarkedet utrolig meget værdi, og det er nok en stor prøvelse for de fleste, der bliver fyret, at finde ud af hvem de er uden deres stillingsbetegnelse på visitkortet.

Noget af det jeg har lært allermest af, i den tid jeg har været jobsøgende, er hvordan jeg har kunne indstille og bruge mit mindset, så har hjulpet mig til hvor jeg er i dag.

Dit mindset som jobsøgende

Dit mindset som jobsøgende kan hjælpe dig til at præstere bedre, men det kan også gøre det modsatte.

Da jeg først blev arbejdsløs i januar 2010, havde jeg svært ved at forene mig med ordene ledig, jobsøgende, mellem to jobs og ikke mindst arbejdsløs. Ingen af disse “titler” var særlig opløftende, de var, om noget, tyngende og destruktive. For mig var det som en ørkenvandring, til et sted, jeg ikke vidste, jeg skulle ende. Jeg troede jeg havde nogle mål som var til at opnå, men efter de første par måneder med jobjagt begyndte det at gå op for mig, at det ikke skulle være så nemt som forventet.

Når jeg mødte folk, og de spurgte ind til hvad jeg lavede, var det ikke det fedeste at skulle fortælle, at jeg var arbejdsløs. Jeg var flov, og mit selvværd og selvtillid led under min situation i en sådan grad, at det begyndte at påvirke mig meget mentalt. Dengang tillagde jeg min manglende “status” alt for meget værdi, og det endte med at jeg efter 6 måneders ledighed blev indlagt med depression, og var herefter sygemeldt i 10 måneder. Det kan du læse om i artiklen ‘Niels Reib – Min historie’.

Det forløb ændrede rigtig mange ting i forhold til hvordan jeg i dag ser mig selv, og ikke mindst hvordan jeg vælger at gribe min hverdag som jobsøgende an på.

Allerede da jeg var sygemeldt, begyndte jeg at fortælle folk der spurgte ind til hvad jeg lavede (altså hvad jeg arbejde med), om de ting jeg foretog mig. Så jeg fortalte blandt andet om den undersøgelse jeg lavede omkring hvor mange jobsøgende der bliver sygemeldt (hvilket ikke der var tal på tilbage i efteråret 2010), og om de hverdags ting jeg foretog mig. Det gjorde at vi som regel fik en god snak om de ting, og de glemte at det ikke var jobmæssige ting vi snakkede om.

Den fremgangsmåde hjalp min en del, men det var først da jeg havde accepteret min situation, at jeg fik overskuddet til at gribe tingene an på den måde.

Selvstændig… jobsøgende

I den process jeg har gennemgået de sidste par år, har jeg valgt at gøre tingene på min egen måde inden for beskæftigelsessystemets rammer. Det at være jobsøgende sidestiller jeg på mange måder med at være selvstændig. Du skal som jobsøgende i dag ud og sælge og brande dig selv på de sociale medier, holde dig opdateret på hvad der sker på markedet, lave research på mulige kunder (arbejdsgivere), du skal holde de stramme budgetter, afdække netværk og hele tiden være på forkant. Altså agere meget som reelle virksomheder.

Det mindset har, sammen med en række andre værktøjer, virkelig været det, der for mig, har virket. Når jeg har svaret på spørgsmål om hvad jeg laver med at jeg er selvstændig… (og den skal lige have lov til at hænge lidt) jobsøgende, har reaktionen været lige fra uforstående til fantastisk. Nogle er sågar blevet provokeret af det, hvilket bare siger mig, at de ikke selv har prøvet at være i en situation, hvor de over en længere periode, hver eneste dag har skulle mande sig op, til at tage på endnu en ørkenvandring på diverse jobportaler og skrive sit livs jobansøgning for 130. gang.

Som jobsøgende er det hamrende vigtigt at gøre det der virker for netop dig, og ikke mindst at din indre dialog er med til at opbygge og ikke nedbryder dig. Så om du vælger at kalde dig selv selvstændig… jobsøgende eller noget andet, så gør det der virker for dig og giver dig fremdrift og motivation.

Jeg har fundet denne lille video hvor Drew Canole giver 10 tips til hvad du kan gøre for at styrke dit mindset i hverdagen.

Har du en kommentar så del den her på siden til glæde for den næste læser.

Læs eventuelt også

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

4 Kommentarer

 1. Camilla

  Mange tak for en virkelig god og tankevækkende artikel.

  Du har så evig ret i, at det er vigtigt at bevare en positiv indstilling – uanset om man finder sin situation håbløs.

  Endelig er der stor vægt bag dine ord, fordi du tager udgangspunkt i dit eget liv og ikke i diverse selvhjælpsbøger – de bruges blot som krydderi.

  Rigtig god påske,
  Camilla

 2. Helene D

  Hej Niels,

  Tak for dine inspirerende ord! Jeg bruger dem p.t. som et led i at forberede mig på en spændende 2. runde samtale imorgen. Jeg prøver at være mere “cool/afslappet” end jeg egentligt føler mig, for det er et spændende sted, og et spændende job! Men livet skal gå videre hvis det (mod forventning) ikke skulle blive mig!

  God dag og tak for inspirationen!

Skriv en kommentar