Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

19 aug 2012

Gør det vigtigste først, for din egen skyld!

Gør det vigtigste først, for din egen skyld!

Niels ReibAt gøre det vigtigste først betyder at planlægge og gennemføre ting som ud fra dine vigtigste prioriteter. Uanset omstændighederne er det at lave og være drevet af de principper, vi sætter højst, og ikke leve og være drevet af det der haster mest og af vores påtrængende omgivelser. . – Stephen R Covey fra bogen ‘Den 8. vane’

Så er det igen blevet søndag og det er ens betydende med at jeg bruger tid på at planlægge min næste uge.

Som beskrevet i mit sidste indlæg om mine redskaber, ‘Savner du formål og drive i hverdagen?‘, planlægger jeg mine dage/uger ud fra de vigtigste roller jeg har i min hverdag. Det er roller som far, familie/kæreste, karriere, motion, social og personlig udvikling.
For hver af disse roller har jeg en langsigtet målsætning. Med andre ord, så ved jeg hvordan jeg gerne vil slutte “historien” om Niels og hvad jeg gerne vil have opnået, når den tid kommer. På den måde har jeg en rigtig god fornemmelse af retning og formål i mit liv og ved hvad der er vigtigst for mig i hver af rollerne at opnå.

Det var ikke alle mine mål jeg fik opfyldt i sidste uge, så der har jeg analyseret på det og hvorfor jeg ikke opnåede dem.
Som eksempel har jeg et mål om at skulle træne 5 gange om ugen og her er der i forhold til sidste uge grundlag for forbedring eftersom det kun blev til spinning tirsdag morgen og en 80 kilometer tur på landevejscyklen igår. Ikke engang 50% opfyldt mål… Ikke så godt og når jeg skal se på hvorfor, ja så må jeg nok indrømme det er dovenskab, hvilket jo ikke er en undskyldning.
Grunden til at jeg gerne vil op og træne de 5 gange om ugen er fordi jeg gerne vil sørge for min krop bliver brugt og derved styrket og ja, så er der selvfølgelig også det mentale aspekt i det også. Jeg ved, at når jeg får trænet og holder kroppen i gang, ja så har jeg det godt både fysisk og mentalt og får dermed overskud til at gøre mere af det jeg gerne vil, men også overskud til at håndtere de ting som måske ikke lige går min vej. Jeg går ikke med en eller anden drøm om at min krop skal være toptunet med muskler osv.
Det handler for mig udelukkende om velvære.

En anden ting der kunne være gået bedre er min tid brugt i den bog jeg gerne skulle have haft læst. Igen er der ikke rigtig nogle undskyldninger for ikke at have fået læst de sider jeg gerne ville have læst. Det skal siges jeg ikke er den store læsthæst, men det er en bog som jeg får en masse ud af at læse, så der skal bare hankes lidt op.
Jeg er startet på den bog fordi jeg gerne vil have mere indsigt i forholdet mellem mennesker og hvordan man via den rette form for kommunikation kan få det bedste frem i andre.

Inden for rollen som jeg kalder ‘karriere’, fik jeg søgt det antal stillinger jeg har sat som målsætning for hver uge og der ud over fået taget kontakt til nogle nye mennesker inden for den branche jeg søger inden for. Så TJEK ved det.

Gør det vigtigste først

Nu har jeg så siddet her med min kalender og jeg har vurderet den forgange uge.
Kalenderen var rimelig tom, hvis altså jeg ser bort fra de par aftaler og møder der er lavet på forhånd, heraf blandt andet et interview til en artikel til ASEs nyhedsbrev. Men efter at have kigget mine forkskellige og målsætninger igennem, ja så er der pludselig ved at være fyldt godt op med gøremål i alle mine roller, som alle er fastankrede til mine langsigtede mål.

Så nu ser min uge ganske spændende ud med en masse gøremål og dermed noget at stå op til hver eneste dag.
Min træning er booket i Fdk og starter imorgen tidlig kl. 7 med en gang funktionel træning. At komme op og  træne og komme igang er en af mine primære og vigtige ting, for at få en god kick-start på dagen. Så derfor er meget af min træning er om morgenen, tirsdag og torsdag er det i sadlen kl 06.30 til spinning. Og så er det jo dejligt at komme hjem omkring kl. 8 og få en (stor) kop mokka og en god morgenmad og få tjekket op på resten af dagens gøremål og så have god samvittighed og energi resten af dagen.

Det at have disse gøremål skrevet ned i kalenderen giver mig et rigtig godt overblik og da der er afsat tid i kalenderen er der jo ligesom ikke nogle undskyldninger for ikke at gøre det og nå det. Dog er der den her tidskrævende beskæftigelse kaldet overspringshandlinger, som bare tager overhånd ind imellem. Men det er jo et spørgsmål om at prioritere og det er klart at man som jobsøgende ikke kan sidde 7 timer om dagen og søge job. Når du er på en arbejdsplads vil der altid være “overspringshandlinger” i form sludder med kollegerne, en kop kaffe eller to i løbet af dagen (som så også oftest føre til en sludder med en kollega). Så overspringshandlinger er okay, så længe de ikke får for meget plads og vi ikke bliver tilbøjelig til at “gemme” ting til imorgen, for så lader vi overspringshandlingerne tage overhånd.

Det vil føre til, at du ikke overholder de aftaler som du i begyndelsen af ugen har indgået med dig selv og det er ikke noget der styrker din selvopfattelse, integritet og din fornemmelse af formål, hvilket kan være en skidt nedadgående spiral at begive sig ud på.
Jeg har prøvet det og det er ikke en rejse jeg har lyst til at tage igen.

Så for mig er at gøre det vigtigste først blevet en del af min tilgang til hverdagen og mit liv i det hele taget.
Jeg vil indrømme at jeg til tider skal tage mig sammen, for ikke at lade overspringshandlingerne tage over, men det at jeg er begyndt at gå mere i dybden med mine redskaber her, har hjulpet mig selv lidt tilbage på sporet i forhold til min planlægning. Jeg kan mærke en stor forskel på mit drive i forhold til hverdagen, når jeg får planlagt mine uger på denne måde.
Som min nyeste post på Facebook vist beskriver meget godt:

Dejligt med (lidt ekstra) sol på næsen idag efter en tur på stranden.
Nu er jeg klar til at angribe den kommende uge med fornyet gejst, gnist og gåpåmod!!

Jeg håber du har haft en super weekend og gjort en masse for at fylde tanken godt op med energi til den kommende uge, så også du kan angribe den og de udfordringer den vil bringe med en tro på at det hele går din vej.

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Læs eventuelt også

Struktur i hverdagen

Planlæg dig ud af en down periode som jobsøgende

Er du ramt af understress?

Jobsøgende på ondt og godt

Få skabt en hverdag med struktur og formål som jobsøgende

Skriv en kommentar