Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

20 mar 2013

Kunne vi vende situationen i DK med en kollektiv lønnedgang?

Klaus Boyhus - Lønnedgang som en løsning

Klaus Boyhus

Hvorfor skulle jeg gå ned i løn, og ikke de andre? Nej – hvorfor skulle ikke alle i Danmark gå 20 % ned i løn? Hvor meget vil jeg tjene?
Hvorfor kan fagforeninger og Dansk Erhvervsliv ikke blive enige om kursen ud af krisen? Det ville da for en gang skyld være noget nyt. Eller for den sags skyld lidt enighed mellem rød og blå blok?

Nå – det er jo politik og fagforeningspolitik, og hvad forstand har jeg på det?

Kunne vi vende situationen med en lønnedgang?

Hvorfor tror jeg så, at en generel lønnedgang på 20 % kunne blive en realitet eller være en løsning for Danmark og det danske samfund hvilken lavtlønnet med en månedsløn på 21.000 om mdr. ville tro på at chefen og fabriksejeren også ville gå drastisk ned i løn? De lavtlønnede beklager sig over, at det er for dyrt at leve, og at det vil blive meget hårdt og svært at få pengene til at række til i hverdagen.

Samme beklagelse er jeg ikke stødt på fra de største lønklasser. Måske en anelse brokken fra den nedre del at middelklassen, som på regnestykker for en enlig mor på kontanthjælp eller offentlig ydelse, sammen med forhøjet børneydelse, boligstøtte, nedsat daginstitutionstaks eller friplads, ser ud til at have mere end jeg havde i rådighedsbeløb, dengang jeg havde et godt betalt dyrlægejob i det offentlige (og betalte forhøjet børnebidrag til min ekskone, som netop fik nogle af disse ekstraydelser fra det offentlige – ja så kom den også ud mellem sidebenene!)

Effektive og nye tiltag

Der er noget galt i Dybbelmølle – Danmark maler helt af helved’ til eller var det:
”Der er noget galt I Danmark Dybbøl Mølle maler helt ad helved´ til.
Bare tegnedrengen er I orden kan man få det som man vil.
Blæse vær´ med andres mening selv om det er dem der står for skud.
Der er noget skævt I toppen, no´et der trænger til at skiftes ud.”

Nu skal det jo stadig væk ikke være politisk her i Ledigidanmark.dk. Der skal snakkes effektive og nye tiltag, der er til gavn for de jobsøgende – hvilket jo så nok også er til gavn for virksomheder og samfundet.

Jeg elsker ”The Julekalender”, så nu slynger jeg sådan bare noget ud, ikk?:
Jeg tror en simpel beslutning om, at ALLE skal gå ned i løn, vil have en katalysator effekt på omkostningsniveauet ”overall”. Tænk bare på alle de fordyrende led der er i detailledet, på fødevareområdet? Var der en der påstod at man tilbage i tiden var 9 personer om at lave en pæn dametaske og 1 person til at få den ud til forretningen, hvorimod der i dag sidder 1 (lavtlønnet, i udlandet) og laver tasken, men der er 9 (højere end lavtlønnet?) der medvirker til at få den solgt? Hvis nu den ene lavtlønnede gik 20 % ned i løn, og de efterfølgende 9 lidt højere lønnet i kæden derefter også alle gik 20 % ned i løn. Hvor meget ville en dametaske så koste? Måske groft skematiseret – men alligevel?

Ville statskassen gå glip af skattekroner ved en kollektiv lønnedgang?

Men ville statskassen så ikke gå glip af en masse skattekroner, hvis vi tog en kollektiv lønnedgang? Jo da, men ville de offentlige lønninger ikke falde tilsvarende i %. Og ville konkurrenceevne stige og færre jobs blive outsourcet? Hvad nu hvis vi kunne producere os ud af problemet i stedet for at spekulere os af problemerne? Produktion forstår vi os på, spekulation er nu engang og bliver stadig kun spekulation. Så tilbage til produktion, så kan vi få de gode gamle klassekampe tilbage – det forstår vi os også på, i stedet for en mudret blanding af – nå ja undskyld det skulle jo ikke være politisk – og det forstår jeg mig stadig ikke på.

Bevares, det at skulle regne den rigtigt ud giver måske en masse arbejdspladser. Spekulation i papirpenge giver også en masse arbejdspladser (når det går godt, også hos SKAT og FINANSTILSYNET), og der er også en del arbejdspladser i at skulle tyde, analysere og tolke skattelovgivning, så småsparere og små og mellemstore virksomheder er nødt til at hyre små regnskabskyndige, og de store skal hyre store og snu regnskabskyndige.
For alle er interesseret i at krybe udenom og betale så lidt som muligt i skat. Der var vist også en, der kaldte det at finde smuthuller i skattelovgivningen for en folkesport! Men er der i alt det her ikke en masse folkesygdom? Der er i hvert fald mange som bliver syge, for hvem det bliver alt for meget ”sport” og for lidt ”lev livet”.

Og hvad har det så med Brobyggerne og Ledigidanmark.dk at gøre? Det har da det med det at gøre, at der er en masse jobs på spil, der er en masse menneskers velfærd og helbred på spil. Hvad er det vi gerne vil arbejde med?

Jeg har tidligere skrevet til både Folketingspolitikere, Erhvervslivet, Fagforbund og foreslået netop, at alle skulle gå ned i løn. Og selvom det selvfølgelig støtte på modstand (hvis det stødte på noget som helst, for jeg fik kun 3-4 svar tilbage) med at det ………, så tror jeg stadig på en mulighed, hvis vi alle går ned i løn.

Hjælp mig med at regne den ud!

LO – Børsting siger, at der skal flere offentlige arbejdspladser til, bl.a. hos kontrolmyndigheder som skat, og flere varme hænder (giver også mere tryghed og uddannelse – red.), samt andre gode tiltag.

Mærsk direktør siger, at lavtlønnede skal gå ned i løn, og samtidig udgiftsniveauet skal også ned.

Fagforbund siger, vi skal have mere i løn, og vi skal uddannes bedre.

Kommunerne siger, lad os få lov til at etablere og renovere (efterslæbet) på offentlige bygninger.

Statsministeren siger, at det ikke gøres ved at gå ned i løn, men der skal ske ændringer på andre fronter som uddannelse, skatter og afgifter mv.

 

Så længe det er et job, er jeg ligeglad? Nej – ikke helt ligeglad, for det skal gerne give mening at gå på arbejde, og at det arbejde, jeg udfører, skal give mening i samfundet!
God idé at blive bedre uddannet og efteruddannet, det giver bedre resultater.

Men tænkt på kvaliteten af uddannelse og efteruddannelsen. Og sørg for at der sker læring.

Skab tryghed og arbejdsglæde, det giver de bedste resultater.

Keep it simpel.

Har du en kommentar så del den her på siden til glæde for den næste læser.

Læs eventuelt også 

Ud af krisen: Er vi bange for nytænkning og “anderledes”?

Fremtidens Jobcenter – Deltag og giv din mening tilkende

Jeg hører hvad du siger Mette Frederiksen og det ærgrer mig på Danmarks vegne.

Mærsk-chef: Lavtlønnede skal længere ned i løn – Politiken.dk

Økonomi LO klar med nye krav til jobpakke – business.dk

Skrevet af

Klaus Boyhus

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

1 Kommentar

  1. ole madsen

    Der er ingen vej ud af krisen, idet finanskrisen er planlagt ved skriveborde. Krisen skyldes bl.a. kriminalitet i banksektoren i Vesten. Det ses f.eks. af store sagsanlæg mod banksektoren. I USA er der to sagsanlæg på vej – et på 2,3 trillion (så vidt jeg husker) og et sagsanlæg på 43 trillion. (1 trillion = 1000 milliarder).
    Stil følgende spørgsmål: Hvorfor har de danske medier ikke omtalt de nævnte sagsanlæg? Og fornem, at verden IKKE fungerer som de fleste regner med!
    I stedet for lønnedgang vil en reduktion af overforbruget i toppen af samfundet give væsentligt bedre resultster. F.eks. en reduktion af omkostningerne i sundhedsvæsenet – f.eks ved at bryde lægernes monopol. Skære det overfødige fedt bort på universiteterne o. lign.

Skriv en kommentar