Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

10 apr 2012

Gå ikke helt i sort – personlig fremtræden står for fald

Gå ikke helt i sort – personlig fremtræden står for fald

Pia Henningsen

Pia Henningsen

For et stykke tid siden havde Niels og jeg stukket hovederne sammen for at tale lidt om mange ting – bl.a. om, hvad vi skulle skrive om her på bloggen, om jobsøgning – og mennesker i al almindelighed.

’Er du i øvrigt ikke voldsomt træt af at se kvinder i sort’ spurgte jeg ungersvenden på et tidspunkt.

’Det kommer så sandelig an på, hvor småt og hvor kort det er’ replicerede charmetrolden med et glimt i øjet til denne kvinde, der absolut ikke havde tænkt de tanker i dét forum.

Stor latter var naturligvis resultatet heraf – men når det så er sagt, så var der altså en helt enkel årsag til mit spørgsmål, nemlig dét, at jeg er SÅ træt af at se danskere i sort tøj.

Når jeg går ud for at købe tøj, så bliver jeg i rigtig mange tøjforretninger IGEN og IGEN mødt af sort tøj. ØV!

Og ligeledes har jeg ladet mig fortælle, at når mænd endelig bevæger sig ind i en tøjbutik, så er det som regel også for at købe – endnu – et par sorte bukser, en sort habit eller lignende.

Det skulle jo nødigt blive for spraglet.

Personlig fremtræden står for fald

Jeg VIL ikke have det. Jeg VIL have FARVER! Sort er i min verden ikke en farve – men en basis – og bevares! Det kan da være ganske udmærket at have en basis – jeg har bestemt selv tøj i sort, men jeg har gjort nogle observationer:

Vi danskere er enormt kedelige! Ikke nok med at vi bor i et land, hvor der er alt for mange grå dagtimer. Vi kører også rigtig gerne i grå eller sorte biler – og sidst men ikke mindst, så klæder vi os helst i sort.

Jeg synes det er lige meget, hvor jeg kigger hen, så ser jeg FLOTTE FLOTTE kvinder – eller lad mig nærmere sige – kvinder, der KUNNE være flotte – klæde sig i sort på sort fra top til tå. Jeg ser statelige, nydelige mænd – eller: Mænd, der kunne være flotte – klædt i sort og gråt.

Hvorfor, hr. og fru Danmark – er det lige, at jeres foretrukne beklædnings’farve’ er sort? Hvorfor er farver så skræmmende? Hvorfor er I så kedelige i jeres næsten ’Mik&Mak’-lignende beklædning?

Kunne det være en mulighed, at vi i høj grad kunne bruge vores tøj til at signalere en holdning – og ændre en holdning, nemlig den kropslige? Kunne det være at vi kunne udsende større positivitet, udstråling og personlighed ved at klæde os individuelt – ved at bruge farver – sætte tøjet lidt mere spændende sammen – end vi gør, når vi bare tager sort tøj på (læg venligst mærke til, at jeg ikke skriver ’klæder’ os i sort).

Det er selvfølgelig en påstand – men jeg vover det alligevel: Hvis vi virkelig føler os godt tilpas i vores tøj, så udstråler vi noget helt andet, end hvis vi ’bare’ er klædt på – og jeg vil gå så vidt som at sige, at der er ikke meget spark i sort tøj – det giver os ikke en tilpashedsfølelse – farven tynger os ned – vi ser alt for udvasket ud – og denne følelse afspejler sig i vores kommunikation med vores omverden, der derfor kommer til at betragte os som farveløse.

Hvis jeg tager udgangspunkt i mig selv, så synes jeg bestemt, at jeg har en langt større selvsikkerhed, en meget bedre udstråling – og kan meget bedre begå mig både professionelt og tilpas afslappet i f.eks. en jobsamtalesituation, hvis jeg er klædt i farver – og til og med har iført mig make-up. Det er ikke fordi jeg spiller en rolle – tværtimod føler jeg mig mere ægte – mere som den kvinde, jeg rent faktisk er, hvis jeg er iført tøj med farver. Det er ligeledes min oplevelse at mennesker iført farver(igt) tøj har en mere positiv udstråling end mennesker, der murer sig inde i mørke farver. Kort sagt: Din personlige stil fortæller meget om, hvordan du ser på dig selv – og om hvor du vil bevæge dig hen.

Må jeg ikke, kære læser, udfordre dig til at prøve at bevæge dig ud af dit sorte tøj – prøve at iklæde dig en kjole/nederdel/bluse/habit/bukser i en farve? Prøv at starte med en stilig marineblå, hvis du er bange – sæt lidt farve på en skjorte – pift op med en halskæde med farvede sten, et rapt tørklæde – eller et slips – hvis du er mand? Prøv at mærk efter, hvad det gør ved dig – prøv at kig dig selv i spejlet med nye øjne – prøv at se, om du ikke bliver lagt mere mærke til på caféen, har lettere ved at bevare din kommende chefs fokus ved jobsamtalen – eller endnu bedre: Fange din partners interesse – på en ny måde.

Jeg vil sige, at det garanteret vil være det hele værd….Selv vil jeg lige skynde mig og gå ud og skifte tøj….for jeg er i sort i dag!!!! J

Husk at smile

Skrevet af

Pia Henningsen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

1 Kommentar

 1. jette R

  Hej Pia …

  Jeg er HELT enig – var til en 2. jobsamtale i går – i rød rullekravesweater og grå bukser.
  Tøj, jeg føler mig godt tilpas i …

  Kender dog ikke resultatet endnu …… (Krydser-fingre-ikon) …
  jette

Skriv en kommentar