Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

28 apr 2013

Fra vildledelse til personlig ledelse

Niels ReibJeg er fornylig blevet inviteret til at lave et foredrag på Thomas Flindts 6 ugers kursus i personlig ledelse, hvor jeg skal fortælle min historie med et tilbageblik på, hvordan jeg har haft glæde af Stephen R Coveys bog ‘Syv gode vaner’. Thomas spurgte mig fordi min historie er præget af det arbejde jeg har gjort med bogen og hvordan dens vaner er blevet en indgroet del af min måde at tænke og agere på.

Fra vildledelse til personlig ledelse

Vildledelse

Som jobsøgende er det at praktisere personlig ledelse både en udfordring og gave på en og samme tid, hvis du excellere i det. Hvis du skal kunne præstere i hverdagen, holde motivationen og drivet, så handler det om at kunne tilrettelægge dine dage så de giver dig en følelse af et overordnet formål, ikke kun i din jobsøgning, men på flere niveauer.

For mig var det ikke noget jeg var opmærksom på da jeg først blev ledig tilbage i 2010, og det resulterede i at jobsøgningen knækkede mig i en sådan grad, at jeg efter seks måneder gik ned med depression, blev indlagt i fire en halv måned og var sygemeldt i alt i 10 måneder. Hele min hverdag ramlede sammen og et forhold til en daværende gravid kæreste gik  i stykker. I månederne op til min indlæggelse var jeg begyndt at læse i et par af bøger om selvledelse, men grundet min psykiske tilstand kunne min hjerne optage de ting jeg læste (noget jeg fik at vide da jeg blev indlagt). Jeg kunne læse de første 10-15 sider af en bog, og sidde efterfølgende, og kigge ud i den blå luft og ikke huske en pind af det jeg havde læst.

Efter et par måneders indlæggelse hvor jeg absolut ikke kunne se nogen som helst tegn på mening med dagen imorgen, lå jeg en nat og var overvældet med mismod og ingen tro på at tingene ville ændre sig, lige indtil der var noget der kom op til overfladen af det jeg havde læst i ‘Syv gode vaner’, en bog skrevet af Stephen R Covey , som jeg 4-5 måneder forinden havde forsøgt at læse. Stephen R Covey skriver i vane 1, som handler om proaktivitet, at du altid har mulighed for at vælge i rummet mellem stimulus og din reaktion. Som jeg lå der klokken 01.30, den søndag nat, det gik op for mig at jeg havde mulighed for at vælge og at jeg rent faktisk havde mulighed for at gøre noget. Jeg kunne handle. Det kan godt være at det jeg kunne handle på ikke var meget, men jeg havde valget om enten at gøre noget, eller lade være og så bare ligge der og have ondt af mig selv. Det skal siges at jeg på daværende tidspunkt ikke kun var uden arbejde, sygemeldt og indlagt, jeg var også registreret boligløs og havde adresse på Frederiksberg Rådhus.

Personlig ledelse

Efter den søndag nat begyndte tingene at gå stærkt. Om mandagen gik jeg til bekendskab og skrev på min meget anonyme Facebook profil at jeg manglede noget at bo i. Det resulterede i at jeg inden for 45 minutter fik flere henvendelser og blandt andet fra en bekendt som havde en lejlighed, hvor jeg kunne leje mig ind. Jeg flyttede ind 3 uger senere og var ikke længere boligløs. Der gik dog fortsat nogle måneder hvor jeg var tilknyttet hospitalet og fik god hjælp og begyndte at arbejde meget intensivt med mig selv også på egen hånd.

Jeg tog igen fat i Stephen R Coveys ‘Syv gode vaner’ og denne gang gik det bedre med at huske det jeg læste. Jeg brugte 4-5 måneder på at arbejde med ‘Syv gode vaner’ og andre bøger, samtidig med at jeg, som aktivering, gik til mindfullness 2 dage om ugen. Disse to ting kombineret kan jeg i dag se tilbage på som værende de to mest indflydelsesrige ting jeg har taget med mig fra mit livs nedtur.

Hele min tilgang til livet har ændret sig markant efter jeg fået indarbejdet de ‘Syv gode vaner’ i mit mindset og hverdag. Det har givet mig enorm selvindsigt og gjort at jeg i dag, selv om jeg for 3 uger siden faldt ud af dagpengeperioden, har en tro på at tingene nok skal lykkes. Jeg har stiftet mit eget firma Niels Reib & Company, hvor jeg blandt andet sælger foredrag og workshops, om hvordan man som jobsøgende får skabt rammerne i hverdagen, så man kan præstere optimalt i jobsøgningen.

Jeg har i løbet af de sidste små 14 dage gået og forberedt en to dags workshop, jeg skal til Ikast-Brande og lave for nogle af kommunens jobsøgende. Jeg er via det materiale jeg har gennemgået, faldet over nogle af de ting jeg selv skrev dengang for snart to et halvt år siden. Og det har været super interessant at læse, for de ting jeg skrev som hovedformål dengang har jeg faktisk efterlevet, ikke lige på den måde jeg dengang regnede med jeg ville, men på en, synes jeg, endnu bedre og endnu mere menigsfyldt måde.

Eksempel
Dette langsigtede mål formulerede jeg tilbage i vinteren 2010, altså mere end et år før jeg fik idéen til at lave Ledigidanmark.dk, som i bund og grund har til formål at motivere og inspirere jobsøgende i hverdagen.

Langsigtet mål: At bidrage og hjælpe andre

Derfor er det langsigtede mål vigtigt for mig: Ved at bidrage med mine erfaringer vil jeg kunne hjælpe og inspirere andre til at de undgår at ende hvor jeg selv har været som følge af jobsøgning.

Hvordan? Som konsulent/ coach eller selvstændig vil jeg hjælpe jobsøgende med at kunne takle hverdagen og hjælpe dem tilbage i job på den bedst mulige måde.

Det er ikke fordi jeg har været så god til at kigge på de ting, jeg skrev ned dengang for snart to et halvt år siden, men det har ikke gjort noget fordi mit ønske om at bidrage har været så fast forankret, at det ikke har været nødvendigt.

Et stærkt værktøj!

For mig har nøglen til at kunne gå fra vildledelse til personlig ledelse uden tvivl været Stephen R Coveys bog ‘Syv gode vaner’. Det handler om først at se og visualisere det store billede, det aftryk du gerne vil sætte, så se på detaljerne og gå i dybden med dem og så se på det store billede igen, nu med alle nuancerne og detaljerne strålende klart igennem.

Ledigidanmark.dk afspejler om noget min proaktive tilgang.
Jeg havde aldrig før haft noget der lignede med hjemmesider at gøre og den oprindelige tanke med siden var at det skulle have været en netværksside, hvor jobsøgende nemt ville kunne finde hinanden over hele landet og dermed også finde sparring i hverdagen. Men da jeg ikke havde midlerne og ikke kunne finde nogle der ville kaste penge efter projektet, så måtte jeg jo gøre det jeg nu en gang kunne.

Det var at sætte mig ved Mac’en og lege med et program der lignede de andre hhv. skriveprogrammer og regneark, så det på en eller anden måde føltes trygt og overkommeligt. På den måde blev Ledigidanmark.dk til en Blog hvor jeg skrev om mine erfaringer og hvad jeg mente var vigtigt i hverdagen som jobsøgende at huske at have fokus på. Siden hen har Bloggen udviklet til den hjemmeside Ledigidanmark.dk er i dag med flere bidragsydere og dækker dermed også flere områder som stresshåndtering, networking, personlig branding og meget andet end blot hverdagen som jobsøgende.

Jeg har aldrig selv taget kontakt til journalister, men bliver jævnligt kontaktet af folk fra pressen og spurgt om jeg vil kommentere på forskellige ting angående beskæftigelsesindsatsen. Derud over er der også blevet skrevet artikler om nogle af de ting jeg har lavet. Alt sammen fordi jeg har taget udgangspunkt i en proaktiv tankegang og handlet på de ting jeg har haft indflydelse på, hvilket også senest har medført at jeg i marts havde et møde med Beskæftigelsesministeren.

Skulle du have lyst til at høre om hvordan du kan styrke din personlige ledelse, så tøv ikke med at tage fat i dit jobcenter, A-kasse eller fagforening og få dem til at booke et foredrag.

Læs også

Tro på dig selv og få succes med personlig ledelse

Vær proaktiv! Det er jeg kommet langt med

Proaktivitet er nøglen til systemet – For mig

Hvad er dit drive?

Guide til Jobsøgning – Dit mindset som jobsøgende

 

Niels ReibSkrevet af

Niels Reib  – Ejer og Community Manager på Ledigidanmark.dk
Foredragsholder og mentor
NielsReib.com

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar