Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

9 jan 2013

Forholdet mellem ledighed og selvledelse

Lene Sheila Gjørup

Lene Sheila Gjørup – Terapeut & Erhvervspsykisk Konsulent

Selvledelse er et stort emne, men vil alligevel forsøge at komme med et forsigtigt bud på, hvordan jeg ser nogle sammenstillinger, i forholdet mellem ledighed og selvlededende

På den ene side skal den ledige i dag opfylde regler og retningslinjer overfor jobcenteret og a-kassen og på den anden side skal den ledige tænke innovativt, nytænkende og ud af boxen, for at gøre sig mest attraktive på jobmarkede, i kampen om de få job – disse, for nogen, modsatrettede forhold sætter store krav til den ledige om, at kunne være selvledende og min erfaring er, at dette blandt andet udfordre den ledige psykisk og hans/hendes stressneviau i særlig grad.

Hvad er selvledelse for en størrelse?

Selvledelse er individets evne og vilje til at tage ansvar for planlægningen og gennemførelsen af eget arbejde inden for accepterede rammer mellem individ og virksomhed/omverden/myndighed.
Begrebet selvledelse kommer fra manegment-verden og har de seneste år vundet mere og mere indpas, indenfor vidensmedarbejdere som eksempeltvis akadmiker, proffesorer, specialiser og nogle typer af konsulenter.
Som Erhvervspsykologisk Konsulent forstår jeg selvledende virksomheder, der driver selvledende medarbejder som en deciplin, der bliver implementeret over tid. I en selvledende virksomhedskultur, bliver der sat mål i fællesskab og den enkelte har her mulighed for, sparring i en ofte flad struktureret organisation på daglig basis. Ligeledes har de muligheden for, at spejle sig i sine kollegaer – også her er det min erfaring at mange bliver udfordret i forbindelse med forholdet mellem arbejds- og privatliv, som for nogen opleves som, det grænseløse arbejdsliv. At lede sig selv kræver nogle helt særlige kompetencer og på mange måder kræver, en helt særlig personlighedsstruktur og psyke, men kan opøves og læres over tid – derfor har mange selvledende personer også en Erhvervspsykologisk Konsulent eller Busisness-choach med på sidelinjen.

Som ledig bliver man på mange måde kastet ud fra 5 meter vippen i deciplinen selvledelse. Udfordingen i det ledelsessystem vi ser i dag bygger på mange måder på manglende tillid til den enkelte ledige, indflydelse på eget ledighedsforløb opleves som minimalt for den enkelte ledige, og oplevelsen af kontrol og mistillid er ofte det jeg høre, i mine samtaler med ledige, rammer dem hårdest.

Ledighed kan sidestilles med et lille traume

Udfra en erhvervspsykologisk optik er der i ledighedssystemet i dag ikke taget højde for hverken evne og vilje til selvledelse, ej heller har de ledige været med til at definere rammerne herfor og accepteret disse, som SKAL være nogle af de parameter der skal være tilstede, når selvledelse skal lykkes, optimalt set. For at kunne navigere i det ledighedsunivers vi ser idag, kræver det nogle særlige kompetencer – heriblandt, styrke, vedholdenhed, robusthed samt evenen til, at tænke positivt og se muligheder og ikke mindst selvtillid og gåpåmod, ud over det sædvanlige. Når vi af den ene eller ande årsag bliver fritstillede eller bliver sagt op fra en stilling, opleves det oftest som en afvisning og en ekskludering – også som jeg var inde på i mit sidste blokindlæg i nov., ‘Se muligheder i dine identiteter‘, at selvtillid i vores kultur, i høj grad er linket til vores jobidentitet gør, at oplevlesen af udstødning som særlig svært. Endvidere mister vi ofte også det netværk vi har haft gemmen mange år kvag vores arbejdsforhold. Set ud fra et krisepsykologisk standpunkt bliver vi på sin vis rystet på lige fod, som hvis vi bliv udsat for en krise, et tab eller et traume og symptomerne herpå, er påfaldende samlignlige.

Derfor kræver det også at vi som samfund og myndighedsindstans sætter andre ressourcer til rådighed for de ledige, end det vi se i dag. Et vigtigt fokus må være at se individet som unikt i sig selv, lytte og skabe rum for de ofte modsatrettede følelser der er forbundet med at blive ledig. Samtidig må det være væstentligt at have tillid til den ledige, i forhold til de ønsker og behov den enkelt selv ser som vigtig, på vej hen mod det nye job. Dette sætter krav til at jobcentrene om, at omorganisere sig og indkludere andre ressourcer end det vi ser idag. Der skal tænkes i det hele menneske og være kompetencer til rådighed der kan rumme det, der minder om en mindre krise/traume, i forbindelse med mennekser med langvarig ledighed bag sig.

Det er svært lige at komme med nogen kvik-fix-løsninger, men jeg vil gerne komme med tre små indspark til selvledelse, set i en ledighedssammenhæng:

✗ Gør dit bedste til at finde meningen i det du gør/skal som ledig
✗ Vær vedholden og tænk positivt
✗ Accepter ting du ikke kan ændre på

Jeg håber med min tekst her, at skabe en større forståelse overfor det at være ledig og åbne op for reflektioner, særligt omhandlende hvilke tiltag der kan iværksættes fremadrettet og at vi som medmennesker også er mere rummelige.

Kom gerne med en kommentar nedenfor eller indput til, hvad du tænker kunne skabe mere rummelighed i dit ledighedsforløb? og om du genkender nogle af de udfordringer jeg her har omtaler?

Skrevet af

Lene Sheila Gjørup

Terapeut & Erhvervspsykisk Konsulent

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

2 Kommentarer

 1. Anne-Dorthe G. Rasmussen

  Kære Lene Sheila Gjørup.
  Godt nytår! Ja, jeg er altid spændt på hvad det nye år bringer. Mobning, arbejde for 2 personer, prøve at leve op til krav og forventninger fra arbejdspladsen resulterede i, at jeg blev fyret. De ville gerne have en robot – ikke et menneske og kunne ikke forstå det hele kørte mig ned. Op på hesten igen som jeg er opdraget med og ud at søge job. Så tro mig..jeg har fundet ud af hvad selvledelse er og brugt det rigtig meget i mit liv. Derfor gik din artikel også lige i hjertet på mig i dag.
  Jeg røg nemlig af hesten…gik ned med stress. Faldt ned i et stort hul november 2010. Husker det som var det igår. Min ben kunne ikke mere. Jeg sank sammen i min stue og tårerne væltede ud af mig efter endnu et opkald til min fagforening. Det føltes også som nogle trykkede på en KÆMPE delete knap og slettede mit selvværd og selvtillid. ALT!
  Det har nu taget mig 2 år at komme igennem det og skal nu ud at søge job som mange andre. Med det vil jeg bare sige de 2 stærke ord som jeg har sat op på indersiden af mit badeværelses skab. Så jeg kan se de ord, når jeg børster tænder om morgenen og aftenen. Hi hi. Ordene er: BEVAR TROEN. Troen på, at man nok skal komme igennem krise,tab,udfordring,traume,ulykke etc. Og vær ikke bange for at komme ud og tale med andre om det eller bede venner og familie om de lige kigger forbi til en kop te hvis du mangler selskab, snak eller bede dem tage en gryderet med fordi du bare ikke har ressourcer den dag. Ud at få noget luft og alle de ting som vi bliver tudet ørerne fulde med. Hi hi. Alt sammen hjælper. For godt nok har vi rigtig mange selvledelse kræfter i os selv, men som du også skriver. Vi har også brug for at blive lyttet til, accepteret og respekteret fordi vi har stadig en masser at byde på!! Vi skal altså hjælpe hinanden. Det kan ske for alle. At de lige pludselig bliver ramt. Så vi skal passe lidt på med at vores fortravlet samfund bliver robotter og ikke mennesker….
  Kunne skrive mere om dette. For hold da op med oplevelser, tanker, idéer, erfaringer jeg har draget mig efter at være gået ned med stress. Tacklingen af fysiske såvel psykiske syge. Der fik jeg netop brugt selvledelse for som du også skriver: kontrol. Der er intet værre for et menneske end at miste den kontrol. Man havde et job – en hverdag. Og lige pludselig er tæppet revet væk. Man har ikke kontrol men er nu under administration af andre. Og så uvisheden om hvornår er jeg ok/rask igen. Hvornår får jeg igen et job osv. Alle de spørgsmål man stiller sig selv løbende. Det er så demotiverende og ødelæggende. Og det kræver kæmpe mental styrke at sige til sig selv: BEVAR TROEN – du skal nok komme igennem det. Nu er der en ny dag. Se hvad du selv kan finde på af tiltag, sparring, idéer og kreative tiltag i dag. Hele tiden peppe en selv op. Så som du kan høre har jeg brugt meget selvledelse men i høj grad også fået sparket mig selv ud ad døren og været sammem med andre mennesker. Få det sociale, sparre, opleve miljøer, være en del af noget og stadig føle sig noget værd som menneske. Så rigtig fedt, at støde på ledigidanmark.dk. For så kan jeg bruge det forum i det nye kapitel af mit liv og håber også jeg kan bidrage med mit.
  Rigtig god onsdag.

  1. Kære Anne-Dorthe,

   Når jeg sidder og læser din kommentar til Lenes glimrende artikel, kan jeg ikke lade være med at tænke tilbage på hvordan min egen situation har været… Utrolig meget li din…

   Efter seks måneders jobsøgning gik det helt i sort for mig. Jeg blev indlagt og var herefter sygemeldt i ti måneder. En sort periode i mit liv som du vil kunne læse om på siden ‘Niels Reib – Min historie’, som du kan finde øverst til venstre herpå siden.

   Jeg er rigtig glad for at høre at du har formået at komme styrket tilbage og bevaret troen på at du godt kan, for selvfølgelig kan du det og der er ingen tvivl om at nok skal lykkedes. Det kan bare godt være ufattelig svært ind imellem som jobsøgende netop at bevare troen på egne evner, og derfor er det guld værd at komme ud og mødes med andre, bidrage med sine erfaringer til andre og bare få de input der er uundgåelige når man mødes med mennesker.

   Det er dejligt at høre at du har fundet Ledigidanmark.dk og at du kan få glæde af siden. Det var af samme grund jeg lancerede Ledigidanmark.dk for snart et år siden, netop for at kunne bidrage med mine erfaringer og så er det jo altid dejligt når andre kan have glæde af det en selv har erfaret.

   Har du lyst og overskud til at blive bidragsyder på Ledigidanmark.dk, skal du være velkommen til at kontakte mig. Så kan vi få en snak om muligheden.

   Rigtig god onsdag til dig herfra

   Niels Reib

Skriv en kommentar