Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

22 apr 2013

Er du den motiverende chef i din jobsøgning?

Liza Haslund Larsen - Er du den motiverende chef i din jobsøgning?

Liza Haslund Larsen

Det er hårdere og mere stressende end jeg havde forestillet mig at være jobsøgende. Vupti, så er man sin egen chef og skal selv administrere sin arbejdsdag. Opgaver skal defineres og prioriteres i forhold til vigtighed, der skal laves research, netværket skal aktiveres, ansøgningsfrister skal overholdes, blanketter skal udfyldes…

Pyha… jeg håber du har en god og motiverende chef?

Mit ”Jobsøgningsfirma”

Som jobsøgende er jeg, for en periode, chef for mig selv i mit eget lille ”jobsøgningsfirma”.

Visionen i mit ”firma” er at finde det rigtige job (for mig).

Min motivation ligger ikke i at få et job – den ligger i at få det rigtige job. Det lyder måske en smule forkælet, men jeg tror, det på sigt er bedst for alle. Hvad koster det ikke virksomhederne (og i sidste ende samfundet) at have demotiverede og stressede medarbejdere? Jeg vil have et job, hvor jeg er glad, når jeg går hjem. Et job hvor jeg kan bruge mine kompetencer og evner bedst muligt – og som samtidig harmonerer med et almindeligt familieliv med mand og tre små børn.

Missionen er en god proces, der undervejs kan underbygge og styrke mine kompetencer.

Vær den motiverende chef

Min chef kan til tider være hård og sige: ”Udnyt nu tiden og få for pokker skrevet nogle flere uopfordrede ansøgninger – ellers finder du aldrig et job” eller ”Det nytter ikke at stræbe efter det rigtige job, det er bare en illusion”.

Og jo, det er chefens opgave at sørge for at deadlines overholdes og at relevante ansøgninger bliver skrevet. Men jeg mener samtidig, der er vigtigt, at jeg som jobsøgende tager min rolle som chef alvorligt. Forsøger at være den motiverende, venlig og forstående leder, jeg selv ønsker mig ude i erhvervslivet.

Alle ved, at en god leder skal kunne motivere sine medarbejdere og give dem gode arbejdsbetingelser – hvis der skal skabes gode resultater på den lange bane.  En chef bør sætte klare mål, skabe rum for personlig udvikling, gøre opgaverne meningsfyldte og sørge for et psykisk godt arbejdsmiljø. Sådan er det i en sund virksomhed. Hvorfor ikke have samme sunde ambitioner for dig selv som chef? Det handler om at være sin egen største støtte, når du står i en svær og stressende situation, som ledighed ofte er.

Jeg kommer ud med styrkede kompetencer

Ofte kan det føles demotiverende, at bruge tid og kræfter på at skrive en god og gennemarbejdet ansøgning – uden der kommer det mindste ud af det. Dette er en medvirkende faktor til, at jeg helt bevidst har valgt en lidt alternativ jobsøgningsstrategi.

Som jeg fortalte i mit seneste indlæg på ledigidanmark.dk, er jeg i jagten på det rigtige job blevet blogger. Jeg har startet min egen blog, hvor jeg skriver om kreativ indretning og hvor jeg viser mine egne designs og opfindsomme løsninger. Bloggen er måden, hvorpå jeg kan vise den idérige, kreative og mere kunstneriske side af mig – en del, der ikke var særlig fremtrædende på CV’et.

Som produktudvikler giver bloggen mig gode muligheder for at udvide og målrette mine kompetencer i den retning jeg ønsker. Det vil faktisk sige, at jeg ”arbejder” og derved samler erfaring på CV’et, mens jeg er ledig. Desuden kan bloggen gøre mig mere synlig og kan, overfor en arbejdsgiver, være et positivt signal om, at jeg er aktiv og arbejdsom.

Jeg forsøger at arbejde med temaer og projekter, der aktivt kan bruges i de jobs, jeg søger. Søger jeg for eksempel en stilling som designer hos en lampeproducent. Så er det rigtig smart, hvis jeg kan vise, at jeg har arbejdet med belysning og har en interesse for lampedesign. Og jeg vælger at tro, det gør mig mere attraktiv og interessant for en kommende arbejdsgiver.

Tanken om at jeg laver noget, jeg kan lide, der samtidig kan bidrage positivt og kan kombineres med en mere traditionel jobsøgning, er en stor motivationsfaktor. Det tager meget tid at holde bloggen opdateret og ”udvikle” nye indlæg, men jeg nyder det og det giver min hverdag mening.

Måske skulle du tage en snak med din ”chef”, om du har muligheden for at udbygge dine kompetencer i kombination med din jobsøgning? Eller måske har du en interesse, der på den ene eller anden måde kan bruges som et aktiv?

Slut fred med Big Brother

Den største stressfaktor for mig som ledig, er tanken om at a-kassen og jobcenteret konstant overvåger mig … eller måske gør de? For det er rigtigt svært at gennemskue, hvad de holder øje med, hvornår det er godt nok og hvad deres næste træk bliver.

Min a-kasse stiller krav om to aktiviteter om ugen og disse aktiviteter er ikke klart defineret. Ofte er jeg i tvivl om, hvad der kan kaldes for en ”aktivitet”. Og for mig er det belastende hele tiden at overveje, om jeg opfylder andres krav, når jeg selv synes, jeg arbejder hårdt og målrettet.

Efter nogle overvejelser, har jeg først for nylig valgt at angive mine blogindlæg som en aktivitet. Jeg er faktisk begyndt at skrive alt på, der har relation til min jobsøgning. Det har givet mig mere ro og jeg kan klart argumentere for, at disse aktiviteter er mindst lige så relevant (måske mere) end flere af de mere traditionelle metoder. Jeg prøver at være så synlig som mulig og kombinerer selvfølgelig mine blogaktiviteter med ansøgninger, kontakt til rekrutteringsfirmaer, aktivering af netværk osv.

Hvad nytter det?

Jeg havde ikke troet, at jeg ville lade mig påvirke af stress og dårlig samvittighed, i en sådan grad, som jeg har oplevet. Samtidig har jeg sat mig for, at de negative følelser ikke skal få krammet på mig. Så jeg arbejder konstant på at være en god chef for mig selv, forebygge stress og tage hånd om det pres, der følger med at være jobsøgende.

Men hvad nytter det at være en god chef, at give plads til en mere alternativ jobsøgningsstrategi og kompetenceudvikling, hvis der stadig ikke er noget job? Jo, for det første står jeg ikke tomhændet tilbage. For det andet vil jeg påstå, at jeg får en bedre og mere positiv proces, hvor jeg bibeholder – og måske endda styrker – min faglige selvtillid. Og sidst men ikke mindst, tror jeg, at chancen for at få det rigtige job, der matcher mig, mine kompetencer og interesseområder, er væsentlig større… og så må jeg tage med, at processen (måske) bliver lidt længere.

Læs eventuelt også

Blogging er dit forskud på fremtiden – og et værktøj til at skabe den

Er du i den søgende eller tiltrækkende rolle?

Jobsøgning 2.5

2013 – A New Normal for Jobsøgende

Guide til Jobsøgning – Dit mindset som jobsøgende

Skrevet af

Liza Haslund-Larsen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

6 Kommentarer

 1. Hej Liza

  Det er en helt fantastisk artikel du har lavet, velskrevet og med nogle super gode pointer i den, den får en meget høj karakter herfra..DOG er der også nogle ting syntes jeg som er værd at nævne og tænke over.

  Det er altså ikke alle der har det “drive”, den Entusiasme, den dygtighed osv osv som du har, hvor bliver de af i din artikel og dit indlæg, du skriver f.eks. i dit indlæg.
  citat: Jeg forsøger at arbejde med temaer og projekter, der aktivt kan bruges i de jobs, jeg søger. Søger jeg for eksempel en stilling som designer hos en lampeproducent. Så er det rigtig smart, hvis jeg kan vise, at jeg har arbejdet med belysning og har en interesse for lampedesign. Og jeg vælger at tro, det gør mig mere attraktiv og interessant for en kommende arbejdsgiver. Citat slut

  Ovenstående er bare et enkelt citat fra dine blogs, det er super flot, men du glemmer bare dem der ikke kan sådan nogle ting, hvor finder jeg kassedamen, renovations arbejderen, murer arbejdsmanden osv osv, dem syntes jeg du glemmer og det er lidt en skam at du slet ikke har dem med indover i disse indlæg.

  Jeg mener der er meget stor forskel på at være ledig alt efter hvem man er og hvad man kan og dermed også hvilke muligheder man har mens man nu går ledig, du har fundet din egen lille niche hvor du kan “skrive dig ud af det” og det er kanon flot og godt gået, men det er ikke alle der kan gøre den slags.

  Jeg så gerne et indlæg fra din ellers meget dygtige hånd omkring den del der ikke enten kan eller har de muligheder du beskriver som du benytter dig af mens du er ledig, det kunne være rigtig interessant læsning hvad du mener omkring den gruppe ledige.

  Jeg har selv skrevet en E-Bog omkring det at være ledig og hvad man kan gøre i en ledigheds situation, skrevet på et “sprog” som alle kan forstå, som ganske gratis kan hentes på mit website http://www.123-NewJob.com den er naturligvis på Dansk 🙂

  Nu skal dette ikke være en artikel i artiklen, så lad mig slutte her for denne gang med et højt elsket citat fra min E-Bog: Hvorfor sammenligne dig med andre? Ingen andre kan gøre dig bedre end dig selv !!

  1. Hej Kim

   Først og fremmest tak for din kommentar og citatet – Ingen andre kan gøre dig bedre end dig selv. Det kan jeg godt li’, for det er jo kun en selv, der kan gøre noget for at blive bedre.

   Jeg er helt enig i at det ikke er alle der nødvendigvis har det drive og de kundskaber som Liza besidder og beskriver i denne artikel, men det kan være til inspiration for dem der ikke har det, til at prøve at gøre nogle ting lidt anderledes, end det de måske gør.

   Det handler jo egentlig bare om at finde ud af, hvad der virker for en selv i den situation man er i, og så være åben for at prøve nye fremgangsmåder.

   Liza har tidligere beskrevet, hvordan hun ikke selv havde forstand på at lave en hjemmeside/blog, da hun først fik idéen. Men så må man jo, som Liza og jeg selv gjorde, gøre en indsats og finde ud af hvordan man gør, hvis det er det man vil prøve.

   Men jeg kan godt afslører, at der om ikke så længe kommer en artikel på Ledigidanmark.dk, der er en del af en serie artikler om markedføring af kompetencer og styrker, som netop har emnet omkring det at have en hjemmeside, som en del af jobsøgningen. Så der vil man kunne finde lidt mere inspiration, skulle man have mod på at markedsfører sig på den vis i sin jobsøgning.

   God hjemmeside og super initiativ med 123-newjob.com i øvrigt 🙂

  2. Hej Kim,

   Tak for din kommentar – altid dejligt at få noget feedback:0). Jeg kan se, at Niels allerede har svaret dig – og jeg er meget enig, i det han skriver. Men som en lille tilføjelse kan jeg sige, at jeg udmærket er klar over, at jeg ikke rammer alle med min artikel. Når man taler om at starte en blog, så skal man nok have en eller anden form for drive – ellers tror jeg slet ikke, man vil kaste sig ud i projektet. Og det er selvfølgelig ikke alle, der kan bruge metoden som jeg har gjort. Mit håb er (som Niels skriver) at inspirere andre til at overveje, om der er alternative jobsøgningsmetoder for dem. Eller måske kan man finde glæde ved at dele oplevelser eller interesser med andre. Uanset, tror jeg, at det kan bruges som et positivt signal, ud mod en potentiel arbejdsgiver, om at man faktisk gør noget.

   De bedste hilsner

   Liza

 2. peter Olesen

  alle laver efterhånden en blog. hvorfor? og hvorfor taler alle om det som en stor bedrift? få – færre end dem der vinder i lotto – får nogen særlig succes med det – i hvert fald form af økonomisk succes. Man kan selvfølgelig synes, det er en succes, at 20, 50, 200 læser sine indlæg hver dag/uge/måned. Men hvorfor er det godt?

 3. Hej Niels

  Selv tak da, jeg vil glæde mig til den artikel serie, det lyder super spændende.

  Det er naturligvis helt korrekt at en hjemmeside eller en blog ikke bare “gør arbejdet for en” det kræver naturligvis at man også selv gør en indsats og lægger lidt knofedt i hvis man vil have et job. Træerne vokser jo ikke ind i himlen bare fodi man har en blog eller en hjemmeside som ledig 🙂 havde det bare været så let.

  Jeg kan da iøvrigt fortælle dig at jeg lige i disse uger er ved at udvikle endnu et nyt gratis website, ligesom 123-NewJob.com hvor man kan lave et Online CV ganske gratis og det hostes også gratis, det kommer online så snart man klikker på knappen, det kan man evt. bruge i sin ansøgning at henvise til i sin ansøgning.

  Derudover bliver disse CV’er søgbare for diverse arbejdsgivere ud fra et Titel søgeord som man vælger når man oprettet sit gratis Online CV, så det bliver både for dem der skal bruge et Online CV og for arbejdsgivere der mangler arbejdskraft.

  Jeg forventer at rigtig mange vil bruge denne nye service.

  Det forventes færdigt i løbet af nogle uger hvor det kommer online så alle kan bruge det kvit og frit.

  Se også vores gratis E-Bog her, med masser af input http://www.123-newjob.com/E-bog/

Skriv en kommentar