Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

20 jul 2012

Hvorfor ledige får job efter lang tids ledighed

Linda-nu-i-jobEn kommentar til hvorfor ledige får job efter langtidsledighed.

Det er paradoksalt for i virkeligheden skal jeg jo være glad for at det danske vejr ikke spytter mig i ansigtet med varme lune lyse sommernætter, som jeg ville gå glip af, fordi jeg sidder her foran computeren – det er trods alt lidt sjovere, når regnen vælter ned og det føles så koldt som en trist efterårsaften.

Samtidig kan jeg da ikke frigøre mig fra at være en lille smulle bitter over, at her sidder jeg som en anden pige med svovlstikkerne, fattig og forarmet, og kigger på mine arbejdende venners fantastiske solblå svedige sommerbilleder fra syden…

Men altså man skal ikke græde over spildt mælk. Bortset fra hygge med pigerne og tour de france og lidt for meget hvidvin, så har jeg faktisk også fået godt gang i jobsøgningen. Jeg vil næsten gå så langt som at kalde det et gennembrud – hvis I vil være så venlige ikke at tage de resultatorienterede briller på, for nej, vi taler ikke om, at det har materialiseret sig et job.

Hvorfor ledige får job efter langtidsledighed?

Nuvel – Der går jo denne her sandhed/myte/historie om, at når folk bare har været ledige længe nok (omkring et år), så får de et job. Pointen/moralen for dem som fortæller den, er altid, at det skyldes, at de ledige nu endelig er så desperate, at de virkelig 1) gider at arbejde eller 2) endelig er parate til at tage, hvad som helst (hvad det så end er!). Men er det nu sådan det virkelig hænger sammen?

Baseret på egne erfaringerne kunne fortællingen være en anden. Det kunne jo også være fortællingen om følgende:

 1. at når man mister sit arbejde, så er man helt uforberedt og faktisk meget ked af det. En stor del af danskerne binder deres livsidentitet op på deres job – til stor fordel for virksomhederne, skulle jeg hilse at sige! Så når man bliver fyret, så gør det ondt. Det er en sorg. Og sorg skal bearbejdes. Bearbejdning tager tid.
 2. at man ikke har fokuseret sine kompetencer på kunsten at sælge sig selv, men derimod på det fag/den branche man har arbejdet i. Med andre ord tager det for mange af os en hulens masse tid at knække salgskoden. Og ikke mindst at oversætte kompetencerne til et andet fag- og branchesprog.
 3. rigtig mange ledige får INGEN hjælp. Samfundet hælder millioner i kontrol og masse-undervisningsforløb ud fra nogle håbløse teser om at jobsøgere kan masseproduceres. Rigtig mange har derimod brug for en coach/terapeut, som hjælper dem igennem sorgen og derefter hjælper dem med at holde motivationen igang, selvværdet oppe og selvtilliden intakt. Foruden en håndholdt kompetenceoversættelse.

Og så er der selvfølgelig også fortællingen om, at selvom man egentlig er klar til at skifte branche, så er det ikke så let. Det første jeg tænkte, da jeg blev fyret, det var, at nu skulle jeg ansættes i det private erhvervsliv; dynamik, resultater og power. Men jo øh … hver eneste uge var der adskillige stillingsopslag, som egentlig passede min profil ret godt. Vi var godt nok utrolig mange om buddet, men det var næsten ikke til at holde tanken ud om, at man ikke skulle give det en chance, når nu det var det man var bedst til og det så så spændende ud.

Så skulle der produceres et nyt og virksomhedsorienteret cv. Puh ha dem har jeg godt nok udarbejdet en del af, men koden er ikke knækket. Jeg skulle finde stillinger og finde ud af, hvilket stillingsopslag min profil passer godt til. Dertil kom sorgen over ikke at være der, hvor jeg gerne ville være. Selvværd’et som efterhånden har det ret svært med at ‘banke døre ind’ og være totalt ‘gå på mods’-agtig foruden selvtilliden der konstant stiller spørgsmålstegn ved, om jeg nu virkelig også kan ‘vinde’ konkurrencen på de her stillinger, hvor jeg jo alt andet lige er en chance/risiko.

Og så gik tiden. Ikke fordi jeg ikke gerne ville have et arbejde og var desperat nok (!), men fordi der var en hel masse brikker, der skulle falde på plads, før jeg kunne knække koden…

Det tror jeg, at jeg har gjort nu, men mere om det på den anden side af sommerferien. For i uge 30 har jeg rigtig rigtig ferie og jeg vil ikke så meget som kigge på min computer eller postkasse : – )

… men skriv endelig kommentarer, for det er bare så hyggeligt og rart og jeg har jo en smartphone.

Ha´en god sommer til vi ses igen (i næste næste uge!).

Skrevet af

Linda Mylius Nielsen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

5 Kommentarer

 1. Cathrine

  Det er et godt indlæg, som du har skrevet Linda. Jeg kan godt lide billedet med den lille pige med svovlstikkerne. Sådan har jeg det også nogle dage. Jeg kan godt lide overskriften for jeg har da dage, hvor jeg tænker, at det ikke lykkedes. Det er godt nok ikke opmuntrende at sende ansøgning efter ansøgning uden resultat. Især når man prøver at gøre sig mere og mere umage. Og det nærmer sig det absurde, når jeg taler med dem, der er i arbejde, og de fortæller om hvor travlt, der er på deres arbejde…
  Hvorfor er der ikke nogen, der kan bruge mig til noget?
  På de gode dage (og dem har jeg heldigvis flest af) minder jeg mig selv om, at det er svært for alle i øjeblikket, og at det ikke bare er mig. Udover at blive ved med at søge, er min taktik at gøre alt hvad jeg kan for ikke at blive i så dårligt humør over min manglende succes på arbejdsmarkedet, at jeg ikke er blevet i kronisk dårligt humør, den dag hvor tiderne vender. Og på et tidspunkt vender det. Det har det altid gjort. Selvom det virker som en af de hårde og langtrukne omgange denne gang. Nyd ferien!

 2. Hej Linda

  Super godt indlæg, om netop hvordan og hvorfor det er så svært at være arbejdsløs. Du rammer lige sømmet på hovedet.

  Rigtig god ferie til dig.

 3. Nu er det også hele fremgangsmåden, som ledige bliver fremstillet på, som gør tingene værer, end de burde være. Lad mig give et eksempel, jeg så i nyheder endnu et indslag, hvor de hammerede løs på dagpengemodtagere, at de skulle være dovne, og ikke ville tage hvad de kalder adhoc job. Det var en vis herre fra venstre partiet, uden at nævne navn.Han førte sig frem, på en nedladdende måde, med at arbejdsløse ikke ville logge ind på jobnet.dk og tage de jobs som han mente der var tusindvis af.

  Dagen efter ser jeg på en anden tv kanal, en journalist vise arbejdsmarkeds udviklingens tal, hvor han viser ledigheden ikke har ændret sig i over 2 år, fordi der mangler arbejdspladser i Danmark, og at den vil stige hvis ikke der sker nået fra regeringen partierne på borgen.

  2 dage efter læser på 2 fagforeningshjemmesider, at jobnet.dk har så få jobs, og at de er uden overenskomst regler, eller at de direkte er ulovlige opslag mange af dem, pågrund af gentagne snyd og bedrageri i ansættelse forholdene. Hvor mange firmaer, skulle udelukkes fra at kunne bruge hjemmesiden mere. Og at de så bare prøvede på linkin, at snyde mennesker istedenfor.

  Det er efterhånden, en dårlig stemning, der er sat op imellem regering, arbejdsgiver som snyder, og så den ledige som i sidste ende bliver sorteper i det spil som kører hver uge.

  Og nu har de jo så også hacket en del hjemmesider, så de ledige ikke engang har kunne få deres dagpenge, pågrund af nedbrud, og kæmpet med det også.

  Jeg sidder selv her i haven, med computeren, og søger efter job, men som i ved, så er det mildesttal ikke meget som rør på sig, pågrund af sommerferie perioden.

  Alle de indkaldte møder i det offentlige, er blevet annulleret, da de selv holder ferie, som kan være meget rart, så man kan sidde og slappe lidt af, og se på solen. Det er dog hurtigt stressende ikke at have nået at lave, så jeg har da brugt 3-4 timer på at slågræs, og vaske vinduer, vande blomster, få læst lokalaivsen blev det også til.

  Jeg ved ikke hvordan i holder jer igang, i har jo selv en deadline hvor jeres dagpenge udløber, og så falder hammeren, hvor der skal være faldet et job ned fra himlen til jer, hvis man skal have en chance for at økonomisk overleve.

  Der er stadig ingen ledige, som ved om Regeringen vil forlænge dagpenge perioden, eller om tusindvis ryger ud til januar 2013, og eftersom de holder sommerferie er det tvivlsomt om de nogensinde har tænkt sig at tage stilling til problemet.

 4. Linda…Tak for dine super gode kronik i Politken igår. Du beskriver så rammende de mekanismer man rammes af og de processer man går i gennem og som man ikke kan regne ud ,før man selv står i bliver uforberedt ramt af arbejdsløshed..og så malende du beskriver det absurde kontrol system man kommer ind i..
  Jeg kunne ønske de lovgivende politkere på egen krop og sjæl fik prøvet at være i disse sko(de arbejdsøgende i et par måneder, eller gik ud i den 🙂 Jeg har den følelse af , at de er meget langt væk fra den verden almindelige borgere bevæger sig i.
  Når man har siddet mange år i det politiske system og haft begrænset berøring med den almindelige virkelighed, og som mange politikere i dag aldrig været på en “almindelig” arbejdsplads, men kun været på universitet og i politik, så er der ikke meget feeling med deres vælgere…Det opleves ret tydelig i øjeblikket.
  Chokerende for de som mister deres dagpenge bl.a .Man har i årevis talt om forenkeling af lovgiving og byrokrati inden for beskæftigelsesområdet bl.a..Jeg har ikke set tiltag til dette.

  Blev først opmærksom på denne blog, da jeg læste dit flotte indlæg..Super…
  Kan i øvrigt anbefale en lille inspirende bog af Lis Goberg..”.Gaven ved min fyring”.
  Tine

Skriv en kommentar