Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

25 jan 2013

Kunsten at være jobsøgende – En jobsøgningsguide fra Lars

Lars-Kristiansen-lille

Lars Kristiansen

Følgende skal ses som en hjælp til dig som er jobsøgende som er nyledig og som nu skal i gang med sin jobsøgning. Følg det enkelte trin og find ud af hvor du er på de 15 trin. Er du hvor du skal være eller skal du et par trin ned. Ting tager tid. Selvfølgelig vil du hurtigt i job, men brug nu lige din ledighed til alt det du ikke plejer at nå. God jagt.

En jobsøgningsguide fra Lars

1. Rejs dig op og kom videre

Opsagt, fyret, fravalgt, nedskåret, dur ikke – du er ude og du er rystet, så nu er du er væltet med hesten og du ligger der og har ondt af dig selv. Måske har du slået dig, men du skal op igen. Jo før du kommer op, jo bedre. Det er ok, at være rystet, men kæmp dig op og begynd at se muligheder.

2. Vær aktiv

Motion er dit vigtigste jobsøgningsredskab. Kom ud af din hule og din café-latte-tilstand og rør dig. Trænningscenter, crossfit, løb, cykling, svømning alt er muligt og du SKAL gøre mindst én ting om ugen og du SKAL gå en tur hver dag. Tag manden/konen, barnet, hunden (you name it) med . Walk the talk er en rigtig god måde at få sat ord på din situation., Og snyd dig ikke for en tur i skoven en gang om måneden. Mindst. Motion skal du have. Du bliver glad i låget.

3. Hvad er mit ønskejob?

Lav en prioriteret liste over hvad ønskejobbet er og hav et par andre muligheder med. Mærk meget nøje efter om du virkelig vil det. Hvilke job kunne også være ok? Her er det vigtigt du er 100% klar på dit mål. Er du bare det mindste i tvivl, så søg hjælp hos en coach/ven/sparringspartner som kan stille dig de rigtige spørgsmål. Stil dig selv spørgsmålet: ”Hvorfor” – stil det 3 gange i træk og mærk efter svaret. Jo mere klar du er på hvad du helt konkret vil, så lettere bliver din søgning.

4. Kom ud af komfortzonen

Pres dig selv en smule mere end du normalt plejer. Kom derud hvor det er lidt ubehageligt at være. Ring op til potientelle arbejdsgivere, inviter til kaffemøder, tal med en fremmed, fortæl dine omgivelser om din svære situation og mærk de gerne vil hjælpe dig, bliv stærk til din elevatortale. Øv dig dagligt på en eller flere ting. Vigtigst er du gør det. Tillad dig selv en belønning når du 5 gange har brudt din barriere. Belønningen er ikke slik, alkohol eller kager. Belønningen kan være en fri-eftermiddag, et cafebesøg, en film på tv, men ingen guf. Du skal ikke blive en sofakartoffel.

5. Nærvær

Vær tilstede i din søgning. Planlæg din tid i et ugeskema og hold justits med det. Kør fx- 2 timer ad gangen, hold så pause i 30 min hvor du gør noget andet (opvask, vasketøj, gå-tur, surfer nyhedssider, finder nye jobsites). Herefter går du aktivt i gang igen. Snyder du? Snyder du dig selv. Følg din ugeplan og tillad dig evt. en fast ½ fridag og brug dén til noget aktivt. Når du finder kommende arbejdsgivere, skriver ansøgninger, laver research på firmaerne og optimerer dit CV er du på. Koncentration!

6. Brug din ”frihed” til personlig udvikling

Ikke blot målrettet jobsøgning men også gerne ekstra motion, frivilligt arbejde og gå til foredrag, men ikke mindst dygtiggør dig indenfor et områder der kan give mening i dit kommende job. Det vil en arbejdsgiver elske. Forestil dig du står med drømmejobbet. I er 2 kandidater der står med samme gode kompetencer, men den ene af jeg har brugt sin ledigehed til at være aktiv med motion, frivvilligt arbejde og har i samtalerne signaleret dét overskud. Den anden har læst bøger, set fjernsyn og været sammen med familien. Hvem af jer 2 kandidater tror du får jobbet? Jeg ville som arbejdgiver ikke være i tvivl. Dem der er aktive og tager ansvar for deres udvikling vil altid stå bedst i min optik.

7. Netværk x 100

Del dine tanker og din viden med andre. Du vil opleve, at det at kunne give noget af dig er noget særligt. Der er faktisk mange der gerne vil høre DIN historie. Fortæl hvad du har har gjort i dine ansættelser, dine drømme og dine successer. Gå med i et eller to netværk. Plej det og værn om de kontakter du får. Søg på nettet efter netværk for ledige og meld dig under fanerne. Bliv heldig med vilje og åben dit univers af muligheder. Der findes et hav af gratis foredrag. Dem skal du da med til. Netværk er også at fortælle sin historie til veninderne, i sportsklubben, til beboermøde, famile, venner, når du smalltalker i en kø. Der er ingen begrænsning.

8. Kaffemøder

Én mulighed for kontakter er kaffemøder, hvor du inviterer en gammel kollega, chef, forretningsfobindelse, potientiel arbejdesgiver, beslutningstager m.v. Find et roligt sted f. eks. en mindre cafe. Byd en kop kaffe. Fortæl kort din histore om hvor du står (elevatortale)og spørg ind til og vedkommende kender nogen der kan bruge dine kvalifikationer. Bed ikke direkte om et job, men lad modtageren forstå, at du ser ham som en vigtig brik. Max. 30 min. Notér alle guldkorn og tak. Følg gerne op med en mail med dit CV. Efter nogle måneder kan du sende vedkommende en kort hilsen, hvor du fortæller om hvad du har gang i og hvor du takker for de kontakter du fik. Det er god stil. (læs eventuelt: Slået hjem’ skrevet af Henrik Enegaard Skaanderup og e-bogen ‘Foden indenfor’ skrevet af Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen)

9. Reflektér

Giv dig tid til eftertanke. Sæt de store spørgsmål op:
• Hvorfor er jeg nået hertil. Hvad var godt og hvad kunne være gjort bedre. Lever jeg det liv jeg vil?
• Er det nu jeg skal ændre kurs
• Hvad betyder virkelig, virkelig, noget for mig?
• Hvor vil jeg hen?
• Hvad hindre mig i at nå mine drømme?
• Hvad kan (vil) jeg gøre ved det?

10. CV

Beskriv ALT hvad du har lavet indtil nu. Sæt det sammen i klumper og dan dig et indtryk af dine kompetencer. Spørg kolleger, venner til råds om dine kvalifikationer. Vær nysgerrig på andres CV, lær af dem. Find en form du kan lide. Tilret det ofte og lav det læsevenligt. Max 2½-3 sider. Forvent ikke en arbejdsgiver læser det hele. De skimmer. Sæt det op i følgende rækkefølge:
• Resume
• Erhvervserfaring
• Evt. resultater
• Uddannelser
• Kurser (+videreuddannelser)
• Evt. spidskompetencer
• IT-færdigheder
• Evt. din karaktér som medarbejder/Leder
• Personlige data (ægteskabeligt status, kørekort, kontaktoplysninger, fødselsdag, fritidsinteresser (max. 3) og endelig frivilligt arbejde/interesse/aktiviteter (her score du point)
• En lille kort (max 2 liner) kan fortælle om DIG og din person, en fortælling der beskriver dig som mennesker og som gør læseren nysgerrig

11. Ansøgning

Ansøgningen er en adgangsbillet til en samtale. De fleste arbejdsgivere læser dit CV først, så brug krudtet på at få dét tilpasset den stilling du søger. Skriv kort og præcist. Fortæl din motivation for at søge, dine 3 bedste kompetencer der matcher stillingen og aller vigtigst: Hvad kan du bidrage til i virksomheden – og hvordan. Fortæl virksomheden hvad de får ved at ansætte dig. Undgå at bruge : ”jeg kan..”. Øv dig på at skrive:” I får xxx…”. Endelig slutter du af med en ganske kort lille appetitvækker på hvem du er. Gør noget andet end de andre gør. Vær ikke overmodig eller for kæk, men gør læseren nysgerrig på dig. En god øvelse er, at sætte sin ansøgning som et kærestebrev. (nej ikke at din arbejdsgiver skal være din kæreste, men gå roligt til værks – du skal sælge dig selv) Oprigtig interesse og smigende, men samtidig ivrig på at komme til næste skridt. Går du for ivrigt til værks, kan du blive misopfattet, går du for pænt/sløvt fravælges du også. Find balancen.

12. LinkedIn

Langt de fleste vil kunne få stor glæde og inspiration af det sociale netværk.Vær nysgerrig på hvad andre gør. Opret en profil. Opdater ofte. Gør dig synlig som jobsøger (uden af skrive ”jobsøger”, ”søger nye udfordringer”, ”Between jobs” i headline. Skriv hvad du kan og vil findes på!). Meld dig ind i interessegrupper og deltag i diskutioner med ”like” eller ”kommentar”. Skriv aldrig noget du ikke vil have negativt tilbage. Opfør dig professionelt. Jo flere ”likes” og (seriøse) kommetarer gør dig synlig og du vil blive fundet. (se Morten Viums modernejobsøger.dk for inspiration)

13. Opfør dig ordenligt

Behandel andre som du selv vil behandles. Lad være med at optræde fordømmende. Talt altid pænt til og om andre og især din tidligere arbejdsplads og…

• Hav en ydmyg tilgang til det ukendte
• Lyt mere end du taler.
• Vis interesse og respekt.
• Optræd dannet og tag noget pænt tøj på – du ser bare bedre ud.
• Stil velovervejede spørgsmål.
• Vær oprigtig i din tilgang til andre.
• Vis du er dig og lad være med at spille komedie.
• Vis du har mange kvaliteter
• Optræd glad og positiv

Det er helt ok at have sine egne meninger og dette og hint, men formulér dig ordentligt og sobert og lad være med at være ent barn, der har fået stjålet sin spand i sandkassen.

14. Hold dampen oppe

At være jobsøgende er langt sværere end at være i job. Alene dét kræver sin mand. Og skulle det ske for dig, at du ikke kommer i job rimelig hurtigt(indenfor et par måneder), så er det livet bliver lidt sværere. Du må finde kraften i dig og finde nogle støtter i dit liv. Sammen skal I holde dampen oppe. Ingen gider hører på ynk og klage. Vis verden at du rummer den og den bare kan komme an. Gør noget for andre, vær en god nabo, en god ven, en god ægtefælle, en god far/mor, en der tager ansvar for medborgeskabet. Vær den der kipper med flaget.

15. Vær den bedste udgave af dig selv

Vær flittig og gør en forskel. Det kan være du har begået en fejl. Det er der mange der gør. Hver dag. Jeg har ikke mødt et fejlfrit menneske -endnu. Lær af dine fejl og kom videre. Behandel andre som du selv vil behandles og tal ordenligt. Tag ja-hatten og de positive briller på og vær dig selv. Tro på det bedste i dine medmennesker. Udstrål energi og glæde – det smitter og du ser meget bedre ud.

Efterskrift

Og nu sidder der sikkert en par stykker eller 43.987 der siger: ”Det har vi allerede gjort og der sker jo ikke en skid”. Til dig vil jeg sige. Du styre selv om der sker en skid. Du styre selv om du vil netværke, mødes med andre, mødes med potientielle arbejdsgivere, søge uopfordret og i det hele tage spille dine kort og gøre dig så tilpas aktraktiv, så der er en (bare en) arbejdgiver der finder dine kvaliteter. Dem har du. Det må du tro på. Og du må også tro på, at jobjagten skal lykkes. Er din tro stærk nok (og her taler jeg ikke om den kirkelige)?

Vi må alle indse der ikke er job nok til os alle, men os der tror nok på, at der er et til lige præcis lille mig, vil også få succes.
Det er ligesom et spil. Ludo for eksempel. Du skyder en masse brikker afsted. Du bliver slået hjem, men du kommer i mål. Du vinder ikke alle spil, men du tror på du gør.
Det er den samme gejst du skal hive frem i din jobjagt.
Du er din egen værste fjende når du sætte begrænsninger op. Få dem væk.
Søg masser af tips og råd på nettet. Siderne handler mest om din situation som jobjæger og de hvælpeværktøjer du kan få.

God jagt!

Læs eventuelt også

Valget af ordet bliver din identitet

Kampen om ordet!

2013 – A New Normal for Jobsøgende

Forholdet mellem ledighed og selvledelse

Jobsøgende – Hvem er jeg?

Skrevet af

Lars Kristiansen

Tidligere jobsøgende bidragsyder men er nu kommet i job fra den 7 januar 2013.

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

1 Kommentar

Skriv en kommentar