Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

7 jun 2012

Drop motivationskonkurrencen!

Ansøgninger – Lad os gøre det vi er bedst til!

Linda-nu-i-jobPå et eller andet tidspunkt i evolutionen fandt vi ud af, at det var for besværligt, når arbejdsløse stillede sig i kø uden for fabrikken og at man ikke nødvendigvis fik de bedst kvalificerede, hvis man kun fandt folk i sit netværk alias familie – og gudskelov for det. Derfor fandt man på, at alle skulle skrive ansøgninger, men helt ærlig er det efterhånden ikke lige så forældet som at stille sig i kø foran fabrikken?

De fleste virksomheder klager og græder over, at de får så utrolig mange ansøgninger og det kræver helt utrolig meget tid. På den anden side når de fleste jobjægere til et punkt, hvor man bare ikke kan finde flere unikke, fængslende, kloge måder at fortælle på, at man altså virkelig, som i VIRKELIG gerne, vil have lige præcis det her job. Sådan har jeg det i hvert fald efterhånden!

Samtidig kan jeg ikke befri mig for tanken om, at det ville være så meget nemmere og gøre så meget mindre ondt, hvis jeg vidste, at jeg blev valgt fra, fordi der var en anden ansøger, der var dygtigere end mig. I stedet for at blive valgt fra, fordi jeg måske var for frisk, for kedelig, for formel, virkede umotiveret (selvom jeg ikke var det), ikke var original nok, måske var jeg for original. Måske vinklede jeg den forkert. Fremhævede de forkerte elementer af min faglighed und so wieder – tilfældighedernes spil. De arbejdsløses klasselotteri. Og jeg drømmer stadig…

En af de ting jeg drømmer om er at ikke at skulle skrive flere ansøgninger, men i stedet løse opgaver. Lad os sige at en kommune mangler en konsulent. Lav stillingsopslaget og bed interesserede om at følge et givent link. Der ligger måske en lille paratvidenstest, som giver et billede af om ansøgere ved noget om området. Derudover er der en opgave formulering, som man skal besvare på 1-1½ A4 side (svarende til en ansøgning) og så vedhæfte sit cv. Man vælger dem som har løst opgaven bedst og finder ud af om de er motiveret og man har god kemi til samtalen.

Derved tvinges virksomhederne til at reflektere over, hvad de virkelig har brug for og ansøgerne kan bruge deres faglighed og vise, hvad de kan. Ikke hvor gode de er til at mestre kunsten at sælge sig selv på skrift. Her kunne man tilføje, at det fagligt set, ville holde de arbejdsløse til ilden og sikre at de forblev lige så skarpe, som da de var i job. I stedet for at de bruger alt deres tid på at blive gode til noget (skrive ansøgninger), som er fuldstændig spildt viden, så snart de er i arbejde!

Jeg har tænkt over det og jeg kan ikke se et eneste job, der ikke kunne ansøges med en opgave. Det handler bare om, at lave den rigtige opgave afstemt efter virksomhedens behov og arbejdets art.

Vil det kræve mere af virksomhederne? Ja. Helt sikkert. Men måske er en af grundene til at virksomhederne ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft (som de, og her bliver jeg altid en smule tøsefornærmet, siger), at de ikke søger på den rigtig måde. Måske findes der faktisk folk, der kan løse deres udfordringer, men som bare ikke har lige præcis den ydre profil, de lige havde forstillet sig. Måske kan de kvalificerede ansøgere ikke se sig selv i stillingsopslagene, som ofte er en stor rodespand af ansættelsesudvalgets samlede ønsker, som forøvrigt er ret umuligt at navigere rundt i.

Måske ville de, hvis de skulle formulere en opgave, blive afklaret med sig selv og hinanden omkring, hvad de virkelig leder efter. Og måske ville de være i stand til at se udover deres forestilling om en god profil; alias cv med den ‘rigtige’ uddannelse, de prestige fyldte arbejdspladser og fine titler, som jo strengt taget ikke siger noget som helst om kvalitet – alle der har haft en dårlig chef som pga. sin titel alligevel blev forfremmet i ny virksomhed, ræk hånden op! Og når de så kigger på, hvem der har løst opgaven bedst ville de måske opdaget at ‘things are not always what they seem’!

Jeg drømmer om et jobmarked, hvor jeg bliver bedømt på min faglighed, ikke mine selvpromoveringsevner og vage individuelle forestillinger om, hvad man kan, når man har lavet det, jeg har lavet.

Skrevet af

Linda Mylius Nielsen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

5 Kommentarer

 1. søren

  Hvis arbejdsgiverne så overhovedet gad svarer på de ansøgninger, jeg har sendt et hav afsted, og ikke et pip tilbage, de kunne i det mindste bekræfte et eller andet, modtaget, eller vi vender tilbage, eller du for besked inden en dato.

  Det er jo tåbelig og idiotisk, at jobcenter skriger på at ledige skal søge højt og bredt og langt, når arbejdsgiverne, har en helt anden dagsorden end de har.

  Jeg har prøvet, og tage ud og spørge arbejdsgivere hvorfor de ikke svarer, ja øø vi har travlt, eller vi mangler ikke nogen, selvom de har smidt et stillingsopslag ud på nettet. Har også fået den besked, vi har udvalgt den ansøgning vi gider kigge på, eller vi orker ikke kigge dem igennem, da det er lettere for os, at finde en igennem vores nuværende ansattes familier.

  Hvordan mon regeringen, har tænkt sig ledige skal komme i arbejde, igennem ansøgninger efterhånden, kan godt være lidt en gåde.

  Hvad alternativ jobsøgning, forlanger virksomhederne ledige skal bruge, nu hvor så mange er negative på den måde ledige søger job på idag.

 2. jette R

  Den slags jobsøgning er jeg også med på – hvem tør starte ? – altså af hungrende arbejdsgivere ?

  Tilføjer gerne at den oplevelse af ligegyldige ( I hvert fald mht attitude overfor ansøgere) – arbejdsgivere desværre ikke erenestående …..

 3. Rigtigt godt indlæg Linda.

  Måske vi er igang med at udvikle “medicinen” du/I søger?

  Vi er to specialestuderende fra AAU, som i samarbejde med tre programmører, er i færd med at udvikle en platform, hvor virkelige cases løses af studerende og nyuddannede og jobjægere. Vores mission er, at ændre måden hvorpå jobkandidater screenes, testes og vurderes – platformens vigtigste aktiv, er muligheden for at skabe en dynamisk profil, idet arbejdsprocesser og fremdrift dokumenteres.

  For at gøre platformen så vedkommende og engagerende som muligt, har vi brug for din og andres hjælp. Vi forestiller os et kort online interview eller en aftale om løbende kontakt via chat over en periode på fx 14 dage. Som tak for hjælpen sender vi alle deltagere lidt godt til ganen!

  Spred gerne denne besked i jeres netværk, hvis I syntes det gir mening for jer:-)

  Ønsker I at høre mere, kontakt os gerne på mail: mr@jobpuzzler.com

Skriv en kommentar