Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

24 sep 2014

Dit liv er IKKE dit job!

Dit liv er IKKE dit job!

Pia Henningsen - Dit liv er IKKE dit job

Pia Henningsen

Jeg har lidt svært ved at se, hvad der sker på jobmarkedet i øjeblikket. Nogle dage, synes jeg der er helt klare tegn i sol og måne på, at der er en lille forbedring – andre dage synes jeg ganske enkelt det er underligt, at samtalerne udebliver.

Men mit mantra er jo, at der er en mening med alt – så jeg forsøger at flyde med strømmen og lade tingene ske, som de nu skal ske.

Alligevel er det ikke så forfærdelig længe side, at jeg lige havde en gigantisk nedtur: NU! kunne det hele være lige meget – HVORFOR! skulle jeg hele tiden røvrendes (og ja! Det skrev jeg) – DET KAN DA IKKE VÆRE RIGTIGT at jeg bare ikke kan få lov til at falde til ro – vise hvad jeg VIRKELIG VED jeg kan i et perfekt arbejde – og og og og og og….Der var faktisk ret meget i vejen! Tanken om lige at gå op på den nærliggende banegård og smide mig ud foran et godstog var med i overvejelserne og meget tæt på at komme til udførsel (NO shit, Sherlock!).

Stærk nok til at leve videre

Nu er det imidlertid sådan, at jeg har en relativt klog far, der altid har sagt ’Hvis du er stærk nok til at begå selvmord, så er du også stærk nok til at leve videre’ – og de ord tordnede så rundt i hovedet på mig – samtidig med at jeg havde lidt svært ved at finde ud af, hvordan jeg egentlig skulle forberede processen, hvorfor jeg på ægte dansk vis ligesom valgte at opgive det forehavende – fordi det blev for besværligt. Jeg konkluderede, at det var nemmere at kæmpe sig igennem krisen.

Er dit job dit liv?

Måske det lyder meget pladder-romantisk, men jeg er egentlig ikke helt sikker på, hvad det var, der fik mig til at vende på en tallerken? Jeg er ret sikker på, at vi havde haft nogle regnvejrsdage – der jo ikke gør livet nemmere, når man har det, som jeg havde det – og pludselig fik vi den mest fantastiske solskinsdag. Med solen lige ned i mit ansigt og musik på IPoden sad jeg dér – på min altan – og mærkede den dejlige varme. Pludselig var alt bare helt lige meget – sådan at forstå, at jeg fik den vildeste indsigt:

’Hør her’, var der en stemme, der sagde til mig, ’Husk nu på alle de dejlige ting du har oplevet i dit liv. Hvad betyder et job i den forbindelse? Er et job dit liv?’

Derefter var det ligesom om, der blev spillet en flm for mig, inde bag mine øjenlåg – som jo var lukkede – og jeg kunne genopleve en masse:

Et lykkeligt ægteskab – at have været i stand til at skabe et godt liv for mig selv – at have oplevet mange steder i verden, hvor jeg i flæng kan nævne Sydafrika inden det blev for turistet, Kenya med privatguide, der er til og med er en del af familien – Dansk Vestindien – og de evigt tilbagevendende ture til Florida, for at besøge min barndomsveninde. Dertil kommer min store kærlighed til musikken – for hvad er livet uden musik? At have oplevet Queen i koncert – mens Freddie Mercury levede – en masse andre fantasiske musik og teateroplevelser – noget så simpelt som en tur på min cykel – min lille udvidede indkøbstaske i form af en Fiat, der egentlig skulle udskiftes, men får lov at leve nogle år endnu – de rigtige venner – mine bøger – et strikketøj – samt familie og venner, der ligeledes bidrager til mit liv – på godt og ondt.

Jo mere solen skinnede og bidrog til min fregnesamling, jo mere blev jeg klar over, at LIVET virkelig ER her og nu – og LIVET er de små ting, som hverdagen giver – hvis vi gider gøre os den ulejlighed at lægge mærke til det.

For: Når du tænker over det, er DIT liv så dit arbejde – eller har du i virkeligheden rigtig mange ting, der gør, at dit liv er noget helt andet end du går og bilder dig ind?

Nu ved jeg godt at jeg bliver mødt med alle argumenterne – så lad mig imødegå dem med det samme:

Jo – det er vigtigt at have et job, for at kunne tjene til livets ophold og være med til at bidrage til vores velfærdssamfund!

Hvem er du så?

Når det så er sagt, så vil jeg bede dig om at træde et skridt til siden – tage en dyb indånding og i løbet af dagen kigge på nogle personer, du ikke kender. Hvad er det første du tænker? Tænker du om manden i køen foran dig, at han er administrerende direktør, fordi han er iført jakkesæt – eller tænker du om kvinden i køen ved siden af, som har malerpletter på sine sweatpants, at hun nok er håndværker? Jo jo, det gør du nok, men: Ville det ikke være mere interessant at lære de to mennesker at kende for hvem de var, fremfor hvad de laver? Ville DU ikke hellere fremstå som en interessant person fremfor at fremstå som administrerende direktør eller håndværker?

Jeg ved godt, at det ikke er sådan i Danmark – for hver eneste gang vi møder nye mennesker, er vores første spørgsmål til dem: ’Hvad laver du så?’. Personligt kender jeg kun to mennesker, der altid får et andet spørgsmål først, nemlig min kammerat på 2,05 m og min kusines mand fra Kenya. Gæt selv!

Hvad tror du vil ske, hvis du til næste fest, hvor du møder fremmede, som det første stiller spørgsmålet ’Hvem er du så’ til din sidemand. Vær forberedt på, at vedkommende får velkomstdrinken galt i halsen. Når spørgsmålet så lige har bundfældet sig, kunne det være, at der kom en interessant samtale ud af det.

Så: Næste gang det bliver for træls at være ledig – næste gang der ikke er ret mange penge i pungen – næste gang du får et afslag – næste gang du er ved at kaste op over Jobcenter og a-kasse – ville det så være en mulighed at træde et skridt til siden – se på helheden og være taknemmelig for, at du er i live? Livet er ikke dit job – livet er – som John Lennon sagde ’det der sker, mens vi har travlt med at lave andre planer’ og det er også det, der sker mens du bruger dine ressourcer på at søge job (eller at være ked af det job du har). Husk altid at holde dig for øje, at det du ønsker dig, ikke nødvendigvis er det du skal have – og det rigtige venter på dig, når du er klar.

Gør dig selv den glæde at omfavne livet – med de midler du har til det. Så kan livet nemlig blive din bedste ven.

Pia HenningsenHusk at smile!

PIA

 

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

2 Kommentarer

 1. Hej Pia; sidder her på en grå og kedelig tirsdag og forsøger at komme til bunds i mine mange mails – hænger lidt med skuffen; er faktisk temmelig træt af det hele; afslag på afslag, “for gammel” etc. etc. – Faldt så over dit indlæg; mere ærlig kan man vel næppe være, end det du beskriver og tak for det! – Har det p.t. lidt som et dæk, der mangler luft; nu kan jeg lidt igen, og jeg vil prøve at give det lang “holdbarhed” 🙂
  Tak for “løftet”.

  Mvh

  Jørgen

  1. Hej Jørgen 🙂 Først og fremmest er jeg rigtig glad for at Pia’s skriv havde den effekt på din dag igår. Vi ved vist alle hvor tiltrængt det kan være med sådanne løft.

   Pia er pt på ferie, men jeg har fået denne besked til dig fra hende:

   Hej Joergen. Med en hilsen fra USA, hvor jeg lige nu nyder mit LIV, siger jeg bare rigtig mange gange tak for din positive kommentar. Keep up the good spirit….Der er IKKE noget, der hedder for gammel – vi kommer alle i arbejde – nemlig det arbejde vi SKAL have. Jeg synes da heller ikke det er morsomt, at skulle til det igen – men jeg naegter at give op – VED Ganske enkelt, at det RIGTIGE JOB, med de RIGTIGE opgaver, den RIGTIGE chef og i et professionelt firma med international relationer er der til MIG! TRO PAA DET! Vi er guld vaerd.

Skriv en kommentar