Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

8 okt 2012

Din værste modspiller som ledig er – dig selv

Lars Kristiansen

Lars Kristiansen

Alle – og jeg mener alle, har noget de ikke kan. En ting – en færdighed, et område som er ”farligt” og som du måske mere eller mindre ubevidst undgår, fornægter eller tilsidesætter med overspringshandlinger.

Kan du genkende nogle her: Angst for nye mennesker,- bange for ikke at slå til, – lavt selvværd, – bange for at tale i større forsamlinger, – huske alle detaljer, – turde ringe til 3. part, – virke genert, – bilde sig ind man ikke er kvalificeret.

Blev du ramt?

Måske har du haft den opfattelse, at du har siddet i et bur, men du har nu formået, at lave jernestængene om til paprør, så buret er bare en slags skal som du så let som ingenting kan springe ud af. Jo mere du springer ud, jo løsere bliver stængerne. Jo mindre du kommer ud, jo hårdere bliver paprørene igen – for til sidst at vende tilbage til jernrør. Også skal du på den igen. Succes? Nææ…Forfra. Også står der også weinerbrød på ryggen af dig.

Hvor er dine begrænsninger og kender du dem?

Jaa….det gør du nok og du er sikkert også rimelig bevidst om det. Du er i hvertfald så bevidst, så du har fortalt din hjerne det og hjernen har downloadet filen ned på ”motherboarded”, dér hvor al det instikttive ligger. Og når du først har lagt dine ”filer” der, så sidder de fast og er svære at flytte. Men du skal prøve at flytte dig og dine filer og du gør det ved at være bevidst og ved at stille dig selv de spørgsmål du ikke kan lide. Du kan også vælge at lade en anden stille de spørgsmål, blot huske, at du skal være ærlig og ikke tale udenom, for det er det din hjerne vil og du er vandt til og derfor er det svært. Hammersvært. Prøv alligevel.

Lad os tage eksemplet Erik (navn opdigtet). Erik er veluddannet og har gjort pæn karrierer som teamleder, passet sine opgaver og kommet i mål. Ikke så meget spræl, bare stabil. Nu er Erik sagt op, da firmaet skal omlægge sin organisation. Hans største udfordring er, at han ikke kan lide at møde nye mennesker. Det er der ikke mange der ved, for han har lært sig at ”spille spillet”, men han hader det, får koldsved, er utryg, bliver usikker, bange og sammenbidt. Omgivelserne tror han er småarrogant. Selv tror han, at det hele forløber fint. Han er ikke bevidst om sin udstråling med at virke arrogant.

Da Erik bliver ledig ser han efter nogle måneders refleksion, at han må udfordre sig selv. Han vil gøre op med sin angst for fremmede og vælger at hyrer en coach. Efter nogle samtaleforløb er Erik klar over hvorfor han reaagerer som han gør. Han har som ganske lille oplevet sin mor blive slået af en fremmed mand og i den situation har han lagret sin angst for fremmede nede på sit ”motherboard”. Det er blevet til en indgående angst for, at fremmede kan øve vold eller gøre noget ubehageligt, så det er den oplevelse han har med i livets rygsæk. Da Erik er klar over sin reaktion og nu ved, at sansynligheden for at blive øvet vold mod, når man møde nye mennesker er lav, ja så kan han gribe om angsten og smide den væk. Forløst af sit bur.

Så let er det bare ikke altid

Der ér fobier og udfordringer som er så svære at tage op. Men hvis du er bevidst om din udfordring og du dagligt konfronterer den med dit eget jeg, så kan du, over tid, få den blødt op. Lav en alliance med en nær ven, en coach, en netværksperson du har tillid til og del din udfordring og fortæl hvor du vil hen, så får du også hjælpen. Sådan er det altid –ved du hvor du vil hen – så er der hjælp at hente. Ved du ikke hvad du vil, så kan du få nok så mange råd uden du kommer videre, for du vil ændre din kurs. Synk lige den.

Betro dig derfor til en du ved der vil dig og lav gerne en tidsplan for hvornår du vil ud af dit bur. Det kan være i løbet af en måned, ½ år, 5 år. Vigtigst er du sætter nogle delmål, så du også oplever små succesfremskridt. Måske går det hurtigere end du forventer. Er du først kommet fri af dine begrænsninger , lige som Erik, og tør du være dig, så er du faktisk ude af dit bur, så forlig dig med dine små fobier, kæmp imod dem og udfordre dit eget jeg.

Har du mod på at forsøge?

Giv den max. gas

Skrevet af

Lars Kristiansen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Læs også

Hvorfor skide grønne grise?

Valget af ordet bliver din identitet

One down…. Amygdala go home!

Lær at begrænse dine negative tanker

Skriv en kommentar