Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

27 jul 2012

Din tidsrigdom som ledig kan blive nøglen til et nyt liv

Din tidsrigdom som ledig kan blive nøglen til et nyt liv

Pelle Esbensen

Pelle Esbensen

For mange opleves Tidsrigdommen som et positivt rush af livsglæde i de første par måneders ledighed. “Jeg kan gøre hvad jeg vil!!!” Men for de fleste svinder glæden ved denne superkraft ind over tid, efterhånden som stadardafslagene på jobansøgningerne bliver som en tilbagevende kold skulder og man kan begynde at føle sig overflødig, usikker på sig selv og til overs.

I denne blogpost undersøger vi, hvordan man kan sikre sig sin tidsrigdom hen over hele sin ledighedsperiode. Man vil skulle aktivere andre superkræfter også for at kunne få glæde af al tiden, men det første skridt er at sikre sig tid til at udfolde en langsigtet strategi for sin videre udvikling.

Som ledig er man som udgangspunkt tidsrig. I alle fald hvis man sammenligner med de fleste på arbejdsmarkedet. Man har nogle “pligter” overfor “systemet” – så som at klikke på en virtuel knap mindst en gang om ugen – men ikke noget der tager lige så lang tid som de fleste bruger på deres arbejde, og den mest væsentlige forskel er at man selv styrer hvornår i løbet af ugen man gør hvad man gør.

Projektleder

For mange kan denne rolle være uvant og svær at udfylde. Hverken som studerende eller som lønmodtager er man blevet forberedt på rollen som projektleder. Men det er den man nu står i. Du er netop blevet forfremmet til projektleder for dit eget liv. Tillykke. Dit projekt er at komme af din overførselsindkomst igen. Bare det? Yep. Hvad der ellers sker med dig er din egen sag.

Så jeg er projektleder for mit videre liv. Cool nok. Hvem sidder så i arbejdsgruppen for projektet? Kun frivillige. Kun frivillige?!! Hvad med alle de ansatte hos jobcenteret, hos min A-kasse og tilmed hos min anden aktør? Er de ikke ansat til at hjælpe mig i arbejde igen?

Nej, desværre. De er ansat til at administrere, kategorisere og rapportere om din ledighedsperiode. Og de er gode til at fortælle om “regler”, “krav” og “love”, der mindsker dine handlemuligheder som ledig. Mange af dem kan selvfølgelig også hjælpe dig – men så er det dig selv der skal tage initiativet og stille de rette spørgsmål til de rette mennesker. Derfor er det meget nemmere at komme videre, hvis man ikke ser disse mennesker som en særlig kategori blandt dem der kan yde frivilligt vidensarbejde til udviklingen af dit projekt.

Alle du møder kan hjælpe dig videre. Potentielt. Men det er nødt til at være på dit initiativ. DU er projektlederen. Det er DIG der stiller spørgsmålene, for at få indsamlet den viden du har brug for til næste skridt af projektet. Det er her man får brug for sin tidsrigdom. Mange opdager at deres ledighedsperiode bliver en personlig afklaring, der tilsyneladende aldrig holder op. Nogle dage er gode, andre forfærdelige, kun få er ligegyldige.

De mennesker der bliver langtidssygemeldt med stress-symptomer, som følge af deres ledighed, er dem der ikke har kunnet finde sig til rette i projektlederrollen. Der er adskillige unikke stress-faktorer, der kan være gældende under en ledighedsperiode. Helle Alsted har skrevet en ny bog om det. Vi kommer ikke yderligere ind på det i denne blog, da aktiveringen af latente superkræfter er noget af det mest stressforebyggende der findes.

Historiefortæller

Nøglen til projektledelse er at tage alting stille og roligt og tænke lavpraktisk. Jeg tog et 6-ugers kursus i det, mens jeg stadig var forvirret ledig for 3 år siden. Kurset gjorde det meget klart at projektledelse ikke er andet end en overglorifisering af rollen som husmor. Man skal have styr på indtægter og udgifter, samt relationerne mellem familiens interessenter. Hvem laver hvad og hvornår er det tid til at kontakte dem for at give og/eller få en update? Andet er der ikke i det, udover en enorm variation i programmer, modeller og systemer, der skal gøre disse simple opgaver nemmere end de i udgangspunktet allerede er.

Når du nu skal begynde at bruge din nyfundne bevidsthed om din tidsrigdom til effektiv projektledelse, så se for dig en husmor, der glad og engageret fortæller en slægtning om alt det der en hændt for familien siden de talte sammen sidst. Det er nemlig den stemning, der bør råde, når du taler med en repræsentant for jobcenteret, A-kassen eller din anden aktør. Hvis ikke du kan skabe en forbindelse til dette menneske og få etableret denne type stemning, så er det nok ikke den rigtige person du taler med.

DON’T PANIC

Det er nemlig her vi kommer ind på de mere konkrete “værktøjer” til aktiveringen af dine superkræfter. Hver gang du har et møde med en repræsentant for en institutione, som du ikke er tilfreds med, så kan du tage affære med det samme. For eksempel:

Du går efter et lidt ligegyldigt og skuffende møde med din konsulent ned i receptionen og udbeder dig (meget høfligt) et møde med en anden tilsvarende konsulent. Det vigtige er at handle på den negative oplevelse for at forvandle den til noget positivt. Fortæl ganske kort receptionisten om hvad der var utilfredsstillende ved mødet og hvorfor du ikke kan forlade bygningen før du har talt med en anden. Hvis ikke dette virker så spørg i stedet om du ikke må tale (igen, med det samme) med en af de tilknyttede jurister eller psykologer (dit eget valg). Denne sidste strategi indikerer at der er sket noget meget alvorligere på dit nyligt overståede møde, end der sandsynligvis er. Men det får også modvillige receptionister til at reagere.

Du bør være  helt rolig og afslappet i denne proces. Drama er ikke hensigtsmæssigt her. Alle  institutioner har nogle konsulenter som har flere “people-skills” end andre, og alle deres konsulenter har deres egen måde at matche regelværket med den enkelte ledige på . Når man beder om et nyt møde på denne måde er der rigtig god sandsynlighed for at det netop er sådan en “medlemmernes advokat”-type, som bliver tilkaldt, idet institutionens hovedinteresse er at holde flow i receptionen og især undgå en officiel klagesag.

Målet for disse strategier er meget enkelt. Når du har været det antal møder igennem, der er nødvendigt for at finde et menneske i institutionen, som du kan tale med – åbent og ærligt – som et menneske, og som bakker op om dine valg og strategier for de næste tre måneder….   så holder du fast i vedkommende. Bed om både mailadresse og telefonnummer på personen  inden mødet er slut. Ved alle fremtidige møder kommer du i god tid og insisterer på kun at tale med netop denne person. Upåagtet at du måske så skal vente lidt længere.

Baggrunden for disse strategier er at man har ret til, i alle sine forhold til institutioner (og private firmaer, der yder en tjeneste på vegne af det offentlige), selv at fravælge fremtidig kontakt til bestemte konsulenter. Det er bare ikke ofte man informeres om denne ret og derfor er der endnu ikke mange der benytter sig af det.

Jobsøgningspligt

Det eneste andet signifikante dræn på din tidsrigdom (udover perioder med aktivering) er de pligtigede jobansøgninger. Antallet varierer fra A-kasse til A-kasse. Ligeledes er der stor variation i hvordan godkendelsen af jobsøgningsloggen rent praktisk foregår. Der er variation mellem de forskellige institutioner og mellem de forskellige individuelle konsulenter. Sæt dig ind i reglerne for din A-kasse og spørg ind til hvor stringent de følges. Du vil opdage at der bliver gjort lige så mange undtagelser, som der er regler, fordi A-kassens interesse er at minimere administrationen omkring hver enkelt ledig og bevare et godt forhold til dig.

Sådan skulle det i hvert fald gerne være. Nogle A-kasser er meget mere på nakken af deres ledige end andre – lige som nogle konsulenter er det. Det er bestemt muligt at du på denne konto kan blive nødt til at skifte A-kasse – på samme måde som du udskifter de konsulenter, der ikke virker for dig. Det er meget simpelt. A-kassen er et statsligt finansieret forsikringsselskab, der skal sælge dig en service. Hvis du ikke er tilfreds med den service de tilbyder, så find et andet selskab.

Der kan være flere positive spin-off effekter ved et A-kasse skifte. For det første er det dig der tager initiativ omkring din egen situation. Det giver inspiration og motivation. Dernæst oplever man sig selv i projektlederens rolle. Jeg skal have en ny samarbejdspartner, der kan give mig det jeg har brug for. Hvem skal det være? Det vil føre til noget research og nogle møder, før det kommer på plads. Men det vil føles som tid anvendt meningsfuldt idet du tager kontrol over din egen situation og udvikling.

Denne strategi kan også anvendes overfor tildelingen af anden aktører. Selvom det indledende brev fra jobcenteret indikerer at man kun kan vælge mellem to forskellige anden aktører så passer det ikke. Du kan vælge mellem dem alle (der har kapacitet til flere klienter) og såmænd også fravælge en anden aktør helt og aldeles. Det er den slags man selv skal finde ud af og måske insistere på sin ret ved et møde eller to for at få på plads, dog. Systemerne omkring ledighed er indrettet med redundans på alle leder og kanter og “one-size-fits-all” kasser og kategorier – ikke til at optræne superhelte. Den slags står for egen regning.

Når først man har et standard CV klar, kan man hurtigt indtaste et par linjer således at dokumentet bliver en kombineret ansøgning/CV. Med dette i hånden kan man søge et job (som ikke kræver at man udfylder en bestemt formular online) på ca. 5 minutter. Dermed behøver det ikke at tage ret lang tid hver uge at få afsendt det pligtige antal jobansøgninger. Dermed har du sikret din egen tidsrigdom!

Retfærdighed

Måske var dette et godt tidspunkt at nævne at jeg ikke deler disse erfaringer for at hjælpe folk til at blive dygtige samfundsnassere. Der er ikke noget hemmeligt eller vanskeligt ved noget af disse strategier og alle, der gerne vil nøjes med den ene superkraft Tidsrigdom til at fede den af, regner hurtigt det her ud på egen hånd.

Jeg mener, at ledige på det individuelle plan, og samfundet som helhed, har brug for flere mennesker, der kan tænke og handle uafhængigt og initiativrigt. Det er det de resterende 9 superkræfter sætter én i stand til. Men at nå dertil er en længere proces og derfor er det nødvendigt at sikre sin egen tidsrigdom og frigørelsen fra unødvendige stress-faktorer, for at du kan få mulighed til at aktivere dine latente kræfter.

Siden denne blogpost allerede er blevet rigelig lang, må vi hellere dele den op i to. Jeg mangler at gennemgå strategierne for at undgå at spilde tid på forskellige former for aktivering, som man får at vide “loven” siger man skal sættes i. Skal vi sige jeg kaster mig ud i ‘Tidsrigdom II’ lige så snart, der er en kommentar der udbeder sig det?

Indtil da….    flyv forsmølfet

Skrevet af

Pelle Esbensen

Kunne du li’ hva’ du læste, så del det med dit netværk :o)

Skriv en kommentar