Ledigidanmark.dk - Din hjemmeside til jobsøgning og karriere

24 sep 2013

Derfor skal du føle dig heldig, når du er ledig

Derfor skal du føle dig heldig, når du er ledigDet er enormt frustrerende at være ledig. Mange oplever ledighedsperioden som en identitetskrise og rammes af stress i større eller mindre grad. Men som så mange andre situationer her i livet, bliver denne ikke bedre af, at du panikker, ser sort og bebrejder dig selv, andre og samfundet. Nej, tværtimod du er heldig, når du er ledig og der er kun én rigtig ting at gøre: Stop it! og bruge tiden til at dygtiggøre dig til fremtidens arbejdsmarked.  

Stuck-in-fuck”-følelsen

Du kan ikke huske, hvad du lavede i går. Du glemmer, hvad du skal købe ind. Du finder dine nøgler i tøjskabet og tallerknen i køleskabet. Hukommelsesbesvær er bare en af de mange stressrelaterede symptomer, som rammer mange ledige. En undersøgelse fra i sommer blandt fagforeningen Djøf’s ledige medlemmer viser, at mere end 50 procent af de ledige døjer med stress i større eller mindre grad. De ledige er ret enige i de følelser, der knytter sig til lediggang: modløshed, frustration, nedtrykthed, rodløshed og fortvivlelse – kort sagt, “stuck-in-fuck”.

Men det er ikke kun ledige, der rammes af “stuck-in-fuck”. Mange “ikke jobsøgende” rammes også før eller siden af en følelse af at være “stuck-in-fuck”. For dem kan det opleves som en følelse af at have “alt”, men alligevel mangle “noget”. Dette “noget” er ofte funderet i livets store spørgsmål: Hvem er jeg? Hvad er meningen med mig? Hvad er det for et potentiale inde i mig, der skal forløses? Et stort og vigtigt spørgsmål, men også et spørgsmål, der ikke er tid til at beskæftige sig med i en travl og skemalagt hverdag.

Ledighed – et frikvarter til at dygtiggøre dig

Som ledig opfordres du hermed til at stoppe op og notere dig følgende: Du er heldig! Tid er sammen med penge vor tids helt store knaphed, og derfor har du faktisk god grund til at føle dig heldig, når du er ledig. Værdsæt og udnyt derfor din ledighed til fulde. Brug den på at dygtiggøre dig, definere dit unikke potentiale og starte rejsen mod destination MIG.

Fra Human Ressource til Human Potential

Jagten på MIG (dit meningsfulde perspektiv på virkeligheden) kommer nemlig til at fylde endnu mere i de kommende år, og vi vil også opleve tendensen på arbejdsmarkedet, hvor Human Ressource erstattes med Human Potential. På fremtidens arbejdsmarkedet er succes, at du lærer at forløse dit menneskelige potentiale. Det er ikke noget, du gør på en dag eller et år. Det kræver flid, disciplin og hårdt arbejde, og så er det en kontinuerlig proces. Arbejdet med at blive den bedste udgave af dig har nemlig ingen endestation.

Fra lønmodtagerkultur til employability

Fremtidens arbejdsmarked er et meget fleksibelt arbejdsmarked, hvor du ikke har det samme job fra vugge til krukke. Du vil hele tiden komme til at indgå i nye forhold og konstellationer, imens du genopfinder dig selv igen og igen. Den bedste opskrift på at sikre dig en plads på fremtidens arbejdsmarked er derfor ganske enkelt at få fingeren ud!

Du have fingeren ud nu og begynde at kigge på, hvad du kan se af spændende tendenser ude i fremtiden – og så skal du i gang med at træne nye egenskaber allerede i dag. Lønmodtagerkulturen er død, og i fremtiden er det dygtighed og employability, der bliver kodeordene. Hvis du ikke er dygtig til det du laver og på 2 minutter kan fortælle andre, hvilken værdi du skaber, ja så er du fremtidens taber.

Du synes måske, at det virker stort, hårdt og besværligt at skulle i gang med at træne egenskaber og forløse dit menneskelige potentiale. Men der er ingen vej udenom, hvis du vil have success på fremtidens arbejdsmarked.

 

FutureNavigator Mette&LouiseSkrevet af

Mette Sillesen
Fremtidsforsker hos Future Navigator

2 Kommentarer

  1. Pia Henningsen

    Altså: Først og fremmest: Velkommen til Ledigidanmark :-)! Godt at have nye bidrags-‘kolleger’
    Og så må jeg jo sige: Det er en ‘spot-on’ artikel – men der er bare ikke ret mange, der tror på det. Jeg skal på torsdag holde et mini-foredrag i et sekretærnetværk – og her vil jeg påpege, at vi SKAL blive mere omstillingsparate end vi er nu med hensyn til arbejdslivet – for 40-års jubilæer bliver mere og mere sjældne (og heldigvis for det). Så er det bare sådan – jf. min artikel fra sidste uge – at vores kære politikere og andet lovgivende godtfolk i DEN GRAD også skal se i øjnene, at der er nye vinde, der blæser henover arbejdsmarkedet – hvorfor de også er nødt til at gøre f.eks. dagpenge reglerne mere elastiske end de er nu – fordi vi fremover vil opleve flere og flere korttids- og projektansættelser. Som tingene er nu, er det jo nærmest en forbrydelse at være villig til at tage korttidsansættelser…Men HELDIGVIS e der flere og flere, der siger det samme – så mon ikke, der er nogle på Borgen som vil lytte – bare en smule?

  2. Ulrik Plesner

    Hej Mette Sillesen, tak for en interessant og velskrevet artikel, som jeg langt hen ad vejen er enig i 🙂 Dog forekommer det mig, at du forudsætter, at man som jobsøger er berettiget til en eller anden form for jobsøger-indkomst (dagpenge, kontanthjælp mv.), hvilket jo ikke nødvendigvis altid er tilfældet. Fx er der jo en del, som “løber tør” for dagpenge uden at være berettiget til at modtage kontanthjælp eller lign. og som derfor risikerer at må gå fra hus og hjem mv. fordi de ikke længere har et eksistens-grundlag/levebrød – synes du også, at de er “heldige”? For hvad skal de leve af imens de går på kurser og “forløser deres menneskelige potentiale”? Efter min opfattelse er det sjovest at have god tid, hvis man også kan betale sine regninger :).

Skriv en kommentar